Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора


Мнения: 3 663
Мами, как си съхранявате зелени подправки за зимата ?
или използвате сушени ?
аз копър само досега съм слагала сух (не изсушен, а просто нарязан и сух) във вризер
магданоз и останалите зеленинки съм си ги рязала и сушила и после в бурканчета
дали стават и те за замразяване както копъра ?
и целина например дали мога да си замразя на цели стръкове ? аз все така я слагам в супите - на стръкчета и после я вадя и не ми се ще да я режа....
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
всичко изброено си го замразявам - кое режа, кое не.....
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
И аз режа всичко, като за манджа и после пъхам във фризера Very Happy Към босилека имам специално отношение и си го отглеждам целогодишно в саксийка Laughing
Цитирай

Русе

Мнения: 5 578
Който си няма фризер като мен, изпозлва сухи...  Mad
Цитирай

София

Мнения: 3 231
Който няма фризер, може да направи зеленчукова смес с подправки - моркови, червени пиперки, целина - глава и листа, магданоз, копър - измиват се, което трябва, се обелва, а пиперките се почистват от семенниците, всичко се смила се на машинка за месо, получената смес се осолява се обилно и се слага в буркани /аз ползвам такива с капачки на винг/. Бурканите не се варят! Солта добре играе ролята на консервант. После през зимата, като се ползва тази смес, се слага по 1 ч. л. примерно на една тенджера с гозба, като се внимава да не се забрави, че в нея има много сол и ястието да се посоли предварително.

За замразяването - аз и сега слагам във фризерната част на хладилника нарязани на ситно магданоз, копър, моркови, но ми прави впечатление, че листните подправки доста бързо овлажняват, а оттам до започването на процеси на разлагане крачката е съвсем малка. На мен до момента не ми се е случвало, защото гледам да не престояват много време, а и обичам да слагам точно тези две подправки и го правя почти винаги, като готвя /асвен ако готвя спанак, примерно Laughing/. Но си мисля, че през цялата зима трудно биха издържали.
« Последна редакция: чт, 01 сеп 2005, 09:34 от Karimma »
Цитирай

София

Мнения: 29 944
Обикновено използвам сухи. Преди мама слагаше много подправки във фризера. До скоро имах коприва Smile
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Добре измити и подсушени всички зеленийки ги нарязвам на ситно и ги слагам в отделни кутийки/тези от маргарин или сладолед вършат идеялна работа!/.Цяла зима от тях ползвам и не си губят вкуса!
Цитирай

Варна

Мнения: 159
Всички подправки ги замразявам във фризера (магданоз, копър, целина). В отделни пластмасови кутийки. Остават си ароматни и свежи а не като изсушените. Във фризера се запазват от Септември (тогава ги слагам) до Април, Май ( докато се появят пресни) без да сеи променят вида.
Единствено джоджен и босилек си изсушавам. В някое кулинарно предаване преди години бях дочула, че джоджена бил много по ароматен като се изсуши отколкото като е пресен.
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Всички подправки ги замразявам във фризера (магданоз, копър, целина). В отделни пластмасови кутийки. Остават си ароматни и свежи а не като изсушените. Във фризера се запазват от Септември (тогава ги слагам) до Април, Май ( докато се появят пресни) без да сеи променят вида.
Единствено джоджен и босилек си изсушавам. В някое кулинарно предаване преди години бях дочула, че джоджена бил много по ароматен като се изсуши отколкото като е пресен.
И аз така правя, като се подсушат преди да се нарежат не овлажняват. Слагам ги в малки торбички.
Цитирай


Мнения: 3 663
Готовос Smile сложих си магданоза и целината във фризера тая сутрин Smile нарязани и сухи Smile тенкс за отговорите Smile
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Бих добавила само, че когато размръзяваш фризера  newsm55, е желателно тези зеленийки да останат на студено  xmas-smiley-027, защото листенцата са нежни и бързо се скапват  newsm29.
Цитирай

Хасково

Мнения: 816
Замразявам и аз всичко тук изброено. Като измиете  листата ги оставета да изсъхнат да нямат вода по тях и чак тогава ги наречете наситно /може и смлени в робота/ и така не загнива , не се слепват и са чудесни за употреба. Аз ги замръзявам в найлонови пликчета - заемат ми по малко място - въпрос на виждане и в кутийки става!
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Една приятелка преди време ми обесняваше как замразявала такива зеленийка, ама кой да слуша.
Това което ми направи впечетление е, че реже на ситно (примерно - магданоз) и го слага в формички за лед и ги замразява. Едно купче използва за едно готвене.
Друго, не си спомням, дали слага и малко вода newsm78.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 873
Една приятелка преди време ми обесняваше как замразявала такива зеленийка, ама кой да слуша.
Това което ми направи впечетление е, че реже на ситно (примерно - магданоз) и го слага в формички за лед и ги замразява. Едно купче използва за едно готвене.
Друго, не си спомням, дали слага и малко вода newsm78.

Аз си замръзявам магданоза по този начин.Перфектно става като количество за едно готвене Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 186
Нарязвам на ситничко и слагам във формичките за лед, сипвам водичка и  кубчетата със зеленийките са готови.Така замразявам и моркови и чушки също.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора