Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 септ. 2005, 22:32 ч.

Пържени картофи

  • 13 528
  • 18
  •   1
Отговори
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
Ако някоя мама знае тайната за приготвяне на вкусни пържени картофи, моля да я сподели. Аз не мога да ги издокарам. Embarassed

# 1
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
Нарязани еднаква големина, за да се изпържат по едно и също време.
Пържат се в тенджера с малко дъно, но с повече мазнина - поне 3 пръста.
Слагат се след като олиото е добре нагорещено и добре се разбъркват веднага. След това повече не се бъркат, само веднъж след като вече са станали малко по съсухрени.
Важен е сорта. Накои сортове са си просто вкусни.  Wink

# 2
  • BG-Пловдив
  • Мнения: 1 269
Нарязани еднаква големина, за да се изпържат по едно и също време.
Пържат се в тенджера с малко дъно, но с повече мазнина - поне 3 пръста.
Слагат се след като олиото е добре нагорещено и добре се разбъркват веднага. След това повече не се бъркат, само веднъж след като вече са станали малко по съсухрени.
Важен е сорта. Накои сортове са си просто вкусни.  Wink
Към това обяснение само ще добавя на майка ми един трик: картофите след като се полуизпържат се изваждат и след 5 минути се връщат в мазнината до зачервяване.  Това е по-пипкаво действие ,но резултата си заслужава! Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 5 374
Аз откакто ги правя във фритюрник,май са доста по-успешни.Това е. Hug

# 4
  • out of space
  • Мнения: 7 506
А аз като ги сложа в по-дълбок тиган ги захлупвам с капак за 5 мин., така хем се задушават, хем стават с хрупкава коричка.

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз слагам в мазнината сол, не пръска и стават страшно вкусни. Стават различни в зависимост и от тигана, дали е тефлонов или метален. Аз предпочитам тефлона, защото не залепват и остават златисти Wink.

# 6
  • София
  • Мнения: 4 264
Ако искаш да са по-хрупкави, ги режеш на по-тънки парченца и предварително ги овалваш в малко сол и брашно.

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 1 490
Аз някой път ги правя с чесън.
Значи  изпържа картофите и докато са още топли ги слагам в тенджера с капак.Пресовам чесън и го прибавям вътре при топлите картофи и разбърквам.Оставъм ги малко да се задушат и стават СУПЕР. smile3508

# 8
  • out of space
  • Мнения: 7 506
Аз някой път ги правя с чесън.
Значи  изпържа картофите и докато са още топли ги слагам в тенджера с капак.Пресовам чесън и го прибавям вътре при топлите картофи и разбърквам.Оставъм ги малко да се задушат и стават СУПЕР. smile3508

Да и аз понякога ги правя с чесън, но на сос- разбивам кисело мляко и слагам две-три скалидки чесън. С тази смес заливам картофките, но да не са много горещи, че соса се втечнява. Странно звучи, но е изненадващо вкусно.

# 9
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
Ще ме прощавате за супер тъпия въпрос, но аз така и не успях да се науча да ги режа като хората.  Embarassed Някой ако може да ми обясни как точно го прави, ще бъда много много благодарна.

# 10
  • out of space
  • Мнения: 7 506
Ще ме прощавате за супер тъпия въпрос, но аз така и не успях да се науча да ги режа като хората.  Embarassed Някой ако може да ми обясни как точно го прави, ще бъда много много благодарна.

Обеления картоф го разрязваш надълго на две части, взимаш едната част и я слагаш със средата надолу в/у дъска, после я режеш на ивици с дебелина около половин сантиметър. После другата част и така...

Дали разбра нещо от смотаното ми обяснение, много съм зле... Crazy

# 11
  • Мнения: 2 825
Аз мойте ги режа първо на филийки, после всяка филийка на ивички и стават горе-долу еднакви.
Но по често използвам бланширани картофи, по са ми вкусни  Wink

# 12
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
Аз мойте ги режа първо на филийки, после всяка филийка на ивички и стават горе-долу еднакви

и аз така ги режа.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 615
Аз някой път ги правя с чесън.
Значи  изпържа картофите и докато са още топли ги слагам в тенджера с капак.Пресовам чесън и го прибавям вътре при топлите картофи и разбърквам.Оставъм ги малко да се задушат и стават СУПЕР. smile3508

Аз също ги задушавам с чесън, но по следния начин:
След като ги нарежа, ги овалвам в подправки: лют червен пипер и готова смес-подправка за картофи. Така ги пържа във фритюрник и след като ги изкарам от там, ги изсипвам  в иенска тенджера като отдолу и между пластовете слагам сол и счукан чесън. Така ги захлюпвам и леко се задушават с чесъна. Стават като картофи по селски. Съпругът ми много ги хареса в този вариант.

# 14
  • София
  • Мнения: 6 164
Ейй.. аз пък бланшираните как не ги понасям  Confused
И много ме е яд, че в повечето заведения пържат такива, за по-лесно. А малкото, които пържат прясно нарязани, ги препържват. Навън да съм яла 5 пъти най-много наистина хубави пържени картофки... Тия бланширани и с кофти мазнина как ме подуват  Sick

Иначе вкъщи сме с фритюрник от много години и съм забравила номера за тиган...

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт