Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 септ. 2005, 16:39 ч.

Въпрос за дисплазията

 • 4 638
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 002
Искам да попитам първи стадий на дисплазия може ли да се лекува със специалните гащички или са задължителни каишките за разпъване на крачетата?

# 1
 • Мнения: 1 250
Мисля че дали каиши или гащи не зависи толкова от степента на дисплазия, а от възрастта на детето. Защото дъщеря ми с вродена луксация на едното и луксираща се става на другото краче се оправи само с гащички, но ги сложихме 2рата седмица след раждането.

Също така е важно постоянството - сваляла съм ги само за тоалет.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 002
Значи ли това, че на 5м. вече е късно за гащички? И дисплазия и локсация различни неща ли са?

# 3
Значи ли това, че на 5м. вече е късно за гащички? И дисплазия и локсация различни неща ли са?

Първо да уточня че не съм лекар, а само "изчела" много по въпроса.

Ако разгледаш долната тема "кога на ортопед" и видиш линковете - има много хубава статия за дисплазиите. Луксацията е дисплазия в крайна форма, сиреч вече изкълчена става.

Целта на гащичките и на каишите е да държи крачетата разтворени, в положение лотос. Ако смяташ че дете на 5 месеца няма да се върти настрани и ще лежи само по гръб без да натиска гащичките да си затваря крачетата - говори с ортопеда и му обясни че поемаш отговорността да стои така. Просто по-големите деца са по-подвижни и мерките за осигуряване на необходимото за лечението положение са малко по-драстични.

Ако въпреки всичко ти се сторят прекалено драстични, попитай ортопеда какви биха били последиците от нелечение на дисплазията и вземи решение. Мисля че за плитка или широка става няма да е много продължително лечението - колко време ви казаха че трябва да стоите? И кога ви казаха че има проблем, и как го видяха - на ехограф или на рентген?

Ако след разговора с ортопед решиш да сложите каишите, не отлагай много във времето, защото то работи против теб.

# 4
 • Мнения: 17
Попаднах на една статия, писана от майка, на чието дете са открили че има дисплазия на  6 месеца. Ето линка, ако някой се интересува:
http://www.zadecata.com/sb/index.php?page=0_20_3

# 5
 • Мнения: 7 552
Попаднах на една статия, писана от майка, на чието дете са открили че има дисплазия на  6 месеца. Ето линка, ако някой се интересува:
http://www.zadecata.com/sb/index.php?page=0_20_3
От доста време най-важното изследване е ултразвук на тазобедрени стави от ОПИТЕН ЕХОГРАФИСТ. Находките от ултразвуковото изследване се класифицират по Граф (Graf) и се постъпва съобразно тях. Рентген на тазобедрени стави вече се прави рядко и по специални случаи.
От Януари 2005 ААП има препоръка за задължителен ултразвук на тазобедрени стави при всички новородени, неависимо от това дали попадат в групата на висок риск или не. Много правлно и мъдро решение.
Можем да говорим и по-подробно на тази тема тук, но не знам колко интерес ще има за това...

# 6
 • Мнения: 1 250
Бърди, радвам се че си се заинтересувал от профилактичните прегледи в България. Та въпросния нормативен документ, побликуван в страниците на НЗОК пише за задължителен профилактичен преглед на тазобедрената става до 40тия ден от раждането. И въпросния нормативен документ важеше още от януари 2004г.

Също така вероятно си запознат, че личните лекари сключили договори с НЗОК разполагат с определен брой талони, с които предпочитат да осигурят качествено специализирано обслужване на по-фрапиращи случаи, затова просто си трайкат като става въпрос за профилактични прегледи.

Интерес има от моя страна, защото наистина осъзнавам последствията, които дъщеря ми избегна по чист късмет, и имам огромното желание да информирам всички майки за важността на този профилактичен преглед.

Въпросната "перпоръка" от Януари 2005 година за Гърция ли се отнася?

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 6 247
Аз също съм заинтересувана от темата

# 8
 • Мнения: 7 552
Въпросната "перпоръка" от Януари 2005 година за Гърция ли се отнася?
Да. Не като официална политика, а като практика на всеки "частник". Тук педиатрия се работи 99,1 на частно и отговорностите са големи-всичко, което ни улеснява веднага се възприема...

На тази страница можете да намерите :

http://aappolicy.aappublications.org/
http://www.aap.org/policy/ac0001.htm

 т. наречените "Policy statements"-това са официалните становища на ААП по ред въпроси. Много мъдри и ценни четива.
Отдавна бе известно, че ръчните прийоми са несигурен начин за диагноза на DDH. Освен това, много често дисплазия се появява впоследствие, а не непосредствено след раждане. Затова 40-ият ден се постави като логична граница, но във всяка възраст, ако възникнат съмнения може да се направи (повтори) УЗ изследване.
Прави се от ОПИТЕН ехографист-иначе полза няма.
Ехографските находки и състоянието на ставата се класифицират съобразно класификацията на Граф (Graf).

http://www.co-pediatrics.com/pt/re/copeds/abstract.00008480-2005 … nSpYeKUAGQyTWqc3x!1277578804!-949856144!9001!-1
Както ще прочетете тук:
"For the past 20 years, sonography of the hip has become the imaging procedure of choice to diagnose hip maturation disorders in German-speaking countries. "

Оттам нататък, ортопедите поемат децата, ако е необходимо. Ако се открие до 6-ият -7 ият месец DDH се лекува сравнително лесно.
Класификацията на дисплазията на тазобедрената става, публикувана на страницата на МЗ е анахронизъм. Препоръките за "профилактично"носене на гащички са неактуални. Употрбата на памперс, забраната за повиване, както и широката употреба на кенгуро за носене на бебетата са сигурни и достатъчни за всички деца, чиито УЗ изследване е нормално. Особено ценно е и носенето на бебетата "на хълбок" (странично) да се удтвърди и да замести количката.
Наличието на дисплазия НЕ Е  причина децата да прохождат по-късно, тоест връзка между двете няма.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2005, 18:45 от Birdie

# 9
 • Мнения: 1 250
Благодаря за линковете.

Те са на английски и за съжаление терминологията, използвана в статията е за специалисти, и едва ли повечето от майките ще могат да се ориентират с думи като ацетабулум и фемор, и н.т.

Тъй като статията е изключително за предизвиканата дисплазия, трябва да се има в предвид, че съществува и вродена дисплазия (моля те Бърди, допълни, защото не съм лекар, нито биолог а прост маш.инж.), която не се отличава съществено от предизвиканата, може би основно по момента в който се получава (поне това дето съм чела).

Наистина днес в България все по-малко бебета се повиват, но слагането на ортопедични или профилактични гащички е неприложимо по метода, препоръчван от повечето български педиатри - лежащо настрани. Тук препоръчват слагането на бебето настрани, за да не се задави ако се случи да повърне - явно това е по-често срещано от дисплазията. Ако в това положение успеете да сложите бебето, според мен има шанс точно гащичките на да предизвикат по-голямо усилие в тазобедрената става.

Моя опит е на майка на бебе с вродена диплазия, съчетана с непоносимост към млякото, изразяваща се в често повръщане. Положението, в което бебето лежа беше следното - в ортопедични гащички и по гръб - заради дисплазията. Наклонено дюшече заради повръщането, но ако сложите бебе в наклонено дюшече то се плъзга и стига чак до долния край. Затова едни тиранти се омотават през ортопедичните гащички, минават през раменете - да държат бебето да не се извърта и се закачат в горния край на дюшека. Това ме посъветва д.р Драганов - ортопеда, който лекува нашата дисплазия.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2005, 20:22 от dete_viara

# 10
 • Мнения: 7 552
Те са на английски и за съжаление терминологията, използвана в статията е за специалисти, и едва ли повечето от майките ще могат да се ориентират с думи като ацетабулум и фемор, и н.т.
Ще поясня. Как процедирахме досега?

*всички новородени при първият преглед (тук обикновено ни викат по домовете на 3-4 ден след като излязат от болницата) се изследват чрез ръчните класически прииоми за нестабилност на тазобедрената става-възможност за предизвикване на изкълчване и възможност за наместване на вече изкълчена става. Ако един от двата прииома е положителен или има каквото и да е било съмнение (например недостатъчно отвеждане в една от ставите, или "клик" например) децата се записват за УЗ. Ако от ултразвука има проблем, проследяването после е от ортопед-слагат се гащички, държащи крачетата фиксирани в положение "лотус". До 4-5 месеца проблемите са разрешени.
Всички останали деца с нормален ултразвук се третират като ЗДРАВИ. Препоръчва се памперс (не двоен!), носене в кенгуро или  странично на хълбок за по-големите. НИЩО друго не е необходимо да се прави и да се измъчват здрави деца-нито профилактични гащички, нито особени положения, нито Ro на тазобедрени стави.

Тоест УЗ изследване днес е това, определящо по нататъшното поведение при проблемни случаи, тъй като има вече точни критерии (Граф) по които да се определи коя става е проблемна и иска лечение.

# 11
На дъщеря ми й откриха дисплазия на 4 месеца, на лявото краче. Ние сме от Бургас и веднага тръгнахме за София, уж при най-добрите специалисти. В клиниката в Горна Баня ни прегледа професор Медникаров с ултразвук. Изписа ни ортопедични гащички и каза да отидем след месец, защото още не може да определи диагнозата. Тръгнахме си много притеснени. Бяха ми препоръчали още един детски ортопед в Ст. Загора- Д-р Радичев и на връщане минахме на преглед и при него.  Той ни изпрати на рентген и веднага се видя диагнозата. Сложи ни каишки или т.нар. Стремена на Павлик. Според него гащичките са профилактични и се слагат от раждането. При вече съществуваща диагноза излекуването с тях става за по-дълго време и не е гаранция. Докторът ме успокои и каза,че ще ги носи само 2 месеца. На мои познати детето беше с гащички до годинката. В началото много се притеснявах, беше април и ставаше все по-топло, как ли ще се измъчва детето ми? Как ще го разхождам по улиците?
Свикнах с всичко точно за една седмица. Откопчавах само каишките на крачетата, зада сменя памперса и пак закопчавах като лудите. Свалях ги само половин час преди баня и след това отново ги слагах. Дъщеря ми спеше с тях, носеше ги денонощно. Като и ги махах започваше да рита като луда, толкова ми беше тъжно, че отново трябва да я вържа. През цялото време правихме и упражнения: въртеливи движения на крачетата и лек натиск при разкрачване. Каишките ги слагах върху бодито, килотките и чорапките и отгоре обличахме връхна дрешка и буйки. Като се стопли съм ги слагала и на голо, те са меки и не убиват, поне не съм забелязвала да й наранят по някакъв начин телцето. Точно след 2 месеца и една седица, след 2 ра рентгенова снимка всичко беше наред. Веднага и купихме паяк и столче за хранене, още от ст. Загора, такава радост беше.
Дъщеря ми седеше самостоятелно при навършени 6 месеца, проходи на 11, което е сравнително рано след някакво подобно заболяване. На рожденния си ден танцуваше и щъкаше на всякъде.
Доколкото ми е обяснено и съм чела из книгите ДИСПЛАЗИЯТА е Липса на ядро или недостатъчно оформено такова на тазобедрената става( при нас липсваше на лявото краче, другото си беше наред). За съжаление това може да се види само на рентген, ултразвук не го хваща. Кофти е да облъчваш бебенце 2 пъти на рентген, но нямахме избор.
Важното е да сте упорити и постоянни, независимо дали е с гащички или каишки трябва да се носят денонощно. В крайна сметка детето ви нищо няма да си спомня. Дано да съм ви помогнала и да се оправи максимално бързо!

# 12
interesuva me prez zqloto vreme s kai6ite deteto v legnalo polojenie li e bilo

# 13
 • Мнения: 255
Здравей, на нас също скоро ни откриха локсацията и отскоро сме в каиши и аз като теб имах много въпроси към майките.Ние сме от Бургас ,откриха и луксацията на 4 ,5 месеца от 17 дена сме в каиши.Трудничко е но детето свиква правим и специална гимнастика на крачетата.Детето може да се слага по корем с каишите даже,това ни го препоръчаха защото по този начин то само си прави гимнастика на мускулчетата.Сега ще ходим на преглед на 15.Ако имаш някакви въпроси питай с каквото мога ще ти помогна.

# 14
 • в една мансарда точно под звездите ..........
 • Мнения: 312
На моят син му откриха дисплазия на дясната става! Лекарят тогава ни каза че още не е вкостена добре и ни исписа профилактични гащички и гимнастика на крачетата! Тогава ние бяхме на 5 месеца! Носихме гащичките 2 месеца като през тези два месеца доктора ни забрани да го пускаме да стъпва на крачетата си, да подскача на тях, както и да сяда, а моят син беше толкова подвижен че едвам го удържахме да стои легнал! Като махнахме гащичките той беше вече на 7 месеца и направо си седна самичък! А проходи изведнъж на годинка и една седмица! Така че не се притеснявай! Важното е да е навреме и колкото по-рано толкова по-добре!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт