Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 663
прочетох няколко стари теми за готвене на тиква, но реших пак да питам - може някой да се включи с нови "рецепти" Smile
та - какви комбинации и как готвите тиква за децата ? предполагам не е проблем да се сготви на пара ?
и също така кои хранения замествате ? (ясно, че това зависи и от самата комбинация)
Таня до момента е яла тиква само в готови пюрета, а сега искам аз да и я направя

предварително благодаря Smile
тони
Цитирай

София

Мнения: 9 087
Зеленчукови пюрета: с картоф; с картоф и цвекло;с карфиол; с картофи и карфиол; с ориз
Плодови:с ябълка;с ябълка и банан; с круши и банан;с авокадо и банан
Десерти: млечен крем-ванилия с тиква/това ни е любимо - и мама го хапва Embarassed/, бисквитена торта с горепосочения крем, тиквена халва/кремът се забърква със счукан сухар и се пече на фурна/.Само сварена тиква-подсладена или не, също много се харесва у нас Mr. Green
Изобщо аз съм голям фен на тиквата...Пък като пораснем ще папаме и рачел - майкоооо, как обичам Crazy
Цитирай


Мнения: 6 142
Белинда е дала повече идеи, отколкото изобщо са ми идвали някога на акъла по отношение на тиквата. Аз я давам печена или варена и толкоз. Освен това имам още един вариант за тиква, които ни е любим, но това е повече за мамите и за по-големите дечица. Ще го напиша, защото е лесно, евтино и много бързо.

Лесен плодов сладкиш
2 ч.ч. настъргани плодове - според сезона съм го правила с ябълки, тиква или дюля. В момента сме на дюля, естествено.
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
орехи - около 1/2 - 1 ч.ч. (може и без тях)
3-4 с.л. кисело мляко, в което се "гаси"
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
малко канела
2 ч.ч. брашно

Всичко това се разбърква добре с вилица, не е нужно да се използва миксер. Ако се слага дюля, може да се сложи малко повече кисело мляко, защото тя е по-суха от другите плодове, а може да се сиропира леко после сладкиша. Може и да не се прави нищо, все става.

Пече се в намазана тавичка (не много голяма, да има поне 2 пръста от сместа като се изсипе) на 200 градуса фурна.

Абе не е бебешка храна, ама от една седмица само това правя и се изяжда на същия ден и реших да се обадя. Спамърка се извъдих  Embarassed
Цитирай


Мнения: 3 663
ммм супер Smile сигурна бях, че ще дадете свежи идеи Smile
благодаря  bouquet  bouquet  bouquet

сладка хапке - т'ва е най-вкусния спам евър  Hug
Цитирай


Мнения: 3 663
ох, абе нещо не ми се опече добре сладкиша (не че не го изядох полусуров, то много вкусно било), обаче все пак си го искам и добре опечен Smile
та, сладка хапке, дай идея 'що така стана - отвън си се опече прекрасно (даже попрепече), но отвътре си остана леко сурово
аз го извадих, защото вече щеше да изгори отвън
дали сместа ми е била малко рядка (признавам си, че сложих мъъничко повече тиква) или да хвана да намаля фурната малко (пекох на 200, но може пък да ми е по-силна знам ли)
или пък защо може да е  Thinking
Цитирай


Мнения: 6 142
Може да ти е била малка тавата  Mr. Green
(ще ме прощаваш за иконата, ама се сетих за един виц, дето не е затози форум)

Размерите на моята тава са 20х30 см. - значи нещо такова ти трябва.
А за количеството на тиквата - и аз я слагам на око, ако нямам орехи, слагам повечко тиква. Но обикновено се изпича. Освен да пробваш на 180*, ако ти се занимава да правиш втора проба, то все пак и фурнит еса различни. И не я загрявай фурната предварително.
Цитирай


Мнения: 3 663
хм... добре, ще пробвам в друга тава и на по-малко градуси..
иначе не съм я загрявала предварително, обаче тя страшно бързо загрява...
добре де, както и да е, ще му намеря цаката Smile

ама ся с тоя виц как интересно ми станааа....
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Тони, да ти кажа аз как и давах на Ева тиквата. Значи  тъй като тя е сладникава я добавях към други такива по-сладки зеленчуци, например с картоф, тиквичка, печена чушка, червено цвукло, ориз, като забърквах различни комбинации от тях.
Сега вече тъй като я захраних полека с белтък правя крем карамел с тиква и на нея доста и се услади. Кажи ми дали да пиша рецептата, тъй като май я имаше и в готварския.
Друго, което правя е :

Супа от тиква

ПРОДУКТИ:
1 голямо парче тиква
2 или 3 картофа според желанието
малко целина глава или стрък
магданоз
1  червена чушка
2 моркова
фиде по избор
подправки по избор (кимион, черен пипер, индийско орехче или джинджифил)
2 с.л. олио или зехтин

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се нарязва на кубчета и се вари бавно до омекване, но тиквата да е леко хрупкава. Мазнината и подправките се слагат накрая.
Много е лесна и вкусна. Когато я правя и за Ева слагам само малко черен пипер и джинджифил. Ако сложиш повече картофи и я пасираш накрая става страхотна крем супа, като при сервиране можеш да добавиш по една лъжица заквасена сметана или малко прясно мляко.

Ето още една рецепта подобна на крем карамела с тиква, но тук тиквата се пече предварително :

Тиква с мляко

ПРОДУКТИ:
700 гр. тиква
500 мл. прясно мляко
3 бр. яйца
3 с.л. растително масло
2 с.л. брашно
200 гр. захар
1 бр. ванилия


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквата се обелва и нарязва на филийки. Филийките се подреждат в подходяща тава. Поръсват се с брашното, добавя се щипка сол и се полива с растителното масло. Тиквата се полива с една к.ч. студена вода и се пече до омекване и зачервяване. Млякото се сварява, добавят се захарта и ванилията. Отделят се жълтъците от белтъците. Млякото се разбърква до разтваряне на захарта и се добавят разбитите жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа. Тиквата се залива равномерно с добре разбърканата смес. Пече се в умерена фурна до зачервяване. Поднася се студено! 

 
Пудинг от тиква

ПРОДУКТИ :
400 гр. тиква
2-3 с.л. захар
50 гр. прясно мляко
3-4 бр. Яйца
малко сухар
5 г. Масло
5 г. Брашно
1 ванилия

ПРИГОТВЯНЕ :
Тиквата  се изчиства и се настъргва на ситно ренде. Задушава се с маслото, част от захарта и прясното мляко до омекване. Снема се от печката да поизстине. След това се прибавят разбитите със захар жълтъци, брашното и сухарът. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалата захар и се прибавят с леко бъркане. Слага се ванилията. Пече се в намазана с масло и поръсена със сухар форма на умерена фурна.


Цитирай


Мнения: 3 663
Зори, благодарско Smile всичко звучи супер вкусно Smile обявявам октомври за месец на тиквата у нас и почвам наред  Mr. Green
а крем карамела с тиква май съм го виждала в готварския и аз, хайде ще потърся и ако не го намеря, ще те помоля да ми го напишеш и него  Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.