«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора


ћнени€: 111
«дравейте, ћоже  ли н€кой да каже как се приготв€ ориз по китайски. јз много обичам и си ходех на китайски ресторант, но от както даваха по телевизи€та преди години какво прав€т в тези ресторанти, мъжът ми не иска да стъпи там и ме кара да си го прав€ сама, а аз все не усп€вам.
ƒайте рецепти и начин на приготв€не
предварително благодар€
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 310
јз го приготв€м така, не е на 100% същи€ като в ресторантите, но се доближава доста Peace
÷итирай

USA

ћнени€: 1 777
¬ тази тема тема рецепти за ориз по китайски и много други китайски рецепти. Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192750.0
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 580
» аз не усп€вам да го направ€ с обикновен ориз,затова ползвам бланширан дългозърнест.—вар€вам ориза предварително,тъй като е добре да е студен и отлежал поне н€колко часа в хладилника(четох го н€къде отдавна,но не помн€ вече къде).«апържвам зеленчуци по желание(чушка,лук,грах,царевица,тиквичка,соеви кълнове и друго ако се сет€ и имам).«апържвам ги на много силен огън в уок тиган с олио и малко фъстъчено масло за аромат. ато са се запържили зеленчуците добав€м и ориза за малко.¬ малък съд завирам малко вода и на тънка струика,сипвам в не€ разбито €йце,като бъркам само в една посока през това време,отцеждам го и добав€м към ориза.— малко соев сос е същото като по китайските ресторанти.”спех!
÷итирай


ћнени€: 111
«дравейте,
»зчетох доста неща, но пак не разбрах на 1 ч.ч. ориз колко вода се слага, водата гореща или студена тр€бва да е, подсолена или не?
ѕробвах но не се запазва ориза така ц€л - или ще се превари или ще остане суров.
ѕредварително благодар€

÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 580
јз използвам дългозърнест ориз Uncle Ben's(http://www.nay-mag.com/product_info.php?products_id=1056 )- бланширан(има го и в пликчета на порции) и го приготв€м по описанието на опаковката:
«авирам гол€мо количество вода;добав€м ориза и посол€вам на вкус;остав€м да ври на слаб огън в продължение на 18-20минути;изцеждам и измивам със студена вода(ако е останало нишесте да се отмие,та да не лепне).
ѕо време на приготв€не не го бъркам,а след като изстине го разбърквам с ръце да се отдел€т ако има залепнали зрънца.
÷итирай


ћнени€: 6 957
аз все не усп€вам

» аз съм пробвала какви ли не начини и не става както тр€бва да стане  Confused

ѕробвала съм н€кои от горепосочините рецепти, но пак не става, €вно е от начина на готвене  Thinking

÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 52
ћного е важен сами€ ориз - н€кой път от една и съща марка, но €вно от различни партиди и става различно..
÷итирай

на 5 етаж в л€во

ћнени€: 1 317
незна€ дали ориза който прав€ в нас е по китайски или не,но ....да кажа все пак...
пропорци€та ми е 1ч.ч. ориз и 4ч.ч. вода.— ко€то чаша мер€ ориза с не€ и водата.»змивам ориза и го слагам в тенджира ,наливам водата и сол на вкус...отначало вар€ на силен огън,след като заври го намал€м/готв€ на газ/ .¬ никакъв случай не го бъркам....евентуално ако има притеснени€ от загар€не ,си позвол€вам съвсем леко да го разбъркам най много 2-3 пъти Peace ћахам от огън€,когато има съвсем малко за да е напълно готов.«атвар€м с капака и остав€м на страна.“ака да постои поне 15 тина минутки.—лед това слагам 1 с.л. масло и обърквам.ѕрез това време си пирготв€м,изпържвам зеленчуците,и когато са напълно готови,ги добав€м към ориза и Ћ≈ ќ разбърквам и е готово... Hug
÷итирай


ћнени€: 2
«дравейте, имам при€телка китайка ко€то ми е показвала как прави озира.
ѕърво се измива много хубаво. Ќа  1 чаша ориз се слага 2,5 до 3 ч вода ти си избираш каква чаша за м€рка, посол€ваш го малко първо да заври на по силно и после се намал€ на най слабо като изври водата го изключваш (отнема около 20 до 30 мин)  и го затвар€ш с капака , като не се бърка изобщо.(много зависи от това дали ориза е пресен или е по стар)  а също и от вида на ориза но повечето оризи си имат опътване но аз по принцип всичките си ги прав€ по този начин
÷итирай

ћелбърн, јвстрали€

ћнени€: 780
ƒа сподел€ и мо€ опит. —ме€ да твърд€, че рецептата е доста сполучлива.

ќризът тр€бва да е от дългозърнести€. »змива се много щателно, за да н€ма никакво нишесте по него и да не се слепва.

ѕо принцип, ориз се приготв€ или чрез варене в много вода или по метода на абсорбци€та. «а китайски пържен ориз се предпочита варенето.
ƒобре измити€ ориз се слага в гол€ма тенджера и се залива с ћЌќ√ќ —“”ƒ≈Ќј вода. —лага се да заври. ¬секи ориз изисква различна продължителност на варене, но добри€т дългозърнест ориз обикновено изисква около 7 минути. ¬ари се на силен огън, а не да къкри само. ўом се свари, оризът се отцежда много добре и се изсипва веднага във възможно най-широката тава, ко€то имате, на възможно най-тънък пласт. ÷елта е да изстине бързо и да не залепне. — вилица се обръща много внимателно, за да не се разкаши - Ќ≈ се бърка.
’убаво е оризът да престои така на открито поне 5-6 часа, за да изсъхне добре. јз обикновено го вар€ сутрин, а го приготв€м вечер.

Ќеобходими продукти:

1-2 €йца
шунка или бекон нар€зани на дребни кубченца (може да се замести с печено пиле или печено свинско, нар€зано също на много дребни кубченца)
грах (размразен)
малко сварена царевица
морков нар€зан на малки кубченца
н€колко пера зелен лук
по желание - малко зеле на фини жулиени

соев сос

Ќачин на приготв€не:

–азбийте €йцето/а с вилица и изпържете възможно най-тънък омлет. »звадете, изчакайте да изстине. Ќавийте омлета на пуричка и го нарежете на много тънки ивички.

ќт тук нататък се работи бързо и на силно загр€т котлон. ¬ гол€м тиган/уок, загрейте 2-3 супени лъжица мазнина (хубаво е да е сусамо масло, но то прегар€ много бързо - внимавайте!). ѕрибавете шунката/бекона и запържете като разбърквате непрекъснато. ƒобавете морковите, граха, царевицата (зелето) - бъркайте бързо. —лед около 2-3 минути водата от т€х би тр€бвало да се е изпарила и да са променили леко цвета си. ƒобавете ориза и продължавайте да бъркате, за да се запържи и той (още 1-2 минути). Ќакра€ добавете зелени€ лук, който е накълцан по диагонал. –азбъркайте, колкото да се опари. ƒобавете нар€зани€ омлет. »зключете котлона и разбъркайте.

—оев сос всеки си слага след като е сервирано, не предварително.

 оличествата на зеленчуците и месото са според това кой колко предпочита. Ќќ не е хубаво да има много зеленчук, за да не стане манджа ориз със зеленчуци.

ƒа ви е сладко, на тези, които ще опитат!
÷итирай

Torrevieja,España

ћнени€: 1 505
—трахотни рецепти сте дали момичета,аз ще опитам днес да направ€ нещо средно между рецептите на jmoto и mili46,страхотни са и двете.
÷итирай


ћнени€: 6 280
Ќа мен никога не ми се получаваша.ѕробвах с обикновен ориз.
—ега вземам бланширам и става идеално.  Peace
Ќо го прав€ само със зеленчуци.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 202
≈то от мен рецепта за пържен сладолед.
¬анилов сладолед(гол€ма кути€)
меденки
1 или 2 €йца
ѕравите от сладоледа топки(тр€бва да е много стегнат), овалвате в натрошени меденки и след това в €йцето за панировката, пържите в сгорещено олио.
 онсумира се веднага, след приготв€не, защото иначе ще се разтече.
п.п. става само с меденки пробвала съм с друго не става.
÷итирай

¬ сърцето на живота!

ћнени€: 3 086
ј колко време да държим сладоледа в сгорещеното олио? Thinking
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора