Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 105
 • Пловдив
 • Мнения: 3 674
За моята ендо беше важно да е в референтни граници ФТ4 ,дори да е по-близо до долната.

# 106
 • Бургас
 • Мнения: 120
nlight когато отидох при лекарката в София ФТ4 ми беше 11 и нещо и тя каза че е идеално.Сега се е  покачило малко до към 12.Мисля че резултатът ти не е лош.Ти в кой месец си, или си родила.Защото знам че след раждането малко се обърква организма и докато влезе  в нормални граници хормона трудно се улучва правилната доза.

Иначе и аз съм си намаляла и увеличавала дозата.По принцип се усеща когато ти е много,почва едно много силно сърцебиене и нервност.

# 107
 • Мнения: 3 215
nlight, не мога да ти дам съвет колко и какво да приемаш, но ето моите резултати досега на ТСХ и ФТ4 (в скоби са реф. граници, защото първите изследвания са правени в една лаборатотрия, а останалите - в друга):
десетина дни  преди да забременея (края на юни) : ФТ4 15,01 (11.00-22.60), ТСХ 4,970 (0,35-5.00)
края на септември(след като вече съм на терапия с л-тироксин 50) : ФТ4 18.3 (10,3-24,5), ТСХ 1,43 (0,35-5)
края на октомври: ФТ4 17,9; ТСХ 1,29
началото на декември: ФТ4 14,43; ТСХ 1,73
Ендокринологът ми е доволен всеки път от резултатите и промяна в дозата засега не се е налагала.

# 108
 • Варна
 • Мнения: 526
Благодаря момичета,

Devil Kin, в момента съм в 10та г.с и точно за това се притеснявам, защото това фт4 е най-важно май точно сега.
Old Prort, аз имам чувството, че никога не мога да докарам ниво 17-18 Sad защото досега най-много ми е стигало до 14 и то при много ниско тсх.

Не знам ..как мислите кое е по-опасно - ниското тсх или ниското фт4. Доколкото знам за бебето е важно фт4, но казват, че тсх не е добре да е много ниско,...  но защо? Има опастност само по себе си да навреди, или пък правят връзка с фт4, което обикновено при ниско тсх е високо? При мен обаче при ниско тсх фт4 съвсем не е високо...изобщо....не знам кое да гледам сега ...тсх или фт4 Sad Кое да следа да е в норма? След като и двете очевидно при мен не могат да са в идеален вариант...

# 109
 • Бургас
 • Мнения: 120
в интерес на истината има някаква закономерност.Колкото по ниско ми е ТСХ толкова по високо е ФТ4.
Относно резултатите съм се консултирала с д-р Катя Тодорова за която знам че е една от малкото  които са специалисти по отношение на бременноста и ендокринологията.Не всички ендокринолози имат опит в такива ситуации.Затова съм и се доверила че ФТ4 при резултат 11 е много добре.

# 110
 • Варна
 • Мнения: 526
Девилче, а при какви реф. стойности ти е казала К. Тодорова, че фт4 11 е добре?

иначе, да в обратна зависимост за тсх и фт4, обаче за да докарам средни стойности на фт4, тсх ми пада доста (0,2-0,5). А нали уж трябвало да бъде между 1 и 2... newsm78

# 111
 • Пловдив
 • Мнения: 3 193
nlight, поздравления за лентичката! Лека и спокойна бременност ти желая и сладък бебок!
При мен е още по-объркано напоследък. С ниско ТСХ съм и с изключително ниско ФТ4 - 0.620. Три пъти увеличаваме Л тироксина и ТСХ пада, ФТ4 не помръдва. Вече съм на 100 микрограма и не знам дали ще има ефект. Попитах ендокринолога си дали вреди ниското ФТ4, а той ми отговори, че не вреди, важно било ТСХ-то и дори ниско като моето не било проблем. Обясни ми връзката и зависимостта между ТСХ и ФТ4, но кой да запомни Embarassed

# 112
 • Варна
 • Мнения: 526
Цецинка, благодаря ти за пожеланията ! Hug Най-после се престраших да я сложа тая лентичка:)

И аз забелязвам такава тенденция при мен - не ще тва фт4 да се вдига, нищо че увеличавам дозата. А при теб какви са референтните стойности на фт4?
Не знам какво мислят нашите доктори тук, но в материали в нета, намирам инфо, че ниското фт4 през първите 12 седмици (ниско в смисъл на долната граница на нормата) може да доведе до забавяне на психо-моторното рзвитие на бебето. При това важно било фт4 да е на горната граница на нормата. И дори препоръчват лабораториите да си променят лабораторните референтни граници за фт4 през бременността. Тоест да има реф. граници специално за бременни. В друг материал на български написан от асоциацията на българските ендокринолози, пише, че тсх през бременността трябва да се държи на долногранична граница (0,4-0,5). Това е нивото което имах преди доктора да ми намали драстично дозата! Излиза, че съм си била съвсем добре преди да ме "развалят" и сега... Sad Не мога да разбера защо има такова несъответствие между мненията на ендокринолозите тук.
Ето от тук може да се види целия материал, той е доста обширен де, но има част специално за бременните:
www.endo-bg.com/files/documents/preporaki-thyr-Print.doc

за съжаление току-що си преинсталирах уиндоуса и ми се загубиха линковете за фт4 дето бях записала Sad

# 113
 • Пловдив
 • Мнения: 3 193
Взех си папката и преписвам дословно. Съвсем в началото на бременността, около 7 седмица, ТСХ е било 1.6 при граници 0.2-4.5, ФТ4 не е изследвано. Около 11 седмица - ТСХ 0.137 / 0.49-4.67 /, ФТ4 1.45 / 0.71-1.85 /. Около 15 седмица - ТСХ 0.073, ФТ4 1.06 / референтните са същите /. Тука намаляме Л тироксина от рдуване на 50 на 75 на редуване на 50 на 25. Около 20 седмица - ТСХ 1.519 и вече започва ходене по мъките с ФТ4 - 0.610. Увеличаваме дозата на 50 на 75. 24 седмица или малко по-рано - ТСХ 1.656, ФТ4 0.620. Пак увеличаваме на 75 на 75. И последните ми изследвания - ТСХ 0.909, ФТ4 0.620 - не мърда #2gunfire Сеага съм всеки ден на Л тироксин 100, в началото на януари ще пусна изследвания и не знам какво ще правим за това ФТ4, което три поредни пъти не помръдва. Начев даже мислеше, че има грешка при перфектни стойности на ТСХ. Сигурно много объркано го написах, ако нещо не се разбира, ще поясня. Това, което си чела никак не ми харесва и като се има предвид, че при нас, ако не си имал проблеми преди да забременееш, по време на бременността никой не ти изследв хормоните на щитовидната. Ще погледна линка, който си дала.

# 114
 • Бургас
 • Мнения: 120
Аз тотално се оплетох вече SadЦецинка защо не го повториш в друга лоаборатория.Моето ФТ4 е  наред гледайки референтните на лабораторията  - 11,14   при (9,14 - 23,81 ).Сега съм го качила до 12,35 при (11,5 -22,7 ).На Тодорова направо дадох листа с резултата и тя ми каза да не се притеснявам.
nlight повечето лекари гледат ТСХ да е в най-долните си граници,дори под 1.

# 115
 • Варна
 • Мнения: 526
ох, голяма мъка с тия хормони Sad
Цецинка, ти в най-важните седмици си имала много добро фт4, а сега бебчето вече има работеща щитовидна жлеза и само си произвежда хормони. Обаче е наистина странно, че въпреки спада на тсх фт4 не се качва.

Явно при някой като нас е нужно да се държат много ниски нива на тсх за да може доколкото е възможно да вкараме фт4 в норма.
Но дали само по себе си ниското тсх (когато не е свързано с висок фт4) е риск за бебето? Ей тва не мога да разбера..

# 116
 • Варна
 • Мнения: 526
nlight повечето лекари гледат ТСХ да е в най-долните си граници,дори под 1.


ама доктора който ми намали дозата, каза че тогавашното ми тсх 0,54 е много ниско, а че не е опасно ако се вдига..важното е да не стига над 10  Shocked
А той е доста известен доцент с голям клиничен опит.
Преди това еднокринолойката при която бях (при предната неуспешна бременност) изобщо не искаше и да знае колко ми е фт4, искаше само тсх и фт3. Дори като настоявах да си пусна фт4, ми каза, че нямало нужда, защото фт4 през бременността било високо.  Shocked

Изобщооооо...не знам вече какво да мисля, и дали изобщо да ходя на ендокринолог, или сама да си нагласявам дозите (напоследък това правя..)

# 117
 • Бургас
 • Мнения: 120
Лелеле всеки лекар със собствено мкнение..Сега имам да свалям високо ТСХ.Мился че е най-правилно всеки да слуша лекаря си и ако има съмнения да се допитва до него.Защото иначе само се объркваме.Все пак те са учили за това не ние.
ФТ4 показава че ФТ3 е в норма.Затова  едни пускат фт3 други фт4.

# 118
 • Варна
 • Мнения: 526
обаче при някой хора има проблем при превръщането от фт4 в фт3. Даже затова има и перпарати, които са само т3. И така комбинират и двата вида лекарства за да може да се постигнат нужните нива. Принципно е най-добре да се изследва вичко.

Вярно е, че е добре да се слуша лекаря, обаче каква е гаранцията че сме попаднали на такъв, който ще ни лекува адекватно?
Не би ли трябвало все пак да имат ако не съвсем еднакво, то поне приблизително еднакво лечение? Аз съм попала на мнения коренно различни за един и същи проблем. Ето затова ми е толкова трудно да имам 100% доверие на някой доктор. И съм склонна ако се усъмня нещо, веднага да потърся 2ро мнение, 4е и 3то ако трябва.

# 119
 • Бургас
 • Мнения: 120
Определено е  по добре да са приблизително на едно мнение.Иначе ние се шашардисваме.Имаше една ендокриноложка,която беше казала на майка ми когато бях малка - "Понякога родителите се превръщат в по-добри специалисти и от лекарите"Това беше след като лекарката се заяде че имам гуша и опитите на майка ми да и обясни че няма такова нещо(аз нямам щитовидна жлеза и съм дала подробна  епикриза от професор по ендокринология и генетика).

Не видях ти от кой град си но аз за по сериозни проблеми ходя до София(в Бургас няма нормален лекар ).За жалост п
ак не е гаранция Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт