Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 юни 2009, 11:59 ч.

Детска ясла № 28, София

 • 8 472
 • 92
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 137
Здравейте,

опитвам се да открия родители, чийто деца посещават ДЯ 28, в центъра на София. В началото на април яслата беше затворена за 45 дневен срок, защото общината им беше отпуснала пари за ремонт и ръководството реши да го започне веднага. Добре, съгласихме се /не че имахме право на избор де/, намерихме други варианти за децата, всеки както може. На 10 юни яслата трябваше да отвори врати, но уви, до 19 юни не се появи никой, който да сложи една бележка, да се обясни на родителите на около 60 деца кога отново ще бъде отворено. Всеки ден звънях, без резултат. В петък след като майка ми, за пореден път отиде до там, и не откри никой, нито бележка, звънна в общината. Доста интересно нещо й казаха - ремонтът бил направен, но когато хора от общината отишли да приемат обекта, костатирали, че електрическата инсталация в цялата къща е в окаяно състояние. Трябва да се смени, а до тогава яслата няма да проработи. Сега се започват конкурси за фирма, която да извърши подмяната, после общината трябва да отпусне пари и след това се започва голямото къртене, след като 2 месеца ремонтираха и  боядисваха.
Сега се опитвам да издиря родители, които водят децата си в тази ясла. Идеята ми е да се съберем повече хора, да напишем една жалба, защото това е пълен абсурд.

# 1
 • Мнения: 131
А може би наистина е спешно да се смени ел. инсталацията, защото самата ти казваш, че е в окаяно състояние. Лош късмет просто за децата, които са приети и в момента би трябвало да посещават тази ясла.  Иначе  децата които предстои да тръгнат от септември са си късметлийчета - на чистичко, ремонтирано. От тази гледна точка техните родители няма да се оплакват. А иначе как е - като си ходила как ти се видя резултата от ремонта?

# 2
 • Мнения: 1 137
Ами промяната е голяма, не знам дали знаеш в какво състояние беше яслата, покривът се рушеше, на тавана при гардеробчетата им падаше мазилката, а отвън като видиш къщата никога няма да предположиш, че е ясла. Сега е като нова, боядисана и чиста.
Аз не се сърдя, че ще сменят ел. истаналция. Даже се радвам, че най-накрая се намериха средства за тази ясла, защото директорката от няколко години се опитваше да го направи. Първо за мен е  безумие, че никой не е обърнал внимание на инсталацията, къщата е стара, скоро не е ремонтирана а и те са разбивали, боядисвали, не са ли забелязали.  Второ, може би можеше да се отложи този ремонт малко, за да могат да хванат и от лятната ваканция през август. И трето, можеше поне една бележка да оставят, или пък имат ни телефоните на всички, да ни се обадят и  да ни обяснят.....или пък може би аз просто виждам по друг начин нещата, не знам...Но едно е сигурно поне - от есента на дечицата, които са записани там, ще им е чисто и уютно.

# 3
 • Мнения: 1
Здравейте, тази информация ме покърти!
Дъщеря ми посещава 28 ясла... В момента си седи у дома и на ден по няколко пъти ме пита кога ще ходи на "училище".
Как да й обясня, че едва ли изобщо ще иде на училище отново (тя навърши вече 3 годинки), защото в нашата мила родна страна нещата винаги стоят наобратно? Може ли да подхванеш ремот и то ОСНОВЕН и да не подмениш най-напред ел и ВиК инсталацията?!?!?!?!?!?!?!?!?! ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ МАЛОУМНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!САМО ПЪЛЕН ИДИОТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПОДОБНО НЕЩО! Хайде, ако директорката не е наясно как се прави ремонт, то поне "майсторите" би трябвало да го знаят и да й ОБЯСНЯТ, нали?
И най-вече - как е възможно в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА И ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА в 21 век, детска ясла / градина/ училище/ болница или каквото и да е друго заведение да чака с години пари за ремонт, а НЕ СЕ ПОДЪРЖА ВСЯКА БОЖА ГОДИНА? Това мили родители е много срамно, унизително и обидно за всички и най-вече за крайните потребители- демек нас и децата ни.

# 4
 • Мнения: 1 137
 Sad Абсолютно права си.
И докато чакаме отново да изремонтират яслата, на мен ми се налага да давам луди пари за частна занималня. Пълен абсурд.
Искам да те попитам -  случайно да не си на Ния майката  Grinning

# 5
 • София
 • Мнения: 1 637
И ние сме в 28-ма ясла. Днес си мислех, че трабва да започна да правя постъпки за преместване в друга ясла. Това, което се случва е абсурдно, меко казано съм бясна! И най-нахално директорката лепнала бележка "Благодарим за разбирането!"
Първо, аз "Мерси" не пия, второ, благодариш на някой, който е направил избор да действа по даден начин. На нас избор не ни се предостави.
Няма да обяснявам тук точно колко мъки изтърпяхме, бабата ни е на края на силите си, ние ходим-не ходим на работа... Кой ще ни плаща заплатите, ако ни изволнят? Всеки случай няма да е "Благодарим за разбирането".

С вас съм, какво ще правим?  #2gunfire

Абе, един ден хванах една лелка да мие прозорците. Като я питах кога ще отваряме и й обясних, че вече сме супер изтощени, тя ми обясни че и те са изтощени. Някой наясно ли е какво са правили лелките през тия 2 месеца и половина? Щото не са били в яслата през ремонта, питах строителите.

И един интересен факт: В ОДЗ 18, което се намира в квартал Яворов, предстои ремонт, доколкото разбрах през септември. Та за времето на ремонта, част от децата ще бъдат пренасочени в нашата "препълнена" ясла. Как така изведнъж ще се намерят места за още деца, не ми е ясно.

Тъй като виждам, че темата няма много отговори, може да лепнем една бележка на вратата на яслата, че се събираме да правим нещо общо. За съжаление някой всеки ден трябва да минава и да подновява бележките щото "ги крадяли"

Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 19:52 от Узи

# 6
 • Мнения: 415
Моите деца още не посещават яслата, но се надявам и това да се случи. За "войната" с директорката няма да пиша, щото си е цяла сага. Само ще "налея масло в огъня" като Ви кажа, че в разговор с Д-р Кирилова, която е от общината и отговаря за яслите в София, ми беше казано: "Децата са пренасочени към първа ясла."
Та, в тази връзка, някой предложи ли Ви да водите децата в първа ясла? Директорката, разбира се, е отрекла тази информация  Twisted Evil

# 7
 • Мнения: 4
Аз също имам дете там.Сградата беше в окаяно състояние и потенциално опасна и за децата иза персонала,така,черемонта беше крайно необходим,даже закъснял.А дасе говори за "война" с директорката е направо нелепо.Решенията ги взема общината и то на общи събрания. Вярно,че на нас родителите ни дойдемного но такива са обстоятелствата.

# 8
 • Мнения: 415
А дасе говори за "война" с директорката е направо нелепо.

Под "война" визирам опитите си да запиша децата във въпросната ясла. И ако разкажа всичките си перипетии и абсурдите, с които се сблъсквам, ще се убедиш, че война е всъщност много мека дума.
Че е наложителен ремонта, никой не отрича. Но отношението към родителите и НЕЛЕПО. Да не предупредиш за предстоящия ремонт, да не предупредиш за продължителността му... ето това според мен е НЕЛЕПО. Още по нелепо е това, че директорката явно наистина няма представа как се прави ремонт и колко време ще отнеме.
Според мен, децата трябваше да бъдат пренасочени към други ясли.
Ето и нагледан пример как се предупреждава за ремонт и как се реагира в такава ситуация:

Цитат
УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 

 

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ , ЧЕ ЗА ВРЕМЕТО , ПРЕЗ КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ИЗВЪРШВАН РЕМОНТЪТ, ЩЕ БЪДАТ ПОДСИГУРЕНИ МЕСТА ЗА ДЕЦА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА В ЦДГ №113, НАХОДЯЩО  СЕ НА УЛИЦА ”ПРЕСПА” № 3 И ЦДГ № 77 НА УЛИЦА „МИЗИЯ”. ДЕЦА ОТ ДЕТСКАТА ЯСЛА ЩЕ БЪДАТ ПРИЕМАНИ В ДЕТСКА ЯСЛА № 28 НА УЛИЦА”ХРИСТО БЕЛЧЕВ” № 41.

            НЕОБХОДИМО Е РОДИТЕЛИТЕ ДА ВЗЕМАТ ЗДРАВНИЯ СИ КАРТОН ОТ ОДЗ № 18 И ПРИДРУЖИТЕЛНО ПИСМО ОТ ДИРЕКТОРА ЗА ДА МОГАТ ДЕЦАТА  ДА БЪДАТ ПРИЕТИ В ДРУГИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ.

 

ОТ РЪКОВОДСТВОТО

# 9
Никой не е споменавал "война" с когото и да било. Работата е там, че ни държат в неведение до последния момент за всичко и че сме изправени до стената.

Днес за пореден път говорих с директорката и ми беше обяснено, че всеки момент започват да къртят за ремонта на електроинсталацията  Shocked
Преди започването на големия ремонт разбрах от родители, че ще го има. Не знам дали щях да бъда уведомена, ако не бях попитала лелките на следващия ден.

Изобщо не отричам, че имаше невероятна нужда от ремонт. Въпросът е, че той трябваше да бъде направен преди 15-тина години, и то по време на отпуските, а не по средата на годината....

rivaknab@, откъде знаеш за тия общи събрания? искам да присъствам на едно такова. Освен това от общината твърдят, че децата ни са пренасочени, което е откровена лъжа.

# 10
 • Мнения: 131
Може да ме наречете егоист, и каква ли не, но колко деца ще дойдат от 18 ОДЗ, да речем 20, че къде ще ядат, къде ще спят. Аз искам моето като си е прието от септември да си започне септември. Вероятно това е мнението и на други майки, чиито деца ще постъпят септември.Ще видите , че тази бележка в 18 ОДЗ е само за това директорката им да остане "чиста" и да прехвърли вината другаде. При тоя наплив на деца в яслите, сега пък и от 18 ОДЗ, а ако ремонта им продължи 3 месеца, ние, на новопостъпващите какво сме виновни?

# 11
 • Мнения: 415
Miamy_Heat, разбира се, че не си егоист. Аз също си задавам подобни въпроси. И най-вече, ако яслата има капацитет да поеме, макар и временно децата от 18-то ОДЗ, защо не разкриват нови групи за постоянно?
Може и съобщението да е само за "измиване на ръцете", но все пак е поне предупреждение към родителите. Пък и не мисля, че ще излязат с такава информация, без да са обезпечили места. Представи си, че в понеделник ти кажат: "От четвъртък си търси кой да ти гледа детето, щото ние почваме ремонт". Ако нямаш баба и ходиш на работа? И най-вече като не знаеш за колко време.


Замислих се покрай поста на Узи, дали пък лелките от 28-ма ясла не са поработили временно в първа ясла? Иначе защо ще са уморени от ремонт, на който не са присъствали  newsm78
Само не знам как може да се провери има ли деца, пренасочени към други ясли  newsm78# 12
 • Мнения: 131
Ами те ако са поработили в 1-ва ясла ще е било голям купон - колкото деца, толкова и госпожи newsm78

# 13
 • Мнения: 415
По-скоро са поели децата, които са пренасочени. Но това е чисто хипотетично. За съжаление няма как да провериме.

# 14
Miamy_Heat, кой ти каза, че детето ти ще бъде прието от септември?
Питам най-добронамерено, защото теоретично в този тип ясли приемът е целогодишен. Никъде няма извадени списъци на новоприетите деца, нито в интернет можеш да погледнеш, нито някъде другаде.
Аз подадох молба за приемане през декември 2007, от септември 2008 започнах да звъня всяка седмица да питам какво става и ни приеха края на ноември и се почнаха едни болести, не си е работа.... #Crazy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт