Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

София

Мнения: 4 812
мама ми беше на гости и ми донесе огромна купа със смокини. любимите ми!

проблемът е, че нямам физическа възможност да ги изям всичките, защото утре цял ден съм на работа, а те са толкова много.... да имах на разположение 4-5 часа повече, щях да се справя сигурно...

дайте идеи какво да си направя от смокини или как да ги съхраня за по-дълго. каквото остане неизядено до утре сутринта ще го мушна в хладилника, ама дали няма да си ги намеря втечнени...

сладкиш със смокини някой ял ли е? аз май не съм и чувала за такъв....
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
Крем със смокини

1/2 кг. смокини -режат се на четвъртинки и се мариноват в сос:
В тенджера с вряща вода слагаме сок от 1/3 лимон,сок от 1/3 портокал ,3 с.л.захар, щипка канела и 100мл. червено вино.
Поставят се смокините и се киснат до изстиване на соса.
Разбърквме 1 пак. суха сметаня със 150 мл. прясна мляко и се прибавя 6 с.л. кисело мляко една по една като се бърка с бъркалка с една посока.
Смилат се 6 с.л. корнфлекс.
 На дъното на десертна купичка се слага 1 с.л.от корнфлекса , покрива се със сметаната и отгоре се слага мед.Посрива се със смокини и се залива със соса от маринатата им.
Оставя се в хладилника да стегне.

Пробвай го и да нямаш някоя от съставките -струва си . Laughing
Цитирай
смокините са супер особено да се консумират рано сутрин нагладно направо от дървото. Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 812
супер сте!
кремчето звучи невероятно вкусно и не знам дали да не се пробвам утре - ще имам важни гости и мога да направя блестящ дебют. (разбира се, ще приготвя и алтернативен десерт, че знае ли се...)

а за смокините сутрин на гладно: аз това закусвах днес, още повече, че на мен сутрин винаги ми е гладно. само мама беше забравила да ми донесе и дръвчето! к'во да я правиш - остарява и започва да забравя....
Цитирай

София

Мнения: 750
Няма плод, който така да не понасям в сурово състояние и така да обожавам във всичките му други форми - в кекс, на сладко и т.н.!!!

Ето ти нещо лесно:

Мъфини с пресни смокини

Продукти: 
2 ч.ч. + 2 с.л. брашно 
2-3 големи смокини 
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
1 бакпулвер 
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
1/4 ч.ч. масло 

Приготовление:
Нарязваш плодоветена парченца и ги поръсваш с 2-те суп.л. брашно.
Разбиваш яйцето с млякото и маслото (разтопено предварително, но не горещо!).
Пресяваш брашното с бакпулвера, добавяш захарта и солта.
Събираш двете смеси с леко разбъркване и добавяш плодовете. Пак разбъркваш леко.
Разливаш в намаслени и набрашнени формички (аз ползвам старите добри алуминиеви чашки за крем карамел) и печеш в предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час (горе-долу).

Сервираш топли, поръсени с пудра захар или поляти с топъл разтопен на водна баня с малко масло шоколад и топка сладолед.
Цитирай

София

Мнения: 4 812
чувствам се длъжна да се отчета:

кремът със смокини стана много вкусен. гостите бяха впечатлени.

изядохме смокините, иначе щях да направя и мъфини (надявам се това да е различно от мъпети). следващия път...
Цитирай
Няма плод, който така да не понасям в сурово състояние и така да обожавам във всичките му други форми - в кекс, на сладко и т.н.!!!

Ето ти нещо лесно:

Мъфини с пресни смокини

Продукти: 
2 ч.ч. + 2 с.л. брашно 
2-3 големи смокини 
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
1 бакпулвер 
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
1/4 ч.ч. масло 

Приготовление:
Нарязваш плодоветена парченца и ги поръсваш с 2-те суп.л. брашно.
Разбиваш яйцето с млякото и маслото (разтопено предварително, но не горещо!).
Пресяваш брашното с бакпулвера, добавяш захарта и солта.
Събираш двете смеси с леко разбъркване и добавяш плодовете. Пак разбъркваш леко.
Разливаш в намаслени и набрашнени формички (аз ползвам старите добри алуминиеви чашки за крем карамел) и печеш в предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час (горе-долу).

Сервираш топли, поръсени с пудра захар или поляти с топъл разтопен на водна баня с малко масло шоколад и топка сладолед.

Здравей!
Понеже знам, че си опитен и добър кулинар, моля те да чуя твоето мнение за този крем със смокините (не става дума за мъфините, а за първия десерт-крем).
Преди време в друг форум имаше въпрос за т.нар. крем Луи, но отговор не последва (предполагам, че   и ти си виждала този въпрос) . От това, което пишеше там, разбрах, че е страхотен, че в него има смокини и някакви ядки.
И щото съм си любознателна - хукнах да го търся из мрежата, ама нищичко - нито в български, нито в руски сайтове.
Та въпросът ми е, да не би постнатият тук сладкиш да е този прословут крем Луи ? Ти как мислиш ???
Привет ! - 1 жена Very Happy
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Бе хора,амо на мен ли ми се изприщва устата като ям пресни смокини?  newsm78

Иначе ние се чудим какво да ги прави,имаме толкова много,даже падат от дървото и се размазват по тревата  Confused

Баба ми прави сладко от тях,ама като се знам,имам нужда точно от сладко.....
А този крем,може ли да се направи без прясон мялко,че не го понасям?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
Бубка , то прясното мляко е само ,за да разбиеш сметаната ,ако искаш пробвай със заквасена сметана.
Цитирай


Мнения: 373
Крем със смокини

1/2 кг. смокини -режат се на четвъртинки и се мариноват в сос:
В тенджера с вряща вода слагаме сок от 1/3 лимон,сок от 1/3 портокал ,3 с.л.захар, щипка канела и 100мл. червено вино.
Поставят се смокините и се киснат до изстиване на соса.
Разбърквме 1 пак. суха сметаня със 150 мл. прясна мляко и се прибавя 6 с.л. кисело мляко една по една като се бърка с бъркалка с една посока.
Смилат се 6 с.л. корнфлекс.А водата колко е? newsm78
 На дъното на десертна купичка се слага 1 с.л.от корнфлекса , покрива се със сметаната и отгоре се слага мед.Посрива се със смокини и се залива със соса от маринатата им.
Оставя се в хладилника да стегне.

Пробвай го и да нямаш някоя от съставките -струва си . Laughing
Цитирай

София

Мнения: 4 812
може и без прясно мляко сигурно. аз всъщност разбих едно пакетче от онези кремове, които се правят със студено мляко и сложих една кофичка заквасена сметана. без кисело мляко.

водата я сипах на око - да се покрият смокините в тенджерата.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Аз да питам нещо по въпроса с Мъфините със смокините....
Днес ги направих , но нали захарта се води "мокър" продукт , а аз я сложих при брашното , дали там ми е грешката или в това , че надрусах 3 огромни смокини и явно дойдоха в повече , но мъфините ми нещо понакиселяваха и станаха лепкави?!?! Не , че ще останат - имах гостенка и 3 броя "отидоха" , ей така , докато ги критикувахме... LaughingСъбирам мнения и съвети ,за следваща по-добра изява....  chef А и да питам , ако ги правя със сушени смокини , ще станат ли и да пропусна ли 2-те лъжици брашно за овалването им? М?
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Ще взема да направя и аз този крем,а и щом се киснат в алкохол,това е точно за мен  Laughing

Обичам десерти с алкохол.И с ром най-вече.Има толкова хубав аромат....Ще взема да пусна тема  аз за такива десерти.....
Цитирай


Мнения: 772
Крем със смокини

1/2 кг. смокини -режат се на четвъртинки и се мариноват в сос:
В тенджера с вряща вода слагаме сок от 1/3 лимон,сок от 1/3 портокал ,3 с.л.захар, щипка канела и 100мл. червено вино.
Поставят се смокините и се киснат до изстиване на соса.
Разбърквме 1 пак. суха сметаня със 150 мл. прясна мляко и се прибавя 6 с.л. кисело мляко една по една като се бърка с бъркалка с една посока.
Смилат се 6 с.л. корнфлекс.
 На дъното на десертна купичка се слага 1 с.л.от корнфлекса , покрива се със сметаната и отгоре се слага мед.Посрива се със смокини и се залива със соса от маринатата им.
Оставя се в хладилника да стегне.

Пробвай го и да нямаш някоя от съставките -струва си . Laughing

А този крем дали няма да стане  и с друг плод? Примерно сини сливи.
Цитирай
Аз да питам нещо по въпроса с Мъфините със смокините....
...ако ги правя със сушени смокини , ще станат ли и да пропусна ли 2-те лъжици брашно за овалването им? М?
Ако се накиснат във вода, стават сочни почти като пресни. А ако решиш да ги използваш сухи, добави още малко течност в тестото.

Относно овалването в брашно - дори и сушените плодове имат нужда от него, за да не паднат на дъното на формите.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора