Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 септ. 2005, 15:27 ч.

Прясно сирене

  • 6 135
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 7 122
Мноого обичам прясно сиренце, от това дето го правят бабите по селата и прилича на моцарела Grinning. Само че, много рядко имам възможност "да му се насладя". Чувала съм, че е опасно да се яде такова, защотно бъкало от гадинки, някои от които не особено здравословни. Дали е така newsm78
А някой знае ли как го правят, т.е. дали мога да си го направя аз в домашни условийца Grinning

# 1
  • Мнения: 202
Купваш си прясно мляко и продават в магазините мая за сирене, но не знам точно как се прави, може и да пише на шишенцето, а иначе съм чувала, че е много здравословно.

# 2
  • София
  • Мнения: 7 122
Купваш си прясно мляко и продават в магазините мая за сирене, но не знам точно как се прави, може и да пише на шишенцето, а иначе съм чувала, че е много здравословно.
Мерси! А тази мая за сирене имаш ли идея къде я продават - никога не съм виждала. Дали я има по голимите вериги като Била, Хит и т.н.?
Все се чудя, ако е здравословно, защо не го продават и по магазините. До сега съм виждала прясно сирене само на едно фирма /май Хелиус/, но по-скоро има вкус на Дунавия и не ми харесва Rolling Eyes

# 3
  • Варна
  • Мнения: 4 819
Свеки направи скоро сирене, обаче не го посолила, щото бебе да яде прясно несолено сиренце. И миришеше на нещо кофти, в смисъл като някоъ вмирисани чуждоземски сирена миришеше, не понасям такива. Възможно е да е от маята примерно, понеже свеки не е добре със зрението, а се капват 1-2 капки на 5 литра мляко ли беше, ще излъжа. Но на шишенцето пишеше колко капки. Купих маята за сирене от обикновен млечен магазин.
Бих я попитала за рюцептата, но чак след няколко дни ще я видя, дотогава сигурно някой ще изнесе тайната на домашното сирини.
Сигурно като киселото мляко, бухаш закваската, в случая маята и чакаш да втаса. Навремето на село правеха много сирене, ставаше на много дупки, обожавах го.

Ето нещо по въпроса.

# 4
  • София
  • Мнения: 7 122
Ух, що не може свекито ти да направи и на мен такова сирене. Точно такова обичам - безсолно и миризливо Grinning. Ще мина след работа през Билата, че ми е на път, да видя има ли таквоз чудо там.
Та значи освен прясно мляко и мая друго не трябва?

# 5
  • Варна
  • Мнения: 737
В по-големите супермаркети със сигурност продават такова меко и безсолно сирене във вакуумна опаковка. Аз също много го обичах и по едно време си купувах постоянно но вече му се наситих. Още повече това, което го продават е пастьоризирано и не съществува опасност да има гадинки. Само дето съм разсейка и забравих марката, на опаковката пишеше "с ниско съдържание на мазнини и сол". Пробвай във веригите супермаркети със сигурност продават.

# 6
  • Мнения: 3 452
Не съм праивила домашно сирене, но мая съм виждала в почти всеки магазин.
На мен купешките ми харесват доста. Виждала съм поне 3-4 марки на пазара.....най ми допада на Сердика Добрич!

# 7
  • Мнения: 2 952
пълно е с калции , не с гадинки , много  е  здравословно , ако можеш да си направиш сама , майсторка си ....мойта баба прави на село.....но   не е лесно да се докара...ина4е кашкавал лесно се прави, аз правя  също...ей така за кеф ....от муза....Но сиренето е по-трудно.

# 8
  • София
  • Мнения: 30 949
Мъж ми купуваше някаква "свежо сирене", дет г/д мяза на прясно. Иначе и аз харесвах сиренето на баба ми. Правеше го точно с такава мая за сирене (в шишенце се продава).

# 9
  • Мнения: 151
Баба ми си правеше такова сирене. Слагаше сиренена мая в млякото и после го цедеше няколко дена в платно докато се повтвърди. След това го притискаше с нещо да стане като питка и го осоляваше за да не се развали ако стои по-дълго време.

# 10
  • София, Бели Брези
  • Мнения: 3 861
В по-големите супермаркети със сигурност продават такова меко и безсолно сирене във вакуумна опаковка.  на опаковката пишеше "с ниско съдържание на мазнини и сол".
Аз купувах такова сирене за дребния преди няколко дена на морето като се разболя и трябваше попара да яде...и точно така пишеше  "с ниско съдържание на мазнини и сол" във бяла вакуумна опаковка ама за фирмата сега не се сещам, но със сигурност има такова готово...

# 11
  • София
  • Мнения: 7 122
Вече опитах прясно сирене на две фирми - Здравец и Хелиос, но не може да се сравнява с това дето го купихме преди седмица от една баба в Гинци. Нейното беше едно теакова гумено и безсолнно - като Моцарела.

# 12
  • гр. Луковит
  • Мнения: 30
Предлагам ви рецепта за домашно приготвяне на прясно сирене:
Прясното млякото не се подварява, а се затопля в съд до температура 36-38 градуса. На литър прясно мляко се слагат 4-6 капки мая (на всяко шишенце мая за сирене и кашкавал пише точно каква е пропорцията). След като се сложи маята в млякото се разбърква добре. Съда, се завива с 2-3 хавлиени кърпи или вълнено парче плат. След около час и половина съда се отваря, съдържанието трябва да се е стегнало, разбърква се хубаво с лъжица. Отново се завива и се оставя да престои още около половин час. След това се изсипва в тензух, за да се отцеди полученото сирене. След отцеждането се нарязва на парчета, поставя се в съд и леко се посолява. За предпочитане е полученото сирене да се съхранява в стъклен съд, ако е в го поставите в пластмасов е хубаво да се държи в хладилник.
Забележка: От 1 литър прясно мляко се получава около 250 гр. сирене.

# 13
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Аз също приготвям понякога в къщи пресносолно сирене точно както е описала Mariela77 и само да добавя .Не го правете когато са много високи Т* защото се вкисва бързо и е желателно , когато го отцедите ,както си е в тензуха -завивате го малко горния край и го слагате м/у 2 съда с плкоски дъна и го притискате с нещо тежко за да може да се пресова и добие овалната форма. По този начин се намалява количеството на шупличките и съответно има по-малко въздух , по-малка е вероятността да се вкисне.

# 14
  • Мнения: 1 586
Неузрялото (прясно) сирене не е никак полезно именно поради все още живите вредители в него. Ето цитат от бгкулинар (http://bgkulinar.net/id-1582) по въпроса:
---------------
Зреенето трябва да продължи поне 40 дни. Толкова е времето, което е необходимо на млечнокиселите бактерии да се развият и да унищожат вредната микрофлора. Те я 'изяждат' и така продуктът става безвреден. До момента не е измислен друг начин за справяне с този неблагоприятен фактор. В тази връзка препоръчваме да не купувате и консумирате неузрели сирена (каквито често се продават в магазинната мрежа у нас), тъй като може да си навлечете проблеми бъбреците и черния дроб.
------------------

Във връзка с това искам да попитам някой знае ли как точно може да се познае дали едно сирене е узряло? Имам познат инспектор по храните и той ми каза, че на нашия пазар общо взето няма узряло сирене, никой не го чака... Аз вече взех да си купувам по една кутия сирене и да си я оставям да отлежи в хладилника преди употреба, да доузрее.

Също не ми е особено ясно дали въпросното свежо сирене е всъщност неузряло или по технология си е узряло, но мекотата му се пстига по някакъв друг начин? На посочения горе сайт има хубава класификация на сирената, както и описание на технологията на приготвянето им, но няма отговори на поставените от мен въпроси.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт