Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

anywhere

Мнения: 3 302
Не ми се чака въвеждането на глутена, за да пробвам бебка с нещо, което да си държи и гризка сама. Затова може ли малко идеи какво мога да й дам - някакви оризови или царевични бисквити, нещо такова...  newsm78  И специално към Хедра - може ли пак да постнеш рецептата за бисквитите от каша?  Very Happy Мисля, че ще е полезно за много майки!  Wink
Цитирай

София

Мнения: 3 550
Сещам се за Трохо - има оризов и царевичен. Обаче тоя царевичния има вътре и пшеница, така че изчакай. Може би парче банан. Е, той не се гризка, ама ще го ближе, мачка и дъвкоти там. Резенче ябълка, сварен морков.
Абе, по-добре мамите на по-големи дечица да кажат, аз само се меся, за да си оправдая личната титла.  Very Happy Hug
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
Мислех за банан и морков, ама ме е страх, че ще успее да отгризне парче (вече има зъбки) и ще се задави.  Rolling Eyes Затова искам нещо, което ще се "разпада" чрез лигавене, а иначе е достатъчно твърдо (ох, май не го обясних като хората  ooooh! Embarassed), за да бъде отхапано.
И в двата вида троховци ли има пшеница?
Цитирай

USA

Мнения: 4 630
Тук препоръчват банан или авокадо нарязани на малки парченца. Хем да може да ги хване детето, хем да не се задави. Морковите не се дават точно поради опасност от задавяне
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 587
Тук има интересни неща по темата (на английски). Сайтът е много интересен, аз си го разглеждам отвреме - навреме Very Happy
http://www.wholesomebabyfood.com/Snack2.htm

и една рецепта от същия сайт (не съм я пробвала, но звучи обещаващо, ще гледам да я направя скоро и да дам отзиви) - Бебешки бисквити (без яйца)
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. готова каша (сухо вещество) - оризова с банан или др.
3 с. л. олио
студена вода
Приготвяне: Загрейте фурната до 200 градуса.
В купа сложете брашното и бебешката каша, добавете постепенно олиото и с разбъркване започнете да добавяте по малко вода. За начало сложете 1/4 ч.ч. и сипвайте по малко, докато тестото се офори на топка и започне да се отделя от стените на купата. Разточете го до дебелината на бисквита и изрежете формички по ваш избор.
Пече се върху ненамазана хартия за печене (предполагам, че става и на тавичка) за 10 - 12 мин. или докато придобият златист цвят. Бисквитките се съхраняват в добре затворен съд.
Забележка: може да смесите равни части обикновена зърнена каша с някой от ароматизираните видове, тъй като според някои, ако се направи само с ароматизирана каша, вкусът става много силен.

Аз ги пробвах с пълнозърнесто брашно и оризова каша на Ордеса, но не станаха много хрупкави
Ако някой ги е правил, може да сподели има ли трикове.
При разточването например, използва ли се допълнително брашно? Имам спомени, че малко лепнеше newsm78
Цитирай

София

Мнения: 3 550
И в двата вида троховци ли има пшеница?
В оризовия няма, само в царевичния има. Продават се и едни нещица Царевин, в които няма. Май няма дори сол, оцветители и др. такива.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 3 808
При нас банана причинява много задавяния, защото е мек и въпреки беззъбието и успява да отхапе.

Първото нещо, което давах за фунгър фуудс беше краставицата. Много добре се справяше с нея - хем я смуче и пуща нещо, хем е твърда и не може да отгризе.
А най-добре се справя с троховците. В началото давах само оризовия, а след като въведох глутена съм давала и царевичен.
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 587
Царевина е леко солен Sad
Оризовия трохко е само от ориз и не е солен.
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
При нас известно време беше хит играта със синя слива, която при мачкане и гризане почва да пуска по малко сок. Освен това му я давах от хладилника и му охлаждаше венците - голям кеф. Чак напоследък почна да успява да я отхапе, въпреки че все още няма нито един зъб, не знам как. Явно трябва да е по-твърда и да я сменям по-често. Другото е овално парче червена чушка, ама някоя по-месеста и дебела. Краставицата я отхапва през проблем, а цял морков съм давала също, но не му беше толкова забавен, защото не му пускаше достатъчно вкус явно.
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Постнатата по-горе рецепта е тази,която правя и аз.Бисквитките не са хрупкави - те просто не стават за ядене Laughing Невъзможно е да отхапеш парче от тях,освен с много усилия Laughing Така че са идеални за бебовците - смучат ги (от което бисквитите набъбват много смешно,нали са от каша),усещат някакъв вкус и се мажат,но на практика нищо не ядат,нито могат да ги отхапят.
И аз давам Трохо,парченца мек плод (много се мажем),парченца сирене и кашкавал (но вие сте малки още),краставица,варени кубчета картоф,морков,грахчета (обелени от люспата).Дениси правеше и нещо друго - даваше на Алина цяла обелена ябълка,от която е отрязано само едно малко парченце,така че тя да успее да си стърже със зъбките,но не и да отхапе парче.Но при всички случаи детето трябва да е под наблюдение!
Цитирай


Мнения: 6 142
Аз правих бисквитките с оризовата каша на Блевит и със зехтин. Станаха твърди и ароматни като коктейлни бисквитки и както е пикала Хедра, стават за чесане на зъби и лигавене, но не и за отхапване, поне не от бебе на 6 - 7 месеца. Ако трябва да ги направя "вкусни" по нашите критерии, бих смесила чиста оризова каша с малко плодова, за да придобият по-сладък вкус и аромат.

Иначе на тази възраст аз съм давала оризово Трохо, което чупех на малки парченца. Благодарение на трохото малката се научи много рано да хваща с ръка и да си нацелва устата. Другото, което давах, но не като фингър фууд, а като чесалка, беше парче ябълка, увито в марля за кмукане и дъвкане. Цели парчета не давах заради отапсността от задавяне. предполагам, че в марлата могат да се слагат и по-меки плодове и пак да става за смукане, като и цапането ще е по-ограничено.
Цитирай

София

Мнения: 2 323
Мислех да пусна отделна тема, ама така и така тази е за полезните съвети Wink шА мА прощаваш Зъхи! Hug
Може ли нещо да се прави с оставащото плодово пюре (готово, от бурканче) - идва ми идея да се отдели количеството, което ще се изяде за 48 часа и остатъка да се смеси с оризовата каша и във формичките за лед във фризера - ние вече няма да хапваме чиста каша, а само с плод, че много запичащо ни се отрази. newsm78  chef newsm78
Цитирай


Мнения: 6 142
Мислех да пусна отделна тема, ама така и така тази е за полезните съвети Wink шА мА прощаваш Зъхи! Hug
Може ли нещо да се прави с оставащото плодово пюре (готово, от бурканче) - идва ми идея да се отдели количеството, което ще се изяде за 48 часа и остатъка да се смеси с оризовата каша и във формичките за лед във фризера
Защо не го замразяваш направо във формите за лед, а после тия плодови кубчета можеш да ги добавяш в кашите докато са топли. Пробвала съм замразена оризова каша, не е като да не става, ама прясната е по-приятна на вкус.

Тия плодови кубчета можеш и на киселче да ги правиш, като почнете киселите. Аз й давам, направени с натурално нишесте, като вариации на кашите. То му омръзва на детето все пълнозърнести полезни храни Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 547
до момента се справяме чудесно само с банан.
вчера дадох парченца круша и резултатът беше, че повърна цялата каша, която беше изял току що. и аз съм една патка... Blush

иначе пробвах и с бишкота на Плазамон, независимо, че не съм въвела глутен, но Никола отхапа една трета от нея и бърках в устата да я вадя. последва бурно недоволство и по този повод съм ги прибрала засега. но те са ужасно сладки. много по-сладки от обикновените бисквити и май няма да му давам повече.
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
Да питам за бисквитите от каша - нали може с царевично брашно? А кашата млечна или безмлечна и ако е безмлечна, да прибавя ли адаптирано вместо вода да стане по-вкусно?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора