Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2005, 09:38 ч.

Малък капацитет на гърдите???

 • 1 127
 • 19
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 627
Родих преди 12 дни, гърдите ми станаха огромни. Почти постоянно от тях изтича самоволно кърма. Направих експеримент - в момент, в който ги чувствам много препълнени изцедих и двете с помпичка и резултатът е .... 60мл.
Очевидно бебчо седи гладен и го дохранвам с Хумана. Мислех да си купувам лактогонен чай, но всъщност аз кърма си произвеждам нон-стоп, просто се чудя дали не ми е малък капацитета на "контейнерите" и затова все да изтича!?!?!
Храня го горе-долу на 3 часа като редувам гърдите. Не искам да го храня всеки път и от двете, защото зърната вече много ме болят въпреки Гармастана.
Някакви идеи?
 ooooh!

# 1
 • София
 • Мнения: 6 317
Само ще ти кажа, че обикновено бебето изсуква повече, отколкото можеш да изцедиш с помпата, така че това не е особен критерий за количеството мляко. Мисля, че просто още не се е урегулирала лактацията. На мен до края на първия месец непрекъснато ми течеше кърма - дори и да настръхна започваше да тече като река.

# 2
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
zащо не искаш да го храниш и от двете гърди ? дребо, от както се е родил, папа и от двете....а бях стигнала до кръв, даже и сега от дясната при zахапване тече малко, но болката не е силна и го предпочитам пред адаптираното.....по добре според мен му давай и двете гърди, zащото още ти е много мъничко съкровището, а по нататък, като порасне мъничко, само ще си направи режима....ако го слагаш правилно на гърдата не би трябвало да те боли....

# 3
 • София
 • Мнения: 15 241
Няма такова нещо като малък капацитет WinkТова колко си изцедила изобщо НИЩО общо няма с това колко всъщност имаш в гърдите си.Ако сложиш бебето да суче след цедене, ще яде поне 10 минути WinkТова, което си изцедила е само предното мляко, което изтича почти само.Да изцедиш задното мляко си е майсторлък, който трудно се получава дори и с качествена помпа.Единственито, които се справят добре са бебетата Mr. GreenСпри да дохранваш и кърми начесто.И от двете, как да редуваш прочети в Библиотеката.А как да поставяш бебето на гърдата, така че да няма болка в зърната - също там.Скоро дискомфорта ще премине, не се притеснявай за това!А за течовете - моите и до сега текат понякога, а уверявам те, не ми е малък капацитета, щом изхранвах десеткилограмово бебе само на кърма, значи достатъчно имам Mr. Green

# 4
 • Мнения: 4 141
"Какво е  нормално, когато става въпрос за количество изцедена кърма и промени в количеството изцедена кърма?

Повечето майки, които кърмят изцяло, могат да изпомпят 15 до 60 милитра общо (от двете гърди) на едно изпомпване. Майки, които изпомпват повече, може би имат свръхпроизводство на кърма или може би реагират по-добре на  помпата или просто успяват да изцедят повече с практиката. Много майки смятат, че трябва да изцеждат по 120 - 240 мл на изпомпване, но дори 120 мл е необикновено голямо количество за изцедена кърма.

Съвсем нормално е да се налага изцеждане 2-3 пъти, за да има достатъчно кърма за едно хранене на бебето (запомнете, че помпата не може да изкара толкова мляко, колкото едно ефективно сучещо бебе).
"

(из "Не изцеждам достатъчно мляко. Какво мога да направя?" автор Kelly Bonyata, BS, IBCLC)

Чела съм няколко постинга, а и познавам майка, която заради подобни "експерименти" и пробни кърмения, започват да дохранват и почти винаги се стига до отбиване на бебето. Това важи най-вече за новородени бебчета, които бързо привикват към биберона и лесната струя мляко, която получават, без много-много да се мъчат да сучат.

Количеството изцедена кърма изобщо не е показател колко изсуква бебето. Тия дни ще се връщам на работа и си подготвям малко запаси - е, с триста зора на едно цедене изпомпвам 40 мл от двете гърди. А дъщеря ми и до сега основно се храни с кърма и наддава в нормите.

Щом гърдите ти текат, едва ли имаш недостиг на мляко. А капацитетът тук няма нищо общо. Изтичането на кърмата е обичайно за първия месец, че и по-късно - докато се регулира производството на кърмата според нуждите на бебето.

Бебе, което ака 8-12 пъти дневно, изглежда доволно и здраво, спи добре, пълни памперсите с пишо, не гладува! Ако съдиш, че е гладно само по изцедените 60 мл, то изводът ти е грешен.
По-важно е да го храниш по-често, защо го дохранваш при положение, че имаш кърма?  newsm78
За такова малко бебче е препоръчително да се храни "на поискване" - когато се размрънка и почне да търси да суче (като го вземеш в ръце, почва да върти главичка встрани, плези езиче по ъглите на устичката). Можеш да го кърмиш на 2 часа, дори по-често - малките бебета сучат по-слабо, хапват по-малко количество кърма, която се усвоява бързо и бързо огладняват пак. Не може да се претовари стомахчето.
Води се по детето, не по режими.

А идеи - много, най-добре прочети темите в Библиотека - темата, закована по-горе. Там пише и за кърменето на поискване, добре обосновано е.

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Не се засягай,че ще го кажа направо - но това са големи заблуди.
Фактът,че кърма изтича постоянно,показва,че има свръхпроизводство и че организмът ти произвежда повече мляко,отколкото е необходимо,поради което гърдите се препълват и текат и между храненията - а не,че млякото изтича и не остава нищо за бебето.Ако нямаше достатъчно,от какво щяха да ти се препълват гърдите?Още повече,че мляко се произвежда по време на сукането,а не се складира само в гърдите,т.е. това,което се е натрупало не е единственото мляко,което бебето ще получи от гърдите ти Grinning Погледни го така - имаш една фабрика(млечните жлези) и един склад(гърдите).Фабриката е способна да произведе толкова,колкото й поръчат - а складът може да складира определено количество.Като се препълни склада,започва да разтоварва навън - съответно ти течеш.Но като се включи фирмата по изнасяне на продукцията,т.е. бебето - складът освобождава място и от фабриката пак потича към него нова партида.Има един момент,в който се експедира повече продукция,отколкото влиза и складът за момент изглежда почти празен (в този момент бебето заспива) и за следващите 2ч се запълво отново до пръсване,защото фабриката постоянно произвежда.Производството тече бързо,когато склада е празен,и бавно,когато е препълнен,но е непрекъснато,т.е. в гърдите ти винаги се намира някакво количество мляко и никога не са празни.
На този етап 60мл са повече от достатъчни,след като си родила само преди дни - към края на първия месец повечето бебета на кърма приемат по около 80-90мл (за разлика от храненето с адаптирано мляко,където поемат по-голямо количество,тъй като по-голяма част от него се изхвърля неусвоена в сравнение с кърмата).Така че махни дохранването - напълно излишно е.
Колкото за помпата и това,което изцеждаш - то е показателно единствено за това колко можеш да цедиш,а не колко мляко имаш в гърдите Rolling Eyes Бебето е най-ефикасната помпа и може да извлече и двойно и тройно количество от това,което ти си изцедила - помпата само имитира,но никога не може да изцежда толкова добре колкото едно бебе.
Ще те успокоя,че аз никога не съм изцеждала повече от 40мл от двете си очевидно болезнено препълнени в началото гърди,които станаха съвършено мекички само 3 седмици след раждането и тогава вече нищо не можех да изцедя нито преди,нито след кърмене - а кърмя вече 9 месеца,като никога не съм имала проблем с количеството Grinning За да си направиш истински показателен експеримент дали има достатъчно мляко,спри за едно денонощие да даваш вода,чай,добавка - кърми на поискване (като не оставяш да минат повече от 3-4 часа от началото на едното хранене до началото на другото,ако бебе не се буди само) и гледай колко памперса ще намокри бебето.На вашата възраст ако имате повече от 4 обилно напишкани памперса и бебе ака светложълти приличащи на горчица акита,значи имаш съвършено достатъчно кърма.И е добре да продължиш по същия начин без да даваш нищо друго освен гърдата,за да можеш винаги с един поглед да си сигурна,че му е достатъчно.
Вярвай в себе си - дотук всичко ви е наред и ако ти самата не объркаш нещата от притеснение,много скоро всичко ще тече по вода и ще си добила повече увереност Grinning

# 6
 • Мнения: 763
Ау!!!!!! Аз съм изцеждала по 170 мл. от едната гърда на ръка! Crazy

# 7
 • Boulevard of broken dreams
 • Мнения: 790
Споко - не са ти малолитражки  Laughing! Момичетата са ти го обяснили повече от добре. Бъди спокойна, всичко ще си дойде на мястото.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 848
Погледни го така - имаш една фабрика(млечните жлези) и един склад(гърдите).Фабриката е способна да произведе толкова,колкото й поръчат - а складът може да складира определено количество.Като се препълни склада,започва да разтоварва навън - съответно ти течеш.Но като се включи фирмата по изнасяне на продукцията,т.е. бебето - складът освобождава място и от фабриката пак потича към него нова партида.Има един момент,в който се експедира повече продукция,отколкото влиза и складът за момент изглежда почти празен (в този момент бебето заспива) и за следващите 2ч се запълво отново до пръсване,защото фабриката постоянно произвежда.Производството тече бързо,когато склада е празен,и бавно,когато е препълнен,но е непрекъснато,т.е. в гърдите ти винаги се намира някакво количество мляко и никога не са празни.

 newsm74 newsm74 newsm74

само един съвет и от мен - непременно смени Гармастана с Лансинох, който няма нужда да измиваш преди кърмене, миенето изсушава кожата. На мен ми помогна само за няколко дни. Ако намериш вземи си малка опаковка Лансинох (май беше 10 мл.), че голямата струва около 22 лв и е прекалено голяма. В Санита на Мадрид бях видяла малка преди 2-3 седмици.

# 9
 • София
 • Мнения: 15 241
Ау!!!!!! Аз съм изцеждала по 170 мл. от едната гърда на ръка! Crazy


И аз, но малко сме майсторките WinkПовечето момичета не умеят да цедят, и какво от това?Изобщо за какво ти е да умееш да цедиш всъщност, като си имаш малка съвършена помпичка baby_neutralОставете млеконадоят на кравите, ние сме друга категория Mr. Green

# 10
 • София
 • Мнения: 3 161
Отчасти болезнените зърна се дължат на големите паузи - бебчо прегладнява за 3 часа и хапе по-лакомо. Давай по-често, давай спокойно и от двете (след като се изпразни едната - почваш другата), махни веднага добавката (както и водичка, ако даваш - грехота е просто при течащи гърди, само проблеми можеш да си докараш), не си мисли, че имаш малък капацитет - това са глупости (който и да ти го е казал, не е в час с кърменето) и почети малко в библиотеката, защото успешното кърмене до голяма степен зависи от правилната информация. Впрочем, някъде четох, че при по-малки гърди се отделя също толкова, колкото е нужно на бебето, но в по-малки разфасовки, поради което се налага да се храни по-често (при нас беше така и може и това да е обяснението).

# 11
 • Мнения: 1 586
По принцип наистина има такова чудо като "капацитет на гърдите". И това е още един довод срещу кърменето на режим. Майките с по-малък капацитет просто трябва да кърмят по-често и всичко си е ок. Ако се следват сигналите на бебето и му се дава гърда при всеки такъв, капацитетът няма никакво значение. Така че, ако искаш да си премериш точно колко е твоя капацитет, зарежи режима и добавката и кърми при всеки знак на търсене на гърдата от бебето (включително при всеки плач).

Не знам колко ти е капацитета на гърдите, но съм сигурна, че дохранването с хумана при наличие на напрегнати и течащи гърди е напълно излишно.

Другите важни неща вече са ти ги казали Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 217
По принцип наистина има такова чудо като "капацитет на гърдите". И това е още един довод срещу кърменето на режим.
А аз се "чудех" защо яде през два часа  Laughing. Не е важен капацитета, а да не се спазват режими. То ако само от големи "складове" се папкаше сумати гладни бебета щеше да има  Laughing Laughing Laughing Но в никакъв случай при толкоз теч - добавки - възмутително е просто !!!!
Хедра, страхотно обяснение - много спедиторско  Laughing Laughing Laughing

# 13
 • Видин
 • Мнения: 5 713
Хедра, уникално обяснение! Grinning

Samsara, дай шанс на гърдите ти да се адаптират към изискванията на бебо и недей да разваляш работата с добавка от сега. Кърмата ти тепърва слиза и се регулира, слагай бебо да суче когато иска и забрави кутията с хумана. Тя просто не ти трябва!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 954
Единственото важно е как наддава детето. Изцеденото количество, меките гърди, търсещото да суче често бебе, размера на гърдите нямат никакво значение. Давай на бебето да суче, винаги когато търси, така хем ще намариш разливите, хем ще си сигурна, че то е нахранено.
Ако още не го усещаш, имай предвид, че в близките дни ще усетиш как млякото слиза, когато детете засуче. Тогава ще си по-спокойна.
Не се лови на въдицата с дохранването, защото няма нищо по-досадно от това хем да кърмиш, хем да миеш и стерилизираш шишета и вода. Следи как наддава бебето - по-добре инвестирай в кантар, отколкото в адаптирано мляко и 8 шишета по 10 лева.
Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт