Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 септ. 2005, 13:34 ч.

Плоско стъпало и стъпване навътре

 • 16 049
 • 18
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 155
Здравейте! Моето момче е на 2 г и 4 м и ходи много навътре. Освен това има плоскостъпие. Заведох го в Горна баня на преглед при д-р Алексиев, който ни каза, че това е типично за децата до 3 години. Аз очаквах да му сложат стелки или да се вземат някакви мерки сега, докато е по-малък, но той каза, че стелки се слагат само на деца над 3 години и то, само ако им се изморяват крачетата и ги боли при ходене. иска ми се да вярвам, че детето ми ще се оправи и ще започне да си ходи както трябва без да се лекува , но се страхувам да не изпусна момента, ако трябва да се лекува това плоскостъпие и ходенето навътре. Моля ви, споделете с мен вашето мнение.

# 1
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
И аз съм чувала, че се лекува след 3-годишна възраст, както и обрънатите стъпалца навътре се смята, че може да се израсте. За обърнатите стъпала на вътре ортопедът, при който ходихме съветва да не спи детето по корем, да се обръща настрани ли по гръб, като трябва да му се намери по-висока и удобна възглавница (много е важно) и когато им е удобна възглавницата, не се обръщат по коремче (или поне го правят по-рядко). Другото е, когато седи да не си седи на крачетата, тоест да не са му свити под дупето. По принцип от тези "стойки" се изкривяват стъпалцата на вътре, което пък от своя страна при ходене води до повече спъвания. За плоскостъпието е хубаво детенцето да ходи босо.
Ако много се притесняваш посети и друг ортопед за второ мнение.

# 2
Моят син е на 2 години и 5 месеца. Преди един месец /когато беше на 2 г. и четири месеца/ аз забелязах, че стъпва на вътрешната част на ходилото, в резултат на което стойката на краката му беше придобила формата на "Х". Заведох го на ортопед, правихме снимки на коленете и глезените, но лекарят не ми е казвал, че това изкривяване се израства. Напротив, изписа ни изработване на ортопедични обувки с вътрешен клин, които обувки поръчах в една Пловдивска фирма, ръководител на която също е лекар - ортопед. Освен това на сина ми му взеха индивидуални мерки и му изработиха ортопедични триизмерни стелки, които се поставят в обувките - цялото удоволствие /обувки+стелки/ струваше 81 лева.Лекарят ми обясни, че едно нелекувано изкривяване в областта на коленете може да доведе като последица до изкривяване и в областта на глезените.Детето прие много добре тези обувки, носи ги с удоволствие, пък ще видим какъв ще е ефектът. Трябва да се носят 6 месеца.

# 3
 • Мнения: 8 505
За стъпването навътре съм чела,че е нормално,с израстването ходилата заемат правилна позиция-почти успоредни и леко навън.Когато детето от съвсем малко стъпва с успоредни ходила,при израстването му те са под по-голям ъгъл от нормалния,като в най-бруталните случаи достига до 90*.Така че спокойно.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Моята дъщеря е на 1,5 г и има същите проблеми. Преди няколко дни я водих на ортопед, д-р Райков, човек интересуващ се от новости в професията и прочей хвалебствия за такива лекари...
Първо посетих с направления ортопед, който ме насочи към обуща с висок свод, ама много висок, та тъй да сме носели ортопедични обувки препоръча...
Обаче аз нали четох по въпроса за изборът на детска обувка и т.н и реших да чую друго мнение. Д-р Райков отрече сводовете по бебешките обувки, каза ми същите работи, които ти си писала по-горе, догодина ще ходим на профилактичен преглед. Няма нищо чак толкова обезпокояващо на този етап.
Ако толкова се притесняваш, след няколко месеца иди пак на преглед, профилактичен.
Хайде със здраве!

# 5
 • София
 • Мнения: 7 140
Преди около 2 г. водих дъщеря ми в Горна баня при проф. Владимиров. И аз очаквах да получим стелки, но вместо това направо ми се накара, че детето е с обувки с висок свод. Каза, че обувките трябва да са максимално леки и меки - никакви сводове, фордове и т.н. Показа ми и някои упражнения, които не провихме Embarassed. Сега дъщеря ми ходи малко по-добре, но все още навътре.
Моя приятелка ми е разказвала, как като дете имала същия проблем - родителите и я водили при сумати ортопеди. последния я извел на улицата и използвайки чертите, образувани от плочките на тротоара и обяснил каква поза трябва да заемат стъпалата е при ходене. Този бил последния лекар Grinning

# 6
 • София
 • Мнения: 2 155
Като чета какво сте ми написали си мисля, че всеки лекар или поне група от лекари, си имат собствена теория за лечение. Когато моят син беше малък и още не ходеше, ни казваха да му купувам твърди обувки с висока и твърда пета и издутинка на стелката. Когато го заведох в Горна баня пък ми казаха, че обувките трябва да са меки и даже ако може да ходи по терлички у дома и по гуменки с два номера по-големи навън, което значи , че с твърдите обувки несъзнателно съм му навредила. Просто незнам кое мнение да считам за компетентно. Освен това не вярвам, че само ще се оправи. Според мен се нуждае от стелки, но лекарите в Горна бяна не мислят така. Казват. че тези, които дават стелики на децата, си имат бизнес с това и затова ги изписват. Колко е вярно незнам. Знам само, че всички сме комерсиални в една или друга степен, но понякога с времето си вредим сами на себе си от немарливост или от невежество, а често и поради липса на информация. И моето дете има Х при коленцата. Просто незнам къде да го заведа и ме е страх да не изпусна момента.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Ок, би ли попитала чужбинските мами, дали при тях продават детски обуща с висок свод? някоъ, не помня коъ ми спомена наскоро, че не продавали такива работи. Та би било интересно! Blush

# 8
направо ми се накара, че детето е с обувки с висок свод. Каза, че обувките трябва да са максимално леки и меки - никакви сводове, фордове и т.н. Показа ми и някои упражнения, които не провихме Embarassed. Сега дъщеря ми ходи малко по-добре, но все още навътре.
Моят син много падаше, когато беше по-малък.Спъваше се дори по равни повърхности. Заведох го на ортопед, който ми обясни, че меките пантофи, с които детето ходи на ясли и прекарва по 8-9 часа на ден са причина за изкривяването на краката му. препоръча ни обувки с много твърди фортове,а  след няколко месеца да сложим специални стелки. Ефектът се почуства почти веднага. Сега 2 год. по-късно нещата саа почти О.К., макар че продължавам да му купувам твърди обувки, сандали и пантофи.

# 9
 • Мнения: 8 505
Като чета какво сте ми написали си мисля, че всеки лекар или поне група от лекари, си имат собствена теория за лечение.
...
 Просто незнам кое мнение да считам за компетентно.

Затова-колкото може повече босо (или по чорапки вкъщи).

# 10
 • София
 • Мнения: 7 140
Като чета какво сте ми написали си мисля, че всеки лекар или поне група от лекари, си имат собствена теория за лечение.
...
 Просто незнам кое мнение да считам за компетентно.

Затова-колкото може повече босо (или по чорапки вкъщи).
newsm10 то е и логично - колкото може по-естествено. Аз не съм видяла животните да си тормозят лапите в разни приспособления и са си съвсем добре Grinning

# 11
 • Варна
 • Мнения: 8 769
gabiplus, и дъщеря ми има същия проблем, дори от по-малка възраст. Ходихме в Горна баня - същите съвети получихме. Наистина, от м. Декември м.г. до днес има леко подобрение - вече замята само едното краче и то леко, но плоското стъпало е факт. Смятам, когато навърши 3 г. (сега е на 2 и 1/2) да я заведем отново на ортопед. Изпълняваме и упражненията, които ни препоръчаха - ходене на пръсти, седеж по турски...само спането по корем не можем да преборим.

# 12
 • София
 • Мнения: 438
 Чували ли сте циганин да страда от плоско стъпало? НЕ- няма и да видите!!! Така ме посрещнаха в Горна баня и ми препоръчаха ходене максимално много време боси, да се търкаля с краче бутилка по пода, да се чеша стъпалото и изброените по- горе неща. Има поразяващ ефект, но в по- дългосрочен аспект. От 1 годинка на каката го видях , та вече 5 години периодично се занимавам с крачетата й. Ортопедични обувки не купувам- стелките са стандартни, а не индивидуални и изкуствено се облекчават мускулите на крачето. Меки обувки, малко по- големи, но не 3 номера и никакви токчета, фордчета и т.н. А за стелките- да препоръчаха на мъжа ми силиконови, но отлети по краката му, но не и за детето.

# 13
 • София
 • Мнения: 14
Здравейте! Моето момче е на 2 г и 4 м и ходи много навътре. Освен това има плоскостъпие. Заведох го в Горна баня на преглед при д-р Алексиев, който ни каза, че това е типично за децата до 3 години. Аз очаквах да му сложат стелки или да се вземат някакви мерки сега, докато е по-малък, но той каза, че стелки се слагат само на деца над 3 години и то, само ако им се изморяват крачетата и ги боли при ходене. иска ми се да вярвам, че детето ми ще се оправи и ще започне да си ходи както трябва без да се лекува , но се страхувам да не изпусна момента, ако трябва да се лекува това плоскостъпие и ходенето навътре. Моля ви, споделете с мен вашето мнение.

# 14
 • Ямбол
 • Мнения: 224
И моята дъщеричка от скоро я забелязах че си криви крачетата навътре и понеже навремето много съм си страдала - имах гръбначно изкривяване и плоско ходило при което се налагаше да нося железен корсет и да ми правят ортопедични стелки на обувките, които нося-та реших да се консултирам с личната и да ми даде някакъв съвет. Тя обаче ми каза да проверя в някаква работилница дали нямали ортопедични стелки пък после ако нямали да се консултирам с ортопед...... И така отидох на мястото и една Г-жа ми измъкна от един кашон една стелчица -н о без опаковка без нищо . След доста ровичкане намери и другата и аз  казвам: "Ами добре колко струват?" - а тя:" 16 лв, но са много по-удобни от тези навремето дето се залепваха към стелката" Shocked.
Казах и че ще се върнем по късно - но естесвено не се върнахме. Реших че първо трябва да минем през специалист и той да реши и да кажа -  нужно ли е да се носи?, Колко трябжа да се повдигне крачето и т.н  А и парите ми се сториха адски много за някаква стелчица,  която не беше в опаковка и нямаше нищо писано, само уверение от Г-жата, че става за 25-26 размер- от какво е произведена и тем подобни липсваха.... Само че май като чета сега са били доста евтини в сравнение с ония 81 лв които са поискали.... Все пак малко ме успокоихте - щом се лекува след 3 годинки няма да се шашкам толкова, но задължително през ортопед - то и от това какъв специалист е зависи ама дано попаднем на "разбиращ".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт