Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 авг. 2009, 16:57 ч.

Различната позиция - Синдром на Родителското отчуждение

 • 5 111
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 588
По безкрайната тема "майките срещу бащите в полза на децата" съм чела тук какви ли не мнения и становища, някои от тях доста крайни.

Затова, преди малко, като получих емайл с информация за годишника "Рискът за детето при раздяла на родителите" на Фондация "ДИРОЗ" (Деца И Родители Отново Заедно), си помислих, че на много от четящите и пишещите тук, ще им е полезно да прочетат и друга позиция - на професионален и известен психолог, като например Галя Кубратова:

http://diroz.org/docs/1224170527standart2.html

Там става дума за Синдрома на родителско отчуждение, при който единият родител силно затруднява достъпа на другия родител до детето, и отчуждава и настройва детето срещу другия. Дава се пример с други страни по света, където: "например една седмица детето е при единия родител, една седмица е при другия. В някои щати на Америка пък родителите нямат право да живеят в различни градове."

Да добавя към това, че имах познат в Швеция, който след развода си купи апартамент на горния етаж над предишното им жилище, обзаведе там стая за децата си, и въпреки, че и двамата родители продължиха напред с други партньори, си останаха съмишленици и партньори по отношение на отглеждането на децата.

Да се върнем към статията с Галя Кубратова, аз поне се стреснах, като прочетох края й:
"Ако този синдром го има, човекът не подлежи на оправяне и интересите на детето са нарушени. Значи автоматично трябва да стане прехвърляне на родителските права. Защото е видно, че този родител е негоден, той е обсебен от манията си за отмъщение и употребява детето."

Преди да изказвате мнение защо не сте съгласни с професионалния психолог, моля да се замислите насаме със себе си, дали и при вас този синдром вече не е избуял...

Други интересни материали има тук:
http://diroz.org/articles/

и тук:
http://diroz.org/science/

Последна редакция: чт, 13 авг 2009, 18:19 от Мария

# 1
 • Мнения: 2 175
Дори без да го чета ще се съглася...
Така е..и то в повечето случаи за съжаление..

За шастие, не съм такава.. Научихме се..и все още се "доучаваме" с БНД, относно отношенията ни за пред детето..Говорим и комуникираме нормално, никой не си позволява да каже лоша дума за другия и най-вече да сме на едно мнение относно всичко, касаещо детето..
Тва, последното, най-трудно става..но вярвам, че с времето нещата ще се отрегулират и там..

# 2
 • Мнения: 9 990
Мария, това е отдавна известна истина.Апропо, ако се прехвърли дете към другия бряг, там ти гарантирам, че на 95% ще се повтори настройката в стил-видя ли-аз те взех, щото другия едикакво си...Това е психика тук и по принцип.И не само в бг е така.Дърпат децата откак свят светува и възрастни се делят.Детето не е вилици и лъжици, че да се подели.Да не забравяме и не малкото случаи с наистина кофти родител от едната страна, незаинтересован, неплащащ, не искащ да се грижи и не умеещ, но искащ да навреди и напук или търсейки изгоди и облаги някакви да тръгне да обяснява колко не му дават детето.

# 3
 • Мнения: 1 588
Мария, това е отдавна известна истина.Апропо, ако се прехвърли дете към другия бряг, там ти гарантирам, че на 95% ще се повтори настройката в стил-видя ли-аз те взех, щото другия едикакво си...Това е психика тук и по принцип.

Ако правилно разбирам позицията на Галя Кубратова и въпросната Фондация, идеята е обществото да промени нагласата си и отглеждащият родител след развода да стане по-толерантен към отношенията между другия родител и детето.

Може да е отдавна известна истина, но не е правилно, нали?

Последна редакция: чт, 13 авг 2009, 22:33 от Мария

# 4
 • Мнения: 9 990
кое общество?тук в бг ли само?тук...има ли общество?

# 5
 • Мнения: 1 588
мисля, че въпросът е риторичен, но аз не споделям твоя отговор...

Където има неформално общуване и размяна на мнения, където хората правят едно или друго, задавайки си въпроса "какво ще кажат другите хора?" или където питат другите какво да направят... там има общество...

Може да не е съвършеното общество... но как да се получи съвършено общество от несъвършени хора като нас...

Като цяло... дреме ми, че не съм съвършена... но от друга страна, като се сетя, че с грешките си и неправилните си преценки мога да увредя децата си и да им създам неправилни представи за живота... и гледам да се завръщам на "верния" път, пренебрегвайки колко е трънлив за моите крака...

П.С. Искам да добавя и още няколко думи за интернет-обществото, в частност форумите на бг-мамма. Когато преди половин година оперираха сърцето на голямата ми дъщеря, ме подкрепиха не само моите близки и колеги, но и много хора от форума на родителите на деца с увреждания и заболявания, хора, които никога не съм срещала, но с които съм споделяла тук... Предложиха ми да дарят кръв, обаждаха ми се по телефона да питат как е детето, идваха в болницата да ни видят, даваха ми съвети... десетки непознати хора се молиха детето ми да оцелее и да се справи... Да, има общество... то е добро като цяло... и има надежда за него...

Последна редакция: чт, 13 авг 2009, 23:14 от Мария

# 6
 • Мнения: 3 230
Мария, благодаря за статията, като свърша с постинга ще я прочета! Аз вече се сблъсквам с проблеми по повод на срещите на децата с баща им и дано намеря отговора за най-доброто решение.

# 7
 • Мнения: 9 990
мисля, че въпросът е риторичен, но аз не споделям твоя отговор...

Където има неформално общуване и размяна на мнения, където хората правят едно или друго, задавайки си въпроса "какво ще кажат другите хора?" или където питат другите какво да направят... там има общество...

Може да не е съвършеното общество... но как да се получи съвършено общество от несъвършени хора като нас...Ето ти  малко посока за още размисли....съвършенството куца.Трябва доза съвършенство,че да не залитат родители в опитите да разпределят децата помежду си по начин, по който да няма наранени деца.
Въпросът ми не беше риторичен, аз наистина питах за кое общество говориш, защото сега и интернета си споменала.Освен всичко, то е и до насаждана с години култура.Например, за мен "нормалното" е да съм с брак и да имам деца и при развод да не натрапвам новия избраник, ако имам такъв на децата си.Да не правя "италианско" семейство, ако разбираш какво се опитвам да кажа.
Отделно-подкрепата от непознат-получава се в пъти по-лесно, особено в и-нет при нещастие, отколкото разбирането и адекватното разделяне на права и задължения между мъжа и жената , както в семейство, така и при разтрогване на брак.При проблем съм склонна да дам съчувствие и подкрепа на напълно непознат, но разбиране  не всеки може да даде на познат, който го е  унижил, ударил, обиждал систематично.Има разлика.

# 8
 • Мнения: 3 230
[.При проблем съм склонна да дам съчувствие и подкрепа на напълно непознат, но разбиране  не всеки може да даде на познат, който го е  унижил, ударил, обиждал систематично.Има разлика.

Тук немога да не се съглася.

# 9
 • Мнения: 1 588
При проблем съм склонна да дам съчувствие и подкрепа на напълно непознат, но разбиране  не всеки може да даде на познат, който го е  унижил, ударил, обиждал систематично.

Имаш предвид грубияна-съсед или бившия си мъж?

Права си, такава е човешката природа... Когато човек е наскърбен, забравя всичко хубаво, преживяно с този човек... както и обратното - когато му е хубаво с някой, забравя, че същият този човек го е наскърбявал... Не че е правилно...

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 08:36 от Мария

# 10
 • Мнения: 9 990
Нямам предвид съседа, нито бившия, защото такъв нямам, не съм разведена.
Като говорим за човешка природа, всичко останало писано от психолози не важи,когато Болката е Достатъчно Силна, за да загубиш Трезва преценка...И именно споменът за хубавото кара болката да е Силна.Помни се хубавото, и още как-именно там се корени проблемът за мен лично-защото си вкусил от хубавото.
А кое е правилно?Толкова различни са съдбите, толкова различни са предпоставките, дори да са сходни ситуациите-че няма тук правилно и неправилно...

# 11
 • Варна
 • Мнения: 3 944
Полезно, четиво... мнението ми е ,че има още многоо вода да
изтече, докато узрее това в БГ. 

# 12
 • Мнения: 9 990
Ама...хората са си узряли.Тези, които по принцип имат горен етаж и липса на тежки ситуации.
И си го прилагат, с малки изключения, с малки...
А тези, с ограниченията...всеки си има мотив.Спомних си за едни мои хора, които докато бяха в брак, и след появата на детето-мъжа само в началото малко като дете с играчка подходи-порадва му се, порадва му се-па си се вдигне и зарадва себе си с нещо странично и като нужди и като финанси...С една дума-този човек не пипаше нищо, не присъстваше в живота на детето си грам, ама грам ви казвам...и след развода рипна да го търси и да се доказва, само че при такива изкрейзили вече условия, че наистина да му ритнеш вратата под носа.Ами-ако не се бяха развели, извинете-дали щеше да се сети, че дете има?
Отделно-имам и случай с Никаква, ама никаква заинтересованост от бащата.Видял го е точно 3 пъти откак е родено за по половин час грубо.Майката звъни всеки месец, търси, тика дете, контакти да имат.И...изведнъж научавам аз...от съвсем друг човек,случайно, щото света е малък, как същия този се жалва, че бившата не му дава детето и го крие от него той горкия...
Крамер срещу Крамер обаче е нерядко срещано, много хора, барабар с детето си минават мъката на подялбата.
И все пак-как се дели дете?

# 13
 • Мнения: 158
Ще пиша, все пак...въпреки, че напоследък мненията ми са доста крайни.

Одобрявам теста, обаче...
Какво се случва когато се докаже, че родителят е "негоден"? Ще му отнемат правата? Ще го задължат никога повече да не търси детето си?
Ако е така къде е смисъла на цялото упражнение? Детето пак не контактува и с двамата и по-лошо отива при родителя , който иска да си "отмъсти". За мен това си е пълна глупост!
И какво значи "родителско отчуждение"? Ако единия родител си тупа топката 2 месеца и на третия се сети, че има дете - е, кой как "отчуждава" детето? Аз ли , дето го отглеждам и полагам грижи за детето , или той, който е "баща" веднъж на два месеца.
И какво ще излезе, че аз от егоизъм си се грижа за детето ми и не го "давам" на баща му, който -също от егоизъм- е баща само като му дойде желанието...
А иначе - да, ще излезе, че аз не давам детето, ако някой го пита, ще ме изкара най- черната на света... Ами дразня се!
Тестове, да , ама ако човека е човек, няма да се стига до такива. Аз вече 2 години разправям на БНД да се държи нормално, той се оси*а... Някой да ми каже дали ще си даде детето на човек с нелогично поведение. Айде, айде, той 50 лв не иска да изпрати издръжка, а аз да му го дам да се "грижи" за него...
Питам само аз как му отмъщавам? Като се грижа за детето? Ама голям егоизъм от моя страна!
По мое мнение, той с действията си отмъщава на детето ми, като не си плаща издръжката и като не идва да го вижда в определените от съда дни....
п.п. За нормални взаимоотношения съм, и завиждам благородно на двойките които са успели да постигнат баланса.# 14
 • София
 • Мнения: 97
След като има толкова много препратки към сайта на ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ОТНОВО ЗАЕДНО,вижте и форума им http://diroz.forumotion.com/forum-f1/.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт