Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 215
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122103
Улесняват търсенето на стволови клетки (видео)
27.11.2008 / 19:25

Основен проблем за трансплантациите е липсата на донори

Гледай видео материал 
затвори Улесняват търсенето на стволови клетки (видео)

 
Нова система ще помага по-бързо да се намират подходящи донори на стволови клетки.  Българският регистър на донори, който е част от световния, вече се автоматизира.

Специалната компютърна програма ще позволява автоматично търсене на съвместим донор за определен пациент, измежду 13 милиона регистрирани донора по света. Веднага ще се получава и обратна информация.

"Целта е да се въведе система, която да помогне на българските пациенти бързо да намерят подходящ донор от страната или чужбина. Така ще се увеличи шансът им да бъдат излекувани. Между държавите се осигурява автоматичен обмен на данни за донори и пациенти. Информацията непрекъснато се обновява", обясни Давид Щейнер, компютърен специалист, Чехия.

Основен проблем за трансплантациите на стволови клетки е липсата на донори. У нас те са общо около 200. Затова има нужда от набиране на доброволци.

"Трябва да стигнем поне една бройка от 5 хиляди донора за нашата страна, за да можем адекватно да си намираме донори", обясни проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.

За донора процедурата по даряване на стволови клетки е безобидна - сходна с даряването на кръв.

"Не променя състоянието на донора, но е от голяма полза за пациента. Процедурата не крие абсолютно никакви рискове, не е болезнена", поясни проф. Драган Бобев, национален консултант по онкология и хематология.

Но може да помогне на много хора - главно деца, които страдат, които могат да бъдат излекувани. Трансплантацията на стволови клетки лекува ракови заболявания на кръвта, имунен дефицит, различни форми на анемия, заболявания на обмяната.
     
 

# 1
 • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
 • Мнения: 1 010
Ще го направя.

# 2
 • Мнения: 492
Чудесно е,че и в България я има вече тази възможност!

Ние с мъжът ми първоначално обмисляхме да замразим стволовите клетки на дъщеря ни,но в последствие се отказахме и когато разбрахме,че имаме възможност да ги дарим,изобщо не се и замислихме. Когато тя се роди, мъжът ми и преряза пъпната връв,а самата процедура по вземането на клетките дори и не разбрах,кога е станала. Просто толкова бяхме заети с детето да му се радваме,че  забравих да гледам. После само ми взеха доволно количество кръв за изследванията,но това изобщо не е болка за умиране.

Сега съм много горда с дъщеря ни,че е толкова мъничка,а дай боже,ще има възможност да помогне да болни хора да бъдат излекувани Heart Eyes

# 3
 • Мнения: 215
Благодаря ви момичета и аз станах донор -може дякаде някой да спася - просто с малко кръв и един живот !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Можеби само хора изтрадали и били на ръба на живота на свойте близки могат да бъдат съпричасни.Молих много хора-роднини  да се изследват да видим дали имат съвместимост  но ми отказаха Много познати с нашите и сходни проблеми се изследваха и станаха доброволни донори .Много усилия и нерви ми струваше но вече 1 година от установяването на диагнозата на съпруга ми Той бе включен в световната банка и се намериха 3 потенциални донора  1 от израел и 2 от Германия но все още не се знае дали ще има пълна съвместимост със някой от тях .
Ходих и в детското отделение по хематология -майчета дори и не знаят че може едно кравоприливане макар и  с малко по-силна химия може да спаси живота на детето им Много и от тях станаха доброволни донори макар и с болка защото на свойте немогат да помогнат поне на някой някаде .
Благодаря от името на всички с сходни проблеми на нашия който ще станат доброволни донори

Емилия от Добрич-майка на Теодор с генитично заболяване и съпруга на Владимир с левкимия 

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 09:51 от tedi15

# 4
 • Мнения: 2 772
                             Моля да ме осветли някой как бих могла да даря, + адрес и телефон. Благодаря предварително   bouquet!

# 5
 • София
 • Мнения: 72
Наистина къде може да се дарят стволови клетки, изгледах репортажа и прочетох новината....ама поне да бяха посочили в кой център става това!

# 6
 • София
 • Мнения: 646
И аз бих помолила знаещите да ни кажат нещо повече по въпроса.

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Никога не бих станала донор на гени, респективно на стволови клетки.
За справка, малко сайънс фикшън в Ген на М. Крайтън, но част от нещата звучаха доооста достоверно.

# 8
 • Мнения: 2 772
Никога не бих станала донор на гени...
                             И да, нека някой поясни в детайли за какво точно става дума.

# 9
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Аз или някой друг?

Идеята в книгата беше, че към момента фирми патентоват различни гени. За момента, в който ще се разбере какво предизвикват и какво, евентуално не предизвикват. Също така могат да патентоват клетъчни линии (в книгата-на човек, който се възстановява от рак-гените му са оцеляващи), които стават тяхна собственост и те могат да си ги изтеглят във всеки един момент от него или от негови преки роднини. Ако откажат, подлежат на арест. И в стила на Крайтън от последните му книги вървяха още доста подобни истории, но не върви да я преразкажа, нали? Бяха намесени опити на плод между човек и шимпанзе, папагал с човешки гени и пр.

За мен подобно е и съгласието за донорство на органи. Чисто теоретично, ако съм подходяща за донор, може и да ме харесат. А ако има огромна база данни, е по-лесно да бъде намерен донор (и да е подробност, че е още жив)

Това е художествена литература, но всъщност не знаем какво правят с такава кръв. Веднъж дадена за изследвания, тя става собственост на лабораторията, където е дадена. А какво ще прави лабораторията, реално не знаем. Също така съм наясно, че нещата, които стават достояние на широката общественост, всъщност са открити преди много повече години. Т.е. те ми разправят стволови клетки, но може да е и за нещо друго, което ще стане известно след, примерно 5 години, но аз ще съм подписала сега без да съм знаела и ще е късно.

Не съм против донорството и не вярвам в конспиративната теория, но не съм уверена в чистотата на помислите (пращала съм кръв за генетични изследвания на детето ми и четох на какво съм съгласна, за да бъде изследвана тази кръв-всъщност на всичко)

# 10
 • Мнения: 2 772
                           Мерси   bouquet! Караш ме да се замисля.

# 11
 • Мнения: 157
Някой да поясни - Къде? Как? и дали наистина ще се използва за това, защото все пак живеем в БГ!Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт