Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-11 от 11 отговора


Мнения: 30
Здравейте!

Как се приготвя варено жито за помен?

Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 4 994
Измиваш и накисваш житото за една нощ.
На другия ден го сваряваш до разпукване на зърната,изцеждаш водата и  изсипваш свареното жито върху чиста платнена кърпа,за да попие излишната влага.
Счукваш или смилаш  чаени бисквити(с ванилова есенция) и прибавяш към вече изцеденото жито.Разбъркваш хубаво.
Може да се сложат и шарени бонбонки,нарязани на едро орехи,лимонова кора вътре .Също се наръсва и с пудра захар отгоре.
Житото не се подслажда предварително,защото от захарта пуска още вода и се разкашква цялата работа....
Цитирай

там,където ме обичат

Мнения: 580
Сваряваш жито (ако имаш възможност накисни го от предната вечер),като се свари ,го изцеждаш и добавяш пудра захар, стрити обикновенни бисквити на прах ,орехи ,лимонова кора и канела .Заглажда се в тава и отгоре с пудра захар изписваш кръст .
Цитирай

Под звездите

Мнения: 359
Аз лично никога не съм правила но съм гледала майками как го прави.Сварява житото и го изсипва в тава,слага захар,смляни бисквити,настъргана лимонова кора,малко сок от лимона,счукани или смляни орехи.Разбърква хубаво и слага в подходяща чиния или поднос отгоре поръсва с пудра захар.
Цитирай

София

Мнения: 202
Предната вечер накисваш житото после го сваряваш отцеждаш го на кърпа за да попие водата вътре слагаш настъргани 4, 5 обикновенни бисквити захар на вкус настъргана лимонена кора и канела.
Цитирай

близо до Кресненското дефиле

Мнения: 806
Аз сварявам житото, докато се пукне. След това изсипвам в сито и мия под течаща вода. Изчаквам да се отцеди и добавям, захар, галета ,  бисквити , лимонена кора, стафиди, орехи, канела, и малки цветни бонбонки. Накрая правя кръст, с помощта на лъжица и канела.
« Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 23:56 от rumibumy »
Цитирай


Мнения: 30
Много Ви благодаря  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 9 609
Само да допълня, че моята баба освен бисквитите и смлените орехи слага и 1-2 лъжици галета.
Цитирай


Мнения: 7
КАКВО Е СЪОТНОШЕНИЕТО НА СВАРЕНОТО ЖИТО, БИСКВИТИТЕ И ПУДРАТА ЗАХАР?
Цитирай

близо до Кресненското дефиле

Мнения: 806
Аз слагам тези продукти на вкус. Горе-долу на 1 пакет жито , слагам почти 1 пакет чаени бисквити и една кафяна чашка захар.
Цитирай


Мнения: 198
Аз пък го варя по съвсем друг начин.Слагам житото и водата на котлона,като заври го варя 10 минути.След това го свалям и го завивам с одеало (както като се кваси кисело мляко).След 1-2 часа е готово,разпукало се е.Ако има повече вода я отцеждам и нататък,както го харесвате,но аз слагам захар,настъргана кора на 1 лимон и смлени орехи.Не е нужно да стоите до котлона с часове Smile
Цитирай

в полите на Балкана

Мнения: 2 309
Аз го правя така

Измивам един пакет жито, слагам го в тенджера и наливам студена вода. Около три пръста над житото. Докато се свари поема цялата вода. След това го завивам с нещо дебело и го оставям така или го изцеждам през гевгир и подсушавам с кърпа. Изсипвам го в подходящ съд и слагам смлени обикновени бисквити,лимонова кора от един лимон, смлени орехови ядки, щипка сол и захар на вкус /около 5-6 с.л./ .Оформям на купол,наръсвам с пудра захар и отгоре правя кръст с дръжката на чаена лъжица и посипвам с канела.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-11 от 11 отговора