Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2005, 10:07 ч.

Редуване на кърмата и адаптираното мляко

 • 2 683
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 144
Здравейте, майки!
В момента сме на смесено хранене, като аз се изцждам и му давам кърмата с биберон, тъй като бебчо е малко ленив. Такъв е от самото раждане - не суче особено активно, а откакто почнахме да даваме добавката, съвсем не иска да яде от гърдата. Аз се старая на всяко ядене да давам кърма и адаптирано и затова ядем с две бутилки - кърмата я стоплям, адаптираното го охлаждам, за да са на еднаква температура. Винаги давам първо кърмата, а после адаптираното, но е голяма хамалогия. Затова се питам дали е добре да редувам - на едното ядене да давам кърма, а на другото - адаптирано. Има ли проблем да се редуват или трябва на всяко ядене да се дава и от двете? Знаете ли нещо по въпроса? Благодаря!

# 1
 • Мнения: 8 505
Аз кърмех на всяко хранене,докато съвсем не ми намаля кърмата.После започнах да я кърмя през едно хранене,като винаги имаше нужда и от добавка.След това два пъти и накрая веднъж дневно.
По-честото кърмене стимулира отделяне на повече кърма,така че според мен е по-добре да кърмиш (в случая да даваш кърма от шише) на всяко хранене.

# 2
 • Мнения: 763
Ако наистина искаш да кърмиш, колкото и да е лениво бебето ще се научи да суче. Като огладнее, няма какво друго да прави!  Laughing


Спри да си изцеждаш кърмата, давай му да суче. Ако суче малко и заспи, вероятно ще огладнее по-бързо. Давай му пак да суче. Като порасне малко по-голямо ще се стане и по-работливо.

Тя темата ти е по-скоро за другия форум, де.

# 3
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Пробвай да минете на режим на поискване. Така ще стимулираш произвеждането на кърма, а и бебчо сще се научи да суче. По-добро за него е майчиното мляко. Пробвай известно време, но забрави за изкуственото мляко.

# 4
 • Мнения: 144
Благодаря за бързите отговори. Аз пробвах вече да кърмя при поискване, бебчо съвсем си разреди храненията (на 4 вместо на 3 часа). А като го меря или като изцеждам, виждам, че сме на половината на нормата. В началото (преди добавката) дори наддаваше с много бавен темп. Затова се предадох и почнах с добавката. Истинският въпрос обаче е има ли значение дали го храня веднъж с кърма и веднъж с адаптирано или е задължително на всяко ядене да давам и от двете.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 317
Не, няма значение кога даваш кърма и не е нужно да е на всяко хранене. Но не знам по този начин до кога ще издържиш и ще имаш кърма. По принцип това, което изцеждаш е по-малко като количество от това, което бебето изсуква. То е най-добрата помпа.

Аз не произвеждах достатъчно и кърмех бебето (от гърда) на всяко хранене и после давах шишето, ако има нужда. Гледах да не давам много добавка. Например, от гърдата, която произвеждаше повече съм изцеждала 100-120 мл. Затова, когато кърмех от нея не давах допълнително мляко. След време започнах да го кърмя от двете гърди на хранене и успявах по някакъв начин да преценя достатъчно ли му е било. Така, с тази схема на действие, успях да кърмя бебето 9 месеца и половина.

Успех!

# 6
 • USA
 • Мнения: 4 630
Благодаря за бързите отговори. Аз пробвах вече да кърмя при поискване, бебчо съвсем си разреди храненията (на 4 вместо на 3 часа).

Няма такова нещо като "задължително да давам и двете". Не знам по какви норми се водиш, но по това да мериш бебчето не можеш да определиш колко грама е изсукало. Изпомпването също не е гаранция за това по колко мляко имаш в гърдите. Като казваш, че бебчето ти е рзредили храненията като е само на кърма това за мен е показател, че има достатъчно

"Какво е  нормално, когато става въпрос за количество изцедена кърма и промени в количеството изцедена кърма?

Повечето майки, които кърмят изцяло, могат да изпомпят 15 до 60 милитра общо (от двете гърди) на едно изпомпване. Майки, които изпомпват повече, може би имат свръхпроизводство на кърма или може би реагират по-добре на  помпата или просто успяват да изцедят повече с практиката. Много майки смятат, че трябва да изцеждат по 120 - 240 мл на изпомпване, но дори 120 мл е необикновено голямо количество за изцедена кърма.

Съвсем нормално е да се налага изцеждане 2-3 пъти, за да има достатъчно кърма за едно хранене на бебето (запомнете, че помпата не може да изкара толкова мляко, колкото едно ефективно сучещо бебе). "

# 7
 • Студентски град
 • Мнения: 255
Затова се питам дали е добре да редувам - на едното ядене да давам кърма, а на другото - адаптирано. Има ли проблем да се редуват или трябва на всяко ядене да се дава и от двете? Знаете ли нещо по въпроса?

Не трябва да се редуват. Чела съм, че при смесено хранене кърмата и адаптираното мляко трябва да се дават заедно, тъй като кърмата съдържа ензими, които спомагат да се усвоява по-добре адаптираното мляко, а също така приемането на кърма намалява риска от поява на алергии към адаптираното мляко.

# 8
 • Мнения: 144
Здравейте, момичета,

Абсолютно съм съгласна, че с помпата не може да се изцеди толкова кърма, колкото бебето може да изсуче, както и това, че по-честото хранене стимулира производството на кърма. Аз съм изчела достатъчно литература, както сигурна съм и всички участници във фоорума, но практиката и теорията (особено когато е първо дете и те налегне страх, че детето не яде достатъчно) понякога се разминават.
От всичко прочетено и чуто съм си изградила мнението, че три са показателите, че детето се храни добре: да е спокойно, да ака сравнително редовно и най-важното - да наддава прилично (не непременно по кило на месец, но все пак разбирате за какво говоря). При нас беше на лице само първият показател и аз в продължение на няколко седмици въппреки това давах само кърма, докато накрая реших, че не мога да го оставя да не расте. Предполагам, че има връзка с това, че бях със Цезарово и започнахме кърменето по-късно след като вече беше на изкуствено в болницата.
Както и да е, отклоних се от основното ми питане дали на всяко ядене да давам и от двете или може да се редуват. Благодаря отново за съдействието.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 554Не трябва да се редуват. Чела съм, че при смесено хранене кърмата и адаптираното мляко трябва да се дават заедно, тъй като кърмата съдържа ензими, които спомагат да се усвоява по-добре адаптираното мляко, а също така приемането на кърма намалява риска от поява на алергии към адаптираното мляко.

Много добре казано!Аз също скоро четох за горе упоменатите причини,храненето да бъде комбинирано всеки път.

# 10
 • USA
 • Мнения: 4 630
Както и да е, отклоних се от основното ми питане дали на всяко ядене да давам и от двете или може да се редуват. Благодаря отново за съдействието.

След като вече си взела решението да дохранваш тогава няма значение дали редуваш или на всяко хранене даваш и двете. И двата варианта са добри и нямат ниакви минуси. Прави го така както на теб ти е по-удобно (доколкото разбирам редувайки).

След като казваш, че си се информирала по въпросите на кърменето сигурно си наясно, че така, давайки формулата вървите към отбиване Thinking

# 11
 • Мнения: 4 139
Цитат
От всичко прочетено и чуто съм си изградила мнението, че три са показателите, че детето се храни добре: да е спокойно, да ака сравнително редовно и най-важното - да наддава прилично (не непременно по кило на месец, но все пак разбирате за какво говоря).

Акането при кърмачета (изцяло на кърма) може да е след всяко ядене, но може и да е по-рядко, защото кърмата се усвоява отлично от организма. По-важен е броят на напишканите памперси.

За наддаването - бебетата на кърма обикновено наддават скокообразно. За норма в руската педиатрия се смята 600 гр/месец, в българската - 800 грама. А това е таблица за средно наддаване на тегло за кърмени бебета: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325

Цитат
Предполагам, че има връзка с това, че бях със Цезарово и започнахме кърменето по-късно след като вече беше на изкуствено в болницата.

Това няма значение. Аз също бях секцио и ми дадоха дъщеря ми на 3тия ден чак. Все още се кърмим успешно.
Предполагам, че не сте успели с кърменето на поискване, защото при малко бебе, което е и поспаливо, трябва да се упорства и да се храни на 2 - 2,5 часа. Трябва да му се предлага гърдата често. 4 часа са огромен интервал за новородено, особено ако то не наддава добре.

Цитат
Както и да е, отклоних се от основното ми питане дали на всяко ядене да давам и от двете или може да се редуват. Благодаря отново за съдействието.

Можеш да редуваш, щом ти е трудно да се занимаваш с две шишета. Така количеството кърма, което детето поема вероятно ще се запази (вместо 50 грама кърма + 50 гр адаптирано на едно хранене например, ще поема 100 грама кърма през хранене), но едва ли за дълго време. Адаптираното мляко засища повече и сигурно ще се увеличи паузата до храненето с кърма.

За да предлагаш кърма поне още няколко месеца, трябва да запазиш интервала на изцеждане. Има майки, които кърмят само сутрин и вечер, или само вечер по няколко месеца, почти година, но трябва упорство. А за теб - и добра практика в изцеждането. Желая ви успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт