Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 юни 2009, 16:33 ч.

Осиновяване на дете на 3 и повече години

 • 1 859
 • 4
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 406
Напоследък се разчетох в "Нашите деца" и на други места, касателно възпитанието на децата ми - остана ми време най-накрая. Има много интересни материали. Има нещо, обаче, което ме притеснява и то е липсата на семейство през първите 3 години от живота на моето голямо дете.
Навсякъде пишат, а аз съм склонна да се съглася с тях, като наблюдавам сега малката и баткото в паралел, че първите 3 години са основополагащи за детето. Важно е детето да усети любов и сигурност през първите 3 години, тогава децата се учат най-лесно и наученото остава трайно. Подражанието е голям учител. Важно е и общуването с детето през първите 3 години. Няма да обяснявам нататък - сигурна съм, че всички сте чели за това.
НО не спира да ме тормози това, че големият не е усетил нищо от това през първите 3 години от живота си. И не, че се притеснявам от някакъв тежък пубертет или нещо друго, не, тъжно ми е, че е пропуснал нещо явно толкова важно.
Както казах - правя паралел между ситната и баткото. Има елементарни неща, които тя научава ужасно бързо и безпроблемно, на игра, а той ги учи със седмици, трудно, с усилие.
Предлагам да поговорим за това, ние - майките на деца, изкарали в институция първите 3 и повече години, да споделим чувствата си и опасенията си.

ПП А конкретният повод е ето този клип http://www.unicef.bg/page.php?key=video&id=31&t_id=26.
Изгледах го и ми стана мъчно, стана ми мъчно за моето дете, което едва ли дори и биберон е имало в устата си.

# 1
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
много болна тема ми е това..........
за мен и един ден в дом е ден вповече. дали детето ще остане там 6 месеца само или повече......

естествено, колкото повече, толкова по-ужасно. първо са 9 те месеца, когато не е било желано. само това вече е достатъчно голяма травма, а към нея после се добавя и всеки следващ ден в институция Cry
виждала съм ги как се борят за малко внимание и топлина, тези над 3 годинки. за по-малките нямах сили да отида и да видя.
на мен не ми е тъжно, а съм парализирана от ужас, само като си представя подобно нещо. едно плачещо бебе и да няма кой да го гушне.........и това дни, месеци, години наред. в някои домове има по 100 бебета..........
дано Господ накаже тези, които ги обричат на подобна съдба.

фокси, гушшшшшшшшш. няма как да върнеш миналото. помъчи се да гледаш напред. няма как да компенсираш и един ден от седенето на ситния в институция. гушкай го много.

# 2
 • Мнения: 1 325
Моето дете е престояло в институция 1 год. и 9 месеца. И това е прекалено много. Няма да описвам отново всички признаци, по които съдех за голямата самота, в която моето дете е живяло толкова дълго. За щастие много скоро признаците отшумяха.
Искам само да споделя, че при едно от многобройните ми посещения в дома, преди да ми насрочат дата на делото, чакайки таксито си пред оградата на дома, две-три дечица (от друга група, не от тази в която се отглеждаше дъщеря ми) се приближиха до оградата и вкупом започнаха да ми викат :"Како, како (милите, подмладиха ме), ела, ела, ела како". Никога няма да го забравя......Прибраха ги набързо от оградата и аз така и не успях "да отида при тях". Оставих ги зад оградата...........

# 3
Здравейте,имах регистрация въвфорумаписала съмипредивремевече 1годи3мес съмвписана,в понедел никдемек утрещеходядавидя детенце-момичена3годи6меспр итеснявамсеотвс нещакоитосте казали . всепакакоу сетячетоваемоетомомиченцещейставна мама.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 406
Мила тед,
Прочетох те, въпреки че ми беше доста трудно  Wink.
Не се притеснявай от всичко, което сме писали - все пак ние сме станали мами на деца на 3 и повече години и сме щастливи от това. Останалото са нормални притеснения, съпътстващи майчиството. Ако не са тези притеснения, ще са други, така че ако се харесате, давай смело напред  Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт