Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 768
Много сьм притеснена от нашата дьщеря която няма никакво чувство за самосьхранение и не знам как да и го внуша. Вече няколко пьти пострада заради това говорих много с нея но даже не може да се концентрира да ме изслуша. На 23 месеца е. Дайте идея как да и внуша че има опасни места и т.н.
Не мога навсякьде да я пазя. Постоянно сьм на см от нея- само когато спи сьм спокойна.
Нашия тати сьщо е силно обезпокоен от поведението и защото като гледаме другите деца на нейната вьзраст никой не прави такива безрасьдни неща.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 3 302
Какви точно неща прави?

Просто е невнимателна или според теб се наранява по-често от другите деца?

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 6 220
ще има да си чакаш. Моя син така се съхранява, че като го хванат лудите си удря главата в стената

# 3
 • София
 • Мнения: 816
Изобщо не се тревожи и се откажи да учиш детето на самосъхранение - то и думата си показва, че това е черта от характера, която човек сам си заучава. Малка е още, за да може да се пази сама. Ти си тази, която стои до нея денонощно и я пазиш и така ще бъде поне до 3-тата годишнина. И щекра ми е така и всички деца на тази възраст са така. Ако има такива, които като им кажат че улицата се пресича за ръка, защото колите могат да ги бутнат, и те спират и се хващат послушно, то те са просто ужасно наплашени деца ( т.е. за да се втълпи на едно две годишно дете, че колата може да убие човек и че трябва да се пази от нея, е необходимо да влезне в действие плашенето, и стряскането). Има деца, които се подават на такава манипулация - те са по -лпахи и спокойни, обаче растат несигурни в собствените си възможности, стеснителни и т.н.
Тези "буйните", като твоето ( и моето също) научават че трябва да се пазят в по-късна възраст ( дори след 3г.в.) а до тогава - мама и тати! А когатои случайно сме пропуснали да си отворим очите на 400, и детенце пострада леко, то се обяснява с много внимание и съчувствие, и барем нещо му влезне у главата Heart Eyes Много е изморително, признавам си, но това е едно предизвикателство за всички родители... и педагози... Embarassed  ( "добрият педагод  е този, който умее да се оправя с трудните и немирни деца, а не с тихите и послушни такива" - това важи и за родителите Mr. Green ).
Да не ви разказвам моята щерка какви ги е вършила и продължава да върши, макар и малко да е успокоила вече топката Crazy
Споко - всичко ще се оправи с времето. Радвай се че детенцето ти е будно, макар и буйно!  bouquet

п.п./ изобщо не искам да кажа, че родителите на по-кротките дечица са "лоши" такива или че им е лесно. Те си имат други проблеми... и ако някой е схванал така мислите ми - то Моля да ме извини!  bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 3 416
  Нашият малчуган е същият. Нищо, че е сравнително кротък /сравнявайки го с каката която е луда за три момчета/.
  Мислех си, че като е по-кротък ще ми бъде по-лесно-т.е. няма да вървя две крачки след него, но уви.
  Например играе си, качва се на холната масичка и аз съм до него спокойна, но в един момент както се разхожда отгоре смеейки се просто прави поредната крачка и стъпва в празното пространство.
 Да не говорим, че на детски площадки никога няма да се пази от люлка, колело и т.н.
 Много са малки затова. Гледам дори дъщеря ми която вече имам за голяма - знае че се пресича на червено и там където има светофар няма проблем,  но на нерегулирани улици когато се гонят просто забравя да се огледа и пресича, и аз съответно крещя.
 
Изобщо не се тревожи и се откажи да учиш детето на самосъхранение - то и думата си показва, че това е черта от характера, която човек сам си заучава.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 317
Има една приказка: "Парен, каша духа". Всички деца са така. Синът ми поне 5 пъти си ъдари главичката в масата в кухнята, докато накрая не се научи да я заобикаля.

# 6
 • София
 • Мнения: 11 445
Много сьм притеснена от нашата дьщеря която няма никакво чувство за самосьхранение и не знам как да и го внуша. Вече няколко пьти пострада заради това говорих много с нея но даже не може да се концентрира да ме изслуша. На 23 месеца е. Дайте идея как да и внуша че има опасни места и т.н.
Не мога навсякьде да я пазя. Постоянно сьм на см от нея- само когато спи сьм спокойна.
Нашия тати сьщо е силно обезпокоен от поведението и защото като гледаме другите деца на нейната вьзраст никой не прави такива безрасьдни неща.

Абсурдно е да очакваш от дете на 23 месеца да те изслуша   Rolling Eyes Честно казано не виждам и как може да се говори "сериозно" с дете на тази възраст. Аз с моята дъщеря едва сега мога за елементарни неща да се разбирам, а тя е на 2 г. и 6 м. Децата нямат чувство за съмосъхранение и моето лично мнение е, че това е период, който отминава, като единственото, което майката може да направи е да е неотлъчно до детето си и да си отваря очите на шестнайсет. Също така искам да ти кажа, че децата доста до късно правят безразсъдни неща. Чувство за самосъхранение не може да се внуши, а се постига на база на опита на детето. Колкото и да казвам "Не се качвай там" тя го прави, пада, става и после пак се е качила. Е, това повторение все някога ще има ефект. Аз на тази възраст, за която ти говориш бях на ръба на истерията, точно защото трябва да си непрекъснато до детето, но сега това взе да поотминава, т.е. започна да става по-разбрана. Няма място за тревога, за съжаление трябва да си търпелива!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт