Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 септ. 2005, 01:16 ч.

Да се намесвам ли?

 • 1 728
 • 47
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 459
Сетих се за още нещо което много ме вълнува и притеснява и незнам как да постъпя.

Става въпрос за отношението на една позната майка към дъщеря и.

Детето е.... меко казано злоядо. Майката буквално насила тъпче детето с храна. Последната сцена направо ме втрещи.
Детето има порция пържени картофи пред себе си и кетчуп. Найката също вечеря. Думите които се чуваха бяха :" Яж или ще те пребия! Дъвчи бе не можеш ли да дъвчеш? Не дръж храната в устата - гълтай! Заради тебе сега и аз ям бързо иначе да съм си седнала да се наям спокойно.............." Детето му текат сълзи от очите когато майката набутва поредното картофче в устата и го подбутва да дъвче. След малко (ние седяхме до тях защото децата са приятели) последва заявлението: "няма ли да ядеш? отиваме тогава в стаята на саме и да видим как няма да ядеш! Хем бой ще ядеш хем ще дъвчеш докато свърши всичко!" Жената събра храната, взе кетчупа и понесе ревящото и молещото се дете

Аз бях замръзнала на място. Децата ми също седяха и недоумяваха какво става, не мърдаха милите, като препарирани бяха.

После дойде друга позната и от нея разбрах, че това въпросно дете редовно е пребивано от бой и наказвано защото не яде.

Определено не е правилно поведението и насилието на майката, но въпроса ми е дали да се намесвам по някакъв начин.  Thinking

Същата вечер когато майката дойде сама и казах, че това не е правилно и ако иска да дава детето да вечеря с нас без нейно присъствие. Казах и да остави детето и то като огладнее само ще си каже. Тя е решена да го "научи " как се яде и да бъде нормален човек  ooooh!

Смятате ли че е редно да се намесвам? Много ми е жал за детето и незнам как да помогна.

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 491
Ама какви са тези хора, бе! Нee, не съм виждала такова нещо около себе си, и си мисля, че ако стане, все някой ще се обади на съответната гореща линия. Пък знам ли ... newsm78

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 6 220
майката има нужда от помощ

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Аз не виждам ти какво би могла да направиш. Колкото и да говориш с тази жена, тя ще се отнася с детето си и ще го възпитава така, както тя самата е смята за редно и правилно. По какъв начин смяташ точно да се намесиш??? Какво мислиш, че би могла да направиш така, че да има ефект?

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 3 302
Гавори с нея по-често и настоятелно - на "определени" хора им трябва време да схванат някои неща, само че дотогава ще създаде комплекс на детето и ще му бере ядовете в последствие.

# 5
 • София
 • Мнения: 31 562
Ми, че то картинката у нас е същата. Само дет не си пребивам детето. Но дребната е в състочние да седи по час на масата.
И при нас се чува "дъвчи", "гълтай". Не е злояда, но е много бавна ... като мен, кат мама.
Ама нали сама не иска да яде в кухнята ... обикновено си правят компания с баща й.
Какво да се прави ... разсейва се.
То сигурно и аз имам нужда от помощ, щото понякога се карам Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 75
Принципно, смятам че не трябва човек да се меси във възпитанието на чужди деца, ама в тоя случай... това си е направо физически тормоз, за който в някои държави сигурно отнемат родителски права. Аз бих пробвала, да говоря внимателно и по начесто. Или ако имаш някаква статия или не знам какво покажи и. Сетих се за едно списание "Моето бебе и аз", следващият брой ще има статия за злоядите деца, струва 3.5 лв., излиза към края на месеца. Подари и го, надявам се че няма да пише да си биеш детето. Макар че представям си как тая майка възпитава за други неща. Определено някои хора не заслужават да бъдат родители. Надявам се твоята приятелка да не е чак тоя случай. Много тъжно  Sad  Sad

# 7
 • София
 • Мнения: 11 444
Не смятам, че трябва да се намесваш по какъвто и да е начин! Тя е майката - тя преценява, независимо, че определено не е права. То детето затова е злоядо, защото го насилват. Моята до скоро ядеше много малко, растяха й последните кътници, явно се мъчеше. Сега да чукам на дърво ела да видиш как лапа. Никога не съм я насилвала, яде колкото иска. Ако се мотляви и лигави става от масата и толкова. При тази опасност да видишм как започва сама да яде  Mr. Green

# 8
 • София
 • Мнения: 3 161
Ужас. Това е сериозен физически и психически тормоз над детето. То и да не е злоядо, ще стане, при такова отношение към храненето. Случаят е за социален работник според мен, но за съжаление не знам как у нас са уредени тези служби и дали има на кого да се обадиш. Аз все пак бих търсила някакъв начин да се намеся и да помогна. Това не е просто въпрос на личен избор избор на майката как да го възпитава. Става дума за насилие (ти казваш, че детето го пребиват от бой), а в такива слуаи не можем да останем безучастни. Сега се сещам: нали има разни телефони на доверието, може би някой ще ти даде номера и можеш да се консултираш с тях как е най-добре да постъпиш.

# 9
 • sofia
 • Мнения: 5 967
Същата вечер когато майката дойде сама и казах, че това не е правилно и ако иска да дава детето да вечеря с нас без нейно присъствие. Казах и да остави детето и то като огладнее само ще си каже. Тя е решена да го "научи " как се яде и да бъде нормален човек ooooh!

Смятате ли че е редно да се намесвам? Много ми е жал за детето и незнам как да помогна.
Ти на практика си се намесила Peace Говорила си с нея...ама тя явно не отбира, ами таткото??? Пробвай странична офанзива (лелее звучи като боен план)
Идеята да се храни без нея е много добра...дано се съгласи, пък и по собствен опит съдя, че компанията на други деца увеличава апетита Grinning, особено ако ги оставиш да се мажат Crazy
А на колко годинки е детето?

# 10
 • София
 • Мнения: 11 444
Става дума за насилие (ти казваш, че детето го пребиват от бой), а в такива слуаи не можем да останем безучастни.

Добре де, чакайте малко! Тук пак става дума за непотвърдени неща. Едно е да заплашиш, друго е е да изпълниш заплахата. Въпреки, че отношението на майката не е добро доколкото разбирам Киара не е била свидетел на физическо насилие. "Една приятелка каза..." не е достоверна информация според мен. Може и така да е, а може и да не е.. в смисъл, че понякога на думи хората преувеличават. Аз също пердаша Алексаднра за различни неща и някой може да каже "Тя си пребива детето", а в действителност детето да си е изяло пердаха примерно защото е пипало в контакта. Едно е "някой каза...", друго е личната преценка на нещо реално видяно...
Иначе по темата за насилването на децата да се хранят горе съм написала какво мисля!

# 11
 • София
 • Мнения: 6 035
деликатна тема. и аз не бих се намесила. моето дете също не яде... т.е. яде някви боклуци, не и това, което трябва. не ще бе. последния път беше с едни пълнени чушки. аз й ги натъпках в устата, а тя реве и яде. ама бях побесняла, щот същия ден ревна, че иска пица, отидохме и кво стана... НИЩО не яде.
и ако някой дойде да ми дава акъл... ква майна с извинение ще тегля.... това си е моя работа пък в крайна сметка, освен тва децата са големи актьори и физиономията с невинното агънце я докарват без никви проблеми.

# 12
 • Мнения: 1 250
деликатна тема. и аз не бих се намесила. моето дете също не яде... т.е. яде някви боклуци, не и това, което трябва. не ще бе. последния път беше с едни пълнени чушки. аз й ги натъпках в устата, а тя реве и яде. ама бях побесняла, щот същия ден ревна, че иска пица, отидохме и кво стана... НИЩО не яде.
и ако някой дойде да ми дава акъл... ква майна с извинение ще тегля.... това си е моя работа пък в крайна сметка, освен тва децата са големи актьори и физиономията с невинното агънце я докарват без никви проблеми.

Подкрепям мнението ти.
Защото май това е за предпочитане пред това детето ти да направи анемия или анорексия.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 161
Това, на което Киара е станала свидетел, си е психически тормоз в чист вид и няма значение дали има и физически такъв - достатъчно сериозно е. А ако някой мисли, че с насилие ще накара детето си да яде, за да го предпази от болести - анемии, анорексии и пр. - в голяма грешка е. Второто поне е на психическа основа и може по-скоро да се предизвика, отколкото предотврати именно от такова отношение и създаване на отвращение към храната.

# 14
 • София
 • Мнения: 6 098
По-добре не се намесвай. Не е права - това  е ясно на всички, но тя е майката, както прецени - така.
Пък и наистина едно е как изглеждат нещата отстрани, друго е в действителност.
Ето вчера една тетка така укорително ме изгледа, като грабнах детето и го помъкнах разревано след мен, ама как да и обяснявам, че в количката седи права и се тръшка, като ходи на всяка крачка се дърпа и рови из боклуците и положението е ни тъй, ни иначе.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт