Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

все тук

Мнения: 1 599
Навярно си спомняте филма "Кулинарно състезание" и прочутата "тайна" рецепта за "Бороци". Дали някой може да я напише /ако е правил тортата, разбира се/. Praynig
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
аз какъв темерут съм - сефте чувам това предване, а за въпросното ястие - очевидно торта - идея нямам какво представлява
Посветените веднага да си признаят и да издадат тайната, че ми стана любопитно Wink
Цитирай


Мнения: 441
И аз искам eat

Само че дали не е художествена измислица за филма?? За тези, които не са гледали: малка шоколадова тортичка, която поливаха с глазура мммммммм
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Въпросният филм го даваха отначало по "Холмарк", а после и по Би ти ви. Та там най-прочутите майстори-готвачи и сладкари се състезаваха за някакви пари /не помня вече колко/. И накрая останаха два отбора - и двата правиха "Бороци" - прочутата торта без брашно, но едните бяха влюбени, та тяхната торта беше по-вкусна. Абе, захар, захаааар, какво да ти разправям.
Но, аз все пак искам да опитам да направя тази торта.
Та затова питам просветените тук - имат ли рецепта за това нещо newsm78
Цитирай

Варна

Мнения: 159
Филмчето беше много сладко и приятно, ама предизвикваше активно слюноотделяне. А пък тортичката сигурно е измислица.

Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Намерих я newsm44. Голямо готвене ще е, а и доста финанси трябват. newsm78 Но ще я направя.
  food002

Торта "Бороци"

1/2 чаша бланширани бадеми (за да им падне кожата) и препечени
2 с.л. пудра захар
3 с.л. какао (обикновено, не Dutch process)
1 1/2 с.л. несолено краве масло
3 до 4 с.л. обикновено неизбелвано брашно
8 с.л. (110 г) несолено краве масло със стайна температура
1/2 чаша + 2 с.л. (110 г) захар
3 1/2 с.л. фъстъчено масло
4 големи яйца, разделени на белтъци и желтъци
150 г обикновен шоколад, разтопен и охладен
15 г горчив (неподсладен) шоколад, разтопен и охладен
1 1/2 с.л. нес-кафе на гранули, разтворени в 1 с.л. вряла вода
1 1/2 с.л. тъмен ром
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 с.л. какао
1/2 с.л. пудра захар

Бадемите, 2 с.л. пудра захар и 3 с.л. какао се събират в кухненски робот, оборудван със нож и се смилат, докато станат на фина пудра.

Намазват се дъното и страните на 20-сантиметрова форма за торта с 1 лъжица масло. Изрежете един кръг хартия за печене или пергамент за да покриете дъното. Намажете хартията с половин с.л. масло и я поставете във формата с намаслената страна нагоре. Използвайте 3-4 с.л. брашно, за да покриете цялата вътрешност, като изтръскате излишъка. Загрейте фурна на 200 градуса и поставете скарата в средата. С миксер бъркайте маслото и захарта на средна скорост 8 до 10 мин или докато побелее и стане пухкаво. Докато бъркате, изстъргвайте от време на време страничните стени на съда. Все още на средна скорост, добавете фъстъченото масло. След това жълтъците, два по два, докато се получи гладка смес. Намалете скоростта с една степен и разбъркайте разтопените шоколади, разтвореното кафе, рома и ванилията. След това с голяма шпатула, за да вкарате бадемите на ръка, като запазите лекотата на сместа. Разбийте белтъците ня сняг. Олекотете сместа, като вкарате 1/4 от разбитите белтъци. LСлед това добавете и останалите, запазвайки сместта лека, но без да остават бели линии.

Поставете тестото във формата и загладете вниамтелно повърхността му. Печете 30 мин. Намалете фурната на 150 градуса и печете още 15-20 мин. или докато стане теста със сламката. Би трябвало блатът да се е надул на около 2/3 от висоината на формата. Охладете го за 10 мин. Той ще поспадне, но ще остане равен. Постелете кърпа на голям поднос и обърнете блата върху нея. Отстранете хартията и го доохладете. После поставете кръгла чиния за торта върху него и го обърнете, като държите подноса и чинията.

Преди сервиране поръсете (с помощта на сито) с лъжицата какао и после с пудрата захар. Сервирайте я със стайна температура.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.