Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варненка на Лансароте
 • Мнения: 985
Не съм сигурна дали точно тук трябва да пусна темата,но не се сещам къде другаде да го направя,а ми е много спешно. Rolling Eyes
Става дума за следното:
 От 2-ри юли излизам в платен годишен отпуск,но тъй като имам възможност да започна нова работа на друго място,с по-висока заплата,но трябва да започна в рамките на 10 дни,какво бихте ме посъветвали да направя,за да съм минимално ощетена от настоящия ми работодател.Трябва ли да пускам предизвестие за напускане и ще ми изплатят ли поне отпуската.Ако нямам друга вратичка, заплатата толкова ще я прежаля.
Изобщо не съм наясно какво да правя и моля за съвет.  bouquet

# 1
 • Мнения: 5 373
На мене миналата година предизвестието ми течеше по време на отпуската. Като се върнах, си доработих остатъка и напуснах.
Отрязаха ми само бонусите, но това се преживява.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 360
Напускаш от определена дата и дните от предизвестието си ги плащаш. А в заповедта за освобождаване ти пишат колко дни отпуск ще ти заплатят при напускане. А ако не го направят сигнализираш инспекцията по труда.

# 3
 • Мнения: 448
Плащат ли ви редовно? Ако не, то има един член, по който можеш без предизвестие да напуснеш поради неполучаване на заплата.

# 4
 • Варненка на Лансароте
 • Мнения: 985
Плащат ли ви редовно? Ако не, то има един член, по който можеш без предизвестие да напуснеш поради неполучаване на заплата.

ами,нямам оплакване за плащането навреме.Никога не е имало проблем за това.
Мисълта ми е ,дали ще мога да напусна без да спазя срока за предизвестието и дали ще ми изплатят отпуската,за която вече съм подала молба да си я ползвам. newsm78 надявам се да съм се изразила точно,че хич ме няма в тези неща... Embarassed

# 5
 • Бургас/София
 • Мнения: 159
Можеш да напуснеш без предизвестие само по взаимно съгласие т.е. ако настоящият ти работодател няма нищо против. В противен случай им дължиш обезщетение за срока на неспазеното предизвестие (в зависимост от това, което е уговорено в договора. Ако не е изрично упоменато - 1 месец). Ако не го платиш доброволно, могат да заведат дело, тъй като ти си неизправната страна по договора. Предизвестието тече и ако си в болнични.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 561
Най-добрия вариант е да те освободят по взаимно съгласие - чл. 325 т. 1
Също така те съветвам първо да говориш с работодателя и отт
неговото решение зависи как ще действаш. Ако си на ключова позиция,
няма да те пусне току така, но ако твоята работа може да я поеме някой
друг, докато намерят нов служител ще е по-лесно.

# 7
 • Мнения: 1 188
Преди години аз така напуснах.Тогава още се пишеше МОЛБА.Та пуснах си молба за отпуска (2 седмици по- рано от датата на ползването й) и в нея допълних, че желая да бъда освободена от опраделена дата (края на отпуска) по еди-кой си член от КТ, като времето, през което съм в отпуск да се счита за предизвестие.Отпускът ми беше в размер на приблизително месец. Разбира се предприятието, в което работих беше държавно и от страна на работодателя нямах никакви спънки и заяждания.Устно обясних какви са ми мотивите и че съм си намерила по- платена работа...
 Другият вариант е, както са ти казали да напуснеш  по взаимно съгласие...(при прекратяване на трудовото правоотношение са длъжни да ти изплатят неизползвания полагаем ти се отпуск ), но при всички положения е най-важно какъв работодател имаш и доколко се съобразява с правата ти по КТ.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 201
Ако отпускът ти не е бил реално използван, то ще трябва да ти бъде изплатено обезщетение за него, независимо от начина, по който напускаш.

Вариантите според мен са:
1. молба за прекратяване по взаимно съгласие - чл.325 ал.1 от КТ, от датата, на която ще започваш работа на другото място.
2. напускаш от когато си искаш, но плащаш за неспазеното предизвестие (предполагам, че последната заплата и евентуалното обезщетение за неизползван отпуск все ще покрият това плащане?)
3. ако никой от двата предни варианти не става, пускаш си предизвестието, изкарваш си отпуската и за остатъка от периода си пускаш болничен - това не е коректен вариант, но е вариант все пак. В този случай внимавай с датата на сключването на новия ти договор  Naughty

На твоя място бих била по-внимателна с бъдещи работодатели, които те искат веднага, до 10-дни, иначе не става  Rolling Eyes

# 9
 • Мнения: 1 920
Ха! Попадали сте на заспали счетита или на работодатели, които не са искали да се заядат. По закон предизвестието трябва да е реално изработено! Т.е. не може да се пусне отпуск и да се счита за предизвестие или пък по време на предизвестие да се вземе болничен. В такива случаи срокът на предизвестието се удължава с дните на болничния или дните в отпуск. Това е в случай, че освобождаването не е по взаимно съгласие, а чрез пуснато предизвестие от страна на служителя.
А ако не се ползва, отпускът се изплаща накрая на база осигурителната сума. Това да се има предвид за тези, които ги осигуряват на НЕреалната заплата.

# 10
 • Мнения: 712
И аз имам същите вълнения. Аз също имам спомени от университета, че предизвестието трябва да бъде реално отработено, т.е, ако по време на срока на предизвестието се ползва отпуск, болничен и т.н този срок спира да тече и се подновява след връщането на работа. Така ли е все още?
Мисля, че нашият началник човешки ресурси е доста стриктен в прилагането на разпоредбите на трудовото законодателство и искам да разбера как е уредена материята към днешна дата (по разбираеми причини не искам да говоря с него, преди да съм решила за себе си как да постъпя).
Въпросът ми е, при положение, че предизвестието трябва да бъде реално отработено, а искам да използвам отпуската си (т.е, да не ми бъде изплатена при напускане, а да се водя служител в отпуск, за да ми върви още един месец осигурителен стаж) как да постъпя. Ако предизвестието ми е 30 дни и е да речем от 1 август, от 30 август ли трябва да изляза в отпуск?
Надявам се, че съм се изразила разбираемо и благодаря на всички, които могат да ми дадат компетентен съвет   bouquet

# 11
 • Мнения: 1 188
Цитат
Ха! Попадали сте на заспали счетита или на работодатели, които не са искали да се заядат. По закон предизвестието трябва да е реално изработено!

Аз това уточних, че ако работодателят иска да те прецака, винаги ще намери начин и всичко зависи от доброто му намерение. Но това за реално отработеното предизвестие има ли го черно на бяло в КТ ?

# 12
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Няма такова нещо Naughty

# 13
 • София
 • Мнения: 1 201
Много често се бърка срока на предизвестие със срока на изпитване.

В срока на предизвестие можеш да си ползваш каквито искаш отпуски (с разрешение на работодателя) и болнични и предизвестието си тече без проблем Peace

А именно срока на изпитване се удължава, в случай, че се използват отпуски и болнични т.е. избягва се риска да не могат реално да те пробват, защото ти отсъстваш и накрая изведнъж се оказваш с постоянен договор  Naughty

Предполагам оттам идва объркване на Джини  Wink

roxanne, първо си пускаш молбата за отпуск и след като е одобрена си пускаш предизвестието. Ако имаш достатъчно дни отпуск, той може напълно да съвпадне с предизвестието ти. Имай предвид обаче, че ако работодателят прецени (поради "производствени нужди" ха-ха) може да прекрати ползването на отпуска (ако е за тази календарна година) и да трябва да се върнеш реално на работа и да си отработиш остатъка от предизвестието.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Много често се бърка срока на предизвестие със срока на изпитване.
И аз заподозрях, че оттам идва объркването, но докато реша да допиша, ти си ме преварила Simple Smile Точно така е, както си го казала Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт