Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Аз съм и друг път съм писала за нрава на малкия, а той е, че е много своенравен, изключително упорит, без страх и страшно хитър. То сигурно за всяка майка детето й е такова....
Въпросът е, че не му се карам излишно, позволявам му да си играе с почти всичко.
Има няколко неща обаче, които са опасни за него като контактите, в които има включени уреди, той ги измъква и опитва да ги включи наново, при което аз и всички, които го гледаме изтръпваме.
На Не и пляскане по ръцете не реагира, мъжът ми го наказа, имаше известен ефект, но моите опити за наказване будят у него буквално смях. Реално и на мъжа ми наказването нямаше кой знае какъв ефект.
Понеже както споменах е изключително хитър - веднъж си прещипа пръстчето на шкаф, от тогава винаги затваря който и да е шкаф с чалъм като си пази пръстите. Също не ходи по мокър под, защото един единствен път преди месец и нещо се е подхлъзвал и оттогава види ли мокро не мърда. Де да знам, то може и да е естествено развитие за тази възраст, но на мен ми се вижда хитрост... Laughing
Затова реших, че като го видя да прави нещата, които са опасни за него, а именнно
-бъркане в контактите
-бъркане и ядене от на кучето храната и водата
и още едно, две неща,
когато му казвам "Не" и в момента, в който го прави да му боцкам ръчичката с игла.
Вече го направих веднъж, май доста нескопосано, защото се очите му се напълниха със сълзи, жално, жално, направо си личеше обидата, а не толкова болката, защото плачът му при болка е различен. Много се натъжи и следващите няколко часа при всяко казване на Не се разплакваше по същия начин.
Та исках да ви питам, някой правил ли е такова нещо?
Какъв е ефектът?
По-добра идея някаква?

Много съм раздвоена, къса ми се сърцето, ограничавам му максимално достъпа до опасните неща, но има няколко, които просто няма как, трябва да се научи и това е...

# 1
 • The Netherlands, Waalre
 • Мнения: 1 072
Ами честно казано на мен не ми харесва тоя подход.
Може би защото мойто пък е много послушно и все си мисля, че ако му кажеш наистина настоятелно "НЕ"!  ще те послуша. Изобщо по принцип мисля, че няма дете, което да не можеш да убедиш, че нещо не трябва да се прави. Но, отново, съдя по моето дете, което е лесно!
Това, което ние правим, ако не ни слуша е например
(опитва се да бутне Руби с камиончето) "Ако го направиш още веднъж ти го взимаме!", т.е. предупреждаваме. Но после наистина си изпълняваме предупреждението, защото иначе се губи всякакво уважение. Затова и трябва да се се заканваш смислено, а не както аз един път "Ако си хвърлиш на земята филията повече няма да ти давам да ядеш!" (дето се чудя как да го нахраня! Ясно е, че е неизпълнимо!). Ама много ме беше ядосал тогава, та не се усетих кви глупости бълвам.
Ако наистина не слуша се наказваме, но това рядко, защото много го мразя, а и ефектът не е доказан, защото той се стресира и изобщо не ми допада тая мярка.
Успех.

# 2
 • ....
 • Мнения: 1 220
 Поля и аз не мисля 4е е правилно, освен това 4етох някъде, 4е така приемайки не6тата утре ще реши да накаже някой той! За това говори, обяснявай и го следи непрекъснато, в тази възраст трябва да го пазиш от самия него!

# 3
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Един приятел така си учеше кучето да не взима храна от чужди хора:)
Кара някой да му дава и като посегне - човека вместо храната бодваше кучето по носа с една карфица. Резултата е, че кучето пред него не взима храна, но ако е само...си хапва:)

Напоследък основната форма на наказание за Елина е когато не слуша да я затворим в стаята сама или да не прочетем приказка за лека нощ. Ако прави нещо опасно обяснявам подробно как ще я заболи и какво ще стане, като наблягам на теченето на много кръв, защото май това я кара да се замисли доста:)
Отучих я да яде болклуци по улиците, като постоянно и обяснявах как са били на земята, кудето ходата плюят, кучетата пикат и акат и тнт......и как може да се разболее, да я боли корема и да има разстройство. Все гадории, които обаче са си самата истина.

А вие имате ли си предпазители на контактите?
Успяхме да я отучим да пипа там (поне пред нас, де), но все пак в нас има навсякъде -профилактично:) Знам ли кога ще и хрумне някоя гениална идея...

# 4
 • Мнения: 3 591
А вие имате ли си предпазители на контактите?
Успяхме да я отучим да пипа там (поне пред нас, де), но все пак в нас има навсякъде -профилактично:) Знам ли кога ще и хрумне някоя гениална идея...

Абе те и предпазителите не са много сполучлив избор ако имаш още едно по големичко детенце .... Аз си имам в архива гърмене на бушони от махане на предпазител с вилица да си включел баткото нещо #Crazy

# 5
 • Варна
 • Мнения: 672
При толкова малко дете няма да има ефект от каквото и да е наказание! Смятам , че подходът ти е доста груб, и вместо да предпазиш детето си, ще го накараш да се чувства обидено и наранено.
Моят син мина през този период. И аз като теб се мъчих с какво ли не ( без насилие ), но единствено помага говоренето. Може би ти се струва безмислено , но повярвай информацията се запомня и някой ден ще учудиш , че е така. Бъди търпелива и постоянна!

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
 Майка ми (силно озадачена тогава от своенравието и упоритостта на иначе любимият и внук Grinning) се опита да ми предложи номера с карфицата, по същите съображения като твоите, но категорично забраних. Така, както описваш малчото - моето е същото, но вече доста нормално може да се говори с него и да си обясняваме - още няколко месеца потрай Mr. Green. Иначе сериозно - моите методи на справяне - говоря до посиняване, обяснявам - че е опасно, че пари, че ще го боли и т.н., предлагам му вместо да бърка в контакта да ми донесе капачето, за да го затворим, отвличам му вниманието - всъщност при него много върви номера да се чуства полезен - толкова е горд като го похваля и усети, че ми "помага" и аз гледам да използвам това с възпитателни цели Laughing. Ако прекали го наказвам като го отавям известно време сам или му откажа да четем приказка примерно - винаги си изпълнявам наказанията( ако кажа че няма да слушаме музика, дори и да плаче не пускам песнички - успокоявам го, говорим си, но наказанията се спазват).

# 7
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
гърмене на бушони от махане на предпазител с вилица да си включел баткото нещо #Crazy

оо....като стане толкова оправна направо казвам къде е ключа за предпазителя и се надявам като се е стигнало до там поне да е разбрала, че не трябва да бърка с пръсти и да пъха железа в контакта....

# 8
 • София
 • Мнения: 3 161
Момичета, ама тя не го наказва, а се опитва да създаде рефлекс у него, че нещото е опасно, за да се пази сам! Доколкото разбирам, иска да използва това, че е наблюдателен и разсъдлив и ако сам прецени, че нещо е опасно, го избягва.

В този смисъл мисля, че доста хитро подхождаш, Поля, но не знам дали с карфица е методът, а и при всички случаи трябва да си доста ловка, за да си помисли, че болката идва от контакта, а не от теб с карфицата. А пробвала ли си пред него да пипнеш контакта и да симулираш силна болка? Или да "похапнеш" от чинията на кучето и да се превиваш после от болкии в стомаха? Както е наблюдателен, може пък и от чуждия опит да се поучи? Успех!

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
Момичета, ама тя не го наказва, а се опитва да създаде рефлекс у него, че нещото е опасно, за да се пази сам! Доколкото разбирам, иска да използва това, че е наблюдателен и разсъдлив и ако сам прецени, че нещо е опасно, го избягва.


Да, така е, обаче детето според мен не разбира, че го боли заради контакта, а че го боли от мама, по неясна за него причина - и като мама я няма наоколо, няма да има игла, няма да го боли и следователно нищо няма да му пречи да пипа въпросния контакт - поне това са моите наблюдения от Мартин на тази възраст, когато съм го шляпвала. Сега вече ако го плясна за нещо той много добре разбира защо - и като правим разбор и анализ на ситуацията причинно-следствената връзка му е ясна. Ама е вече две годишен, като беше на една определено връзка не правеше.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 014
Поля, аз имам същия проблем като твоя. Описваш поведението на моето дете. Мен най-много ме притеснява това, че като излезнем на разходка, започва да прави каквото си поиска и е неконтролируем. Прави ме на резил пред хората. Направо не зная какво да правя вече. Говоря му постоянно, обяснявам, опитвам се да му откланям вниманието, обещавам му бонбончета и какво ли не още...Все се успокоявам с това, че е някакъв пак период и ще отмине.
 
 

# 11
 • Мнения: 3 591
Чакай да направите 2 годинки Mr. Green

...това което ще помогне е говорене говорене говорене говорене говорене говорене ........ и като стане на 3-4 годинки им минава. И не е че не разбират, ами просто природата ги кара да опознават... а ние сме там за да ги пазим и ограничаваме.

А теб защо ти пука от хората ? newsm78

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 3 162
И аз да се "оплача" от моето малко тарикатче!
При него също не действат НЕ-тата, дори го шляпам по дупето, през ръчичките, но той не разбира от ЗАБРАНИ.Дори си мисля, че точно като му кажа за нещо-не и той всячески се опитва да го прави(пипа).Ако знаете какъв проблем са ми локвите-е не , от това няма спасениееее!И примирих се, срам-не срам и му давам да джапа Embarassed
За боцкане дори и не ми е минавало през ума-по скоро му говоря и обяснявам, но всяко нещо с времето!

# 13
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
А теб защо ти пука от хората ? newsm78

така де...
който има или е имал деца би трябвало да знае за какво иде реч, а който се възмущава много...явно няма опит и може да му се прости:)

Доста е труден този период...очите на 99 и стискайте зъби:)
Минава...
Само трябват много здрави нерви....Simple Smile))

Поля, знам, че ще се правиш и без карфица  smile3525

# 14
 • Мнения: 3 591
И аз да се "оплача" от моето малко тарикатче!
При него също не действат НЕ-тата, дори го шляпам по дупето, през ръчичките, но той не разбира от ЗАБРАНИ.Дори си мисля, че точно като му кажа за нещо-не и той всячески се опитва да го прави(пипа).Ако знаете какъв проблем са ми локвите-е не , от това няма спасениееее!И примирих се, срам-не срам и му давам да джапа Embarassed
За боцкане дори и не ми е минавало през ума-по скоро му говоря и обяснявам, но всяко нещо с времето!

Ами то неможе всичко да забраниш, а на мен локвите не са ми проблем - моите и двамата джвакат. Харесва им - поджвакат, после нали на тях а не на мен са мокри крачолите...  пък като походят с мокри крачоли малко и им мине мерака  и вече можем да се преоблечем.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт