Програмата за месене (тесто ) е 8, а тази за печене 12 за моя модел (от 160 лв). Ако си с по-скъпия модел, вероятно имаш повече програми. Погледни в книжката коя програма за какво е. Книжката има раздел на български език. Когато използвам програма 8 я спирам като спре месенето (след 20 мин) чрез продължително натискане на стартовия бутон. Причината е, че от време на време се включва перката (явно за да върти тестото) и пречи на втасването.
Бухването зависи от различни фактори. От голямо значение са температурата (по-високо, по-бързо) и времето (повече време, повече бухва). Аз използвам домашна закваска, която сама си правя. Има рецепти в Гугъл, ако те интересува. Иначе ползвах прясна мая, каквато намеря, но слагах по-голямо количество, отколкото в рецептата. Само че вкусът не ми харесва. Ако решиш да си правиш домашна закваска, имай предвид че втасването отнема повече време.
По отношение на рецептите, аз лично промених много неща. Слагам 200 мл. вода, 450 г. брашно, 50 мл. закваска, сол и никаква мазнина. Така ми харесва.
Сигурно сега ти звучи много сложно, но като му хванеш цаката и започнеш да мериш нещата с чаши (аз имам мерителна чаша, не използвам кантар), ще ти бъде по-лесно.
На мен ми отне към 2 месеца докато докарам нещата както ми харесват. Веднъж без да искам забравих да сложа мазнината и бях много доволна от резултата. Водата я намалявах, защото ми ставаше много лепкаво тестото. Вкусът на мая не ми харесваше и освен това се смята че е вредна и накрая я смених и пр.
Давай смело напред, докато уцелиш.