Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 юни 2009, 07:39 ч.

Гласувай на инат ?!?

 • 4 453
 • 82
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 136
Здравейте!
Какво мислите за инициативата, която подеха група интелектуалци? Бихте ли гласували с невалидна бюлетина, ако нямате фаворит.

"Гласувай на инат", призова инициативна група
 
Написано от 2009izbori.com     
Понеделник, 22 Юни 2009 17:29 

На 5 юли почти половин България няма да гласува. Всеки втори българин отказва да бъде избирател. Партията на негласуващите е най-многочислената партия в България. Тази партия няма име, няма лице, глас, дълги ръце, форма, но има огромен потенциал и сила - по-голяма от тази на всички останали, взети заедно. Това се посочва в обръщение на Инициативна група „Гласувай на инат”.

Те призовават негласуващите да не се крият на предстоящите парламентарни избори. „Не забравяйте. Това, че не гласувате, не значи, че не избирате. Избирате, само че не този, когото искате, а много често този, когото най-малко искате. Тези избори няма да могат да се купят или нагласят, ако Вие решите да участвате”, подчертават от инициативната група.

В обръщението се казва още: „Покажете, че не гласувате, не защото нямате мнение, а защото ТЕ не заслужават гласа Ви. Не мълчете. Ако няма за кого, гласувайте с празна, зачертана, скъсана, недействителна бюлетина, но гласувайте. Покажете, че не сте стадо, което се води накъдето го бутнат.
Не допускайте Европа да Ви смята за тълпа, която, колкото и да тъпчат, пак ще си трае. Не позволявайте децата Ви да Ви укорят, че с безразличието си унищожавате това, което утре трябва да стане тяхно. Не си мислете, че като ругаете властта под юргана, очиствате гражданската си съвест. Чак когато Вие гласувате, някой ще разбере каква сила е мълчаливото мнозинство и ще предложи програма, която да Ви хареса. И като ви хареса, ще се закълне, че ще слезе доброволно от властта или ще се остави да го свалите щом се отклони от обещанията си”.

В Инициативната група „Гласувай на инат” се включват: проф. Михаил Константинов, Димитър Димитров, Иван Гарелов, Васил Василев, проф. д-р Петър-Емил Митев, Димитър Найденов, доц. Георги Лозанов, Елин Рахнев, доц. д-р Цветозар Томов, Румяна Коларова, проф. Георги Чапкънов, Иван Русев, Ива Николова, проф. Ивайло Дичев, Деян Славчев – Део, Димитър Павлов, Михаил Белчев.

Аз лично винаги досега съм гласувала и то не защото винаги съм била силно впечатлена от кандидатите, но този път ...
 

# 1
 • Мнения: 14 967
Да пуснат една бюлетина с надпис "Срам ни е от вас!" или "Всички сте маскари!" и да я предложат на хората, които искат да гласуват, а не намират за кого.  Laughing
Предвиждам интересни резултати...  Mr. Green

# 2
 • Мнения: 5 373
Aз нямам нужда от обединител, за да го правя.....на изборите за ЕП гласувах с едно гоооооляяяямо НЕ върху бюлетината. Whistling

# 3
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
аман от инати ...

# 4
 • Мнения: 2
       Аз лично мисля,че сега, точно на тези избори, да не се гласува е една голяма провокация срещу бъдещето на България и децата ни.А специално като гледам списъка на интелектуалците,еми те всичките  почти са  комунистически храненици,живяли си живота при бай тошо ,като са и агенти на ДС.Еми, такива имат  интереса да не се гласува,за да може любимата им червена партия да спечели.Отвращавам се от наглостта на комунистите!!!

# 5
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 539
Да пуснат една бюлетина с надпис "Срам ни е от вас!" или "Всички сте маскари!" и да я предложат на хората, които искат да гласуват, а не намират за кого.  Laughing
Предвиждам интересни резултати...  Mr. Green

Благодаря, Сийче, за идеята. Това и ще напиша
на бУлетината. Истина ти казвам. Peace

# 6
 • Мнения: 14 967
И като го напишеш, гласът ти пак ще отиде там, където не искаш. Такава ни е системата - няма празно.

# 7
 • Мнения: 34
И като го напишеш, гласът ти пак ще отиде там, където не искаш. Такава ни е системата - няма празно.
Докато се усети част от комисията най-многочислените си ги бройкат за свои бюлетини. Лошо няма  Laughing Народът е търпял, търпял, ще потърпи още.

# 8
 • Мнения: 5 373
И като го напишеш, гласът ти пак ще отиде там, където не искаш. Такава ни е системата - няма празно.
Не е така, Сийке, обясниха ми, че тези гласове се водят невалидни и не се разпределят, а негласувалите се преразпределяли между партиите.
Впрочем, къде, наистина, може да се види 100% сигурно инфо по въпроса?

# 9
 • Варна
 • Мнения: 136
Да пуснат една бюлетина с надпис "Срам ни е от вас!" или "Всички сте маскари!" и да я предложат на хората, които искат да гласуват, а не намират за кого.  Laughing
Предвиждам интересни резултати...  Mr. Green

Благодаря, Сийче, за идеята. Това и ще напиша
на бУлетината. Истина ти казвам. Peace
И като го напишеш, гласът ти пак ще отиде там, където не искаш. Такава ни е системата - няма празно.

Преди време в Русия имаше бюлетина "Против всички" и изборните резултати бяха доста интересни  Laughing
Сега доколкото знам нямат вече такава, но не съм много сигурна.

# 10
 • Мнения: 16 135
На инат дори цигара няма да запаля.
Ако ще гласувам, то ще да е защото в това намирам смисъл.
Глупава позиция.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 136
И като го напишеш, гласът ти пак ще отиде там, където не искаш. Такава ни е системата - няма празно.
Не е така, Сийке, обясниха ми, че тези гласове се водят невалидни и не се разпределят, а негласувалите се преразпределяли между партиите.
Впрочем, къде, наистина, може да се види 100% сигурно инфо по въпроса?

Ето малко инфо от Закона за избиране на НС:

Чл. 97. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г., в сила от 12.04.2005 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) (1) При установяване на резултатите от гласуването за мажоритарен кандидат и за кандидатска листа една бюлетина съответства на един глас, който може да е действителен или недействителен.
(2) Гласът е действителен, когато са налице следните обстоятелства:
1. бюлетината е по установения образец;
2. от съдържанието на бюлетината може да се определи еднозначно волята на избирателя и бюлетината съдържа два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;
3. в бюлетината няма вписани специални символи като букви и числа, позволяващи да се разкрие самоличността на избирателя.
(3) Гласът по ал. 2 е действителен и когато в бюлетината има отклонения, дължащи се на дефекти и грешки при производството, или когато върху нея има механични увреждания и зацапвания.
(4) Броят на гласувалите избиратели за мажоритарен кандидат и за кандидатска листа е равен на броя на намерените в избирателните кутии бюлетини съответно за мажоритарен кандидат и за кандидатска листа.


Чл. 107. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г., в сила от 12.04.2005 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) (1) Общият брой спечелени мандати за всяка партия и коалиция се определя от Централната избирателна комисия въз основа на броя на избраните кандидати:
1. по мажоритарната система на съответната партия или коалиция, обявени по реда на чл. 24, ал. 1, т. 13;
2. по пропорционалната система, определен от сумата на подадените действителни гласове за кандидатски листи за съответната партия или коалиция в страната и в чужбина по метода на Хеър-Ниймайер според методиката по чл. 23, ал. 1, т. 11.
(2) Гласовете от чужбина за партиите и коалициите се прибавят към гласовете за партиите и коалициите от страната според методиката по чл. 23, ал. 1, т. 11. В чужбина се гласува с бюлетина само за кандидатски листи на партии и коалиции без имена на кандидатите.
(3) Броят на мандатите на партии и коалиции в многомандатните избирателни райони се определя по метода на Хеър-Ниймайер въз основа на съотношението на гласовете за техните кандидатски листи, подадени от страната.

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Методиката определя изчислителните процедури по които се разпределят мандатите за народни представители по избирателни райони.
(2)  Избирателните райони са определени с Указ № 113 от 28 април 2009 г. на президента на Република България.
(3)  Методиката   определя   броя   на   мандатите   за   всеки многомандатен избирателен район.
(4)  Методиката   определя   изчислителните   процедури,   по които се определят 31 мандати по мажоритарната система.
(5)  Методиката   определя   изчислителните   процедури,   по които се определят 209 мандати по пропорционалната система.
Чл. 2. Окончателното разпределение на мандатите за народни представители се извършва от ЦИК.

Раздел I Oпределяне на броя на мандатите в многомандатните избирателни райони

Чл. 3. Броят на мандатите в многомандатните избирателни райони (МИР) се определя въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни за преброяване на населението на Република България от 2001 г.
Чл. 4. Броят на мандатите в МИР не може да бъде по-малък от три.
Чл. 5. За определяне броя на мандатите в МИР се използва метода на Хеър-Ниймайер (метода на най-големия остатък).
Чл. 6. Броят на населението на Република България по данни за преброяването от 2001 г. се разделя на 209.
Чл. 7. Броят на населението от всеки МИР се разделя на частното по чл. 6.
Чл. 8. (1) Всеки МИР първоначално получава толкова мандати, колкото е цялата част от частното по чл. 7.
(2) Оставащите мандати до 209 се разпределят на МИР с най-големите остатъци (дробната част от частното по чл. 7).
(3)  Първи получава допълнителен мандат МИР с най-голям остатък, втори получава допълнителен мандат МИР със следващия по големина остатък и т.н. до изчерпване на мандатите.
(4)  Когато процедурата по ал. 3 не може да продължи поради наличието на равни остатъци, чиито брой е по-голям от броя на останалите неразпределени мандати, тези мандати се разпределят чрез жребий от ЦИК.   - интересно!  Thinking
(5)  Предварителният брой мандати за всеки МИР е сумата от първоначално получените мандати по ал. 1 плюс до един допълнителен мандат по ал. 3 и ал. 4.
(6)  Ако има МИР с предварителен брой мандати по-малък от три, всички те получават по три мандата. Тези МИР не участват в по-нататъшното разпределение на мандатите.   - не ми е много ясно защо?
(7)  Числото 209 се намалява с броя на МИР по ал. 6, умножен по 3.
(Sunglasses  Броят мандати по ал. 7 се разпределя между МИР, с изключение на тези по ал. 6.
(9) Окончателният брой мандати за всеки МИР е полученият резултат от изчислителната процедура съгласно ал. 1 - 8.

Раздел II

Определяне на мандатите по мажоритарната система в едномандатните избирателни райони

Чл. 9. Тридесет и един народни представители се избират по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони (ЕИР), които съвпадат с многомандатните избирателни райони съгласно Указ № 113 от 28 април 2009 г. на президента на Република България.
Чл. 10. За избран се определя кандидат на партия или коалиция, или инициативен комитет, получил най-много действителни гласове в ЕИР.
Чл. 11. (1) Когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили най-много и равен брой действителни гласове, за тези кандидати се произвежда втори тур до седем дни от датата на произвеждането на първия тур в неработен ден.
(2) На втория тур за избран се определя кандидатът получил най-много действителни гласове. При равен брой гласове няма избран мажоритарен кандидат и президентът на Републиката насрочва нов избор в ЕИР по предложение на ЦИК.

Раздел III

Oпределяне на мандатите по пропорционалната система в многомандатните избирателни райони

Чл. 12. На разпределение подлежат 209 пропорционални мандати в 31 многомандатни избирателни райони (МИР).
Чл. 13. ЦИК извършва изчисленията по разпределяне на всички пропорционални мандати (209) по кандидатски листи на партии и коалиции в МИР.

Първа стъпка - разпределение на мандатите за всяка партия и коалиция на национално ниво

Чл. 14. Пресмята се сумата от подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от всички секции в страната и в чужбина.
Чл. 15. Изчислява се изборен праг (бариера) за партиите и коалициите - четири на сто от сумата по чл. 14. (Решение № НС-63 на ЦИК).
Чл. 16. (1) При разпределението на пропорционалните мандати (209) участват само партиите и коалициите, получили действителни гласове не по-малко от изборния праг по чл. 15.
(2) В по-нататъшното разпределение на мандатите участват само гласовете на партиите и коалициите по ал. 1.
Чл. 17. (1) Пропорционалните мандати (209) се разпределят между партиите и коалициите по чл. 16, ал. 1 според получените от тях действителни гласове в страната и в чужбина по метода на Хеър- Ниймайер.
(2) Ако броят на спечелените мандати на партия или коалиция е по-голям от броя на кандидатите в кандидатските й листи, незаетите мандати се разпределят между останалите партии и коалиции по чл. 16, ал. 1.
Чл. 18. (1) Сумата от действителните гласове на всички партии и коалиции по чл. 16, ал. 1 се дели на 209.
(2)   Получените действителни гласове за всяка партия и коалиция по чл. 16, ал. 1 се дели на полученото число по ал. 1.
(3)  Всяка партия и коалиция първоначално получава толкова мандати, колкото е цялата част от полученото частно по ал. 2.
(4)  Оставащите мандати до 209 се разпределят между партиите и коалициите по чл. 16, ал. 1 по реда на намаляване на дробната част (остатъците) от полученото частно по ал. 2.
(5)  Първа получава допълнителен мандат партия или коалиция с най-голям остатък, втора получава допълнителен мандат партия или коалиция със следващия по големина остатък и т.н. до изчерпване на мандатите.
(6)  Ако при процедурата по ал. 5 се стигне до няколко равни остатъци, а броят на неразпределените мандати е по-малък от техния брой, разпределянето на оставащите мандати се извършва по жребий между партиите и/или коалициите с равните остатъци. Датата и часът на жребия се определят от ЦИК. За жребия се канят представители на заинтересуваните партии и коалиции.
(7) В случаите по чл. 17, ал. 2, ако при процедурата по ал. 5 са получени мандати за всеки остатък и остават незаети мандати, се
прилага следното:
а) партията или коалицията по чл. 17, ал. 2 получава толкова мандати, колкото кандидати има в нейните листи;
б) от общия брой пропорционални мандати (209) се изважда броя на получените мандати по б. "а)";
в)   оставащите мандати по б. "б)" се разпределят отново между партиите и коалициите по чл. 16, ал. 1. Партията или коалицията по б. "а)"не участва в новото разпределение. При новото разпределение се прилага съответно процедурата по ал. 1 - ал. 6, като 209 се заменя с числото по б. "б)". При новото разпределение партиите и коалициите не могат да
получат по-малко мандати от предходното разпределение.
(Sunglasses Окончателният брой пропорционални мандати на национално ниво за всяка партия и коалиция е равен на броя на
получените мандати по ал. 3 плюс до един допълнителен мандат по ал. 5 и ал. 6.

Втора стъпка - разпределение на спечелените мандати за всяка партия или коалиция в многомандатните избирателни райони

Чл. 19. (1) ЦИК извършва изчисленията по разпределяне на мандатите по чл. 18, ал. 8 поотделно за всяка партия или коалиция в многомандатните избирателни райони (31).
(2) Подадените гласове от чужбина за партиите и коалициите не участват при разпределението на мандатите в МИР.
Чл. 20. Пресмята се сумата от подадените действителни гласове поотделно за всяка партия и коалиция от всички секции в страната.
Чл. 21. Мандатите по чл. 18, ал. 8 поотделно за всяка партия или коалиция се разпределят в МИР според получените за партията или коалицията действителни гласове в района по метода на Хеър-Ниймайер.
Чл. 22. (1) Сумата от действителните гласове на партията или коалицията от всички МИР се дели на броя на получените й мандати по чл. 18, ал. 8.
(2)  Получените действителни гласове за партията или коалицията във всеки един МИР се дели на полученото число по ал. 1.
(3)  Първоначално партията или коалицията във всеки МИР получава толкова мандати, колкото е цялата част от полученото частно по ал. 2.
(4)  Оставащите мандати до броя на мандатите на партията или коалицията, получени по чл. 18, ал. 8, се разпределят по реда на намаляване на дробната част (остатъците) от полученото частно по ал. 2.
(5)  Първи се разпределя допълнителен мандат в МИР с най-голям остатък по ал. 2, втори допълнителен мандат се разпределя в МИР със следващия по големина остатък и т.н. до изчерпване на всички мандати на партията или коалицията.
(6)  Ако при процедурата по ал. 5 се стигне до няколко равни остатъци, а броят на неразпределените мандати е по-малък от техния брой, разпределянето на оставащите мандати се извършва по жребий за МИР с равните остатъци. Датата и часът на жребия се определят от ЦИК. За жребия се кани представител на заинтересуваната партия или коалиция.
(7)  Определя се предварителен брой мандати за партията или коалицията във всеки един МИР, който е равен на броя на първоначално разпределените мандати в МИР по ал. 3 плюс до един допълнителен мандат ал. 5 и ал. 6.

Трета стъпка - преразпределение на броя на предварително получени мандати за партиите и коалициите в многомандатните избирателни райони и окончателно разпределение на мандатите за народни представители в многомандатните избирателни райони

Чл. 23. Сумират се предварително получените мандати по чл. 22, ал. 7 на всички партии и коалиции за всеки един МИР поотделно.
Чл. 24. В по-нататъшното преразпределение не участва МИР, чийто брой мандати по чл. 8, ал. 5 е равен на съответното число по чл. 23 при условие, че в листите на партиите и коалициите има не по-малък брой кандидати от разпределените им предварителни мандати по чл. 22, ал. 7.
Чл. 25. Ако партия или коалиция е получила повече на брой предварителни мандати в съответния МИР отколкото са кандидатите й в листата, тези мандати в повече се изваждат и тя не участва в по-нататъшното преразпределение в този МИР.
Чл. 26. (1) В МИР, чийто брой мандати по чл. 8, ал. 5 е по-малък от полученото число по чл. 23, се изваждат последователно по един мандат от партиите или коалициите до изравняване с броя на мандатите по чл. 8, ал. 5.
(2)  От предварителния брой мандати се изважда един мандат от партия или коалиция, чийто мандати са с най-малка избирателна тежест.
(3)  Избирателната тежест по ал. 2 се определя като се делят действителните гласове за партията или коалицията в МИР на предварителния й брой мандати в района в хода на изчислителната процедура.
(4)  След изравняване на броя на предварително получаваните мандати в хода на изчислителната процедура по ал. 2 с определените мандати по чл. 8, ал. 5, съответния МИР вече не участва в по-нататъшното преразпределение.
Чл. 27. В по-нататъшното преразпределение участват само партиите и коалициите, от които са извадени мандати по чл. 25 и чл. 26.
Чл. 28. (1) В МИР, чийто брой мандати по чл. 8, ал. 5 е по-голям от полученото число по чл. 23, се прибавят последователно по един мандат към предварителните мандати на партиите или коалициите по чл. 27 до изравняване с броя на мандатите по чл. 8, ал. 5.
(2)   Към предварителния брой мандати се прибавя един мандат на партия или коалиция по чл. 27 (ако има кандидати в листата й), чийто "евентуален допълнителен" мандат е с най-голяма избирателна тежест.
(3) Избирателната тежест на "евентуален допълнителен" мандат по ал. 2 се определя, като се дели числото на действителните гласове за партията или коалицията в МИР (делимо) на сумата от предварителния й брой мандати в района плюс едно (делител) в хода на изчислителната процедура.
(4)  В хода на изчислителните процедури по ал. 2 в по-нататъшното преразпределение не участват:
-  МИР, в който броя на предварително получаваните мандати се изравни с определения брой мандати по чл. 8, ал. 5 и/или
-  партията и/или коалицията, чийто брой предварително получавани мандати се изравни с определения брой мандати по чл. 18, ал. 8.
Чл. 29. Окончателното разпределение на пропорционалните мандати на партиите и коалициите по чл. 16, ал. 1 в многомандатните избирателни райони е получения краен резултат от изчислителните процедури по чл. 24, чл. 26 и чл. 28.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Тази методика се издава на основание чл. 23, ал. 1, т. 11 от Закона за избиране на народни представители.

§ 2. За неуредените в тази методика случаи ЦИК се произнася с решение.

Председател:

Светла Димитрова

Секретар:

Мустафа Карадайъ


Информационно обслужване АД

Увлякох се с "малкото" инфо, извинете.
От цялата математика излиза, че така ще влязат само лъвовете (големите партии над 4%) и то с някой и друг жребий  newsm78

# 12
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Точно на инат ще гласувам за когото искам. Бактън от призиви и инатлъци!

# 13
 • Мнения: 14 967
Не е така, Сийке, обясниха ми, че тези гласове се водят невалидни и не се разпределят, а негласувалите се преразпределяли между партиите.
Впрочем, къде, наистина, може да се види 100% сигурно инфо по въпроса?

Възможно е.
Но на предишните избори някой тук обясняваше, че няма смисъл и да се пуска недействителна бюлетина, защото така или иначе гласът ще отиде при този, който е събрал най-много гласове.
Ако има запознати с проблема, да обяснят с думи прости.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 136
Прочетох го като "Гладувай на инат?!?" и таман да се включа с компетентно мнение и гледам вие пак за избори тука таковата нещо ...тая диета направо ме побърква, не мога да се съсредоточа в нищо, постоянно ми се губи мисълта...

 Joy  Joy  Joy

Да ти кажа след тия избори може и да не ти се наложи диета да спазваш.
Може всички да стоим гладни. Дано само да не изчезнем в буквален и преносен смисъл.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт