Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 248
Вече 2 дни се терзая, че не постъпих правилно, а именно да ошамаря едно чуждо дете Embarassed
Случката е следната: бяхме в кварталната градинка. По алеята затича детенце на около 1,5г. Майка му вървеше на около 10 метра. Зададе се момиче на 6-7г, каращо акумулаторна кола. Нещата станаха доста бързо - майката си извика детето, то спря пред колата, момичето спря, каза "Пречиш ми" и мина през детето. Буквално. То остана изцяло легнало под колата Sad
Междувременно майката тичаше и викаше "Спри! Спри!" без никаква ответна реакция. Трябваше да вдигне колата, за да извади детенцето ooooh! Слава Богу, на него нищо му нямаше, освен че беше стреснато.
Никой не очакваше, че голямото дете няма да спре. След първия шок,  докато майката, трепереща, си успокояваше детето, се ядосах, хванах колата и се развиках на момичето с въпрос "Къде е майка ти?" Дотърча една жена, може би бабата, която никак не беше възрастна и го пита "Ти защо не внимаваш?" #Crazy Момичето захленчи "Ама той..." За мен беше втори шок, защото очаквах да го подреди хубаво... Не знаех какво точно е видяла, И за съжаление не знаех какво да направя или да кажа Sad Продължиха си с колата.
И сега ме е яд,че не постъпих добре Embarassed Защото това дете не съзнава какво е направило и утре ще го повтори. Яд ме е, че не обясних на бабата какво е станало, абе, че изобщо нищо не направих Sad
И ако родителите са безхаберни, все някой трябва да дава индикация на такива деца, че не постъпват добре, че има санкция...
Тук се шири мнението, че не е редно да се "възпитават" чужди деца. Ама, по дяволите, границата отдавна е мината и повечето деца нямат никакви критерии за правилно или не Sad Не мислите ли newsm78

# 1
 • Мнения: 284
Това, което описваш, е наистина страшно, но не се терзай точно за това, че не си шамаросала детето. Ако го беше направила, ти щеше да си точно в неговата позиция - по-силният върху по-слабия. Единственото, което можеш да направиш в подобна ситуация е да говориш с възрастния човек, който е с детето. Ако успееш него да убедиш, че случилото се е ужасно, тогава може да се очаква, че в бъдеще нещата ще са други. Иначе представи си - ти набиваш детето, бабата ти се нахвърля (словесно или физически, няма значение), към нея се добавят още няколко "защитници", бабата и детето си тръгват и през целия път бабата убеждава детето, колко лоша си ти, а то колко е добро. Какъв ще е ефектът - детето няма въобще да разбере, че е направило нещо ужасно. Така че - като се има предвид, че и ти си била в шок - си направила по-доброто, не се съмнявай и не се обвинявай.

# 2
 • Мнения: 3 161
Подкрепям Aster. Колкото и да е ужасна постъпката на детето, шамаросването щеше да влезе в същата схема на агресия и нямаше да постигнеш целта - да покажеш на детето, че е сбъркало.

# 3
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Да ти кажа, ако го беше "шамаросала", гарантирам че онази жена, която му е майка, баба или какъвто настойник се пада, щеше да изпадне в дива ярост и тогава да се активизира.
Родителите на изпуснатите деца излизат от летаргията когато се оплачеш или предприемеш стъпки да ограничиш поведението.
Обикновено когато отидеш да им кажеш какво са свършили отрочетата им и ги помолиш за мерки, се казва "аз проблеми с това дете нямам" или най-много "ела, маме, седни при мен".
Имам хиляди случки и примери, някои и доста по-фрапиращи от този, няма смисъл да ги казвам, просто е излишно да се занимаваш и с детето и с родителя. Каквото и да направиш, все ти, детето жертва, или че на насилника му се спяло, бил гладен или нещо си друго е виновно.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 684
Преди няколко години присъствах на бой между майка и баба в градинката.  #Crazy Всичко беше тръгнало от това, че едното дете ухапало другото и се стигна до там. Извикахме полиция, за да ги усмири. И какъв пример беше това за всики присъстващи деца?

По - добре, че не си ударила детето. Постъпката му е много лоша, но това едва ли би го научило на нещо. 

# 5
 • Мнения: 15 125
 Какво означава, че не си постъпила правилно, защото не си ошамарила чуждото дете? Май теб е трябвало някой да ошамари. На пръв прочит виждам следните твои грешки:
1. Седиш и гледаш сеир отстрани, без никакъв опит за намеса - нито да предотвратиш инцидента, нито да помогнеш за ваденето на детето, нито да обясниш на възрастния, който отговаря за по-голямото дете ситуацията и проблема с поведението му.
2. Ако някой заслужаваше скандал, това е възрастната жена, която не стои до детето, за да предотврати такива инциденти. Тя е тази, която отговаря за безопасността на своето и чуждите деца, които могат да пострадат заради действията му.
3. Не осъзнаваш, че детето и на 6-7 години също е дете и не може да се разчита да носи отговорност за действията си. За разлика от теб, която можеше да помогнеш, но не си.
4. За шамаренето - нямам думи. Ако акъл се наливаше с бой, магаретата щяха да властват над хората.
Колкото е виновно детето, дваж повече си виновна ти, защото си възрастен човек и вместо да се опиташ да помогнеш в инцидента, си била просто ням сеирджия. Благодарение на такива сеирджии сме я докарали дотам, всеки да прави каквото си иска.

ПП А ако "бабата" е била просто детегледачка? От онези, на които им е абсолютно забранено да се месят във възпитанието на децата? Че ССФ най-много мрази някой да и се меси в (не)възпитанието на детето, пази боже пък да му направи забележка!  Naughty

# 6
 • София
 • Мнения: 1 248
Как` Сийка, нямаше какво да направя. И аз, и майката бяхме на еднакво разстояние. В началото изобщо не обърнах внимание какво става - видях малкото дете, колата, но и че майка му е след него. Аз си бях с моето 2-годишно, което не пускам на педя само Embarassed. Въпросната градинка е асфалтирана скоро и е място за велосипедисти. Не знам дали майката е знаела... Макар че и аз се питах можело ли е да предотвратя. Просто не предположих, че след като момичето е спряло, ще тръгне пак Sad За колко време мислиш, че стана всичко?
Може и да сте прави. На доста такива теми съм попадала. Повечето, включително аз, сме мислели, че шамар не решава проблема.
Обаче май си промених мнението newsm78 Ако има кой да реагира, момичето едва ли ще си повтори постъпката, защото ще знае, че другите не ръкопляскат за такива действия. А сега...
А едно 6-7 г. трябва да е научено, че преднамерено не се наранява. Това детето ми на 2 вече го знае.
И определено съм се нагледала на деца, на които чужда забележка не им прави никакво впечатление Sad
Ако видя пак бабата, ще я питам дали осъзнава какво е станала. Защото може да се повтори, след като на детето не е показано, че е сбъркало.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 248
просто е излишно да се занимаваш и с детето и с родителя. Каквото и да направиш, все ти, детето жертва, или че на насилника му се спяло, бил гладен или нещо си друго е виновно.
Именно, не съм убедена, че безхаберен родител, позволил детето му на 6-7 да смята за нормално такова поведение, би обяснил така, че да бъде разбрано Rolling Eyes

# 8
 • гр.Варна
 • Мнения: 667
Що пък да го ошамариш?! Shocked Мислиш, че  е могло да прецени какво ще стане като мине отгоре му? Едва ли!  Толкова възрсатни наоколо и само гледали. На какво разчитате на ,отговорността на едно 6 годишно дете. Ами няма как да стане ,затова са навън с придружител.
А пък дете на 1,5г да оставя пред кола? newsm78

# 9
 • Мнения: 707
Добре, че не си го ошамарила. Жената с голямото дете е отговорна за постъпките му. Друг въпрос е, че децата на тази възраст много се забавляват като нараняват по-малките.

# 10
 • София
 • Мнения: 15 633
Нищо лично, но ако моето дете се прояви по този начин навън и някоя го ошамари, после аз нея ще ошамаря. Може синът ми да седи вкъщи наказан после една седмица без всякакви забавления, лап топ, футбол, плуване и пр. удоволствия от които го лишаваме, когато е наказан, но няма да позволя да остане с впечатлението, че всеки може да упражнява насилие върху него, докато майка му гледа безучастно. Че то аз почти никога не си позволявам да си ударям детето, коя си ти да ми го шамариш Shocked И що за израз е "лошо" дете newsm78 Странен човек си, със странни разбирания за детското възпитание.

# 11
 • Мнения: 14 776
Добре че не си ошамарила чуждото дете, защото нямаш право. После при нормално развитие на обстоятелствата, щеше да пишеш обяснение в районното, а при ненормално - да ядеш бой от някой, който се е притекъл на помощ на детето. На бас, че ако детето не беше с бабата, а с баща си, нямаше да ти мине през ум да шамаросваш.
Иначе гадни дечица има колкото щеш, обаче нямаме право да ги бием.

# 12
 • Насред хаоса
 • Мнения: 2 714
Не знам лично аз дали бих го ошамарила, но със сигурност щях да издивея, ако бях на мястото на майката на пострадалото дете. Бих се скарала на детето, защото 6-7 години не са чак толкова малко, че да не осъзнава какво прави. И след това ще вдигна скандал на възрастния, който е с по-голямото дете, независимо дали му е майка, баба, детегледачка или тетка му от Аржентина.

# 13
 • Мнения: 5 175
Добре че не си ошамарила чуждото дете, защото нямаш право. После при нормално развитие на обстоятелствата, щеше да пишеш обяснение в районното, а при ненормално - да ядеш бой от някой, който се е притекъл на помощ на детето. На бас, че ако детето не беше с бабата, а с баща си, нямаше да ти мине през ум да шамаросваш.
Иначе гадни дечица има колкото щеш, обаче нямаме право да ги бием.
Точно така.
Интересно ми е какво ще стане при следваща среща между теб и бабата. Ще се радвам да споделиш.

# 14
 • София
 • Мнения: 11 381
Детето не знам дали щях да ошамаря, ама бабата щеше да изяде боя.
А пък като ви чета всички, не знам как вие ще реагирате, ако нечие хлапе мине през вашето с колата си. Със сигурност нито една няма да се замисли в момента за възпитателните си методи, а просто ще се развика. И то си е за викане, защото по площадките е пълно с лигави и невъзпитани хлапета, за чийто родителки мисията в живота е да гледат Дързост и красота и да нищят кварталните клюки.
Не знам защо тук винаги е пълно с идеални родители, с идеални реакции и идеални деца.
Е, аз не съм идеална и в ситуацията със сигурност някой щеше да си получи заслуженото.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт