Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 100
Какво мислите за тях?


   Според мен такава социална изолация е недопустима и страшно изкуствена. Sick Братовчедите ми, които сега ще бъдат първи клас, са набутани в такива паралелки...направо не знам с какъв акъл техните правят това. Какво възпитание получават децата? Да гледат отгоре на по-бедните ли? Много е неправилно това. Животът е като топката...върти се, но не знаеш дали ще излезе извън терена, или ще вкараш гол. Тези деца-във въпросните паралелки- ще свикнат да са под етикета "умни и богати", но когато започне животът...имам предвид истинският живот...времето, в което сами ще започнат да печелят нещата може да се обърнат. И какво-едно дълбоко разочарование. От горе ще слязат ниско долу.
   Не сме разговаряли с нашите на тази тема, но ако на майка ми и щукне такова нещо направоооо не знам. #2gunfire  #Crazy #Crazy #Crazy Аз няма да допусна брат ми да се мисли за умен, защото да кажем даскалите обичат на тати доходите Sick То май и в моето училище няма такова нещо или поне в моя випуск... newsm78


А дали в чужбинско го има това нещо,м?

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
...Тези деца-във въпросните паралелки- ще свикнат да са под етикета "умни и богати",...

Ммм - богати, може би(макар, че мигновено се променя статуса на живота, даже и финансовия..), но умни???  newsm78 Може да има единици, но аз се съмнявам  Flutter

Въобще имала съм приказка с деца, набутани в такива паралелки, както и с доста преподавателки в частни школа! Та по тоз повод - не бих си дала дете в такова школо, ако искам все пак да знае колко е 2+2!

За по чужбинско, нямам сведения Stop

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 2 950
Честно казано за първи път чувам за такова нещо. Знам, че има лицеи за по-заможните хлапета, но чак пък паралелки в държавните училища - направо ме  #2gunfire с тази информация  #Crazy Аз предпочитам беба да е с всички деца, а не да гледа отгоре.  Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 857
Това за частните училища е много глупаво.В частните училища ходят по-скоро глезльовците и тези на които не им се учи,защото бащите им могат да платят за някоя друга шестица.В моя випуск имаше паралека за умни и богати.Паралелка,вкоято бащите на децата бяха богати.Всички учители ги хвалеха,все на екскурзии ходят,училищен вестник правят.Просто учителите ги гледаха с друго око.А въпросните ученици имат голямо самочувствие спрямо другите деца Naughty което не е правилно.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 140
Аз пък не съм чувала за такива паралелки. И как точно се казват и какви са критериите да се постъпи там newsm78 и каква е разликата с обикновените newsm78.
По принцип съм против, но в държавната градина често съм се дразнила, когато майки са отказвали да платят по 1 лв. за хигиенни материали /а същевременно дават много повече, висейки по кафенетата/. Имало е възможности децата да бъдат заведени някъде или да им бъде предложено допълнително занимание срещу заплащане или да се закупят нови играчки, но именно тези родители са били пречката. Та от тази гледна точка има някаква логика по платежоспособните да бъдат отделени... Звучи много грубо, но ако мога да си позволя да изпращам детето си на екскурзия или да му обзаведа по прилично класната стая, защо да бъда "възпирана" от тези, които не могат до го направят поради финансови причини? Иначе съм много против толерирането /завишени оцинки и снижени критерии/ на по-платежоспособните ученици.

# 5
 • Мнения: 1 250
 newsm78

А за какво са частните училища?

Държавата би трябвало да спонсорира т.нар. "социално слаби", а да не се поддава на "социално силни" влияния...

Този, който иска да е различен на база "умен" и "гений" - приемам, но на база "БОГАТ" - та те си имат пари, що чинят в държавно училище щом искат да са "различни"

Поне аз така разсъждавам.

# 6
 • Мнения: 1 630
ама в държавните училища ли има такива паралелки?

# 7
newsm78

А за какво са частните училища?

Държавата би трябвало да спонсорира т.нар. "социално слаби", а да не се поддава на "социално силни" влияния...

Този, който иска да е различен на база "умен" и "гений" - приемам, но на база "БОГАТ" - та те си имат пари, що чинят в държавно училище щом искат да са "различни"

Поне аз така разсъждавам.

  202uu

И аз така мисля. Ми да ходят в Харвард като имат пари. А тези, които са умни ще идат в Харвард и по други начини.
Но и аз съм против, когато заради някой, който не иска да даде 1 лев за училищено, но купува 2 Лъки бой - иде ми да беснея и т.н.
А колкото до това че са по-умни и т.н. децата от "специалните класове" - ами да ви кажа честно така ще е след като имат повече социален опит (ще издават училищен вестник, ще ходят на екскурзии и т.н.).

Довечера ако ми остане време ще понапиша още за това деление и моето виждане на "среден" по доходи човек.

# 8
 • Мнения: 1 076
това е най-прозаична дискриминация, която би трябвало да се санкционира. Интересно ми е как е формулирано статуквото на такава паралелка (по ПАРА на ЛЕЛКА ли е приемния тест?)

# 9
 • СОФИЯ
 • Мнения: 261
Е за такова нещо не бях чувала Shocked!Това е глупаво,смешно и унизително.Ние сме точно от тези родители,който обичаме да помагаме финансово,защото благодаря на Бога сме със сравнително добри способности и сърцето ни е широко.Като беше сина ни в детската градина правихме големи подаръци.Зависи и кой какво разбира под  големи,но в сравнение с двата лева за който се карат родителите и не дават ,подаръците ни си бяха екстра.Според нашите способности толкова отделихме.За което хората бяха супер благодарни ,но през цялото време ме мъчеше чувството ,че отношението е специално точно заради това,а не заради самите нас,въпреки че много ни се възхищаваха колко сме точни и готини.Това хич не ми харесваше,даже ужасно ме дразнеше.А пък като се появех и децата се затичваха към мен с викове''лельо,лельо много са хубави чантичките,много ни харесват.А на видеото днес госпожата ни пусна детско...'' и на мен ми ставаше много приятно,че сме направили нещо за тях.Те се радват от сърце и фалша за тях е непознато чувство.Сега сина ни ще е в първи клас  и с баща му умувахме ако нещо ни избие на благотворителност как да стане,та хем госпожата да не знае,хем нашия-че да не вземе да се надува нещо!Записахме го нарочно в нормално училище с децата от блока,защото по душа сме си народни хора и такива ще си останем.И искам да му пишат шестици защото си знае и аз да се радвам от сърце,а не тайничко да се питам newsm78''абе дали не е заради еди какво си''А камо ли да го дадем в такава паралелка и да го помпим изкуствено от малък със самочувствие.Това е апсурд #CrazyЕй ,все се убеждавам че има разни хора по света и не се научих да не се впечатлявам чак толкова.Разни хора-разни идеали.Вкрайна сметка тяхна си работа.Пожелавам на всички здраве ,любов и късмет!!!И успехна всички първокласници!

# 10
 • Мнения: 2 033
Ама наистина ли до това се е стигнало? Изумявам.
Не, в Англия няма такива паралелки.
Има по-престижни училища и университети, където несъмнено е по-голям процента на деца на богати родители, но това е нещо съвсем друго: най-добрите са върло селективни, така че и друга подплата освен пачките с пари се иска: ако освен парите на мама и тати ти сече ъкъла, ще те приемат в добро частно училище, ако не, отиваш в типа училища, на които ако им дам левия си чехъл и им платя, ще го обучават.
Друг е въпроса, че ако т.нар. "елит" в Бг има нехайния стил на възпитание, който съм наблюдавала, вкючително мои близки роднини (да не уточнявам, че света е малък), които са мулти-милионери, то "продукта" е такъв, че може би ще е услуга за другите деца, ако синковеца им е в отделен клас: него вече го изгониха от няколко частни училища в Българияза поредица безобразия, а също така го гонят вече от трето частно училище в Англия за безобразно поведение, безочие, хулиганство: няма да описвам фрапиращите му постъпки за да не го разпознае някой, но само ще кажа, че безобрани провинения, от които аз  #Crazy, майка му ги разправя като смешка и ми обяснява какви са дребнави англичаните да му "придирят" за такива "малки" неща.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
newsm78

А за какво са частните училища?

Държавата би трябвало да спонсорира т.нар. "социално слаби", а да не се поддава на "социално силни" влияния...

Този, който иска да е различен на база "умен" и "гений" - приемам, но на база "БОГАТ" - та те си имат пари, що чинят в държавно училище щом искат да са "различни"

Поне аз така разсъждавам.
Ами и аз така разсъждавам! Laughing Който иска привилегии по финансови причини да ходи в частно училище. Съгласна съм да има паралелки за надарени деца с цел да не им се забавя умственото развитие, защото ако се оставят в обикновени паралелки просто ще им е безинтерестно и  освен да мислят магарии едва ли ще има какво друго да правят. Но надарени с умствен багаж, а не с пачки по джобовете. Защото наличието на второто не предполага задължително и наличие на първото.

# 12
 • София
 • Мнения: 272
Това със "специалните" класове не е нищо ново. По мое време в едно от училищата, в които съм учила, имаше примерно 4 паралелки, а една от тях беше за деца на хора от елита. Това го разбрах впоследствие, разбира се. Докато учех там все се чудех защо в другата паралелка има  деца на известни писатели, актьори, разни  партийни членове и т.н. , а в моя клас нито едно "известно" дете нямаше.
Е, сега знам  Wink

# 13
 • Мнения: 5 876
Е, ако се отделят по-богатите, това в никакъв случай не значи, че ще са по-умни.
И не знам дали стенвестникът е по-богат социален опит от общуването с различни типове деца.
Нищо не пречи в нормална паралелка да се издава стенвестник, правехме го навремето, чудо голямо. И екскурзии, и училищни спектакли, и каквото се сетиш. Не сме били богати.
Това е въпрос на организация и на интерес, какво общо имат парите?
Преподавала съм в частно училище, основната разлика е била в мат. база - безплатна филия да кажем в междучасието, транспорт до вкъщи, малко по-хубави чинчета. Но нивото на обучение си зависи от децата, ти не можеш да ги изведеш на много по-високо ниво от това, до което са мотивирани да стигнат. А често децата от такива "богатски" класове не са особено мотивирани.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Това, че родителите на някои деца са богати, не означава, че децата им са по-умни, по-възпитани, по-талантливи и т.н. по...по...по
Създаването на такива паралелки в държавни училища е направо скандално и недопустимо!    #Cussing out Животът понякога поднася и изненади и ако някое от превилигированите деца в даден момент се окаже при онези "по-простите".....направо не го виждам, как ще се справи. Много лесно е човек да свикне с лукса, ама отучването е трудно (меко казано).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт