Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 юли 2009, 09:44 ч.

Как се прави Шкембе чорба?

  • 28 959
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 1 310
Аз правя два вида, но винаги купувам почистено шкембе, а най-често и варено Peace

Това е първия вариант с прясно мляко

И друг с яйца и кисело мляко предимно я правя, но ако не харесвате, може и с прясно.
Успех в приготвянето! Peace

# 16
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 714
Аз не готвя шкембе, защото в къщи само аз си го ям, но майка ми щом сготви, ми се обажда да ида да хапна с тях или да си взема. Понеже родителите ми вече се пазят от холестероли, мазнини и на баща ми му забраниха да яде карантия, майка ми започна да прави шкембе с пилешко месо и си е същото на вкус, само дето е по-леко. А много оцет и чесън, просто е великолепно.  Wink

# 17
  • София
  • Мнения: 11 284
Купуваш шкембе и го накисваш в студена вода с една лъжица оцет. Нека постои половин час. След това измиваш хубаво и го режеш на парченца. Вариш във вода със сол. Като се свари добавяш 1 чаена чаша прясно мляко т.е около 200-250 мл, но млякото трябва да бъде леко затоплено. След това в отделен съд запържваш масло и му добавяш червен пипер, разбъркваш и изсипваш в шкембето. Накрая добавяш брашно, размито в малко от охладената чорба.
Поднасяш с чесън и оцет.

# 18
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 433
ЗДРАВЕЙТЕ ето ви една кръчмарска рецепта-изпитана -само нея правя
немиришещо е американското телешко шкембе-вари се заедно с джолан капачки или кокали за силен бульон-като го опитате трябва да лепне на устните-след сваряване се нарязва на ситни кубчета
правим варена застройка -4яйца разбиваме добре със 3-4 с л брашно и 1кофичка кисело мляко и малко от бульона тази смес слагаме на котлона и  непрекъснато бъркаме докато започне да се сгъстява -след това към готовата застройка бавно и внимателно започваме да добавяме останалия бульон на вече свареното шкембе-тоест съединяваме застройката с бульона
в тиган нагорещяваме олио и към него прибавяме червен пипер и смесваме с чорбата в която вече сме сложили и нарязаното шкембе гарнираме си на момента със чесън и оцет и се наслаждаваме на вкуса

# 19
Аз го чистя със сол.И да имате много здраве , но най - вкусно става когато си купиш прясно и го изчистиш добре.Американското не е вкусно, защото гледат животните с витамини някакви.

# 20
  • Мнения: 734
Много хубаво е и с прясно свинско шкембе, също наместо шкембе може да се ползват пилешки трътки или крилца, ама тогава няма да е шкембе чорба а нещо друго.
Като се свари хубаво може да се ползва 50 % булъон от тел. джолан и 50 % вода.

# 21
  • гр.Велико Търново
  • Мнения: 5
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

# 22
  • София
  • Мнения: 181
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

Спести ми писането на моята рецепта  Wink
Обожавам шкембе, но на много малко места умеят да го правят. Затова купувам готово сварено и нарязано, немиришещо и крехко и си го приготвям сама. Става мммммммм...Добре че мъжът ми не обича, та нямам конкуренция за тенджерата  Laughing

# 23
  • София
  • Мнения: 11 284
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

Спести ми писането на моята рецепта  Wink
Обожавам шкембе, но на много малко места умеят да го правят. Затова купувам готово сварено и нарязано, немиришещо и крехко и си го приготвям сама. Става мммммммм...Добре че мъжът ми не обича, та нямам конкуренция за тенджерата  Laughing

Ей това е лошото. У нас конкуренция голяма  Mr. Green

# 24
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 205
Аз купувам готово сварено и замразено шкембе,нарязвам го на по-дребни парчета и го слагам да кипне със подсолена вода,след това си правя запръжка от олио ,брашно и червен пипер като разреждам с прясно мляко и го прибавям към шкембето -да поври още 10-15 минути и е готово.Става бързо и си спестяваш чистенето    chef

Спести ми писането на моята рецепта  Wink
Обожавам шкембе, но на много малко места умеят да го правят. Затова купувам готово сварено и нарязано, немиришещо и крехко и си го приготвям сама. Става мммммммм...Добре че мъжът ми не обича, та нямам конкуренция за тенджерата  Laughing
И моята рецепта е тази само дето към бульона добавям счукани скилидки чесън. След това всеки допълнително овкусява с чесън и оцет.

# 25
  • София - Слънчев бряг
  • Мнения: 770
Има разлика в миризмата в зависимост от какво животно е. Агнешко, телешко, свинско стават, само да не е овче. Замразено не купувам.
Майсторите казват, че е най-вкусно когато не е особено добре почистено.
Аз лично го измивам и варя под налягане час и половина. После нарязвам на ситно, добавям сол, бульона, в който е вряло,  прясно мляко половин-един литър, ако трябва и вода. Слагам да заври. През това време запържвам много леко червен пипер в олио и добавям в тенджерата само олиото отцедено от пипера. И това е.
После се слага чесън с оцет, лют пипер или там който каквото ще.

# 26
  • Мнения: 1 855
Търся си рецепта за шкембе чорба, обаче  hahaha без шкембе, а с пиле .... чувала съм за този вариант и искам да го изпробвам. Ще се радвам, ако споделите идеи  Crazy

# 27
  • София
  • Мнения: 11 284
Търся си рецепта за шкембе чорба, обаче  hahaha без шкембе, а с пиле .... чувала съм за този вариант и искам да го изпробвам. Ще се радвам, ако споделите идеи  Crazy

Ми вероятно същото- просто вариш пиле, нарязано на парченца.

# 28
  • Мнения: 1 855
 Flutter Ще се пробвам и ще докладвам  Party

# 29
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 714
Бях писала по-напред, че майка ми редовно прави шкембе с пилешко месо. Рецептата си е класическа, ето нейните указания (аз само се каня, но все още не съм правила) - 3-4 парчета пилешки гърди (сигурно може и с другите части) се сваряват и нарязват на парченца. Сол се слага в бульона към края на варенето на месото. Към бульона се добавя загрято прясно мляко - към 700-800 мл. и се оставя да заври на слаб огън. След това се запържва - зачервява малко червен пипер в масло или олио и една лъжица брашно и се добавя към "шкембе чорбата". Оставям го да поври няколко минути и ръсвам малко черен пипер. Сервира се класически с кой каквото обича - суха люта чушка, чесън с оцет.  Laughing
Аз като консуматор ще кажа, че много ми харесва този вариант. По-лек и диетичен е, а откакто съм на диета, като ходя до нашите и майка ми ми прави пилешка шкембе чорба най-редовно. Blush

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 11:01 от Didranad

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт