Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 2 179
Мили мами,

Тъй като съм много боса по въпроса, искам да попитам: бебето ми е вече на 1 месец - кога, откъде и с какви процедури трябва да си получа първото майчинство?
И друго: мога ли да си го получавам от дебитната карта, която социалните ми предложиха и ще тегля от нея еднократната и детските /за надбавките става въпрос, доколкото разбирам/ и майчинството или то минава през фирмата задължително?
Фирмата, в която работех е просто един ужас - пълна дезорганизация и трябва да ги подритвам постоянно.
Просто не знам откъде да почна: шефката ми постоянно пътува, не е внесла последните осигуровки...абе пълен хаос...

# 1
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
zдрасти....след като ти иzтекат 90 дни след раждането ( до тогава си в болнични и ти се плаща 90 % от zаплатата ) zапочва майчинството.....става с подаване на молба ( по обраzец, ако има фирмата, ако не свободен текст ) до zвеното Човешки ресурси, от където zаминава при счетоводителите, след реzолюция на шефката ти и те zапочват да ти иzплащат майчинството....може и да ти го превеждат по карта, няма проблем, стига те да имат  желанието Naughty.....ако нямате ЧР, иzдебваш шефката ти да си е тука, подписва ти молбата и я носиш директно в счетоводството......дано съм ти помогнала малко....поzдрави....

# 2
  • Мнения: 763
Майчинството се взима от работодателя, така че социалните не могат да ти го изплащат по карта. От януари догодина майчинството ще се изплаща от социалните.

# 3
  • Мнения: 175
Майчинството се взима от работодателя, така че социалните не могат да ти го изплащат по карта.

И аз така знам! При мен нещата във фирмата стояха по същия начин в началото - дезорганизация и хаос отвсякъде, и тогава се поинтересувах дали може да ги внасят по сметка... Но не става! Майчинството задължително минава през работодателя.
А за документите вече хубаво са ти отговорили!

# 4
  • Мнения: 248
Да не те отчайвам, но щом имаш неплатени осигуровки, работодателят няма право да тегли майчински и болнични от НОИ. На теб платиха ли ти 45 дни болничен преди раждане и останалите след? Ако не са ги платили още, значи наистина не са внасяни осигуровки. Дори може да не са твоите, а на друг служител от фирмата. Имат ли задължения - няма теглене. На мен ми се случва подобно нещо в момента, проверявах в НОИ и затова съм толкова осведомена. Ако нещата не търпят оправяне в тази фирма, както и мен ме посъветваха, изчакай да изтекат тези 135 дни болнични, напусни и започни в друга фирма, за един ден поне, за да може от там да ти теглят майчинството. Повтарям, фирмата не трябва да има никакви задължения към НОИ. Парите за болничните евентуално трябва да ги прежалиш, както ще направя и аз за съжаление. Иначе трябва да отидеш в социални грижи, където моментално губиш парите за 135 дни болничен, както и цяла година майчински - вместо 2 ще взимаш 1 и не по 130 лв, а по 100. На всичкото отгоре няма да ти се води и стаж.
Дано не съм те объркала, ако има нещо неясно - казвай!
А иначе работодателя може да ти превежда майчинството в картата без проблем

# 5
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Най-лесно можеш да провериш дали са ти внасяне осигуровки в сайна на НОИ, раздел Здравно осигуряване. Може да се проверява само здравното, но и това ще ти покаже до кой месец е изчистено всичко.

# 6
  • Мнения: 248
dezyg, това със здравното осигуряване в сайта на НОИ не е точно така.
Можеш да провериш там за собствено успокоение. Обаче! 1. Информацията там не се обновява веднага.  2. Ти се водиш здравноосигурен, ако от последните 15 месеца имаш внесени осигуровки за 12, т.е. ако скоро са престанали да ти внасят осигуровките, това няма да е отразено все още. 3. Ако осигуровките са ти внесени, но работодателят не е подал незнам си каква декларация или пък я е подал на хартиен носител - това се отразява в компютрите на НОИ до три месеца!!! 4. Ако си имаш сключен трудов договор - в страницата на НОИ винаги ще ти излиза, че си с непрекъснати здравни права, защото фирмата ти ще си ги дължи тези осигуровки, дори и да не са внесени.

Знам със сигурност, че моите осигуровки не са платени, пък на страницата на НОИ излиза, че не са ми прекъсвали здравните права, а пък лично от НОИ ме успокоиха, че няма да се наложи да си плащам раждане и т.н. Единственото, което губя е, че няма да си получа полагаемите болнични и майчински, докато фирмата работодател не изчисти задълженията си към НОИ

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт