Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 септ. 2005, 10:52 ч.

Полиомиелитна И ДТК ваксина

 • 3 875
 • 35
 •   1
Отговори
 • Мнения: 148
Някой знае ли откъде може да се купи мъртвата полиомиелитна ваксина и как се съхранява тя?
Доколкото знам има няколко вида: Infanrix (ацелуларна ДТК ваксина), Imovax Polio (мъртва полиомиелитна ваксина) и Tetravac (мъртва комбинирана ДТК+полиомиелит). Някой ползвал ли ги е и може ли да ги препоръча? Какво мислите за нормалните ваксини (живите), които покрива здравната каса? Децата ви как ги понесоха?

Последна редакция: чт, 08 сеп 2005, 11:06 от Gichka

# 1
 • Мнения: 645
Не си казала от кой град си.
Ще ти кажа за София.
В Търговска лига продават Imovax Polio fl. 0.5ml/doses на Sanofi Pasteur . Доколкото си спомням струваше 18,40 лв.
Съхранява се в хладилник както всяка друга васкина според мен - от +2 до +8 градуса. Ако има нещо специфично при съхранението й ще ти кажат в аптеката когато си я купувате.
Адресът е бул. "Г. М. Димитров" 1.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2005, 13:51 от SafeHeaven

# 2
 • Мнения: 161
Ами няма смисъл да си купуваш ваксина. Всички ваксини в момента в България се много качествени и от година на година ги пречистват и стават по - добри и с по-малко странични ефекти. Аз също като баща на детето си изпаднах в ужас преди първата ваксинация и имах своите нормални страхове като родител... но всичко мина нормално. Ето днес сме на втора полиомелитна ваксина.

# 3
 • Мнения: 645
Ехааа....
Този въпрос сериозно е променил съдържанието си в сравнение с вчера.
Значи това са три различни ваксини.
Първата е ДТаК - ако е в този си чист вид тя се покрива от касата, въпреки че може да е произведена от друга фирма. Ако става дума за Инфанрикс [Infanrix]-IPV-Hib ->> DTaP (ДТаК)+ IPV (инж. полио)+Hib (хиб ваксината), то в този случай вие нямате нужда от друга васкина! За тази ваксина има някои въпросителни относно резултатността на Хиб съставката й, и макар и проучванията да доказват чудесни резултати, все още има резерви в известна степен.
Не използвайте ваксини с 6 съставки в една спринцовка-Хекса на Авентис-Пастьор например.
Imovax Polio вече казах, че това е Inactivated Poliovirus (IPV). И двата типа ваксини (живата и инжекционната) са изключително ефективни. Причините за замяна на оралното полио не са в неговата неефективност. В Европа и САЩ от 1999 оралното полио се е заменило с инжекционно, поради възможността (много малка) детето да боледува от лека форма полиомиелит, резултат от ваксинацията (с оралната ваксина). Освен това, при ваксинация с орално полио, вирусът се излъчва с изпражненията на детето дълго време. Това създава опасност за околните, които могат и да нямат добър имунитет.
Не съм чувал нищо за Tetravac.
Следва да се има предвид, че В Европа и САЩ от 2000 г. е задължителна имунизацията Haemophilus influenzae type b. В българския календар фигурира като препоръчително ваксинирането с Hib. Така че можете да се замислите над някаква схема от рода ДТаК+Hib, която да си закупите (има ги по 22 лв. - 66 лв. за трите) и да ползвате оралното полио, което се покрива от касата. Така ще имате и само едно убождане в месеца на детето.
Не позволявайте импровизации на педиатрите с инжектирането на ваксините в ръка, гръбче и т.н...! До 2 год възраст ваксините (с изключение на ММР) се слагат само по предно-страничната част на бедрото, като се редува ляво->дясно.
___________________
Ами няма смисъл да си купуваш ваксина. Всички ваксини в момента в България се много качествени и от година на година ги пречистват и стават по - добри и с по-малко странични ефекти.
Моето мнение: Купете си качествени ваксини!

Последна редакция: чт, 08 сеп 2005, 15:50 от SafeHeaven

# 4
 • Мнения: 3 777
Наистина си купете качествени ваксини, няма да пиша сто реда защо.

При нас Педито ги поръчва от доставчик и ги съхраняваше при тях при подходяща температура, питайте при вас не може ли така.

# 5
 • Мнения: 14
Някой знае ли откъде може да се купи мъртвата полиомиелитна ваксина и как се съхранява тя?
Знаете ли нещо по въпроса дали като се поставят мъртвите  ваксини, ще има проблем при приемането му понататък в детската градина. Една лекарка ми каза, че тези ваксини не се признават от ХЕИ, в което няма логика.

# 6
 • Мнения: 14
Някой знае ли откъде може да се купи мъртвата полиомиелитна ваксина и как се съхранява тя?
Знаете ли нещо по въпроса дали като се поставят мъртвите  ваксини, ще има проблем при приемането му понататък в детската градина. Една лекарка ми каза, че тези ваксини не се признават от ХЕИ, в което няма логика.

# 7
 • Мнения: 645
Някой знае ли откъде може да се купи мъртвата полиомиелитна ваксина и как се съхранява тя?
Мегленче, мила, моля събуди се! Още в сряда написах откъде може да се купи инжекционно полио и как се съхранява! Даже и цената съм насирал.
По втората част: Безумно е да се твърди, че някои в България няма да признае ваксинирането с Imovax Polio при условие, че в по-цивилизования свят това го правят от 5-6 г. (всъщност и това май го бях писал).
За справка можеш да се обадиш в ХЕИ (сега РИОКОЗ), много са любезни хората, на няколко пъти съм им се обаждал и винаги са ми отговаряли културно хората!!! Дори единия път прекалих с въпросите и жената ми каза - не се притеснявайте, питайте!

Последна редакция: сб, 10 сеп 2005, 12:29 от SafeHeaven

# 8
 • Мнения: 148
Първо да благодаря за отговорите и да продължа с въпросите.
1) Извинявам се за невежеството, но какво е Hib? Ваксината отделно ли се купува?
2) Оказва се, че Тетравакс е четворна ваксина (ДТК+инжекционно Полио), но в момента Търговска Лига няма внос. Отговориха ни, че може би ще има скоро.
3) Imovax Polio също липсва (струва около 18 лв в Търговска Лига). И него може би ще го внасят скоро, но не било сигурно.
4) Infanrix (което според брошурата си е само ДТК) струва 33 лв в Търговска Лига и в момента го има в наличност.
5) както изглежда тези ваксини не се набавят така лесно, та следващия ми въпрос е: ако при първия прием е сложена една от гореизброените ваксини, а за следващия липсва, има ли проблем да се сложи българската ваксина, т.е. може ли да се редуват различните "типове" ваксини?
Пак мерси и дано не съм отегчила някой.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 315
Така че можете да се замислите над някаква схема от рода ДТаК+Hib, която да си закупите (има ги по 22 лв. - 66 лв. за трите) и да ползвате оралното полио, което се покрива от касата. Така ще имате и само едно убождане в месеца на детето.
___________________

Кажи, моля те, как се казва тази комбинирана ваксина ДТаК+Hib и къде мога да я намеря (от Варна съм), тъй като сме се спрели на този вариант.

# 10
 • Мнения: 645
Така, да започнем поред, с уговорката, че аз не съм педиатър и не разбирам от ваксини, нещата които пиша са от опита ми които натрупах около набавянето и избора на ваксините за нашия бебо преди 3 месеца.
Цитат
1)какво е Hib? Ваксината отделно ли се купува?
Продава се и отделно. Hib е Haemophilus influenzae. Тази ваксина е задължителна за Европа и САЩ от 2000 г. Това е ваксинация срещу микроб, причиняващ широк спектър заболявания, вкл. и менингит. Тук рискувам да изпадна в спор с някой специалисти и да не успея да Ви убедя за менингита. Защото има и Pneumococcal (PCV). От 1999 PCV е задължителна в САЩ и броят дози зависи от това, от коя възраст на детето смятате да започнете с първата доза. PCV е 7 валентна ваксина срещу заболявания, причиняващи се от микроба Streptococcus pneumoniae. Този микроб е най-важният причинител на менингити, пневмония, сепсис, рецидивиращи отити при деца до 3-4 годишна възраст.
... и да отбележа. Дотук ставаше дума за 2 ваксини Hib и PCV! Моят син ваксинирахме с Hib, а PCV ще го прескочим - първо заради цената (чувал съм числа от рода на 75? едната) и второ - България попадала в регион с ниска концентрация на този вирус.
Цитат
2) Оказва се, че Тетравакс е четворна ваксина (ДТК+инжекционно Полио)
Това е прекрасен вариант. С едно убождане вкарвате и четирите ваксини. Ослушайте се някои правил ли е такава ваксинация, странични ефекти, защото аз съм чувал, но ме обори медицинско лице, така че по-добре да не ги споделям.
Цитат
3) Imovax Polio.
Безмислено е! Ако се насочите към инжекционния IPV ще имате две убождания наведнъж (ДТаК и IPV). Болезнено е. Мисля си, че не е нужно да причиняваме толкова болка на децата си.
Цитат
4) Infanrix (което според брошурата си е само ДТК) струва 33 лв.
Така е. Infanrix е чисто ДТК. Infanrix се ползва за бустер, когато в бъдеще започнат да се разминават приемите на ДТаК и Hib!
Цитат
5)ако при първия прием е сложена една от гореизброените ваксини, а за следващия липсва, има ли проблем да се сложи българската ваксина, т.е. може ли да се редуват различните "типове" ваксини?
Не може. С каквато започнете с такава трябва и да завършите. Затова като си купувате вече избраната ваксина си купувате по три опаковки, за трите приема. И си ги съхранявате в къщи в хладилника. Като отидете на консултацията си ги стискате в ръката, за да ги стоплите преди инжектирането им.
Цитат
Кажи, моля те, как се казва тази комбинирана ваксина ДТаК+Hib.
Ние ползвахме на Sanofi Pasteur. Ваксината се казва TETRAct-HIB. Нямам представа откъде можете да си я набавите във Варна. Попитайте в някоя голяма аптека и със заявка ще ви я доставят. Сигурен съм. Тук в София струва 22,10 лв. едната или общо 66,30 лв.
Много дълго стана това обяснение и сигурно е доста отегчително. Но с няколко думи и за самата схема. Това не е от съществено значение, държа да отбележа.
ДТаК- на 2м, 4м, 6м, плюс четвърта доза 15-18 м. Бустер (доп. доза)->4-6 год. възраст. Общо 5 дози до 6 год възраст.
Hib - 2м, 4м, 6м, плюс 4та доза във възрастта между 12-15месеца. Общо 4 дози до 15 мес. възраст. Hib няма бустер в късна възраст.
Полио - 2м, 4м, и трета доза между 6 и 18 месец. Бустер-->>4-6 год възраст. Общо 4 дози до 6 год. възраст.
Това е официалната програма на ААП (Американска Академия по Педиатрия).
В България се работи по немската ускорена схема. Това е календара.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2005, 12:59 от SafeHeaven

# 11
 • Мнения: 14
Здравей Safe Heave! Можеш ли да ми дадеш телефон на РИОКОЗ и име на специалист към когото да се обърна. Благодаря!

# 12
 • Мнения: 645
Можеш ли да ми дадеш телефон на РИОКОЗ и име на специалист към когото да се обърна. Благодаря!
Нямам специалист с когото регулярно контактувам. Звъня на телефона и който ми вдигне.
Тук има няколко десетки телефона. За София можеш да потърсиш подходящ телефон тук. Дирекцията, която се занимава с имунизациите е “НАДЗОР НА ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ”.
Успех!

П.П. По-често се обръщайте към гугъл.

# 13
 • Мнения: 148
Последен въпрос: защо педиатрите масово слагат ДТК в гръбчето? Четох и в другите форуми родители да се оплакват от това. Има ли значение мястото на убождането за ефективността на ваксината или едното е по-болезнено за детето от другото?
Благодаря.

# 14
 • Мнения: 3 777
В гръбчето се слага българската, тя е безплатна - стандартна.
Вносната се слага в крачето, поръчва се по желание на родителите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт