Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 септ. 2005, 02:25 ч.

За Алергиите като психичен проблем

 • 1 008
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 552
Месеци прекарах в четене на различни житейски истории и страдания по форумите. Няма други заболявания в детската възраст, които да причиняват такава психична зависимост на майката от "тесният специалист" както алергиите ( на сън и наяве).
За съжаление, в много малко от случаите се виждат истински алергични заболявания, които са наистина сериозен проблем и за нас педиатрите.В останалите случаи с тъга отбелязвам, че поради:

*липса на качествена педиатрична помощ и компетентност по всекидневни педиатрични микро-проблеми.
*грешни диагнози, породени от абсурдни схеми на захранване-плодови сокове през първият месец например, и още по-абсурдни експерименти със соеви и лечебни млека, царевични брашна, безлактозни млека.
*преувеличен страх при проява на невинни и лесно лечими заболявания-хрема например, или лека екзема
* абсолютизъм-"Детето трябва да е без НИКАКЪВ секрет от носа-дори и капчица!!!, без петънце също по кожата".

майките стават жертва на недобросъвестни и биват манипулирани с години.
Един с "фенерче" поставя диагноза Алергичен ринит, друг дава абсурдни разреждания на лечебните млека, трети забранява ваксинациите до живот, четвърти "подготвя" детето чрез антихистамини "за зимата", пети захранва с кашкавал, а после с овче сирене и т.н и т.н.
Използвайки естественият страх за здравето на детето, родителите без да търсят второ мнение ( и трето даже) подлагат децата си на недопустими експериментални терапии с месеци, тежки диети с изключване на ред важни хранителни съставки ( всяка диета с изключване на 1-2 основни храни е тежка за детето!!), отлагане на важни ваксинации с години, водещи в крайна сметка до живот във вечен страх за състояния, които всеки компетентен педиатър би признал за "несъществуваща патология".
Много често родителите не са в състояние да различат обективно и безпристрастно на кое ТОЧНО се дължи подобрението на детето. Повече са склонни да отдадат значимото на "терапийте" или на "диетите". Всъщност, повечето от заболяванията, които дискутирате тук ( с особена сила това важи за АД) са със затихващ ход и се самоизлекуват с достигане на определена възраст, колкото и тежки рецидиви да правят понякога.

С времето абсурдността на ситуацията неизбежно стига до хиперболичност:

*да се "подготвим за зимата с лекарства".
*посетихме го за да "ни подготви за зимата с Аериус"
*"ще пием Бронховаксон"
*"да започнем (продължим) профилактиката на хранителната ни "алергия" чрез приемане на Аериус" и т.н. и т.н. .
И "Контролни прегледи", след "Контролни прегледи" се контролира нищото и се определя "дозата на овчето срене" чрез препоръки.

А това е всъщност борба на "Дон Кихот с вятърните мелници". В условията на силна психична зависимост, Вие нямате вече собствена преценка ИЗВЪН света на АЛЕРГИЙТЕ. Всяка хрема->>алергична, всяка пъпка->>уртикария. Децат почти нямат детство от прекалени страхове. Започва социално ограничаванe (несъзнателно разбира се),подтискане чрез вечни забрани и "не"-та-тъжно детство, тъжни родители.

Няма истина от последна инстанция-има много начини да се излезе от дадена ситуация. Една пъпка или малък обрив от шоколад стават повод детето да гледа другите деца и да страда, че е "по-различно". А всъщност може да се овладее бързо уртикарията, и да не се ограничава детето, с надеждата, че ще се десенсибилизира. Много често, не дадена храна, а некачествената и изработка причиняват алергии ( както например с фалшивите, натъпкани с лецитин псевдо-шоколади или плънките им). В повечето от случаите също, ненужните лечебни млека и приложението им без показания са "довели" детето до състояние да реагира на почти всичко, а Вас до тотална депресия. Но разбирате ли го това??

-"Докторе пак имаме пъпки"
-"Даааа, обостряне на Алергията-Аериус за 2 месеца..."
и така до безкрай...

Всичко, което Ви е нужно, е да се доверите на педиатъра си, както правят толкова хора по света. От Вас зависи кого и по какви критерии ще изберете. Правете мъдри избори...

Истината ( поне както я виждам аз) трябва да се казва

Последна редакция: пт, 16 сеп 2005, 19:29 от Birdie

# 1
 • Мнения: 703
Истината ( поне както я виждам аз) трябва да се казва
Първо, не е много ясна целта на цялото това многословие. Thinking

И определено, това е истината, която виждаш ти.
А аз съм майка - на алергично дете, с АБКМ.
Не мога да се съглася, че картината, която описваш отговаря на действителността. Не и за моето дете. Няма да оттегчавам пишещата аудитория с историята на заболяването, консултите с различни педиатри, назначени терапии и т.н.
Само ще посоча, че в момента детето е на долупосочената възраст и е с овладени прояви, не приема антихистамини, но е на диета, която изключва всички "неща за храна", които съдържат оцветители, консерванти и добавки, като подобрители, сгъстители и дрън, дрън.
Смених първата педиатърка на детето, която го лекуваше=наблюдаваше Close до 1 годишната му възраст, защото според нея едно дете щом расте, яде и се** - няма проблеми. Мнението на Бърди /или там както се чете/ ми звучи по подобен начин и ме нервира.

# 2
 • София
 • Мнения: 31 570
са със затихващ ход и се самоизлекуват с достигане на определена възраст

аз милата бях един такъв случай. Мама не ми е прилагала "терапиЙ", слушала е лекарите, не един или 2ма. Но пък те нали разбирате не знаели какво ми е.
"Алергия на нервна почва". Малко ми е странно как малко дете може да изпадне в алергичен шок и то от нерви. Колко пъти ме е носила на ръце до п-ката, а д-рите пляскат с ръце и гледат странно. За диети не си помням, най-верочтно и аз съм била на диета. Имаше и едно отвратително лекарство, което ми бяха изписали, пиеше се при поява на обрив, а не за предотвратяването му.

"Всичко ще отшуми с пубертета". Да, отшумя, няма и помен вече ... но пък по колко д-ри ходихме, и мъки, и излседвания, и тестове, и нищо.

"А всичко, което Ви е нужно, е да се доверите на педиатъра си, както правят толкова хора по света." За какво доверие може да става дума при положение, че не знае какво му има на детенце?

# 3
 • Мнения: 1 250
" *липса на качествена педиатрична помощ и компетентност по всекидневни педиатрични микро-проблеми.
...
*преувеличен страх при проява на невинни и лесно лечими заболявания-хрема например, или лека екзема"


А ти самия налучкваш ли средата между тези две крайности?

Когато не си 24ч до детето как преценяваш "преувеличен страх при проява на невинни и лесно лечими заболявания" или оказваш "качествена педиатрична помощ"?

# 4
 • Мнения: 7 552
Когато не си 24ч до детето как преценяваш "преувеличен страх при проява на невинни и лесно лечими заболявания" или оказваш "качествена педиатрична помощ"?
Довеждате детето за преглед ( или по домовете-както се случи)->Преглеждам го (+ уши )->Казвам Ви какъв е проблема и какво трябва да се направи.
Ако нещо Ви притеснява в ежедневието->телефон->разговор, разяснения, преглед ако е нужно.
Мисля, че и Вие така постъпвате...

# 5
 • Мнения: 1 076
ммм, има и нееещо вярно. Вина за тези "страхови неврози" у майките обаче имат лекарите преимуществено. Лепят диагнози и диети вместо "добър ден" и кууупища лекарства и забрани. Съжелявам, но нямам добро мнение за дерматолозите... обикновено те са първите, които замерят с алергии който им влезе в кабинета... Thinking

# 6
 • Мнения: 6 142
Има доза истина в това, което казваш.
Но майките ли са виновни, когато лекарите (педиатрите в частност) прикриват некомпетентност с универсалната днес диагноза "алергии". Да си алергичен в наше време е почти задължително... Причините за това са много - една от тях аз откривам в порочната система на здравеопазването в БГ. И за това намирам, че за съжаление си прав за някои неща. (а, да - имам и едно алергично в къщи, познавам тая страна на медала)

# 7
 • Мнения: 7 552
Има доза истина в това, което казваш.
Но майките ли са виновни, когато лекарите (педиатрите в частност) прикриват некомпетентност с универсалната днес диагноза "алергии". Да си алергичен в наше време е почти задължително... Причините за това са много - една от тях аз откривам в порочната система на здравеопазването в БГ. И за това намирам, че за съжаление си прав за някои неща. (а, да - имам и едно алергично в къщи, познавам тая страна на медала)
Не го написах с цел да упреквам майките в каквото и да е било. Написах го под впечатление на абсурдното поведение на кръг "тесни специалисти", чиито практики освен че са недопустими, са и арогантни, защото залагат на незнанието на родителя. Искам майките да видят нещата отстрани - те виждат само дървото, но не и гората. Има и други пътища, има и друга истина-време е да пораснем.

# 8
 • Мнения: 6 142
Тъжното е, че майките виждат гората, или поне част от нея, само ако вече са минали по част от пътя. След време, понякога - след израстването на детските болести. Но какво може да се промени тук - нали знаеш приказката : Сития на гладния не вярва. Аз мога да препоръчам на някоя майка да потърси второ, трето, пето мнение, защото вече съм минала по тоя път и знам, че препоръките на лекаря няма да доведат нещата до никъде в дългосрочен план, но на мен ли да повярва жената, или на специалиста с образование, квалификация, голяма практика и авторитет... Въпросът е риторичен.

И понеже пощенската ви кутия е препълнена - малко офф, само за информация - дъщеря ми се оправи, вероятно с помощта на Ентерол-а, който почнах да й давам по два пъти дневно два дни поред.

# 9
 • Мнения: 3 453
Само искам да кажа, че родител не се става за един ден, нито за една година, а май ще се учим на това цял живот. Така че как да умеем да преценяваме нещата в самото начало на развитието им, да речем някаква алергия, ако не знам какво представлява тя, И как да умеем да реагираме винаги правилно и адекватно.....
Аз лично вярвам на лекарката ни, да е жива и здрава, но дори само за една година и половина вече съм отчела някои лични грешки с дъщеря си. Далеч съм от мисълта, че ще съм безгрешна и винаги ще знам какво, кога и как да правя.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 543
Алергиите- болна тема на голям брой майки и....бащи (да не забравяме и тях). Какво да се прави - времената са такива, казват едни. Давай му от всичко да свиква, казват други. А ти...стойш на кръстопът и се чудиш какво да правиш, да дадеш ли парченце шоколад или не?!?! Моят син все още не знае какво е това, макар че е почти на две годинки и не знам от страх ли или от незнание защото някой доктор не те е позапознал малко повече с проблемът АЛЕРГИЯ. Или стоиш и си мислиш, че детенце е още малко и може да почака и с това удоволствие от живота. Но ... ДО КОГА !?!? се питам вече. В началото уж нищи му нямаше (имахме си суха кожа по рождение), после АБКМ (появиха се пъпчици), после пак нищо му нямаше (така и не изчезнаха пъпчиците) а сега пък Лактозна непоносимост(че детето се..... Embarassed подриска два месеца). И така в един порочен кръг (нищо, че пъпкити така си и седят и не се повлияват от Елоком напр. Друго мазило не са ни предлагали, просто било вид кожа Shocked). И накрая резултатът от цялата тази история е, че детето все още ми е лишено от безброй неща, избираме си компания в игрите на вън (за да няма за ядене нещо "забранено" за нас), а в къщи се оказва, че и ние с таткото сме на диета с малкия, т.е. лишенията са за всички. Къде е краят и аз все още не знам. Каква ли торта ще има за празника се питам, защото от предишната милия така и не опита. Sad

# 11
 • Мнения: 1 250
Погледнато под друг ъгъл, синът ми имаше хрема продължаващи месеци, и пробвахме всякакви капки... докато една година не забелязах че точно 5 минути след като отидохме на една поляна носът му се наду и запуши.
Може би пък съм попадала все на другия вид доктори, но детето се мъчи години наред със запушен нос и нощно неспане, сърбежи в очите и т.н.

Тази година започнах да му давам антихистаминов препарат както каза алерголога $при първи прояви$,  е вярвайте - спестихме много капки за нос и очи, и най-вече не си горим лигавицата на носа с всевъзможни капки (дори и бивацин са изписвали).

Това имах в предвид - литкането по двете крайности е неприятно, най-вече за самото дете.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт