Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

out of space

Мнения: 7 333
Как се правят?  Praynig
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Замесваш си каймата ,както си я правиш за обикновени кюфтета.Леко запържваш кюфтетата ,оваляни в брашно в малко мазнина.
В по-дълбок съд запържваш в малко мазнина 2-3 лъжици брашно до златисто , като бъркаш . Разреждаш с бульон , кисело мляко , само вода или прясно мляко - по твой избор-около 0,500 - 0,600л. Като бъркаш и видиш , че започне да се сгъстява , слагаш вътре кюфтетата да поврат малко в соса. Подсоляваш на вкус и сервираш.
Цитирай

Мелбърн, Австралия

Мнения: 780
Да ти кажа, но ще работя по спомени  Mr. Green после да не мЪ бийш!!

Продукти:
кайма (500 гр - най-добре смес)
ориз - 1 кафена чашка
магданоз, чубрица, сол, черен пипер
1 яйце
брашно
пащърнак - 1 корен
моркови - 2
лук - 1 средно голяма глава и 1 малка

Начин на приготвяне:
В тенджера се слага да заври вода и се прибавят голямата глава лук нарязана на ситно, нарязаните пащърнак и моркови. Сол на вкус. Остава се да къкри на тих огън с капак за да не изври. През това време ориза се сварява отделно до полуготовност. Омесва се с каймата, подправките, яйцето и малката глава лук настъргана или нарязана много на ситно. Оформят се малки топки (кюфтета) и се овалват в брашно. Внимателно се пускат във врящия бульон. След като се сварят (около 20-25 минути) кюфтета се изваждат внимателно. Бульонът се прецежда и зеленчуците се пасират.
В тенджера или дълбок тиган се запържват 4-5 супени бъжици брашно. Добавя се по малко от бульона при непрекъснато бъркане. Когато се постигне желаната гъстота се прибавят и пасираните зеленчуци и кюфтетата. При поднасяне се ръси с малко пресен магданоз!
Да ви е сладко.
(дано не съм пропуснала нещо)
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
Рецептата е взета от "Библиотека Биберон":

 Кюфтета с бял сос
Продукти (за една порция): 160 г телешко месо, 10 г ориз, 20 г лук, 7 г брашно, 20 г масло, 40 г кисело мляко, 1/4 яйце, морков, целина, магданоз, чубрица , лимон, сол, черен пипер.

Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата, яйцето, черния пипер, солта и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.

Когато и малкото Ви дете ще яде тази гозба, не използвайте подправки. Кюфтетата могат да се намачкат с вилица или да се пасират.
Цитирай

In transit

Мнения: 1 668
И мойте са нещо подобно на рецептата на майчето.
Забърквам кюфтета от каймата, малко изкиснат във вода хляб, яйце, чубрица, лук, сол и пипер. изпържвам ги в малко мазнина и после в тази мазнинка слагам лук, целина  и моркови нарязани на ситно. Оставям да се задушат и сипвам предварително разбита смес от 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, сока на половин лимон и 3-4 с.л. брашно (Ако е 500 гр. каймата), слагам и малко вода 1/2 чаша някъде и сипвам при зеленчука. Слагам сол и пипер на вкус и оставям да поври малко. Накрая добавям и кюфтетата. Може да се наръси с малко магданоз накрая. Става много вкусно. Има и още един сос, него баща ми го прави ама става по-тежък и не го харесвам много. Той се прави с брашно и  чесън. Ако те интересува ще напиша и неговото приготовление.
Цитирай

Бургас

Мнения: 59
Аз правя малки кюфтенца в пикантен бял сос така: леко изпържвам кюфтенца колкото орех, след това в мазнина запържвам няколко скилидки чесън/и с една става / и 1глава ситно нарязан лук, после 1-2 с.л. брашно и разреждам с вода, вино или бульон. Като клъкне пускам кюфтенцата да поврът в сосчето и овкусявам преди да снема от котлона с дафинов лист, чер пипер и т.н. по вкус.
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Хайде и аз да кажа.
В нас тази рецепта е много на почит. Даже моята половинка твърдеше че мрази такива кюфтета, но откакто аз готвя ги обожава ( яде по 8 за вечеря) Smile

Кюфтетата:
1/2 кг кайма
1 яйце
1/2 ч.ч. ориз
1 малка глава лук нарязана на много ситни
сол, черен пипер, чубрица
 Всяко кюфте се овалва в брашно ( да са кръгли и с големина малко по-голяма от орех). Спускат се в тенджера с вряла вода ( около 1 л или толкова, колкото да покрива кюфтетата. Аз ги правя в огромна тенджера, за да бъдат само един ред кюфтета. Варят се на слаб котлон.
Изваждат се с решетъчна лъжица в чиния, а бульона се прецежда, защото има ориз и лук от кюфтетата и ме дразни после соса. Така прецедения бульон се връща в същата тенджера.

Сос:
В купа се разбиват 2 яйца, 2л. брашно, 1/2 кофичка кисело мляко. Сол, черен пипер.
С черпак се взима малко от горещия бульон и се сипва в купата като за застройка при непрекъснато бъркане. Така докато температурите се изравнят.
После всичко се връща обратно в тенджерата и се включва котлона и се бърка непрекъснато до сгъстяването му.
Най-накрая слагам малко краве масло за разкош:) newsm22
Това е. Доста диеточно и гарантирано вкусно. Правя много често.


Забелжка:
Продуктите за соса съм писала на око. Всичко зависи от бульона колко ще е  в каква тенджера варите, но не може да се сбърка. Дпри да стане по-гъсто, винаги може да се разреди към края с вряла вода.

Цитирай

out of space

Мнения: 7 333
Благодаря ви момичета! Ето я равносметката...

Направих някакъв микс от всички рецепти и се получи убийствено вкусно! Та, ето какво сътворих: Каймата омесих с една глава лук, 1 яйце, джоджен, чубрица и черен пипер. Кюфтетата с големината на орех овалях в брашно и ги запържих, след което ги извадих в чиния. В мазнината запържих ситно нарязани 1 глава лук, 1 морков и 4 скилидки чесън. Поръсих с 2 лъжици брашно и разредих с 1 чаша телешки бульон и 1 чаша бяло вино. Като завря, изсипах 1 кофичка разбито кисело мляко. След 5 мин. върнах кюфтетата при соса и добавих 3 дафинови листа и малко къри. Стана страхотно!
Цитирай

София

Мнения: 3 777
Ерика, така както го описваш ме изкушаваш да сготвя нещо такова.

Аз от дете мразя кюфтета с бял сос.
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
ЕЕЕЕ супер звучи, но аз избягвам пържено под всякаква форма ( нали съм дебела) , а и искам да живея с орлите ( нали ще съм свекърва един ден и трябва да издържа на тормоза. Нали знаете, че свекървата е най-гадното нещо) Smile Извинете за офа.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 614

Аз от дете мразя кюфтета с бял сос.

и аз тоже  Sick

Но на Ерика и на Мамица не са им лоши преложенията  Peace
Цитирай


Мнения: 5 632
Рецептата бях я писала преди време в една друга тема тук.

Ето ви една малко по-засукана рецепта за Кюфтета бял сос- взета е от гръцко;  майка ми я е правила, много хубава става; аз все още не съм се пробвала да я сготвя. Сосът е малко по-разли4ен.
Кюфтетата се замесват като за пържене, но без хляб, с ориз вътре. Слагат се във вода да се варят до сваряването им.
Сос: В мазнина се слага брашно. Разрежда се с бульона от кюфтетата. Отделно се разбиват 2-3 жълтъка със сока на 1-2 лимона. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Към последния на струя се изсипват жълтъците, разбъркват се бавно и внимателно с вилица. След това яйчената смес се изсипва леко в брашнения сос като се бърка внимателно. Повече нищо не се вари. Нареждат се кюфтетата при соса и се разклаща съда. Ръси се с магданоз и черен пипер.
Цитирай
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.