Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 989
  Здравейте и в новата тема! Дано повече момичета и жени, бъдещи и настоящи майки да я прочетат!
  Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!


  Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е самолечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


  Основни теми:


  Полезни връзки в интернет:


  Координати на лекари:
       - доц. Кърлов, GSM: 0887 782 660 - за преглед, конизация, операция
       - доц. Попова, 02/ 831 7671 - за преглед, конизация, операция
       - д-р Ралчева, GSM: 0888 318 967, сл.тел. 02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед, биопсия
       - д-р Ганчева, GSM: 0888 754 077, ул. Искър 23, сл.тел. 02/ 983 2900 след 15 часа
       - д-р Божидар Славчев, гр. София, ж.к. "Стрелбище", ул. "Костина" 6, тел. 02/ 408 18 43, 02/ 859 60 71, GSM 0885/ 65 49 25
       - проф. Горчев - Плевен, болница "Света Марина" - за преглед, конизация, операция
       - д-р Михайлов - Бургас
       - д-р Любомир Бойчев, тел. 0866/60560, Медицински център"Св.Иван Рилски" гр.Тутракан
       - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията 02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).


  Връзки към стари теми:


  ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

  ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

  Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

  Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

  • PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

  • PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

   неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

  • PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

   PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

  • PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

  • PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

  След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

  Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.

  Бележки:
     [1] Последната актуализация на номенклатурата е от 10 май 1997 г.
     [2] К = Kontrolle (нем., контрола)
     [3] W = Wiederholen (нем., повторение)
     [4] Според резултатите от хистологичното изследване се определя стадия на CIN (ЦИН, цервикална интраепителна неоплазия).  Независимо от групата, в описателната част на едно изследване може да е споменат терминът "койлоцити". Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване - ДНК-анализ. Цитологичното изследване (т.нар. профилактична цитонамазка) не е в състояние да потвърди с категоричност присъствие на НРV в маточната шийка. Това изследване може да заподозре с различна степен на достоверност присъствието на вируса и с никаква степен на достоверност - да докаже връзката между наличния вирус и риска от рак. Колпоскопията не може дори да заподозре присъствието на вирус в нормално изглеждаща маточна шийка. Това изследване, обаче, пределно ясно различава измененията, причинени от НРV, от всички други изменения на шийката. Именно колпоскопията дава безспорни основания за взимане на тъканна проба (биопсия), която спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза.
  Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папиломът на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско предраково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
  Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са предракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
  Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
  Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.[/list]

  Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 04:22 от Кюбит

  # 1
  • Мнения: 3 989
  HPV Тест

  Доказването на наличие на ЧПВ в организма е сравнително лесна и междувременно добре стандартизирана процедура. Обикновено не се доказва наличието на различните типове на този вирус, а само се класифицира дали даден пацицент принадлежи към някоя от ЧПВ-рискови групи. Това означава, че в анамнезата се записва, че е доказано наличието на нискорискови (low-risk-HPV-types) или съответно на високорискови подтипове (high risk-HPV-types). Доказването на наличието на отделни подтипове (щамове) се нарича типизация.
  Високорисковите типове (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82) и особено тип 16 и 18 са обикновено причина за поява на цервикални интраепителни неоплазии (ЦИН) и 70% от карциномите (рак) на шийката на матката. Високорискови HPV типове се откриват при 99 % от цервикалните карциноми. Най-важните нискорискови типове 6 и 11 са главната причина за появата на кондиломи.
  Пробата за HPV тест се взема от цервикалния канал (шийката на матката). Това се прави от гинеколог или акушерка. Материалът се взема с четчица, така както се взема материал за цитонамазка и се изпраща в специализирана лаборатория за анализ. Процедурата е безболезнена.

  Кръвни ЧПВ тестове няма. Всички са ДНК базирани, технологията е различна. Тестове, одобрени от FDA са:
  - Digene Hybrid Capture (hc2) High-Risk HPV DNA test
  - Polymerase chain reaction (PCR) High-Risk HPV DNA test
  За повече информация: www.qiagen.com

  - careHPV Нов тест на Qiagen. "The rapid test, careHPV, is a product of Qiagen NV and was designed to detect 14 high-risk types of HPV in about 2.5 hours."
  http://www1.qiagen.com/about/pressreleases/PressReleaseView.aspx … ressReleaseID=217 (Изберете страна и ще ви се отвори статията)
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18805733?dopt=Abstract

  Грамотно написана статия обзор на методите за тестване за ЧПВ: Human papillomavirus testing methods  Инфекции с ЧПВ

  Заразяването на населението с ЧПВ е много високо, около 80-90% от всички сексуално активни хора. Инфекциите с ЧПВ не се числят към класическите венерически заболявания в тесния смисъл на думата. Те се предават обаче по полов път. Смята се, че вирусите попадат в тялото през много миниатюрни процепи, които могат да се получат в следствие на полов акт, по кожен път или поради неправилно използване на тампони.
  Вирусът може да присъства в организма години преди да бъде открит. Важно е да се подчерате, че повечето инфекции с ЧПВ протичат без симптоми, защото имунната система на организма се справя сама с вируса. Повечето жени изобщо не знаят, че са заразени. Една инфекция с ЧПВ сама по себе си не е необходимо да се терапира, съответно не се подлага на терапия (все още на пазара няма ваксина за терапия срещу ЧПВ).

  Само при много малка част от заразените жени (около 5%) се появяват симптоми и оплаквания. ЧПВ инфектира най-горния слой (епитела) на кожата, съответно на лигавицата. Клиничната манифестация на ЧПВ се изразява в промяна на структурата на кожата, аногенитални обриви, както и , макар и по-рядко, в папиломизация на дихателните пътища или областта около устата.
  Понякога се появяват кондиломи (полови брадавици). При 75% от всички инфектирани минават месеци, а много често и години докато се образуват полови брадавици. Смята се, че човек може да се е заразил през който и да е момент от своя живот, независимо кога е диагностицирана инфекцията с ЧПВ. Някои вирусни подтипове могат да доведат до злокачествени клетъчни промени. Една инфекция с ЧПВ обаче не означава сама по себе си, че ще се стигне до поява на болестни състояния. В повечето случаи (предимно при по-млади жени) имунната система се справя сама с инфекцията.
  За да се превърне един папилом в инвазивен карцином на шийката на матката, той преминава през три стадия на интраепителна цервикална неоплазия и едва тогава се стига до инвазивен карцином. За това "са нужни" и коканцерогени като мутагенни херпесни вируси (основно херпес вирус хоминис 2, Папова-вируси); задържане на смегма, получена от партньор с недобра хигиена, който е необрязан; сексуално-трансмисивни болести; тютюнопушене.

  Много жени, носителки на ХПВ никога не стигат до инфекции и не се налага да правят някаква терапия, а да не говорим за диагноза рак. Помислете добре, преди да решите да си направите ЧПВ-тест. Трябва ли да имат информацията, че сте носителки на вируса, ако нямате оплаквания и цитонамазката ви е нормална?

  Както вече не еднократно сме обсъждали и посочвали медицински източници, презервативът не предпазва 100% от ХПВ, защото вирусът се предава и с кожен контакт.


  Цитат
  http://hpv.emedtv.com/hpv/hpv-transmission.html
  HPV is typically transmitted through direct skin-to-skin contact. The virus may also spread by touching something that has been contaminated with the virus and then touching the skin, although how often this occurs, if at all, is not known.
  Transmission most often occurs from another person...
  HPV infections usually are not limited to the penis or the vagina...
  Although using a condom is a good idea to prevent transmission of sexually transmitted diseases (STDs), condoms may not protect sexual partners from genital HPV transmission and infection. This may be because the condom does not prevent all skin-to-skin contact. The female condom might provide greater protection because it provides wider coverage...
  In rare cases, a pregnant woman can pass HPV to her baby during vaginal delivery...

  Няколко форумни обобщения, един вид "Най-често задавани въпроси".
  Моля, четете ги с едно на ум и се консултирайте с лекаря си. Той е най-добре информиран какво е подходящо за вашия случай.

  Благодаря на Деси, Юлето и Дима за синтеза.


  Ваксините срещу НРV са безспорен успех на съвременната медицина, но НЕ са панацея. Те трябва да се прилагат САМО съгласно инструкциите на производителя, т.е. при момичета и жени до 26 годишна възраст със СИЛНО ограничен брой полови партньори. За момента ваксините са профилактични, а не лечебни и НЕ БИВА да се препоръчват на жени над 26 години. Няма достатъчно данни за това колко дълго действа ваксината.

  Ако сте бременни, носителки на високорискови типове на ЧПВ или имате активна ЧПВ-инфекция НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ!!! Има регистрирани случаи на спонтанни аборти или увреждане на плода в следствие на ваксинация. Все още няма достатъчно данни как носителки на високорискови типове и жени с активни инфекции реагират на ваксината. Не рискувайте излишно!

  Относно съвместното прилагане на цитонамазка и ЧПВ-тест - ето един полезен линк, който успокоява доста и показва интервалите, през които могат да се правят двете изследвания. ВНИМАНИЕ! С цитонамазка НЕ може да се поставя диагнозата за ЧПВ-инфекция, защото цитонамазката НЕ доагностицира наличие на вируса. Това са две различни изследвания!

  Всичко, което искаме да знаем за ЧПВ - от страница на СДС, център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (Centers for Disease Control and Prevention, USA National Center for Health Marketing).

  Най-разпространеният тест в САЩ е одобрен от FDA (американската Администрацията по храните и медикаментите) и се прилага при около 10 милиона жени годишно. Това е тестът, описан в www.hpv-bg.com. Официалната страница на Digene Hybrid Capture (hc2) High-Risk HPV DNA test е www.qiagen.com

  По отношение на възрастта за извършване на HPV-тест дружеството по АГ на САЩ е достатъчно ясно - препоръчва се след 30 годишна възраст, тъй като цената му е висока, но не се изключва употребата и при по-млади жени, ако има индикации. линк.

  Каква е разликата между HPV-тест и типизация?
  Това е фундаментален въпрос! Типизация и доказване на НРV са две различни изследвания!
  HPV-тестът се прави за скрийнинг, т.е. пресяване на случаите и откриване на инфектирани пациенти. Типизирането е ВТОРИЯТ ЕТАП ОТ ДИАГНОЗАТА. Установява се пациентът на кой тип вирус е носител. Според повечето автори в англоезичната и немскоезичната литература типизацията се препоръчва само при сериозни индикации. Особено важно е кой и къде прави типизацията, защото тя най-често НЕ Е СТАНДАРТИЗИРАНА, а се прави по собствени методи, т.нар. home based PCR.

  Ето още малко от мен. Линковете са към страницата на digene HPV-test, този който е споменат по-горе и е одобрен от FDA (Администрацията по храните и медикаментите) в САЩ.

  Колко често трябва да се прави ХПВ-тест?
  Синтезирам на кратко: Първо тестване се препоръчва след навършване на 30-тата годишнина. При по-млади жени - само ако има неясна цитонамазка ("should only be used when your Pap result is inconclusive"). Толкова за безразборното ХПВ-тестване, което предлагат в България.
  Повторно тестване се прави на базата на предишните резултати. Ако цитонамазката (и евентуални предишни ХПВ-тестове) са нормални, се препоръчва 3 годишен интервал.
  Жени над 70 години и такива, които са хистеректомирани не се подлагат на тестване.

  Интересно четиво за това какво се случва след като те тестват и открият, че имаш високорискови фактори:
  Един пример: При положителен ХПВ-тест и нормална цитонамазка, се препоръчва двата теста ХПВ и ПАП, да се направят след 1 година.

  Какво трябва да знаят мъжете за ХПВ?
  Презервативът не предпазва 100%, защото не покрива цялата кожа на гениталите. При мъжете HPV рядко създава сериозни здравословни проблеми. Рядко високо рисковите типове могат да причинят рак на пениса или ануса. Няма одобрен тест за HPV при тях, но е малко вероятно вирусът да повлияе на здравето им. ЧПВ не може да бъде лекуван. Не е необходимо третиране, понеже вирусът изчезва от само себе си, т.е. ремисира спонтанно.
  До времето когато вирусът е открит, той вече е бил обменен между партньорите. След като вече са обменили даден тип вирус, има риск от "пинг-понг" ефект, при който партньорите се реинфектират със същия тип. Още няма одобрена ваксина за момчета и мъже и няма данни, че тя ще ги предпази от рак или от предаване на вируса на жени.

  # 2
  • Мнения: 3 989
  Някои термини в картинки

  Колпоскопът е вид микроскоп, с който лекаря оглежда влагалището, като преди това намазва стените и шийката на матката с оцетно-йодна киселина, която ги оцветява. Ако има атипични клетки, те стават бели, като това показва огнището на инфекцията.  Конизация. Има няколко различни метода, които не се определят от проблема, а от техниката, която се използва, за да се изреже конуса (скалпел, лазер, електрическа примка).
  В днешно време се предпочита електрическа примка (LLETZ = Large Loop Excision of the Transformation Zone или LEEP = Loop Electrical Excision Procedure), защото така се отстранява по-малко тъкан, отколкото при класическа операция със скалпел.
  Ето картинка, как се изрязва конуса. Това, което се вижда е шийката на матката (cervix). На втората снимка е увеличено и е показан очертания за изрязване конус.

   

  # 3
  • Мнения: 3 989
  Благодаря на Джесика за долното обобщение:

  НРV не преминава в кръвообръщението, засяга само лигавици - по-точно многослойния плосък епител.
  Активирането на вируса е пряко свързано със състоянието на имунната система, а последвало заразяване с нов щам на вируса е свързано пряко с половия живот - НРV-инфекцията се предава именно по полов път.


  Ако някой иска да допълня нещо, нека да ми прати на лична информацията, за да редактирам.

  # 4
  • Мнения: 2 841
  Кюбит, благодаря! От сърце ти желая сбъдване на най-съкровената мечта и никога вече сълзи.

  # 5
  • Бургас
  • Мнения: 902
   Hug Hug Hug

  # 6
  • Мнения: 1 279
    Дано в тази тема има само добри новини. Здраве и добри резултати на всички ни!

  # 7
  • Пловдив
  • Мнения: 156
  ох, дано.

  # 8
  • София
  • Мнения: 3 783
  Момичета, относно заразяването с HPV, да не забравяме, че това изобщо не е единственият причинител на дисплазиите на шийката на матката. Много момичета в темата писаха (моя приятелка също), че са имали дисплазия, стигнали са до конизация, а HPV-тестът им е бил отрицателен и не са носители на никой от рисковите щамове. Така че, божа работа, дано да сме здрави.
  Синеоч, пиши какво ти е казал доктора и се стягай за морето.

  # 9
  • София
  • Мнения: 962
   Simple Smile Кюбит, поздравявам те за новата тема!  От сърце ти пожелавам да се осъществи най-голямата ти мечта - съвсем скоро да гушкаш едно прекрасно бебче!!! Hug Hug Peace           На всички момичета пожелавам само добри резултати в новата тема!!! Peace
                     Hug Hug Hug

  # 10
  • sofia
  • Мнения: 5 140
  Кюбит, мерси за хубавата темичка,   bouquet....а на теб ти желая от все сърце да се сбъдне най съкровенната ти мечта, желая ти здраве и късмет  Hug Heart Eyes Heart Eyes  bouquet


    Дано в тази тема има само добри новини. Здраве и добри резултати на всички ни!

  и да не се повтарям с Ивето, тя го е написала идеално.

  Бъни, още днес ще пиша.  Hug Heart Eyes

  за всички  Hug Hug Hug Hug  bouquet  bouquet Heart Eyes Heart Eyes

  # 11
  • Мнения: 17
  Много полезна тема, аз самата си правя цитонамазка на всеки 6 месеца, тъй като преди 3 години ми откриха НРV, благодарение на това че редовно си правя прегледи го откриха в начален стадии, пред 2007-ма се наложи да ми направат конизация, слава богу сега всичко е ок дано да продължава така

  # 12
  • София
  • Мнения: 8 804
  Кюбит,благодаря ти за темата.Надявам се в нея да имаме новини за добри резултати и дано събраната информация достигне до вс еповече жени.

  # 13
  • Бургас
  • Мнения: 269
  Здраве и добри резултати на всички ни!

  # 14
  • Ботевград
  • Мнения: 81
  Здравейте и от мен!Много полезна тема (не случайно е закована), за да се предтпазим или излекуваме от рака на маточната шийка не само трябва да си правим цитонамазки, а да сме и достатъчно информирани.
  Успех на всички!

  Редакция на ключовите думи на тема  Общи условия

  Активация на акаунт