Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Здравейте.Най накрая се престраших да си отворя темичка тук и да се опитам да споделя с вас вкусните ястия от Индия и Пакистан които са често готвени и любими в нашия дом.Надявам се да ви харесат
 bouquet

Пиле Корма
    * 2 кг пилешки гърди или обезкостени бутчета
    * 1 кг лук
    * 50 г люти чушки
    * 100 г настърган кокос или консерва кокосово мляко
    * 1/2 ч.л. лют пипер
    * по 2 ч.л. гарам масала и коpиандър на прах, 1 ч.л. куркума, сол
    * по 1 ч.л. джинджифилова и чеснова паста
    * 400 г кисело мляко
    * 300 г олио
Нарязваме пилето на кубчета. Смесваме солта, куркумата, гарам масалата, кориандъра, джинджифила и чесновата паста. В тази смес мариноваме пилето за около 30 минути (колкото по-дълго стои в маринатата толкова по-вкусно става). Запържваме лука до златисто. Добавяме пилето. След 10 минути добавяме киселото мляко и 150 мл вода. Оставяме да поври за около 15 минути. Накрая добавяме кокоса и лютивия пипер, захлупваме и оставяме да ври за около 20 минути. Сервираме с басмати ориз или хляб нан.
« Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 19:09 от PandaKhan »
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Пиле Карахи
    * 750 г пиле
    * 5 стръка зелен лук
    * 5 бр. домати
    * 5 люти чушлета
    * 2 ч.л. джинджифил - нарязан на дребно (ако нямате свеж може и на прах или паста)
    * 4 глави чесън
    * свежи листа от кориандър
    * сол
    * 1/4 ч.л. червен пипер
    * щипка куркума на прах
    * 1/2 ч.ч. олио
Доматите и лютите чушки се нарязват на ситно. В загрятото олио прибавяте чесъна, джинджифила, червения пипер и куркумата. Запържете за няколко минути. Добавете пилето и пържете докато е почти готово. Оставете водата да изври, да остане на мазнина, тогава добавете лукa, листатa кориандър, лютите чушлета и доматите. Гответе за още няколко минути. Сервирайте с ориз или прясно опечени паратa, чапати или нан.



Пакистанска "Руска салата"
    * 4 бр. моркови
    * 2 бр. картофи
    * 2/3 ч.ч. грах
    * 2/3 ч.ч. сварен фасул
    * 1 бр. ябълка
    * сока на един лимон
    * майонеза
    * сол, черен пипер
    * маруля
Сварените зеленчуци и ябълката се нарязват на кубчета. Лимоновия сок се смесва с майонезата, солта и пипера и се добавя към зеленчуците. Всичко се обърква добре. Сервира се на канапе от маруля.

Салатата е от района на Пешавар.
« Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 19:08 от PandaKhan »
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Алу гоби
    * 1 глава карфиол
    * 2 с.л. олио
    * 1/2 ч.л. кимион на зърна
    * 1/2 ч.л. куркума
    * 1 глава лук
    * около 2 см настърган джинджифил
    * 5 скилидки чесън
    * 2 бр. големи домати
    * 2 ч.л. кориандър на прах
    * 1 ч.л. смлян кимион
    * 1 ч.л. гарам масала
    * 150 мл вода
    * 2 бр. големи картофи
 Загряваме олиото. Слагаме кимиона на зърна да зацвърчи. Добавяме куркумата и лукът и пържим за около 3-4 минути докато лукът омекне. Добавяме чесъна, джинджифила и доматите, нарязани на дребно. След като объркаме всичко добавяме останалите подправки и водата. Накрая добавяме картофите, нарязани на кубчета и карфиола.

По желание можете да добавите и 250 г кайма. По принцип оригиналната рецепта е вегетарианска. Но в Лахоре, например го правят с кайма. Също става много вкусно


източник снимка-интернет
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Яйца Бурджи (Bhurdji)
    * 6 бр. яйца
    * 1/2 ч.ч. замразен грах
    * 1 глава лук
    * 2 бр. люти чушки по желание
    * 1 бр. домат
    * 1/2 ч.л. гарам масала, 1 ч.л. лют червен пипер, сол
    * 1/2 ч.л. джинжифилова паста
    * връзка кориандър
    * 3 ч.л. олио
Разбийте яйцата със солта и лютия пипер. Загрейте тигана с олиото, добавете лютите чушки, нарязани на дребно, джинжифиловата паста (приготвяте я като нарязвате или настъргвате джинджифил на дребно и добавяте малко вода да стане като кашичка или я купувате готова), нарязаният на ситно лук и запържвате до златисто. След това добавяте нарязаният домат и пържите докато водата изври и имате гъст доматен сос. След това добавяте граха и яйцата. Накрая поръсвате с гарам масала и листата кориандър.

Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Кашмирски пилаф
    * 350гр басмати ориз
    * 650 гр агнешко/с кости.нарязано на кубчета
    * 1ч.лъж черен пипер
    * 1/2 ч.лъж кимион на зърна
    * 4 черни кардамонови зърна
    * 4 дафинови листа
    * 6 скилидки чесън
    * 4 по 5см парчета канела/на пръчка/
    * 6 зелени кардамонови зърна
    * 4 карамфилчета
    * 2 средно големи глави лук
    * парче джиндифил-около 12 см-нарязан на 4
    * сол на вкус
    * олио
 Всички подправки слагаме в тензухена торбичка и ги слагаме да се варят заедно с месото,1 глава лук,скилидките чесън джинджифила солта и 500 мл вода.Завира отпенваме и оставяме да ври докато месото е сварено.След като месото се свари го вадим и прецеждаме булюона като истискваме всички солидни парчета от подправките за да си пуснат аромата.Количеството на булиона трябва да е около 700мл.Добавя се вода към булиона ако не е достатъчно.В друг съд загряваме олиото и добавяме кимиона на зърна /само да зацвурчи/ и нарязаната на ситно 2ра глава лук.запуряваме за около 6-7 мин.Добавяме месото и запуряваме за около 2-3 мин преди да добавим/ предварително накиснатя в студена вода за 30 мин /басмати ориз.Накрая добавяме булиона и готвим до сваряването на ориза.След като заври на ключ намаляваме котлона на 2 оставяме да къкри за около 5 мин разбъркваме и спираме котлона като захлупваме съда с капак.Така ориза остава цял-не се троши.Известно е че индийският ориз трябва да е много сух като се сервира.

по рецепта на Anjum Anand
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Тарка Дал
1 чаша масоор/червена /леща
1/2 чаша моонг/жълта/леща
1 малък домат
малка глава лук
1 чаена лъж. турмерик
1 чаена лъж лют червен пипер
сол на вкус
листа коряндер люти  чушки за декорация
1/2 чаена лъж кимион на зърна
4 скилидки чесън
олио
1/2 чаена лъж гарам масала
3 чаши  вода
Накисваме лещата в вода за около 1 час.След това добавяме лещата+ водата -нарязания на дребно домат и лукът също нарязан на дребно.Добавяме турмерика лютият  пипер и солта и включваме котлона.Когато заври разбъркваме и слагаме капак и варим докато сместа стане като каша.В тиган слагаме олио и като се затопли прибавяме кимиона на зърна докато зацвурчи.Най накрай добавяме счуканите скилидки чесън и пържим докато чесъна е златист след което добавяме всичко това при сварената вече леща.Разбъркваме добре и добавяме гарам масалата.Гарнираме с листа коряндер или люти чушки
Сервираме с наан хляб или чапати.



източник снимка-интернет
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
ЛУЧЕНИ Bhagi
225гр лук нарязан на дребно
115гр брашно от нахут/може да бъде заместено с обикновенно брашно/
2 ч.лъж кимион на зърна
1/2 ч.лъж турмерик/куркума/
1 ч.лъж смлян коряндер
1 луюта чушка нарязана на дребнсол на вкус
олио
Смесете в купа лъка брашното подправките и чушката.Добавете около 8 супени лъж вода за да получите гъста каша.Загрявате олиот около 190 градуса.Загребвате с лъжица от сместа и пържите до златисто.Готовите бхажи изваждате на кухненска хартия да попие мазнината.
Сервирате с РАИТА-кисело мляко с нарязана мента и лимонов сок

Може да замените 1/2 от лъка със настърган морков или нарязан на дребно спанак

Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Нихари е изключително популярно национално ястие в Пакистан.Думата НИХАР на урду означава сутрин затова това ястие се е хапвало рано сутрин обикновено след Fajr молитва
Предлагам ви моята рецепта за Нихари така както я приготвя моята пакистанска свекърва

NIHARI-beef stew
1 кг телешко/с кости/
3 глави лук-нарязан на полумесеци
2 супени лъж брашно
малко парче сух джинджифил
2 малки бели кардамонови зърна
2 дафинови листа
1 канелена пръчица
2 чаени лъж гарам масала
2 супени лъжици Анисеедс/феннел/-не знам как се превежда това
1  чаена лъж лют червен пипер
1 шипки Индийско орехче
1/2 чаена лъж турмерик/ куркума/
сол на вкус
1 малко парче черна сол-това го има в шоповете тук
1 супена лъж чеснова паста
1 супена лъж джинджифилова паста
1/2 чаша кисело мляко
1/2 чаша Гхее или олио

Загрейте олиото , добавете нарязаният лук и пържете до златисто.Когато лука е готов го извадете и отцедете на кухненска кърпа.В същата мазнина запържете месото с гарам масалата млякото джинджифиловата и чеснова паста солта лютя пипер дафиновите листа канелата и турмерика.Добавете индийското орехче Kардамона анисеед и черната сол.Разбъркаите, добавете  достатъчно вода да покрие месото  и гответе на слаб огън около 2-3 часа.Когато месото е готово добавете брашното  и гответе още 10 минути.Гарнирайте с листа коряндер изпърженят лук люта чушка.
[/color]

снимката е взета от интернет
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Как да приготвим пухкав БАСМАТИ ориз
1 чаша Басмати ориз
2 чаши вода
шипка сол
1 супена лъж олио
Накисваме ориза за 30 мин в студена вода.След това го измиваме сипваме водата солта и олиото и завирамепод капак.Когато заври на ключ намаляваме котлона на 2.Разбъркваме ориза и  изключваме котлона-оставяме ориза да се вари на топлината на котлона.Ориза не се бърка защото се разчупва.Така приготвеният ориз сервираме веднага като гарнитура към всяко индийско или пакистанско ястие


Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Адрак Ласи
2 чаши мляко
2 чаши ледена вода
1/2 чаша захар
1 чена лъж джинджифил на прах
1/2 чаена лъж кимион на прах
Смесвате всичко с миксер охлаждате и е готово за пиене

Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21


Seviyan
50 гр вермичели-може с фиде да се замести
2 супен лъж стафиди
2 супени лъж счукани ядки mix
2 кардамонови шушулки-извадете семената и ги счукайте на прах.може и с кардамон на прах-на връхчето на чаена лъжичка
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко
1/2 литър обикновенно мляко
1 лъж масло или Гхее както в оригинала
Разтопяваме маслото и запуряваме вермичелите в него докато стане кафяво.В отделна тенджера загряваме млякото.Като заври добавяме кондензираното мляко вермичелите  и кардамона.Варим за около 5-8 мин или докато вермичелите омекнат.Гарнираме с стафидите и ядките
Цитирай

Пазарджик/Бирмингам/Пакистан

Мнения: 21
Агнешко къри
700 гр агнешко месо без кокъл
1 глава лук
5 скилидки чесън
4 см парче джинджифил
3 домата
1 чаена лъж синапено семе/мустар сеедс/
1 чаена лъж Кориандър  на прах
1 чаена лъж смлях кимион
1/2 чаена лъж турмерик/или както се знае в БГ като куркума/
1/2 лъж лют червен пипер
1/2 чаена лъж червен пипер
1/2 чаена лъж черен пипер
1 чаена лъж гарам масала
сол на вкус
1 чаена лъж захар
 сока на 1/2 лимон
300 мл вода
консерва кокосово мляко
1 средно голям сладк картоф/sweet potato или батат/
1 консерва нахут

Месото нарязваме на парчета и запържваме за около 5 мин.След това го вадим и го слагаме настрани.В същата мазнина слагаме синапеното семе и нарязаният на дребно лук.Запържваме за около 2-3 мин.Предварително правим джинджифилово-чесново пюре/става с пасатор и малко вода/.Добавяме към запърженят  лук.Разбъркваме и добавяме сухите подправки-Кориандър,кимион,турмерик,лют пипер,червеният пипер и черният пипер.Разбъркваме за около 10 секунди и добавяме предварително настърганите домати и 100мл от водата+ чаената лъж захар.Оставяме да ври за около 5-7 мин.Когато сосут се сгъсти добавяме кокосовото мляко,лимоновия сок и останалите 200мл вода.Завира за още 10 мин след което добавяме сладкия картоф,месото и нахута.Оставяме да къкри на котлона докато месото се свари.След като месото е сварено махаме от котлона и поръсваме готовото ястие с лъж гарам масала и магданоз.Сервираме с ориз, пита бреад или чапати


 
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.