Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 11 юли 2009, 12:59 ч.
 • Преглеждания  37 272  Мнения  121  Онлайн  1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 31 097
Ако няма откъде да вземе порно, няма и как да го занесе на училище, че да го менка със съучениците. На гости пак е същата работа - ако в къщата няма достъп до порно, няма да има какво да гледат. И западняците са го измислили като се инсталират определени проследяващи или ограничаващи програми за достъп, телевизия и печатни издания са строго контролирани и родителите много внимават какво има вкъщи, ако не искат да имат среща със социалните.

Връзката най-общо между цигарите, алкохола, хазарта и порното е тази, че и по закон, и по морал са забранени за деца и не би трябвало децата да могат да се снабдят с тях безпрепятствено. А хазартът и порното са на още по-специален режим.

Реклама
# 31
 • Мнения: 2 229
Естествено, че е така, но вярваш ли, че 100% от родителите биха и упражняват такъв контрол? В идеалния случай, ще е както го описваш, но в близките години, точно тук, няма да се случи.
Забравих да спомена и интернет клубовете, където контролът е "суров".

А за другото - според мен, вредата от цигарите и алкохола е далеч по-голяма, от тази от порното в общия случай, ако не се стига до някакви крайности, като основна дейност през целия ден..

# 32
 • Мнения: 1 341
Аз също считам, че на едно дете не просто трябва да му забраниш, а и да поговориш с него , да намериш верния подход и да се убедиш, че утре няма да се случи случката "забранения плод е най-сладък". Защото колкото и да го ограничаваш и забраняваш вкъщи, не знаеш какво прави с приятелите си, когато им е на гости, когато излиза да играе-може просто да кривне в някой интернет клуб и там вече може да гледа от забранения плод.

# 33
 • Мнения: 275
Аз също считам, че на едно дете не просто трябва да му забраниш, а и да поговориш с него , да намериш верния подход и да се убедиш, че утре няма да се случи случката "забранения плод е най-сладък". Защото колкото и да го ограничаваш и забраняваш вкъщи, не знаеш какво прави с приятелите си, когато им е на гости, когато излиза да играе-може просто да кривне в някой интернет клуб и там вече може да гледа от забранения плод.
Съгласна съм  Peace. Най-добрия подход е да си приятел с детето си. Така то вместо да посегне към порното, ще дойде при теб за разговор и ще те пита. Няма да се срамува от теб. У дома нищо не сме кодирали и скривали. Всичко е " на една ръка" разтояние. Дискове с всякакви филми, включително порно, дъщерята си има лап топ и винаги може да попадне на порно - има реклами в много сайтове на различни порноканали и т.н., дори аз съм попадала без да искам на такива. Винаги сме си говорили с нея и смятам, че тя ми се доверява. Повече се плаша от вероятността да попадне в чата на перверзник и да си пише с него, отколкото от това да гледа порно. Забраните не помагат. Трябва много да се говори и най-вече да научим децата си да се предпазват.
Лично на мен са ми се случвали много лоши неща като малка и аз незнам как съм се опазила...
А че има голяма разлика между децата на 12 и децата на 14 е вярно. Но именно на 12-годишните трябва да се говори много. Тогава се започва с разговорите. Дори децата на 18 са си още деца, а и за нас те винаги ще си останат такива.

# 34
 • Мнения: 14 814
При наличието на здрава цензура аз, като ученичка, не съм имала особени проблеми с достъпа, сега е още по- лесно. Това няма нищо общо с одобрение/неодобрение. На свободното хлапе, което расте и става все по- свободно и самостоятелно, няма как да се наложат ограничения. Въпросът е именно в това, което и Lennyh  споделя, не в това дали на 6, на 10 или 14 е "добре", защото "добре", писах вече, няма, на никоя възраст, що се касае до порно, наркотици и цигари с алкохол. Предпочитам да е сигурен, че няма да го опердаша и ще е спокоен вкъщи да говорим, а не да му забраня и да му забия два шамара. Тогава първата му реакция е да си потърси външни източници на информация.
Да се говори трябва не с 12- годишните, чак на тази възраст, с тях трябва вече от шест години да е било говорено често.

# 35
 • София
 • Мнения: 31 097
Това със спокойствието вкъщи и усещането, че може да говори с родителя и се отнася изобщо за нещата от живота, а не само за порното. Става въпрос за изграждане на доверие, а то е работа още от люлката. Но така или иначе, колкото и да са приятелски отношинията, всяко дете има своите тайни, които се отнасят до неща, които са очевидно извън нормите, но много от тях ги правят. Децата много добре го знаят. Коя от нас не е правила неща, които за нищо на света не би споделила с най-близкия си родител и след сто години?

Насочих вниманието към достъпа да порното изобщо, защото ние няма тепърва да откриваме топлата вода. Родителите не се "раждат" съвестни, а до голяма степен се подчиняват на обществените норми. Западняците не са нито по-долри родители от нас, нито по съвестни по подразбиране. Просто са приети определени норми по закон и ако тези норми не се спазват родителите биват санкционирани. И така ако не 100%, то пове достатъчно количество родители спазват забраните. Същото се отнася и до икономическите субекти, които имат връзка било с порното, било с алкохола, било с нещо друго, което е забранено за деца.

Цензурата все пак помага. Да, ние като ученици пак успявахме да се докопаме до нещо подобно, но то беше съвсем тайно и не на 12 години, а в горните класове в гимназията. Представи си какво щеше да стане, ако имаше свободен достъп до всичко това!

# 36
 • Мнения: 14 814
А ние тук обърнахме внимание на нашата реакция при съответното положение.
Темата за достъпът и централизираната забрана  върху порнографията е малко по- различна, не съм я дискутирала тук нарочно, да не излизам от въпроса по темата. Как и от кого ще се провежда е нещо различно, на което тук няма да се спирам. Имам си виждания, разбира се.
Като ученичка съм се добирала до различни материали доста преди 12 години, на 12 някои деца днес водат и полов живот, което е факт и отново не обсъждам плюсове и минуси.

# 37
 • София
 • Мнения: 31 097
Докато на човек не му се случи няма как да знае каква ще е реакцията му. Ние тук можем и до утре да предполагаме, дори да сме убедени, че реакцията ни ще бъде еди-каква си, но трябва да се случи, за да разберем. ТОгава се намесват всякакви емоции, конкретните обстоятелства също влияят, моментното душевно състояние на родителя (едно е когато родителят е спокоен и в добро настроение, друго е ако точно в този момент е изнервен до безкрайност заради някакви трети проблеми или детето е донесло лоша оценка по история). Затова избягвам да отговарям на такива хипотетични въпроси за собствените си реакции, защото е пълна загадка какво ще направя.

# 38
 • Мнения: 14 814
Така е, понеже на мен ми се случи, споделям за моята реакция.

# 39
 • "Може и да не съм стигнал там, където възнамерявах, но мисля, че се озовах там, където имах нужда да бъда. " Дъглас Адамс
 • Мнения: 3 073
Искате ли малко да ви разсмея с моя първи опит с гледането на порно?  Grinning


Случката е през далееееечната 1990 г. Тъкмо е настъпила "демокрацията"; аз в подготвителен клас на ЕГ; татко в командировка, а с мама сме решили да си направим кино вечер; и понеже след училище и съответно след работа, следваше помощ в кухнята и в домакинстването, после - разходка с приятели и след това до 10.30 - на раздумки на пейката пред блока......та разбрахме се с мама да гледаме някакъв филм след 12 - имаше интересното заглавие XXL Simple Smile ; мама тогава е била на около 35-37 години Simple Smile - не беше чувала за XXL Simple Smile
Ta....лягаме в леглото по пижами и с пуканки......и се почна..... Simple Smile Гледахме си филма 40 мин. - мама не знаеше как да реагира, за да не ме шокира и гледаше екрана втренчено през цялото време, а аз не исках да я притесня.....и също втренчено се взирах в телевизора Simple Smile
После....ами разговори с недомлъвки, а сега - смях до сълзи като си припомняме тази случка Simple Smile

Последна редакция: ср, 05 авг 2009, 21:48 от la vida loca

# 40
 • Германия
 • Мнения: 240
Според мен си е съвсем нормално Peace Когато аз бях на същата възраст, доста честичко се събирахме из разни приятелки и гледахме филмчета, скрити от родителите им. Дори веднъж- дваж сме си купували списания на такава тематика  Rolling Eyes Майка ми естествено и представа си нямаше за тези ми начинания.
Не се тревожете, децата ви няма да се травмират за цял живот или пък да мислят, че това което виждат на екрана е истински секс между обичащи се двойки(или тройки Laughing). Не подценявайте децата си Hug

# 41
 • ...нямам дом, но имам път!
 • Мнения: 651
Хах, каква темичка имало  Rolling Eyes
Ами ние точно заради едно гледане на порноклипчета при последното детско парти  у нас  шибнахме (извинявам се за израза) един парентконтрол, но синковеца нали е разбирател...преинсталирал и разчиствал след нашето чистене и стана едно мазало...та не можех и в бгмама-та да си вляза  ooooh! Понеже не ми свидят обясненията и той знае всичко (почти), като тръгнах да говоря пак той ме спря с "Добре де, всичко си ми обяснила...но искахме просто да погледаме, да видим как точно става...а и нали знаеш...такова...ТЕ ДРУГИТЕ ПРЕДЛОЖИХА ..."
Междувременно пред супера гледам се суетят едни познати хлапета на щанда с вестници и списания...надупвам се и аз да видя дали е излязла "Пчелицата" и за мой ужас забелязвам, че хлапетата живо коментираха новите броеве на...нещо си с голи снимки и викаха:"А-а-а порно..порно". Със сигурност бяха под 10 г.

# 42
 • Варна
 • Мнения: 3 943
Не е ненормално да гледа порно.  Всяка възраст си има потребностите.
На 5-6 годиники си бъркат по гащите от често любопитство, а им е неприятно
да гледат целуващи се на екрана актьори, след 8-9г. започват да се опознават
сами, след 10г. идва ред на порното, на 12 г., както някой вече писа са правили секс.
Говорете с децата си не забранявайте. Излишния  морализъм и консервативност,
няма да ги отвърне от забраненото ...

# 43
 • София
 • Мнения: 206
Честито , синът ти се развива правилно !
И аз споделям мнението , че няма правило от каква възраст започва интересът към секса и т.н. По-важно е сега с детето да бъде говорено , да се обяснява правилно и да не му се налага да търси информация от другаде.
Говорете с децата си не забранявайте. Излишния  морализъм и консервативност,
няма да ги отвърне от забраненото ...

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 16:22 от vivian

# 44
 • София
 • Мнения: 659
Съгласна с повечето от вас. И ние в къщи имахме подобен "инцидент". Приказки, приказки...
Е, до известна степен се успокоих, че проявява интерес към другия пол, че то и това е проблем... Grinning

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт