Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 703
Миналата седмица излезе решението за детенце от ТЕЛК-а - вътре пише, че определят - 53% с чужда помощ за срок от 3 години.

Какво правите от тук нататък?
В болницата имаше една служителка от Службата за соц. подпомагане, която набързо ми каза, че се подавали 3 вида молби:
1. за социална помощ за детенце в размер на 105 лв.
2. за детски  - 36 лв.
3. за ..... ей, нататък вече не разбрах  Rolling Eyes- спомена нещо за лекарства, за обучение, което обаче важало само за големи деца, които посещават примерно езикови курсове или които имат зрителни и слухови проблеми.
Моля, някой който е минал по този път да напише как е процедирал и какво са му обяснили.
Благодаря предварително!  bouquet

# 1
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Виж тук, kati_v, подробно е обяснила какви права имат децата с увреждания:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16929

Накратко, всичко е при социалните - молбата за ежемесечните 105лв, молбата за двойните детски 36лв и отделна молба за социална оценка, тя е за помощи за обучение (когато се посещават курсове или при нас е например слухово-говорната рехабилитация), но тук искат да им се предсавят фактури за дадените средства, за лекарства - няма значение възрастта на детето, трябва само бележка от вашия педиатър, че детето взима еди какво си лекарство и че родителите го купуват, тоест, че не се поема от здравната каса. Няма значение от лекарството, на нас ни писаха витамини  Wink.  Има и разни други, като наем на общинско жилище, за транспорт (ако детето е над 7г), санаториум, билет в две посоки веднъж годишно из България с БДЖ или автобус и други не се сещам  newsm78 Влез в Библиотеката
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25343.0
вътре са законите и правилниците за прилагането им, там всичко е обяснено. Успех!

# 2
 • Мнения: 2 524
А за нас се оказа ,че никой не може да издаде финансово оправдателен документ за обучение и се отказах от това. На теб какъв документ ти дадоха за рехабилитацията

# 3
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 003
Може ли да задам един малко тъп въпрос - ТЕЛК и РЕЛК различни ли са?

# 4
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
А за нас се оказа ,че никой не може да издаде финансово оправдателен документ за обучение и се отказах от това. На теб какъв документ ти дадоха за рехабилитацията
Мен ли питаш? При нас самата организация, която поема рехабилитацията директно си взима парите от социалните, иначе знам, че изискват фактура.
Цитат
...ТЕЛК и РЕЛК различни ли са?
Едното беше териториално, другото районно, или нещо такова  newsm78, за нас е едно и също, първо в документите ни пишеше РЕЛК, пък после като излизе решението на него пише ТЕЛК.

# 5
 • Мнения: 703
Може ли да задам един малко тъп въпрос - ТЕЛК и РЕЛК различни ли са?

Благодаря за отговорите Sunglasses.
На въпроса - вече няма РЕЛК, от скоро има нова Наредба, която урежда, че остават само ТЕЛК; те важат и за децата, като в комисията участва и специалист педиатър.

Само не разбирам какъв разходооправдателен документ искат за обучение; в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания е записано, че дават 15% от гарантирания минимален доход /който в момента е 55лв./ за деца с трайно намалена възможност за социална адаптация /т.е. с определен процент от експертното решение на ТЕЛК-а/. Никъде не е записано, че е необходим такъв документ; както например е уточнено за лекарствата.
За транспорт е определено, че касае деца над 7 годишна възраст, но за обучението не е определена възрастова граница.
Дано се включи Кати - мисля, че така се казваше момичето, което е социален работник.
Както и да е, трябва да се запася с още доста търпение.

# 6
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Vali, за лекарствата не ти искат разходооправдателен документ, а само бележка от личния лекар на детето. За обучението обаче искат - фактура, някоя мама от форума се беше разправяла за това обучение, ама не мога да се сетя коя  Embarassed Ако искаш питай на лични kati_v, тя е много мила и ще ти отговори и обясни по-подробно. Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт