Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ул. "Свобода"

Мнения: 1 409
Помните ли преди имаше такива, а и сега ги има. Изглеждат като тънки ленти бутертесто, навито в сърцевидна форма, намазано с белтък и поръсено със захар и запечено, така че да се карамелизира захарта...но как точно се правят - изглеждат бързи и са ефектни - липсва само някаква тънкост при приготвянето... newsm78
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Ето няколко варианта

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13931.0

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=32729.0
Цитирай

Варна

Мнения: 737
Аз май ги правя по по-облекчена процедура - разстилам бутер тестото и го поръсвам обилно със захар. Отгоре минавам с точилка, за да се задължи захарта за тестото. После обръщам тестото от другата страна и пак същата процедура. След това двата края се навиват на ролца, докато се срещнат посредата. Полученото ролце се реже на филийки с дебелина около 0,5 см и се подреждат в тавичка. Пекат се в предварително загрята фурна при 200-220 градуса, докато порозовеят. Някои може да залепнат за тавичката, тъй като понякога отдолната страна се получава карамел, зависи колко захар има по тестото.
Цитирай

ул. "Свобода"

Мнения: 1 409
Единствено се чудя в моята обикновена тава трябва ли да я подмажа като ги редя за печене и на колко градуса, за да не прегорят, а и колко тънки ги режете... newsm78
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Намажи я с малко масло , не толкова да не залепне тестото , ами после по-лесно се отделя от дъното , защото когато се карамелизира захарта от печенето ,трябва да чакаш да изстинат добре сладките и тогава да ги вадиш. И ги режи на тънко до 0,5 см ,че малко или много се надуват макар ,че ги мажа с белтък-той уж стяга , но пак се понадуват.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Забравих да добавя , че фурната ти трябва да е предварително загрята , поне до 180*- 200* и като видиш , че се зачервяват отгоре , ако има нужда ги обърни , но в повечето случаи не ги обръщам - изпичат се и от двете страни при  мен равномерно.
Цитирай
копирам ти няколко съвета от дир-а (доста полезни според мен)

даже такива бисквитки, като тези "сълзица" май се казваха, които се продават - много са ни любими у дома, а се правят буквално за 2 минути - разточваш, поръсваш със смесена с ванилия захар, навиваш на рула, нарязваш на бисквитки, мацваш с малко жълтък с водичка и капка лимонов сок, ръсваш още щипка захар за разкош, можеш да бучнеш и орехова ядка за още по-разкош : ))) редиш в тавата и печеш.
то по-дълго да го напиша, отколкото се прави.

номерът с многолистното тесто май само е да се слага да се пече в студена фурна, когато е цяло произведението - баница, или пай, или плодова пита...
а когато са дребни неща - може и в топла : )

многолистното тесто е маслено тесто.
то не изисква мазане на тавата, даже като правиш баница подреждаш рулата върху студена, напръскана със студена вода тава и слагаш в студена фурна.
то си е достатъчно мазно това тесто.
добре е тавата за баница да е от тези тънките ламаринените тави
в тях се пекат и бисквитките, но тавата да е просто чиста и суха.
пак ти казвам - многолистното тесто, ако човек си го прави сам, е връткаво само докато стане готово.
после вече печенето е песен : )
ами разните соленки?
разточваш тънко многолистното тесто, режеш си какви да е формички, мацваш с четка с червен пипер, ръсиш ким, едра сол, сусам... каквото щеш... стават страхотни соленки : )
те се пекат в слаба фурна, защото колкото е по-тънко тестото толкова по-слаба трябва да е температурата.


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.