Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 217
Здравеите момичета.
Моля тези мами които са имали или имат хипер функция на щитовидната жлеза да се включат и споделят .
Как протече заболяването ви,как се лекувахте,какви изследвания си направихте преди да започните бебепраненето,колко време ви отне то,как протече бременоста ви и имахте ли усложнения по време на бременоста и след това?
Извинете ме за многото въпроси.
Случаят ми е следния-Бременост през 2001г.завършила със спонтанен аборт и вследствие хистологията показа Мола.Не се наложи лечение ЧХГ-то влезе бързо в норма.
Нова бременост през 2002г.-Завърши с нормално раждане на прекрасната ми дъщеричка която вече е на 2г.5м.
5 месеца след раждането ми поставиха диагнозата Териотоксикоза-от тогава се лекувам като от 8 месеца хормоните ми са в норма.
Страшно искам второ дете,но много се страхувам дали ще забременея и дали всичко ще е нормално.
Моля споделете опита си.

# 1
  • Canada
  • Мнения: 503
Здравей, аз съм с хиперфункция на щитовидната жлеза, откриха ми я преди около година. Отна4ало хормоните сами влязоха в норма (преди 4-5 мес.), но на последните изследвания от преди 1 месец, пак са извън нормата. Сега, в края на септември, съм на скенер на жлезата. След това ще разбера, какъв то4но е проблемът.
Независимо от разли4ните видове хипефункция, тук се прилагат основно 2 на4ина на ле4ение:
1. anti-thyroid лекарства, които се взимат около 1 год. и подтискат функцията на жлезата. Те се използват предимно при на4ална форма на хиперфункция. Мисля, 4е и в България изписват основно такива. Тук има 2 вида такива лекарства (не им помня имената), едното от които в определена доза е подходящо при бременност и кърмене. Ако го взимаш по време на бременност и дозата е правилно регулирана (а мисля, 4е се правят изследвания на всеки 2-3 месеца по време на бременност и се регулира дозата), имаш шансовете на здрава жена да родиш здраво дете.
2. Вторият вариант, който, доколкото знам, май не се прилага в България, е хап4ета с радиоактивен йод. Той е добър вариант, защото дава по-малко страни4ни ефекти от anti-thyroid лекарствата, и не се пие толкова дълго време. Взима се една доза, радиоактивният йод се абсорбира по4ти изцяло от щитовидната жлеза, без да засяга други жлези с вътрешна секреция или органи, и в рамките на 48-72 4аса се изхвърля от организма. За период от около 2-3 седмици функциите на жлезата се нормализират. Около 2-3 месеца след това се правят изследвания на хормоните, и в редки слу4аи се налага повторен прием на радиоктивен йод. Този метод на ле4ение в пове4ето слу4аи води до хипофункция на жлезата, което оба4е е по-добрият вариант, защото е много по-лесно регулирането на Т4, вкл. по време на бременност и кърмене, и страни4ни ефекти по4ти няма.
Забарвих да напиша, 4е след приема на радиоактивния йод, не трябва да се забременява поне 6 мес. И понеже аз за сега съм се спряла на този вариант, ще отложим второто бебе за 7-8 мес.
Не пиша за операция, защото тук тя се прави рядко, основно при рак на жлезата.
Това е по принцип, аз не съм лекар и не мога да ти кажа, какво е положението специално при Териотоксикоза - това може да ти каже само лекар.

Последна редакция: ср, 31 авг 2005, 01:20 от mama_p

# 2
  • Las Vegas
  • Мнения: 804
Аз също съм със хиперфункция, имам базедова болест, която лекувам от 7 години. Преди две години си направих операция и сега ми е първа степен и по-лесно се подтиска, с по-малка доза лекарства. Лекарката ме увери, че при това положение вече мога да мисля за бебе, а преди това изрично ме предупреждаваше да се въздържам. Най-добре се консултирай с ендокринолога си, аз имах доверие на моята лекарка и винаги съм и следвала съветите. За съжеление вече съм в САЩ и ще трябва да си търся друг лекар Sad

# 3
  • Мнения: 132
При мен откриха тиреотоксикоза в трети месец от бременността. Имах страхотно сърцебиене и овлажняване на дланите.  Хормоните бяха в безпорядък. Започнахме лечение с Пропицил, който казват, че е безвреден по време на бременност и кърмене. Що рев изревах от страх и притеснения!!!!!
Продължавам с Пропоцил и до днес - сега съм 38 седмица. Т3 и Т4 са в норма, но ТSH е с доста долни граници, но лекарят ми казва, че това е по-добър вариант. И въпреки всичко аз съм притеснена за отраженията върху бебка!
Желая ти успех!!!!!!!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт