Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Dreamland
 • Мнения: 3 066
Здравейте! Като майка на 13 месечно дете бях порицана за наличието на 38 книги и 15 по-малки книжки в библиотеката на дъщеря ни!Дойдохме си от Англия след 10 години там само месец преди Рая да се роди и си бях накупила всевъзможни интерактивни книги и играчки!Ние имаме 2 дена в седмицата специални английски дни ,в които и аз и баща й говорим само на английски,а през останалото време пеем детски англ. песни ,казваме азбуката  и  на двата езика като онагледяваме с материяли  и гледа Баби Айнстщайн ДВД -та и Баби Тв!Та,четем до 40-50 мин на ден ?Колко книги имате вие за бебето си колко пъти за какво времетраене ги занимавате с четене ? Peace

# 1
 • Мнения: 13 663
...казваме азбуката  и  на двата езика като онагледяваме с материяли ...

А детето какво прави в това време, че ми стана интересно?  Thinking

# 2
 • Dreamland
 • Мнения: 3 066
Стои и ме гледа с широко отворени очи и докато не свършим с казването й не можеш да я разсееш ! baby_neutral

# 3
Всяко дете е различно.Ние сме на етап изучаване на света и рядко се заседява на едно място,едва ли ще и привлека вниманието за дълго ако почна да чета.Единствено се заседява за кратко когато и пея и показвам книжки с картинки с животни.Обича да сглобява и разглобява разни неща.Сигурно ще дойде момента,когато сама ще прояви желание да и чета приказки и други неща,но както казах всяко дете е различно и ако вашето дети обича да й четете отсега защо не,важното е да не става на сила и с натрапване.

# 4
 • Dreamland
 • Мнения: 3 066
Така е ,благодаря!Тя ,от ден 5 много харесваше книжки и песни!А  и баба ми е народна певица ,та се шегуваме,че заради това все й припяваме и тя се опитва  да приглася също като нея мнооого гласовито!
Интересно ми е защо хората около мен си мислят,яе едно толкова малко дте от 1 месец та досега все е малка,да не се занимава, а изведнъц преди градина на 3 ,4 да се започва ей така?

# 5
 • насам натам
 • Мнения: 163
За сега се опитах на няколко пъти да й прочета нещо, но просто никакъв интерес.
Интереса е в повече да разкъса книжката, от колкото да се заслуша.
Но пък страшно много обича сама да си ги разглежда и да им говори отколкото аз да й чета.
И така със списания, книжки.....
Надявам се да дойде и момента в който ще й е интересно да слуша.

А на вас щом ви е интересно, продължавай в този дух, също така и за говоренето на двата езика.
За мен няма значение бройката на книгите, важното е детето да му е интересно и забавно.

# 6
 • Мнения: 13 663
Интересно ми е защо хората около мен си мислят,яе едно толкова малко дте от 1 месец та досега все е малка,да не се занимава, а изведнъц преди градина на 3 ,4 да се започва ей така?

Едва ли някой ти казва да не си занимаваш детето, а просто да не очакваш чудеса.  Laughing
Тези неща стават с натрупване, не отведнъж.

# 7
 • Мнения: 1 085
Интересно ми е защо хората около мен си мислят,яе едно толкова малко дте от 1 месец та досега все е малка,да не се занимава, а изведнъц преди градина на 3 ,4 да се започва ей така?

Едва ли някой ти казва да не си занимаваш детето, а просто да не очакваш чудеса.  Laughing
Тези неща стават с натрупване, не отведнъж.
Аз пък имам познати, които ме гледат като извънземно, заради "библиотеката" и познавателните играчки на детето ми. Някои от тях дори ме обвиняват за глезла, че поръчвам такива по нет-а от чужбински сайтове за "сума пара" /около 50 лева/. За мен това е непонятно. Занимание за такива хора /от кръга на моите познати/ е да си сложиш детето в количката и да го изведеш в кварталната градинка и да бичиш клюки - стига толкова.
Към питащата - гледай си детето, както сметнеш за добре и не се съобразявай с мнението на околните.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 097
И мен ме гледат с насмешка затова, че често купувам литература свързана с развитието на детето ми и че не спирам да чета. Дори приятелка ме попита" абе ти майчин инстинкт нямаш ли, че се доверяваш на тези писания Shocked"
За мен това е важно. Не ме интересуват мнения Twisted Evil

# 9
 • София
 • Мнения: 9 014
Във филмчета започнаха да се зазяпват чак след 2-5-3 г., а приказка проследиха изцяло още по-късно.
На възрастта на твоето дете дъщеря ми казваше около 30 думи и едва ли е можела да осъзнае текст, по-дълъг от 2-3 изречения. Имаше книжки с твърди страници, с кратинки.
Синът ми, въпреки че проговори на доста по-ранна възраст от сестра си, също като нея започна да се заслушва и заглежда на около 3 г.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 008
На две години е и имаме много книжки
от тези  с твърдите корици: животнти,
части от тялото, приказки.Не съм купувала
скъпи познавателни пособия за детето.
По филмчета не се заглежда,вече не
гледа и реклами,явно сме в някакъв преходен
период.Имаме и 3 дървени пъзела-с тях доста се
занимава.А на книжките с животни познава почти всички.
Е, Кума лиса е просто "лиша", Ежко Бежко е "еко
беко",Косето Босето е "коше" и т.н.Отделен въпрос,
че незнам как ще научи за "антилопа", "гепард"или
"фламинго",последното е просто "пиле".

# 11
 • Дивия северозапад
 • Мнения: 991
Бейби Анщайн ги отрекоха като вредни. Децата, които гледали тв като бебета (от 0 до 2 години) имали по-малък речников запас, по-слаби социални умения и по-нисък коефициент на интелигентност. http://www.cnn.com/2009/HEALTH/03/03/babies.watch.TV/index.html

Дъщеря ми много обича да гледа книжки и да й разказваме по тях. Седи понякога по половин час да гледа книжки, което си е за отбелязване, понеже е много активно дете и трудно се спира на едно място. Мисля, че й е рано да се занимава с азбуки и чужди езици. За момента съм по-загрижена дали ще говори добре български, понеже живеем в чужбина и не съм сигурна дали скоро ще се върнем в БГ. Затова й накупих сума ти книжки на бъгларски като си бяхме тази зима в България. Тук народа се е побъркал на тема бебешко образование до степен, която граничи с пълна липса на здрав разум, и на никой не му се струва странно, ако бебето има много книги, посещава курсове по музика, рисуване, чужди езици, учи се да чете, да брои и какво ли още не преди да навърши две години. Наскоро една моя позната уволнила бавачката си, защото синът й не можел да брои до 10 на 15 месеца, а всички други деца, в групата, която посещавали, можели. (Тук има една организация, която прави групи за взаимопомощ за младите родители по местоживеене.) Както споменах, за мен това е пълно безумие. Има си мярка във всичко.

Последна редакция: сб, 27 юни 2009, 00:43 от Homesick

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 444
Ръководя се изцяло от интересите на детето ми. През последните седмици се интересува от 3-4 книжки с кратки стихчета. Носи ми ги, за да му чета и той да показва с пръстче животните. Но няма азбуки, образователни филмчета, дори и от приказки все още не се интересува. Музиката е съществена част от живота му!

# 13
 • София
 • Мнения: 1 245
Защо те интересува другите какво правят в този случай newsm78
И ние много рано направихме библиотека на дъщеря ми. Сега толкова обича книжки с приказки! На ден може и повече от час да и се четат. Вече сама си избира коя иска да четем hahaha
Така се стимулира детето и трупа материал, дори когато още не говори.
По същия начин постъпвах с играчките - подбирам такива, които развиват умения - различни фигурки, форми, цветове, звуци.
Именно чрез подобни игри и картинки дъщеря ми вече е научила всички букви, цифрите, всички цветове, основните форми...
В началото разказвах или четях само аз. После взех да я карам да допълва. Примерно какво имала Червената шапчица в кошничката. И тя изрежда - питка, сладки и винце Joy. Или "Какво я попитал Вълчо?". Вече я улавям да си разказва сама, когато никой не я гледа. Има по-богат речник от повечето и връстници. Говори доста ясно.
Вече повтаря думи на английски, чути от "Бейби Айнщайн". Избягвам да я оставям да гледа сама. Обикновено сме двете и и обяснявам кой какво прави. Телевизията е не повече от 15-20 мин. на ден.
Пеем песни на английски и испански.
Наистина нещата стават постепенно. Няма утре да заговори на английски, но трупа запаси, възприема езика като цяло...
Сторм хубаво е описала и други занимания #Crazy Човек сам избира кое е по-важно, а и по-приятно за детето Peace
А понякога го счита за малко за дадено нещо. Заведох Алекс на куклен театър на 1г и 1 мес. по инициатива на приятелка. Не допусках, че ще и хареса. Мислех, че е за деца над 3г. Но тя не просто издържа, а беше запленена. Сега ходим почти всяка седмица. Радва се, после разказва какво е гледала, колко деца е имало...
Колкото повече занимания, толкова по-добре. Щом всичко е като игра, няма опасност от претоварване Детето само си показва кога и какво - дали му се търчи, дали му се слуша нещо... Дори пясъчникът става за учене на разни неща:) 

# 14
 • Dreamland
 • Мнения: 3 066
Мимата   -мерси,така и смятам да направя,защото смятам ,че един ден ще има ползи!
[b]Кака Сййика- имам голямо желание и май наистина съм амбициозна мама,но ....
Сторм 76 [/b] -и мен така и продължават да си ме гледат и все коментират колко е излишно това,и как техните деца едва ли не на 5 месеца са говорили,стоели на гърне и писали поеми
Боряна[/b]- и аз така се питана тези хора деца нямат ли?
Байбиби-истинско възхищение=моето дете още не говори толкова много ,но е страшно музикална
Азса-и ние имаме 4 дървени пъзела,но освен да ги разглобява не са и особено интересни,все набляга на музикални играчки или такива,които издават някакъв звук когато направих нещо по тях.
Хомесик-Благодаря за инфото за Бебе Айнщайн! Прочетох! Ние отново смятаме един ден да заминем нанякъде,защото се пренаситихме на Англия,вероятно Канада и ще имаме същия проблем за английския!Майка ми и цялото ми семейство са си още там и все разчитам на майка ако закъсам за БГ -тя е начален педагог !Успех!
Ле Солейл-и нашето дете обожава музиката!
Мила_мама-И аз си мислех да заведа Рая на куклен театър след рождения й ден,има страхотен тук в Пловдив,но мъжа ми ме разубеди,че сигурно ще се изплаши или плаче!но след този пост ще я заведа непременно!Как мислите на 13 месеца е?

А сега малко инфо за мен самата-бя студентка Лондон 4 години по криминална психология и тези неща живо ме интересуваи-въпитание,методика и предаване на опита! отделно от това гледах деца над 8 години и все се шегувам,че това ми е 12 -тото изгледано дете от 3 месечна до 4 годишна възраст! Много си ги обичам всичките малчугани и с последните близначета всеки ден се чуваме по Скайпа !И с повечето от тях съм работила с тези книжки,развлечения и способи и не ми харесва хора ,които баби са им гледали децата да ме критикуват!
Благодаря на Вас момичета!Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт