Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора
През февруари дъщеря ми която е на 7г изкара скарлатина,след това и правиха изследване и всичко беше наред.Малко след това започнаха да се бели кожата на пръстите на краката от долната страна.Тъй като е с диабет реших ,че е защото беше с малко завишени стойности на кръвната захар.Но преди една седмица изкара много тежък стоматит-имаше около 60 афти в устата.След като се излекувахме  пръстите на ръцете започнаха да се белят зверски-всеедно е имала мазоли който са се спукали и след това излеза нова кожа а старата се люпи.Личната лекара назначи гърлен секрет  и AST-резултата е 400единици при норма 100,личната лекарка не си вдига телефона за сега,нали е петък вечер...но когато взимах резултата лаборантката ме попита "Колко е голямо детето,защото това AST се прави за откриване на стрептококова инфекция която причинява ревматизъм...Моля ако някой се е сбълсакал с този проблем или знае нещо да пише.Ще полудея до понеделник докато се появи лекарката ни.Тя когато ни даде направленията ми каза че това  е страптококова инфекция,която не е доизлекувана след прекараната  скарлатина през февруариМоля Ви помагайте!
Цитирай


Мила успокой се. Да АСТ е завишено, но това не означава непременно ревматизъм или артрит. При моите деца показателите са били много завишени. АСТ е показател за налична или прекарана стрептококова инфекция, каквато вие сте изкарали реално. Така че това което бих те посъветвала като начало е да пуснете една кръвна картина с С реактивен протеин, ново АСТ, за да сте сигурни че няма грешка, утайка, гърлен и носен секрет за да видите дали има в момента налична инфекция или възпалителен процес, или това е резултат от прекараната Скарлатина. Ако резултатите са положителни, ще ви изпишат АБ по антибиограма, която ще изготвят ако секретите са положителни.
Цитирай


Marychery,много ти благодаря за бързия отговор.Днес ни взеха и гърлен секрет,но не и носен.В понеделник ще отида при личната да искам да пусне и другите неща.Тя днес като ни даде направленията ми каза ако е положителен резултата да почнем АБ-Оспен,но незнам или да чакам и гърления секрет и антибиограма,но те ще са готови в сряда.Странно е ,че на малкия пръстчетата на краката също започват да се белят,но при него АСТ е отрицателен,но той не искара скарлатината,затова чакам и неговия гърлен секрет.Още веднъж благодаря за успокоението Hug
Цитирай


Луси, аз съм на мнение че АБ трябва да започнете след като видите антибиограмата. При последният рецидив на синът ми на артрита когато отново беше със стрептокок в гърлото, и на нас ни изписаха Оспен на изуст. Ние си изчакахме обаче антибиограмата и се оказа че стрептокока не е чувствителен на Оспен. Така че, най добре е да видите първо антибиограмата.
Цитирай


Ами и аз така мисля-да изчакаме антибиограмата,,то тя явно бая време си е седяла с тази инфекция-за да почне да се бели така кожата...
Marychery,а как се разбира дали детето има артрит или ревматизъм,аз съм се притеснила,защото тя от един месец обяснява,че я болят краката,дори отказав да кара колело понякога...При вас как са го открили.Извинявам се за многото въпроси но ми е пълна индия,а и след ужаса който изживях кагато и откриха диабета просто се побърквам-дано да е напразно.
Много ти благодаря още веднъж  :bouquet:
Цитирай


lussi17 защо свързваш беленето на краката и ръцете с АСТ-то?На мен като малка всяка година ми се белеха и казваха ,че е липса ма нещо си ,но съм забравила.И аз мисля ,че е най-добре да изчакате антибиограмата.Мен при АСТ 1600 ме лекуваха с инжекции Бензацилин,но до колкото знам вече не е в употреба ,а и е ужасно болезнен.Нямах болки в ставите и го открих случайно при направено изследване по моя самоинициатива след неправилно лекувана херпангина с Оспамакс.Така,че по-добре си изчакайте антибиограмата.Успех bouquet
Цитирай


lussi17,
ревматизъм и автоимунитет се изследват трудно, тъй като лабораторните тестове не са достатъчно специфични, лабораторните тестове доказват заболявания едва у 70% от ревматично/автоимунно болните, тоест хората може да са болни а да не може да се разпознаят от кой вид са антителата им, но общото е - данни за възпаление - мекотъканни и ставни болки и примерно утайка или CRP в пъти повишена.
Не се паникьосвайте от сега, изчаквайте си спокойно изследванията.
Дръжте си в домашната аптечка крем от сорта на 'диклак', в случай че някоя нощ детето го заболят ставите повече.
И аз от личен опит съм на мнение, че е нужна антибиограма по която да се пие антибиотика, примерно при моят стрептокок излезна резултат с резистентност към 5 антибиотика!, след като бях пила 10 дни бензопеницилин(аугментин/амоксиклав).
 Моят стрептокок ме скова след една вирусна инфекция - Инфекциозна Мононуклеоза, може вашата 'херпангина' да е била нещо такова - EBV инфекциозна Мононуклеоза или CMV цитомегаловирус. Тези вируси са особено потенциални за автоимунитет при някои чувствителни хора с чувствителна имунна с-ма. Смята се че болшенството хора ги минават като грип в детска възраст и затова не се обръща особено внимание.
Цитирай


Луси, щом детето има болки в крачетата, си вземи талонче и го заведи на детски ревматолог. Това е първото което трябва да направиш. Иди заедно с готовите резултати от изследванията. Основните изследвания са кръвна картина с АСТ, С реактивен протеин и утайка и преглед при ревматолог.
При моите артрита започна с болки в крачетата, баткото не можеше да стъпва болеше го, на малката и се поду коляното. АСТ при Мария беше 1600, при Минко 800. Лекуваха ги с АБ по антибиограма, и съответните антивъзпалители лекарства - Нурофен или Фелоран, Диклак, Волтарен, но след преглед при специалист.
Цитирай


Момичета безкрайно Ви благодаря.Тази сутрин и взеха С реактивен протеин,и ревматоиден фактор,дежурната лекарка не беше написала утайка,но нищо,ще чакам тези неща да излязат и антибиотик за сега не давам-когато станат всичките изследваня.Колкото до беленето на ръцете-то е много странно,все едно е имала мазоли ,който са се спукали и излиза нова кожа,а старата се бели на големи парчета и то само по вътрешната страна на пръстите на ръцете и кракета.Казахе ми,че стрептокока унищожава витамин Н/биотин,при липсата на който започават проблеми с кожата.Ами това е ще чакаме,дано тези изследваня са добре.Още веднъж благодаря на всички Hug
Цитирай


lussi17, преди години имах същите стойностти на  AST. В крайна сметка, след доста ходене по лекари /като през това време развих ревматоиден артрит/ се оказаха....... сливици!!! Седмица по късно ми ги извадиха и всичко приключи! Да Peaceно и при Вас нещата се разминат така безболезнено!

Успех!  newsm10  
 
Цитирай


аз също често съм с високо АСТ и са м9и правени много изследвания! Много неща са ти казали, няма нужда повтарям, но за твое успокоение ще ти кажа 400 стойност на АСТ не е ревматоидна Smile Упсех дано всичко се оправи бързо Smile
Цитирай


Момичета,днес излязоха резултатите-ревмафактора е отрицателен,С реактивния протеин е 4 Smile,значи само АСТ е завишен слава богу,но ръцете продължават да се белят-падат парчета кожа,а от долу има нова,утре ще идем на лекар пак,тази седмица стойностите и на кръвната захар бяха малко високи-като че има възпалителен процес,личната каза,че и било зачервено гърлото,но кагато и да го погледнем е така,и мисля да я заведа и на УНГ.
Благодаря Ви bouquet
Цитирай


радвам се, че си се поуспокоила! много здраве ви желая  bouquet
Цитирай


lussi17,
както вече стана на въпрос 3 показателя не потвърждават нито отхвърлят диагнози. Има и мекотъканни и полиендокринни автоимунитети!
Настоявайте за консултации с ревматолог и ендокринолог.
Това белене на кожата да не се окаже също на автоимунна реакция, единственият начин да се каже е чрез вземане на материал и изследване, всичко останало като 'гледане на око' и 'почесване по умните глави от доцентите лекари' е чисто 'врачкуване'.

показатели за автоимунни състояния има много, най-популярни са:
антитела специфични за ставен ревматизъм,
антитела специфични за системни автоимунни синдроми(лупус - Ana скриникг -> ana профил),
антитела специфични за ендокринен автоимунитет (щитовиден автоимунитет - TAT, MAT, Trab   ... автоимунни полиендокринни синдроми ....),
антитела специфични за нервна с-ма
.....
Цитирай


Люси, характерното за скарлатината е беленето на кожата, особено по крайниците. Това е най-добрия начин да разбереш че детето ти наистина е изкарало скарлатина. Това го знам защото при дъщеря ми имаше съмнения за скарлатина и тогава лекаря каза че ако се обели кожата значи е скарлатина, мисля че някъде около 10-14 ден трябваше да започне беленето. Иначе АСТ-то би трябвало да започне да спада лека-полека, но спада бавно.


Другото е че скарлатината не създава имунитет, да не би да я е повторило  Thinking

Моят съвет е ако имаш притеснения, виждам че си от София, отиваш в Педиатрията. Там са добри и са денонощни  Hug
Цитирай


1-14 от 18 отговора