Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 септ. 2009, 10:50 ч.

работно време на детските градини

 • 8 946
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 843
Мили майки пускам нова тема защото не успях да намеря отговор на моя въпрос какво е работното време на детските градини. моето дете от тази есен ще е в първа група на детска градина (която още не е отворена поради ремонтни дейностти), но все пак разпитах майките в квартала и се оказа че децата се взимат до 17.00 часа. Та това се оказва голяма проблем за мен, миналата година официално са казали че работното време на ДГ е до 18.00 ч. и децата трябва да се вземат преди това поне половин час защото трябва учителката да направи оглед на ДГ преди да си тръгне, разказаха ми случай на оставено дете на охраната и всички учителки и лелки са си тръгнали вече. Не знам дали имат официално работно време някъде заложено по закон. Аз работя до 17.30 и докато стигна от единия край на София до другия ми отнема час и половина, чудя се какво ще правят с моето детенце, ще седи при охраната ли?  Confused
могат ли да ме задължат да го вземам от ДГ в 17.00-17.30 ч
моля да споделите как седи при вас този въпрос, а чувала съм за ДГ в които децата се взимат дори към 18.30 ч.
мога ли някъде да прочета някаква наредба за детските градини, работно време и т.н.
предварително Ви благодаря за отговорите.

# 1
 • Мнения: 34 844
Изчакай все пак да тръгне детето ти, не се влияй от приказките на другите хора.

Официално е от 7 до 19 ч. и не вярвам, че има толкова смели директори, че да го пипнат във Вътрешния правилник, на първата родителска среща при нас Директорката го чете, но може да се запознаеш и преди това с него, просто го поискай  Simple Smile

Иначе и при нас масово децата се вземат в 16 ч. от баби, дядовци или майки, които не работят, но това няма никакво значение.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 466
Когато приемаха синът ми в ДЯ, директорката ме запозна с вътрешният ред. Часовете за вземане започват от 16ч , но яслата работи до 19ч. Дори от 19ч до 20ч се прави сборна група, за родители, закъсняващи по някакви извънредни причини.

# 3
 • Мнения: 18 884
В предната ни ДГ беше прието в правилника, че от 7.30 до 8 има дежурен учител и охрана, както и от 18 до 18,30 часа
Тоест раб. време е от 7.30 до 18,30 по правилник, като в началото и края е с дежурен учител и охрана
Спазваше се
Всяка градина може да си приеме часове, така че не се настройвай от приказките на хората, а се запознай с правилника
От днес синът ми е в нова градина, очаквам родителската среща и вероятно там ще ни съобщят раб. време на тази ДГ

# 4
 • Мнения: 843
Благодаря Ви много за отговорите, наистина са ми полезни.
Както казва Не се сърди, човече ще изчакам да тръгне на детска предполагам че задължително ще ни запознаят с работното време на градината. а в случай че ни карат да подписваме нещо като заповед или не знам как се казва за задължително вземане на детето в еди колко си часа и ако наистина е рано мога ли да откажа Thinking

# 5
 • Мнения: 18 884
Ако е в правилника няма как да откажеш
Може да те накарат да подпишеш че си запозната с правилника
Ако все пак часът наистина е много ранен, което е малко вероятно, можеш да се обърнеш към отдел "Образование" в местната община или направо към дирекция "Образование"

# 6
 • Мнения: 843
Плодова фея а този правилник кой го определя, събира се комисия от детската градина ли, или от общината го дават.
съжалявам за глупавите въпроси но за пръв път се сблъсквам със системата  Confused

# 7
 • Мнения: 18 884
Доколкото ми е известно, приема го педагогическия съвет на ДГ,  и после го одобрява общината
Дидиа ако се включи, балони или друг учител от форума, мисля че ще може да ни каже със сигурност  Peace

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Нашата градина работеше от 7 до 19 часа. Много се съмнявам да ви карат да си взимате децата до 17 часа. Мисля, че за София това е недопустимо.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 986
Работното време на детските заведения в София е от 7 до 19 часа.
Това е официалното работно време на всички детски градини, освен ако в Правилника за вътрешния трудов ред на съответното детско заведение, който е приет на Педагогически съвет, не е прието и указано друго работно време.
С Правилника се запознават лично всички родители на децата на всяка първа родителска среща за всяка учебна година.


Ако някой се интересува за работното време на учителките и помощния персонал:

Работното време на учителките:
І смяна - от 7.30 до 13.30 часа
ІІ смяна - от 12.30 до 18.30 часа

Дежурни учителки:
І смяна - от 7 до 13 часа
ІІ смяна - от 13 до 19 часа.

Помощник-възпитателите са на работа по 8.30 часа (с регламентирана половинчасова обедна почивка) и може да са:
редовна смяна - от 8 до 16.30 часа
или
І смяна от 7 до 15.30 часа
ІІ смяна от 10.30 до 19 часа.

# 10
 • София
 • Мнения: 269
Да, по правилника е така, но аз зная за една ДГ дето си взимат децата до 18ч. или ако случайно родителите закъснеят след това учителките ги гледат накриво и скупчени на вратата само чакат от някъде да изникне родителя. "Черни овци" са децата, които ги взимат по-късно.

# 11
 • Мнения: 111
Работното време на детските заведения в София е от 7 до 19 часа.
Това е официалното работно време на всички детски градини, освен ако в Правилника за вътрешния трудов ред на съответното детско заведение, който е приет на Педагогически съвет, не е прието и указано друго работно време.
С Правилника се запознават лично всички родители на децата на всяка първа родителска среща за всяка учебна година.


Ако някой се интересува за работното време на учителките и помощния персонал:


Доста неприятно е да те запознаят с Правилника /т.е. работното време/ чак на родителската среща. Поставят те пред свършен факт. Би трябвало или всички градини да са с еднакво раб.време /7-19ч./, или да имаш възможност да видиш работното време преди да кандидатстваш, и тогава да си правиш сметка. От къде ще се сетиш ако кандидатстваш за първи път да ходиш да разпитваш на място в градината за раб.време посочено в правилника им.
Нашата градина е с официално работно време 7-19часа, но не се спазва. Явно на повечето родители има кой да взема децата им по-рано, а другите правят всякакви жертви да не оставя детето им само. Като чета из форумите, май така е в повечето градини

# 12
 • София
 • Мнения: 3 337
Аз точно вчера попълвах декларация, в която се казва, че децата се приемат от 7,30 и градината работи до 18.30. Има оставено поле ако родителя иска детето да остава до по-късно или да идва по-рано/късно. В същата декларация се дава телефон за връзка и адрес, както и телефон и име на доктора и ако детето има някакви алергии или заболявания се описват. Това, което за първи път ми прави впечатление в нашата декларация е, че между другите неща е вкаран текста, че си информиран, че градината извършва ремотно-хигиенни работи през последната седмица на август и деца няма да се приемат newsm78 За първи път обръщам внимание. Т.е. задължен си втората половина на август да си вземеш отпуска. Ако има такова задължение в градините на всички работещи родители не знам как ще можем всички вкупом да си почиваме в края на август newsm78

# 13
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 549
Работното време може да се определя за всяка градина поотделно. Ако е в краен район може да започва в 6ч сутринта до 18ч, ако е в центъра може да е от 7-19ч или дори до 19,30ч. Трябва да е 12 часа работното време. Всяка директорка преценява, според нуждите на по-голямата част от родителите.
За ремонтите през август - те не са само в края на август. Обикновено почиват юли и август. Като в единият месец дежури едната градина, а следващия месец дежури другата градина. И за двата месеца се приемат само крайно нуждаещи се деца. Обикновено има 2-3 сборни групи за двете градини, като в другите месеци и двете градини работят с по около 8-12 групи. Няма как да се изберат от всички деца 10%, които са най-нуждаещи се. Всеки търси начин и се спасява поединично. Редуват се отпуски, на родители, на баби.

# 14
 • Мнения: 843
Много благодаря на всички момичета че се включихте и ми отговорихте  bouquet
само да питам Томасе това е задължително да е 12 часа общо работното време на детската градина нали?

разбирам и учителките, че не е приятно да седиш до 19 часа на работа за да чакаш родителите да си вземат децата, самата аз съм работила 6 месеца в ДГ по заместване и съм седяла сама с една от лелките и съм си казвала тез родители защо толкова закъсняват, и ме караха мен да оставам когато съм била втора смяна защото не съм имала семейство и не съм бързала да се прибирам от работа, но сега виждам другата страна на медала.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт