Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2009, 19:48 ч.

Поредната гавра с един детски живот!

 • 19 865
 • 186
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 522
Запознах се по подробно със случая преди по малко от седмица и имах ,капка надежда ,че въпросната лекарка все пак е човек ,но уви егото й е наделяло пред живота на едно 13г. момче! #2gunfire #2gunfire #2gunfire

 
Цитат
Как умира едно дете в България
       
Автор Деси Хурмузова
 
26 юни 2009

13-годишният Мехмед, за когото Нова телевизия разказа на 22 май в емисията си Календар, вече две години се бори с рака. Детето страда от Сарком на Юинг. Изтърпява операция по отстраняване на 3 ребра, а след това и 13 химиотерапии и 2 лъчетерапии.
Не се оплаква и не протестира, въпреки че понася много тежко лечението. „Детето ми е търпеливо и иска да живее” - казва майка му.

На 3 април, преди близо 3 месеца, Мехмед е изписан от МБАЛ „Св. Марина” Варна, като на майка му е обяснено, че лечението не дава резултат - разсейките в белите дробове се увеличават, затова се прекратява.

От тогава до днес, с изключение на едно постъпване в болница за няколко дни, Мехмед си е вкъщи. В село без лекар. Дълго време беше оставен без обезболяващи лекарства, защото в момента на изписването нямало Трамадол в болничната аптека.

Болките му са ужасяващи и се увеличават с всеки изминал час. Едва ли за някого е тайна колко нетърпима може да бъде болката при напреднал стадий на рак.

От 29 май Мехмед вече е и парализиран – нова разсейка на гръбначния стълб обезчувстви крачетата му. Детето го прие изключително тежко. Рухна... Спря да се храни и не спира да плаче.
А болката става все по-непоносима. Освен да го гледа как страда и да се разкъсва от безсилие, майка му не може да направи нищо. Той е отписан, лекарите отказват да се занимават с него.
Въпреки че във всяка епикриза стриктно е записано кога трябва да се яви на контролен преглед в болницата, в личен разговор д-р Христозова каза на майката, че това е „само формалност” и не е необходимо да води детето. (Епикриза, стр.1 и стр.2)

Ние не можем да приемем, че просто така едно дете ще бъде оставено да умира в нечовешки мъки, без лекарска помощ и без да му бъде осигурен елементарен комфорт на живот в България, през 2009 година. Затова направихме запитвания в Германия и САЩ.

Световноизвестната St. Jude Children's Research Hospital в Мемфис, САЩ, откликна веднага със загриженост и тревога. Този интерес събуди надеждата ни по три причини:
1. „Сейнт Джуд” е различна от всички други лечебни и изследователски медицински центрове. Там се прилагат най-новите открития в медицината. Лекарите от цял свят изпращат в нея най-тежките си случаи. Болницата получава и внушителна субсидия от дарения, което позволява пациентите да бъдат лекувани без оглед на финансовите възможности на родителите.
2. Досега от Сейнт Джуд не бяха проявявали интерес, въпреки че сме правили запитвания за всички наши деца с онкологични заболявания.
3. За Мехмед е огромен и рядък шанс да бъде лекуван в тази болница.

Американските специалисти по правило очакват лекуващия лекар на детето да се свърже с тях, такава е практиката във водещите лечебни заведения по цял свят.
Д-р Христозова, лекуващ лекар на Мехмед, отказа да се свърже с американските си колеги с обяснението, че „няма какво повече да направят, което ние не сме направили тук”. Това на практика лишава детето от всякаква възможност да кандидатства за лечение, въпреки уникалния шанс, който му се предоставя!

В Университетска болница Мюнстер, където направихме второто запитване, не само разгледаха документите на детето, но и незабавно предложиха вариант за лечение – нова химиотерапия, след която, при добър резултат, да се опита автоложна трансплантация със стволови клетки.
Цената на лечението в Мюнстер е 200 000 евро, които няма как да бъдат събрани в кратък срок, а време няма, затова д-р Ута Дирксен, след обсъждане на клинична онкохематологична комисия, се свърза директно с лекуващата лекарка на Мехмед, за да предложи терапията да бъде проведена в „Света Марина”.

Д-р Христозова все още не е отговорила и на немския си колега! За сметка на това, се обади вчера на майката на Мехмед и направи всичко възможно да я разубеди, защото предлаганата от Мюнстер терапия била токсична за сърцето и родителите сами трябвало да поемат риска. Интересно как би могла майката да вземе такова решение, което е от компетенцията единствено на тесен специалист и хуманно ли е да се прехвърля отговорността върху нея?
Все пак, Атидже прие. В момента търси линейка, която да превози детето до Варна, въпреки нежеланието на д-р Христозова.

И още един въпрос ни измъчва: След като се оказва, че има вариант за лечение, защо близо 3 месеца не е предприето?

Всъщност, въпросите ни са много. И ще ги зададем, макар да знаем, че отговор няма да получим:
Защо толкова време едно дете беше оставено да полудява от болка и едва преди два дни му беше осигурен морфин?
Защо д-р Христозова отказва да съдейства за приемането на Мехмед в „Сейнт Джуд”?
Защо не отговаря на д-р Дирксен?
Защо възпрепятства усилията на толкова много хора, които се опитват да направят каквото е по силите им за едно малко момче?
Защо не изпълнява дълга си на хуманен медик?

Какво се случва, наистина не разбираме? Откъде такова непобиращо се в ума бездушие и жестокост?

Защото това е жестокост. Друга дума няма.

Това е снимка на Мехмед отпреди 4 месеца. Доверчиво, усмихнато личице, очакващо помощ от големите.
Слабо, измъчено телце, но със сила, вяра и дух, пред които можем само да коленичим.
И да молим за прошка!

Нямам думи! Sad

А който желае може да прочете ИСТОРИЯТА и в сейв-дарина!

# 1
 • Мнения: 13
Аз...дори не знам какво да кажа.
Ще се събуди ли някога обществото ни от тази будна кома ?!

# 2
 • Here, There and Everywhere
 • Мнения: 373
и аз не мога да намеря думи...
откакто прочетох, не мога да спра да мисля за това дете и душата ми се е свила от болка и безсилие

# 3
 • Мнения: 1 980
Защо толкова време едно дете беше оставено да полудява от болка и едва преди два дни му беше осигурен морфин?
Защо д-р Христозова отказва да съдейства за приемането на Мехмед в „Сейнт Джуд”?
Защо не отговаря на д-р Дирксен?
Защо възпрепятства усилията на толкова много хора, които се опитват да направят каквото е по силите им за едно малко момче?
Защо не изпълнява дълга си на хуманен медик?


Боже мой Cry


„няма какво повече да направят, което ние не сме направили тук”. - Къде ще могат. Та нашето лекарско съсловие е обучено и компетентно/в кавички/...и най вече комплексирано..

Толкова ми стана мъчно за това дете Praynig

# 4
 • Мнения: 2 386
 Cry Cry Колко струва да се наеме една линейка и възможно ли е? Нека не се губи време..

Иначе не знам какво да кажа.  Cry

# 5
 • Мнения: 5 141
Необяснима е жестокостта на всякакви типове от сорта на Христозова, Добрев, всякакви умници от Фонда за лечение на деца в чужбина и т.н. Не мога да си обясня как можеш да лекуваш едно дете, да го опознаеш, да го зарежеш...

# 6
 • Sofiq
 • Мнения: 1
Това нашето тук не е държава или поне не е нормална държава,когато човек го е страх да отиде на лекар,защото не знае на какъв мародер ще попадне. И ясно за възрастните не ги е грижа, но поне за децата да ги е.Все пак те са бъдещето ни.  Cry
Много жалко за горкото дете и дано все пак някои успее да влее акъл на тази лекарка и момченцето успее да отиде в чужбина и да се излекува.  Sad

# 7
 • Мнения: 3 005
Cry Cry Колко струва да се наеме една линейка и възможно ли е? Нека не се губи време..

2.00лв. на километър /извънградско/ и 50 лв. за екип на час - това се цените през 09.2008г.

И аз не знам какво да кажа .... все сме на световно ниво в лечението /на каквото и да било/, а дефакто взех да се питам има ли изобщо здравеопазване у нас.
Аман от бездушие и "компетентност".

# 8
 • Мнения: 6 104
Милото детенце... Cry   Cry
Нечовешко е, уж България е европейска държава! Sad

# 9
 • София
 • Мнения: 7 589
Преди 10 дни преживях подобна история с близко 4 год. дете. За  докторката не беше важно да продължи живота на детето, а да изпробва върху него огромна доза лекарства и да му направи после аутопсия. Все пак пише лекции на тема за тази болест госпожата. Добре, че родителите ме послушаха и настояха на тяхна отговорност да го изпишат и да дойдат в София. И тогава д-р Х. забрани да се даде  епикриза.

# 10
 • Мнения: 2 386
Добре, значи може. Хайде да съберем паричките и да се изпрати детето възможно най-скоро във Варна..  Не знам как се организира подобно нещо, но съм на линия.

# 11
 • Мнения: 5 141
Преди 10 дни преживях подобна история с близко 4 год. дете. За  докторката не беше важно да продължи живота на детето, а да изпробва върху него огромна доза лекарства и да му направи после аутопсия. Все пак пише лекции на тема за тази болест госпожата. Добре, че родителите ме послушаха и настояха на тяхна отговорност да го изпишат и да дойдат в София. И тогава д-р Х. забрани да се даде  епикриза.


За същата лекарка ли става дума?

# 12
 • Варна
 • Мнения: 781
Някой знае ли къде се намира детето?Общ. фирма "Обреди"-Варна осигурява медицинско такси за 0,80лв на километър.Не знам дали е актуална информацията,но скоро го четох някъде...

# 13
 • Мнения: 13
И все пак, не разбирам, как е възможно този малък мъченик да е стоял МЕСЕЦИ !!! без обезболяване...
Та то в държавата ни благотворител до благотворителя....доколкото разбирам и медиите са показвали случая...
Понякога ми е твърде трудно да обясня на сина ми защо плача пред компютъра...
Можем ли да направим нещо за това дете ?

# 14
 • София
 • Мнения: 7 589
Преди 10 дни преживях подобна история с близко 4 год. дете. За  докторката не беше важно да продължи живота на детето, а да изпробва върху него огромна доза лекарства и да му направи после аутопсия. Все пак пише лекции на тема за тази болест госпожата. Добре, че родителите ме послушаха и настояха на тяхна отговорност да го изпишат и да дойдат в София. И тогава д-р Х. забрани да се даде  епикриза.


За същата лекарка ли става дума?
За друга лекарка от друга университетска клиника.
Но отношението към болни от по-сложни болести деца  е ужасно.
В нашия случай искаше да си направи експеримента и да си го чете на лекции. Позволи си в разговор с мене да ми каже, че така и така  детето е обречено - какво значи дали ще умре сега или ще се лекува и поддържа  години  Даже се опита да заплашва със Закрила на детето.
Е, този път не успя. Намерихме  добри лекари, сега е стабилизирано. Благодаря и на Ваня  и на други  добри хора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт