Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 септ. 2009, 20:51 ч.

Искат да ми вадят бъбрека.....

 • 24 276
 • 39
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 2 963
Здравейте, със сигурност тук има подобни теми,но......нямам време да търся, момичета, в понеделник вероятно постъпвам в болница.

След преглед при уролог тук, в Пазарджик, който също каза, че вероятно ще се стигне до това, ми направиха кръв, урина, обикновена снимка, ехограф, цветна снимка с контраст.
Контрастът е оцветил съвсеееееееееееем слабо болния ляв бъбрек, който се оказа болен от години. Родила съм две деца с един работещ бъбрек без да знам......
След прекарана криза направих въпросните прегледи и изследвания. Има запушване, но не се вижда по никакъв начин, дори след цветните снимки.
Вариантите, които ми предлагат са - да пробват с катетър да намерят къде точно е в уретера запушването, да го отстранят и да видят дали бъбрека ще функционира. Имала съм вродено стеснение на уретера.

Днес бях при проф.Недева в Пловдив на ехограф - ето нейното описание -

"Десен бъбрек - паренхимът е хомогенен с ширина варираща от 11 мм до 15 мм. Запазено съотношение паренхим-пиелон. Границата паренхим -пиелон е рязка. Добре видимо пирамидално изображение. Дренажът не  е  смутен - проходим десен уретер. Конкременти не се установиха.

Ляв бъбрек - с размери 81/187 мм(!!!), паренхимна зона почти заличена. Смутен дренаж 3-та В степен(отговарящ на рентгеновото понятие хидронефрозис магна), с кистоподобно раздути каликси и пиелон, проециращ се извън очертанията на хилуса. В горен каликс конкремент с размери 5-6 мм.
Заключение - смутен дренаж 3-В степен - пълен стоп по хода на левия уретер със значителна давност."

Каза ми, че това е мноооооого старо. С половината термини не съм наясно, но доколкото схващам самата тъкан на бъбрека е...умряла. Има ли някой с подобен проблем??? Утре съм при друг доцент в София.

# 1
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Мечка, аз съм като теб.

Родена съм с вродено стеснение на уретера и съвсем случайно на един профилактичен преглед: ехограф на коремни органи се установи че всъщност единия ми бъбрек е с вродена хидронефроза. След направени изследвания в Пирогов установиха че бъбречния паренхим на бъбрека е изяден. Извадиха го, не заради друго, а защото  може да стане причина на инфекция на другия бъбрек, който е здрав. Това стана преди 8 години. След това две деца родих Wink Всичко си ми е наред (пу-пу-пу).

Не се притеснявай, целувки и ако има нещо което те интересува питай  Heart Eyes

# 2
 • София
 • Мнения: 187
По друг повод /онгологично заболяване/ преди една седмица ми извадиха единя бъбрек. Още се възстановявам.Другият е здрав и пое функциите и на двата - всички ме уверяваха, чеда съм с един бъбрек няма проблем. Искам да попитам миналите по този път, колко време се възстановяваха от опрерацията, защото сега не ми е леко.... Cry

# 3
 • София
 • Мнения: 4 450
Тодив, задай си въпросите ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421233.285
Със сигурност има кой да ти отговори.

# 4
 • Мнения: 1 494
Мечка Малинарка, потърси второ и трето мнение. Ако има минимален шанс да се възстанови функцията на бъбрека, не бързай с ваденето. Лесно се маха и ще живееш спокойно с един, но все пак един е по-малко от два. Бих те насочила към професор Панчев от Александровска болница. Той беше национален консултант и завеждащ катедра по урология към болницата. Много добър лекар, може би най-добрия в страната. Там правят и трансплантациите на бъбреци. Ако имаш въпроси - насреща съм.

# 5
 • Мнения: 2 963
Много ви благодаря!!!! Много!!! Споделям още за още мнения от ваша страна и съвети.

Днес бяхме в Александровска първо при доц. Джераси. Хм.....Тук вече ме шашнаха. Ето заключението

Черен дроб - нормални размери и структура на паренхима
Жлъчен мехур - б.о.
Панкреас - б.о.
Слезка - б.о.
пикочен мехур - б.о.
Десен бъбрек - мобилен - 128-40 мм с нормална структура

Ляв бъбрек - 21-10.3 см!!!, цялата е съставена от течни колекции, хидроуретер около 1 см, конкремент 17 мм (откри камъка само тя!).В непосредствена близост до описаната колекция хиперехогенне зано с елипсовидна зона с диам. 7 см с кръвоснабдяване , подобно на бъбрек. пикова ск. 53 см в сек. СЪЩОТО БИ МОГЛО ДА БЪДЕ ВТОРИ БЪБРЕК.

Заключение - стара хидронефроза - 4-та степен на левия бъбрек със съмнение за втори бъбрек от същата страна или в ДД лианална артерия. Десен бъбрек - мобилен с нормална структура с горно гранични размери и вероятно с компенсаторна хипертрофия.
Предлагам преди оперативната интервенция да се направи изследване със спирален скенер или динамична камерна гама  камерна сцинтиграфия , за уточняване на точна находка по отношение на левия бъбрек


Такаааа....от там ме прати в "Доверие" в Овча купел 2 при д-р Марин Георгиев (какво можете да ми кажете за него?)
Той ме праща на сцинтиграфия, която вероятно ще е следващата седмица и после ще решаваме.Там и ще се види реално дали съм с три бъбрека (нищо, че единият е полуумрял Tired)

Днес попитах д-р Джераси - има ли шанс като премахнем запушването постепенно да се регенерира тъканта. Тя каза НЕ. Аз пък мисля, че може. Познавам тялото си. Както и да е.

Засега родата обмисляме следното - да премахнем запушването и да наблюдаваме какво ще се случи с бъбрека. Ако не проработи, винаги може да се махне Tired

Притесни ме писаното тук от Ритка - Миличка, какво точно са ти казали като риск от "вреда" за другия здрав бъбрек?
Аби, д-р Георгиев ми е 5-я гледал ме лекар. То досега никой не казва да го вадим, а че най-вероятно ще се стигне до там Tired Не стига че на този му е вродено стеснението на уретера, ами на здравия съм със вродена рязка граница  паренхим-пиелон, тоест там онова по рентгените , дето се вижда леееееко завиващо, при мен слиза право надолу Tired (егати обяснението Mr. Green)
Все още не знам къде ще ме запишат от осигуряващата ме компания за сцинтиграфия, но непременно ще опитам да се добера и до проф. Панчев, ще бъда благодарна.

Тодив, ще споделиш ли как се чувстваш, какъв тип беше операцията и къде ти я правиха, за да съм поне мъничко наясно какво евентуално ме чака?

# 6
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Мечка, хидронефрозата представлява задържане на урина в бъбрека. Когато ми извадиха бъбрека му правиха хистология и се оказа че е бил с хроничен пиелонефрит (т.е. хронично възпаление) от задържането на урина. Когато има такъв възпалителен процес е възможно да води до възпаления на пикочните пътища и другия бъбрек, все пак това си е хронично състояние, с бактерии и т.н.

Иначе мен ме оперираха в Пирогов, поради факта че в Александровска нямаше места и трябваше да чакам доста време да ме приемат. Д-р Джераси е много много добра, също така д-р Андреев който откри проблема при мен и работи в Александровска. Той ме наблюдава и години след това, докато не заминах за Австралия. Страхотен е.

За Пирогов мога да кажа че хората си свършиха работата перфектно, но са касапи Wink Оставиха ми в наследство огромен белег, рязали са доста и все още имам намалена чувствителност около мястото на разреза, поради факта може би че са посрязали доста нерви и мускули Sad

Тодив, аз много бързо се възстанових, може би около месец. След това си тръгнах на работа нормално и така.

Другия бъбрек отдавна си беше поел функциите на двата, може би когато съм била много много мъничка. Да чукна на дърво засега нямам проблеми  Hug Както казах две деца съм родила с безпроблемни бременностти  Hug

Мечка, има хора с три, даже с четири бъбрека. Ако при теб се окаже че това което виждат е бъбрек ще е супер, в края на крайщата ще си имаш два бъбрека  Heart Eyes

Моят съвет е да вярваш на д-р Джераси, ако отидеш в Александровска няма начин и да не срещнеш д-р Андреев, малко е странен но е прекрасен човек и нефролог  Heart Eyes


# 7
 • Мнения: 1 494
Доколкот разбирам, уретера е бил запушен от камък ( конкремент) и затова е станало задържане на урина в бъбрека. Той постепенно се е увредил и може и да не може да се възстанови, както чета. Ако наистина е станало отдавна. Мисля това, че има вероятност за друг бъбрек там е по-скоро добра новина. По принцип наистина има хора с 3 и 4 бъбрека, но те също са в рискова ситуация, доколкото знам. Оптималният вариан го е казала природата - два. Обаче в твоя случай ми се вижда добре. Незнам само дали функционира той и дали, ако се махен болния ще работи. Наистина си странен случай. Търси мнения. Правилно си се ориентирала. Каква сцинтиграфия ще ти правят - бъбречна? предполагам е такава, за да се види функцията на бъбреците. Аз съм правила. Наистина е добро изследване. Трбява да се пазиш после от малки деца известно време, защото ти вкарват радиоактивен изотоп. Но се измива ( изпишква).
Панчев имаше навремето свободен прием всеки четвъртък следобед в отделението по урология. Ще питате там. Но иначе съм виждала и всеки ден да го чакат хора след операциите. Звъниш в Александровка, искаш отделение по Урология и там питаш за Панчев. Успех и ни дръж в течение. Hug

# 8
 • Мнения: 2 963
Момичета, да питам още нещо. След доста четене разбрах, че оптималните камъни за разбиване с ултразвук са между 5 мм и 3 см. Моят е 2 см. След като е локализиран, могат ли да го разбият, за да се отпуши бъбрека и да се източи голямото количество урина, направило го 20 см? От там насетне предполагам със стенд да го оставят, за да се види дали ще възстанови тъкан (има много случаи на възстановяване на част от паренхима).  В същото време, както е писала Ритка - отпуши ли се този бъбрек, вероятността да вкара зарази в здравия , е много голяма..... Tired А и как биха разбрали дали има пиелонефрит без пък да го вадят. ....

Въобще, съвсем се оплесках.....Той д-р Георгиев каза да чакаме сцинтиграфията, пък тогава "ще го мислим".

Между другото получих обриви от Зинат (досега съм пила, никога не съм имала ядове) , роватинекс, неоренал и дексофен за болката. Всъщност защо вече да пия съдоразширяващите лекарства, след като е ясно, че няма да вадя камъка нормално. Забравих да питам лекаря за хапчетата. Антибиотикът ми свършва утре.

Излиза ми отвреме на време някаква слуз, примесена с кървави жилчици - чудя се дали е нещо влагалищно,или е от бъбрека, при условие, че досега съм нямала оплаквания от вагинални ядове.

И ако някой е правил сцинтиграфия, нека моля ми обясни по-подробно какво е. Като цветната урография ли е  и радиоизотопът пие ли се или се вкарва венозно ? Чувства ли се нещо, прави ли се пак клизма и т.н.. Ще бъда благодарна

# 9
 • СОФИЯ
 • Мнения: 85
Ninche,   Hug
Probvaite da otpushite babreka parvo, ne barzai s operaciata.Stiskam palci i se molia vsichko da se opravi Praynig
\izviniavam se za latinicata imam problem s kompa\

# 10
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Мечка, тези жилки когато пишкаш ли се появяват  Thinking Да не би да изкарваш песъчинка или камъче  Thinking Правила ли си урина, обикновенна и стерилна  Thinking

За пиелонефрита, това е възпаление, което по принцип се лекува с антибиотици, обикновенно в болница. Обикновенно е съпроводено с висока температура, болки в бъбреците, бактерии в урината и т.н. Не знам обаче ако е хроничен как се лекува. По принцип мисля че се вижда на ехограф, но не винаги. Може би биопсия би могла да го покаже.

За камъните те са различни видове, едни се разтварят с лекарства, други се разбиват с лазер. Трябва да се види точно за какво става дума и лекарите ще предложат решение  Thinking

На мен ми правиха едно изследване в Пирогов, не знам как се казва. Вкарват мисля че изотоп венозно и после на рентген гледат откъде минава. Ако става дума за това не боли, не се усеща. Доколкото си спомням трябва да са чисти червата, май ми даваха очистително  newsm78

При мен уникалното е че никога не е имало някакви проблеми с бъбреците, изследванията на урина или кръв преди да махнат бъбрека. Така че това ми дойде като гръм от ясно небе  Sick Иначе да, и аз знам че паренхима има функцията да се възстановява.

Знаеш ли, пробвай да запазиш бъбрека. Търси различни лекарски мнения. За мен в Александровска са най-добрите нефролози. Аз и до ден днешен се чудя, дали имаше и друг възможен изход при мен, със запазване на бъбрека.

Успех  Heart Eyes

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 03:41 от ritka

# 11
 • Мнения: 1 494
Мечке, изследването не боли и нищо не ти правят, освен че трябва да си гладна - да не си пила и яла. Вкарват ти венозно радиоактивен изотоп, чакаш известно време и лягаш на една  маса. Около теб се движи един екран и прави снимки. Трае около половин час. Не боли нищо, лежиш си и толкова. После пиеш много течности, за да го изчистиш от организма.
Наистина много зависи от това изследване. На него се вижда как функционират бъбреците. Само незнам как разбират от кога е проблема. На мой близък бяха му казали, че бъбрека му не работи, бил изсъхнал и трябва да се маха. А се оказа, че просто е завъртян и на снимките се вижда странично и по-тесен съответно. отиде в друга болница и се оказа, че си е наред, просто е спрял за малко, заради бъбречна криза. Нека видим какво става с изследванията и да умуваме тогава, защото сега малко на сляпо... Иначе наистина оптималният вариант е да се запази. Ти изследвания на кръв и урина някакви правила ли си?

# 12
 • някъде из облаците
 • Мнения: 936
Момичета, да питам още нещо. След доста четене разбрах, че оптималните камъни за разбиване с ултразвук са между 5 мм и 3 см. Моят е 2 см. След като е локализиран, могат ли да го разбият, за да се отпуши бъбрека и да се източи голямото количество урина, направило го 20 см?
Не ти препоръчвам да разбиваш камъни с ултразвук, не е никак полезно, приятно и т.н.
Има билки, които стопяват камъните и ако случайно знаеш какъв е вида на камъка (уратен или силикатен или смесен) бих могла да ти дам рецепта за билкови смеси. Свекърва ми е алтернативен лечител и с тези смеси стопява камъни.

Но преди всичко, не бързай с операцията! Тя така или иначе може винаги да се направи.
По отношение на традиционната медицина доц. Джераси е най-добрата! Ако решиш да следваш този път, тя е един от най-добрите избори.

Аз ти препоръчвам да изчакаш и да се осведомиш за други алтернативни методи, техники, обяснения...
Има едно нещо, наречено Германска нова медицина, за съжаление, без специалисти в България, но тя дава много точни отговори и обяснения на заболяванията. Може да прочетеш ТУК малко информация за бъбреците. Ще копирам и няколко разказа на излекували се. Във форума има и такава тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=406389.0, където също би могла да попиташ някои неща, ако имаш интерес.

Вярвай в себе си и в своите си усещания и уверености! Тялото ни никога не ни лъже. Лекарите са учили медицина и знаят доста, но не познават лично нашето тяло...
Пожелавам ти да намериш верния за теб път и да го следваш с увереност!

# 13
 • някъде из облаците
 • Мнения: 936
27 Юли 1995 година
„Моето щастливо бягство от онкологията”

Уважаеми дами и господа,

Аз имах тумор на бъбрека (такъв, който никога не ми е причинявал проблеми и бе открит случайно).

На 28 Март 1992 година, денят преди насрочената операция, съпругът ми и аз срещнахме д-р Хамер в Кьолн.

Според д-р Хамер туморът на бъбреците се появява в резултат на разрешен воден конфликт – причинен от мъртво родено дете с амниотична течност в белите дробове. По време на последните три месеца от следващата бременност аз не наддадох на тегло и лежах будна по три часа на нощ. След като родих едно здраво момиченце, на 6 Март 1991 година единственото, което направих бе да заспя.

Според една медицинска сестра, която познавам добре, след 29-ти Март 1992 година, лекарите са ми дали само още половин година живот. Докладът на главния лекар е показан по-долу.

На 27 Юли 1995 година!
Аз все още съм жива!
Туморът не е нараснал!
Чувствам се просто чудесно!

# 14
 • някъде из облаците
 • Мнения: 936
27 Декември 2006 година
Един пример за Германската нова медицина на практика

Скъпи приятели!

През последните два дни имах един чудесен „случай за ГНМ терапията”. Отнася се до г-н Г., който бил диагностициран със „злокачествен рак на устата”. Искали да отрежат половината му лице, въпреки че той бил почти към края на лечебната фаза. В момента се чувства добре, защото не е последвал тази луда терапомания или може да я неречем псевдотераполудост.
Наистина е възможно някой да се излекува без операция, без медикаменти, дори без глобули и високо потенцирани лекарства, дори и ако, според традиционната медицина, му е било казано, че няма шанс да оцелее?
Както виждате – това е възможно!
Но вчера аз получих обаждане от г.н Г. Доста притеснен той каза: „Докторе, свършен съм. От вчера едва уринирам. През последните няколко дни урината ставаше все по-малко и по-малко. Дори и жена ми, която е медицинска сестра в спешно отделение, се разтревожи и не знаеше какво да прави. Имам ужасно главоболие, имам чувството, че главата ми ще се пръсне.”
Аз попитах: „Какво точно се случи непосредствено преди да започне да ти намалява урината?”
Той отговори: ”Допреди една седмица всичко беше нормално. Тогава, изведнъж започнах да уринирам все по-малко и по-малко. Един лекар ме посъветва да пия повече, за да се промият бъбреците ми. Оттогава насам напрежението и болката в главата ми стават по-зле и по-зле, точно там, където бихте напипали фонтанелата на новородено.”
Аз попитах: „А какъв вид екзистенциален конфликт се е случил преди седмица?”
Той се запъна малко и след това се осмели да каже: „Адвокатът на един от бившите ми клиенти заведе иск срещу мен и ме заплаши със затвор. Наистина ли мислите, че това може да е причината?”
Аз казах: „И каква е сумата по иска?”
Той отговори: „16 000 евро.”
Аз казах: „И разбира се, Вие нямате толкова много?”
Той отговори: „Не, но адвокатът ми ме увери, че имам добър шанс да спечеля, макар че никога не се знае…”
Аз помислих за малко и казах: „Г-н Г. нека да измислим план. Някой от семейството Ви има ли пари в брой?”
Той отговори: „Да, баба ми.”
Аз казах: „Смятате ли, че баба Ви би могла да прехвърли 8000 евро в сметката Ви още днес?”
Той попита: „Защо точно 8000 евро? Мисля, че тя би била и по-щедра.”
Аз казах: „Ами, половината е 8000, което прави сумата по-реалистична и по-лесно управляема. Освен това, Вие винаги можете да върнете парите на баба Ви, когато спечелите делото. Но това трябва да стане веднага.”
Той отговори: „Сигурен ли сте, че след това аз ще мога отново да уринирам и няма да имам нужда от диализа и т.н.?”
Уверих го: „Да, абсолютно сигурен съм.”
Той каза: „Тогава учтиво ще я помоля. И не се съмнявате, че ще мога пак да пишкам?”
Уверих го: „Напълно сигурен съм.”

Днес той се обади около 15:00 часа и каза: „Докторе, баба ми изпълни молбата ми и ми прехвърли 8000 евро. Парите вече са в сметката ми. Току-що получих потвърждание. Какво следва?”
Аз отговорих: „Поздравления! От сега нататък няма да имате проблеми с пишкането.”
Той попита: „А какво трябва да направя, за да стане това?”
Посъветвах го: „Седнете на фотойла, отпуснете се удобно и спрете да се тревожите за това нещо.”
След три часа и половина той отново се обади и извика развълнувано: „Докторе, през изминалите три и половина часа аз елиминирах литър и половина урина – трябва да отида и сега! От полунощ съм освободил повече от два литра.”
Аз казах: „Да, така трябва да бъде. Сега може да забравим диализата.”
Той попита: „Докторе, кажете ми откъде знаехте това?”
Отговорих: „Ами, аз само помислих малко и изложих малък терапевтичен план, който включваше Вашите емоции – нищо повече.”
Той каза: „Докторе, Германската нова медицина ми спаси живота, а през всичките тези месеци аз виждах колко точна е тя и се учудвах. Но от днес нататък аз обичам ГНМ. Напълно изгубих страха си. Днешният урок беше напълно убедителен.”
Аз казах: „А все още има хора, които твърдят, че Германската нова медицина не е терапия! Можете ли да се сетите за по-добра терапия?”
Той завърши с думите: „Вие сте толкова прав – няма нищо по-добро. Но кажете ми, докторе, кой друг, освен Вас, познава тази прекрасна ГНМ терапия?”
А аз казах: „Надявам се, че скоро много лекари ще я познават.”

# 15
 • Мнения: 2 963
Ох, надявах се да не е венозно радиоактивния изотоп. Навсякъде пише, че се поглъща. Венозно ми правиха урография с контрастно вещество. В момента има силни алергични пристъпи от него, въпреки, че беше във четвъртък, днес е неделя. Влязло е съвсем малко от него в болния бъбрек, но понеже той не работи, не мога да го изчистя. Имам странни изтръпвания на ръцете и краката, придружени със лек задух отвреме-навреме,нямам температура. Отиваме до болницата тук, трябва да издържа до утре поне, за да мога да отивам в София направо. Tired

Урината и кръвта ми са чисти Thinking.... Жилките не са при уриниране. Просто имам чувството, че това е някакъв влагалищен секрет, вследствие антибиотичния курс.......

За билките знам, аз съм луд фен и на хомеопатията.....  Знам и за ЯРГ препаратът на Хисарския лечител, именно той ме свърза с проф. Недева в Пловдив, тя каза, че не съм за него. Той също потвърди.....

По-добре ли е оперативно да се махне камъкът, отколкото с ултразвук, и защо? Sad

# 16
 • София
 • Мнения: 4 450
При сцинтиграфията единственото неудобство и болка усещаш при убождането от иглата, с която ще сложат изотопа. Нищо друго. Зная го от опит, правила съм сцинтиграфии сигурно вече 10 пъти.
Аби вече е обяснила как протича изследването и какво трябва да се прави преди и след него.

# 17
 • Мнения: 2 963
Възможно ли е и към изотопа да дам алергия?   (одеве в спешното ми биха антихистамини Tired) Нали и от него ще влезе в неотделящия бъбрек и ще се застои по-дълго newsm78

За да не говорите с непознат, понеже ме взехте присърце (за което съм много благодарна) ето ме http://media.snimka.bg/3059/012372520-special.jpg

а това са хлапенцата ми  http://media.snimka.bg/2520/011294858-special.jpg

# 18
 • Мнения: 2 963
Сцинтиграфията излезе -

" Десен бъбрек - изобразява се на обичайното си топографско място с правилна форма и размери и нормална съдова перфузия. Запазено е съотношението кортекс - пиело-каликсна система. Тмакс е на 7 мин в рамките на нормата за МДП, с последваща нормална екскреция. Бъбречното участие е 93 процента, т.с. поема компенсаторно цялата отделителна функция.

Ляв бъбрек- не се визуализира на ранно динамично скениране. На късното скениране с костната сцинтиграфия едва се набелязва контур със силно разширен размер на фотопенична зона. Афункционална нефрограма.

Заключение - Липсват сцинтиграфски данни за функциониращ ляв бъбрек. Секреторно-екскреторната функция на десния бъбрек е в границата на нормата и поема отделителната функция 93 процента."

Днес бях при д-р Кабадозов в Пловдив.
Човекът каза така - Не го махайте, само ако вдигнеш температура, тогава по спешност. Добре, аз по спешност ще попадна на най-големите касапи тук в града вероятно. Бъбрекът не работи от години, камъкът е в началото горе на уретера. Оперират ли се камъни в уретера. Не се вижда на рентген, само на ехограф, тоест не може да се ползва литотрипсия....
Ако го дренират, ще се спъхне, ще ми сложат стенд (докторът каза, че така вкарват и инфекции) и ще чакам година-две , аджеба, да проработи този бъбрек....А дали въобще е възможно. През това време е възможно да се инфектира и другият.....

В понеделник съм при доктор Марин Георгиев да обсъдим нещата......

# 19
 • гр.София на върха на кюнеца
 • Мнения: 276
Мечка Малинарка мога единствено да ти пожелая от сърце много късмет и да бъде взето най-доброто решение за бъбрека ти!Дано не се стигне до ампутация на органа!
Успех и много здраве  и късмет ти желая!

# 20
 • Мнения: 2 176
Мечка Малинарка, дано си добре, четох те и в алтернативния.  Hug
Не съм лекар, но от това, което прочетох веднага изникна въпросът - някой от всички лекари, запознати с твоя случай, изрази ли мнение каква е целта на операцията? Какво искат да постигнат с нея??

По мненията, които четох, левият ти бъбрек никога няма да се оправи, тъканите са увредени невъзвратимо (??) По какво съдят за това? Запушването (дори след години) би могло да доведе до дисфункция и спиране работата на бъбрека (затова не са го видели при сцинтиграфията), но едва ли чак до тотално деградиране на тъканите, до степен некроза... Ако няма друга прична, разбира се.

Подкрепям мнението да доц. Кабадозов да не го махаш, освен ако няма възпаление, застрашаващо живота ти.

На твое място бих се ориентирала към който и да е не-агресивен подход. Организмът ни винаги избира най-щадящия начин за решаване на проблемите си (всичко друго би било далече по-голяма травма).  Точно за това имаме чифтни органи - всеки би могъл да поеме на 100% функцията на двойката. Не се страхувай, бъбреците се увреждат от това.  Hug# 21
 • Мнения: 2 963
Благодаря. Проблемите за мен са няколко

1. При всяко едно вдигане на температура, веднага ще ме тъпчат с антибиотици и ще го отдават на бъбрека. При всяка такава ситуация трябва да ходя по ехографи и ретгени Tired Отдавна оправям къщата с хомеопатия, така че за мене всеки един антибиотик е равен на още по-голямо увреждане и на здравия бъбрек, и на други органи.

2. Ако "спъхнат" бъбрека, тъй като той не произвежда урина от години, ще ми сложат стент (съответно вкарват инфекции, колкото и да внимават) и ще стоим и ще чакаме евентуално да започне да възстановява функции... През това време обаче той е един отворен канал, и тъй като не произвежда урина, няма да има течност и налягане надолу по уретера към мехура, тоест всяка една инфекция може да влезе там през празното пространство и да възпали и другия бъбрек.

3. Обмислям пиене на билки за стопяване на камъка, тъй като той не може да излезе по нормален начин, но тук пък веднага изниква въпросът.... За да стигнат тези билки (лечебните им съставки) до камъка, който е в началото горе на уретера, този бъбрек трябва да произвежда урине(да работи), за да може тази наситена със билки урина да въздейства на камъка. А бъбрекът не работи!!! То контрастите и радиоактивното вещество от сцинтиграфията не стигна дотам, та билките..... Трябва да изпия тонове билки, за да стигне сигурно поне мааааааалка частица до там.


Та трите ми пункта за мен са доста сериозни. Дайте съвети......Да не говорим за рисковете при спешна операция, за които писах по-горе Sad

# 22
 • Мнения: 2 176
А защо трябва да "спъхнат" бъбрека, налага ли се някаква интервенция и защо?

Пишеш, че семейството ти се лекува с хомеопатия. Колко е читав хомеопата ти и дали би се решил да се пробва за камъка? Ако не - в София са Пачова, Гълъбов.. - струва си да се опита. Отделно те са лекари и биха те насочили към добри специалисти нефролози, които да те следят изкъсо.

# 23
 • Мнения: 171
Мече, стиснати палци имаш и от мен!
За да ти дам кураж, ще споделя, че аз съм с единствен бъбрек, за което разбрах едва на 20-годишна възраст (1996 г.). Имам 2 спешни операции, първата от които поради грешна диагноза - гинекологична, оказала се безсмислена.  Получила съм възпаление на уретера към липсващия бъбрек, което откриха впоследствие, махнат е и той. Така и не стана на 100% ясно дали е имало или не бъбрек по рождение, търновските касапи ми оставиха 38 шева, благодарение на уролога д-р Рашков (възрастния) съм жива. И си родих прекрасно октомврийче, както знаеш:)
По никакъв начин не ти давам съвет, аз ако можех, щях да направя всичко, за да спася бъбрека си. Дано намериш най-добрия доктор за твоя случай и се разреши сложната ситуация.

И да нагушкаш двете кукли!

# 24
 • Мнения: 1 494
Малинарке, търси мнения от опитни лекари. Задай въпросите на тях. Тук всеки има мнение, но не е ясно колко опит... Твоята ситуация е много специфична. Това за билките малко ми е несериозно, не се сърди.  Имаш ли представа какъв е камъка?
И най- важното - сега трябва да пазиш другия бъбрек. Това е приуритет! Така, че според мен трябва да се търси най-малко рисковата и най-щадящата за него терапия. Как ти е кръвното?

# 25
 • Мнения: 2 963
Кръвното ми е ниско към нормално, 55 кг, 176 см съм......
"Спъхването" на бъбрека - ами какво да ти кажа, пречи ми първо - та то е половин бебе - 25 см на 12 см, при нормален около 10 см на 6!!!

Какво имаш предвид под несериозно за билките, миличка? (Удавник и за сламка се хваща).

Относно хомеопата - ползвам съветите на д-р Михайлов от Часът на мама, еми няма пропуск тоя човек при нас досега.

Иначе другите лекари - проф.Недева Пловдив, доц. Дечев Пловдив, д-р Кабадозов (ученик на софийския доц.Солтиров), д-р Марин Георгиев (едно от светилата в литотрипсията и ендоскопските интервенции) София, доц. Джераси София................

Общо взето май ми остана само проф.Славов Tired
Кали, благодаря , чедо.

# 26
 • Мнения: 1 938
Нинка, как си?

# 27
 • Пазарджик
 • Мнения: 363
Нинка как си?Опитайте да запазите бъбрека ако е възможно.Опитайте с DJ(дабълджей-уретерна протеза) разширява уретера и всичко което е задържано излиза.При мен се получи вярно слагала съм я вече 4 пъти но и бъбрека ми не е в такова тежко състояние както е твоя.Търсете варианти-небързайте с махането на бъбрека това е най лесното. Hug и късмет.

# 28
 • Мнения: 2 963
Няма да го махаме. Докторът каза, че той правел трансплантации, та на мен да маха. Засега само ще отстраняваме камъка, за да дренираме и да източим насъбралото се Sad Скоро ще зачезна, като се прибера, живот и здраве, ще пиша. Бъбрекът ми работи 10 процента, не си ги давам Crossing Arms Благодаря за куража

# 29
 • Мнения: 2 963
За мене. Благодаря на всички ви за подкрепата. Най-лошото мина. На 8-ми ме оперираха,  като плановата операция съвпадна със спешна, защото сутринта преди операцията започна страшна бъбречна криза. До последно се пазарих с лекарите за малък срез , защото гледах доста хора в отделението , че са с по 25 см разрез.....Моят е десетина см. Най-големият ми страх, че няма да се събудя от упойката, мина. Трудничко беше , де, доста ме пошляпкаха, ама и аз не бях спала 3 дни като хората. Най-страшното е докато чакаш упойката. Просват те чисто гол в 14 градусовата операционна на една маса и започват да те овързват - ръце, апарати за кръвно, датчици на сърцето, краката с каиши......  тези 10-15 минути са най-страшни. Всички са с престилки, маски, шапки, търчат бързо насам-натам, подвикват си нареждания...... а ти си сам и уплашен....уплашен....
Първият ден бях в реанимация, после ме преместиха в стаята ми. На третия ден седнах в леглото, от днес вече ходя по малко, та ми махнаха катетъра , остана само тръбата от дренажа на раната.... Понеже няма места, а само ние сме две по-младички, ни сложиха в отделение Бъбречна трансплантация, където е нереално чисто, красиво и стерилно. (Александровска болница)
Операционният екип ми е бил от 3 лекари, 2 асистенти, 1 анестезиолог плюс един негов помощник.

Относно бъбрека- препоръчаха ми отвсякъде, ама наистина отвсякъде отворена операция, не лапароскопска, заради по-добрата видимост и евентуални често срещани сраствания на огромния бъбрек със съседните тъкани.

Извадиха го! В най-дебелата си част е бил 2 мм! Никакъв паренхим, просто една огромна черна ципа , пълна с гной- Нямам сенки под очите вече, кръвното ми се нормализира.Явно съм носела огромна торба с инфекции в себе си. Имам страшен апетит не съм на себе си. Чак взех да се ограничавам..
Предполагам до няколко дни ще ме изпишат. Ще ходя доста дълго време като патенце.
На всичкото отгоре, не е камък, а вродено стеснение на уретера.

# 30
 • Мнения: 2 243
Оздравявай  бързо   bouquet

# 31
 • Мнения: 2 176
И от мен - скорошно възстановяване.   bouquet

# 32
 • pazardjik
 • Мнения: 270
Бързо възтаноняване и много здраве за напред. Hug

# 33
 • Мнения: 1 494
 Hug
Радвам се, че всичко е минало добре. С описанието за операцията ме върна в спомените - и аз там съм оперирана. Ако мога да ти бъда полезна - насреща съм.
Олекна ми, че поне си наясно със ситуацията. Те лекарите това и казват - като отворим, ще видим най-добре. И моето мнение беше, че ще се маха, поради причината че повечето лекари бяха единодушни. Не е вярно, че организмът намира най-щадящото решение. Освен това част от вътрешните органи нямат много нерви и болката се усеща късно, понякога твърде късно. Това е правилното лечение и се радвам, че звучиш спокойно. Hug

# 34
 • Мнения: 2 963
Благодаря на всички ви Hug

# 35
 • Мнения: 61
Нинка, прегръдки от мен!
Радвам се, че всичко е минало успешно и че звучиш толкова добре!
Бързо възстановяване, мила!

# 36
 • София
 • Мнения: 187
Желая ти лошото да остане назад, бързо възстановаване и горе главата! Много хора са родени с един бъбрек , на други е махнат след операции, това не пречи на организма ни най -малко! Кураж!

# 37
 • Мнения: 2 963
Благодаря.
Обмислям да пусна тема, в която да пишем хора, които са или имат в семейството близки с липсващи или трансплантирани органи, крайници..... Sad На мене лично ще ми бъде полезно и подкрепящо........ Как мислите?

# 38
 • Мнения: 1 938
Подкрепям предложението! Peace
 Hug Hug Hug

# 39
 • Мнения: 2 963
 Grinning Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт