Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 септ. 2005, 17:44 ч.

За изплащането на болничните

 • 1 570
 • 24
 •   1
Отговори
 • София/Калифорния/Сан Диего
 • Мнения: 437
Здравейте бъдещи и настоящи мами,
Имам въпрос за болничните и моля да ми отговорите. По здравословни причини явно ще изкарам цялата си бременност в болнични и няма да мога да се върна работа. Понеже трудовия ми договор е за 150 лв., предполагам че ще ми изчисляват болничните върху него. Интересувам се има ли възможност тези болнични да ми ги изчисляват върху реалната заплата, а не върху тази в договора? И ако все пак това не е възможно, значи ли това че ще взимам 80% от 150 лв.?
Благодаря ви за отговорите

# 1
 • там край реката
 • Мнения: 129
Здравей бъдеща мама Grinning.Болнични се изчисляват като се взема среднодневния осигурителен доход за 6 те месеца преди болничния.Така че преди първият ти болничен ти 6 месеца си работила,нали?А колкото до 150 лв.,към тях се прибавя и процент за прослужено време.Ти колко стаж имаш и получаваш ли такъв процент?

# 2
 • В центъра на Стара Загора
 • Мнения: 1 259
Здравейте Grinning. И мен ме интересува един въпрос свъразан с болничните,ако може някой да ми отговори.Значи аз се водя фективно на работа заради майчинството,след 1 м. трябва да излеза в болнични,интересува ме ще вземам ли някакви пари след като не работя наистина там Rolling Eyes?А болничните кой ги плаща НОИ или работодателя? Thinking

# 3
 • София
 • Мнения: 955
Болничните се изплащат върху заплатата върху, която сте били осигурявани последните 6 месеца. И не са 80, а 90 %. И няма начин да ви се изплатят болнични върху реалната заплата. Болничния се изплаща от работодателя, но НОИ го превежда от своя страна по сметката на фирмата работодател и е за сметка на НОИ.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Здравейте Grinning. И мен ме интересува един въпрос свъразан с болничните,ако може някой да ми отговори.Значи аз се водя фиктивно на работа заради майчинството,след 1 м. трябва да излеза в болнични,интересува ме ще вземам ли някакви пари след като не работя наистина там Rolling Eyes?А болничните кой ги плаща НОИ или работодателя? Thinking..
След като работиш фиктивно, това означава, че и фиктивно ще ти плащат. Освен ако работодателят ти, който предполагам е частник, не завърти някоя далавера с НОИ.
За останалите, които не работят фиктивно, Чимихумухуму ( Боже, какъв никнейм ), е написала всичко точно - 90% от трудовото възнаграждение, получавано през последните 6 месеца.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 4 216
И аз се водех фиктивно на работа, сега получавам майчинство, получих и пари за времето, когато бях болнични 45 дни преди раждане. То и затова е фиктивната работа, за да се получат тези пари все пак, иначе за какво ти е?!  Sunglasses

# 6
 • София, Младост 1
 • Мнения: 4 351
Болнични се изплащат върху осигурителния доход. В началото болничните ще бъдат издавани, като общо заболяване докато не дойде време за 45 дни преди раждането, които се водят за бременност и раждане. Общото заболяване се изплаща 80%, а бременност и раждане 90%.
Съмнявам се да ти ги изплащат в/у реалната заплата. НОИ превежда на работодателя сумите по официално декларираните доходи и ако той има желание да ти ги доплати за своя сметка до размера на твоята заплата - направо чудесно. Пожелавам ти го. Grinning

# 7
 • Мнения: 1 602
Зе сведение 90% са болничните само за 135-те дни, от които 45 преди раждането...другите болнични про време на бременността са 80 % върху месечната сума, върху която са те осигурявали- т. нар. осиг. доход.
Добре е, че върху болничните не се начислява Данък общо доход и можеш да получиш повече, отколкото заплатата Simple Smile

# 8
 • София
 • Мнения: 1 582
Добре е, че върху болничните не се начислява Данък общо доход и можеш да получиш повече, отколкото заплатата Simple Smile
Това не е вярно във всички случаи.
Вярно е само, ако сумата, върху която те осигуряват е равна на месечната заплата.
Ако обаче заплатата ти е над осигурителния праг (т.е над 1500 лв.) и ако имаш трудов договор с по-ниска заплата и те осигуряват на него, но ти плащат по устно споразумение повече, тогава болничните, макар и без данък, са по-малко от заплатата, която взимаш.

# 9
 • Мнения: 1 602
Nati_nat ами аз говоря за ДОД точно за случаите, в които получаваш договореното с трудовия договор- то това е реалната заплата всъщност...за МРЗ стана ясно мисля още в началото....

# 10
 • софия
 • Мнения: 185
Нати_Нат не разбрах за ДОД как стой въпроса?

Тоес ако заплатати е над 1500 да речем например 1600 и това е заплатата която е посочена в ТД, и  реялно след данъците и удръжките ти вземаш по малко .
   Как стой въпроса тогава начислявали ти се ДОД или не ?
Реално ще взема ли 90 % от заплата която съм получавала до сега (след данъците) или ще е по голяма заради това че няма да ми се начисли ДОД?
 Имам и още един въпрос за преходните 6 месеца към заплата съм получила и бонус (което е заведен като премия съответно върху него имам платене всички данъци и удръжки) той че се вземе ли предвид като се изчислява болничният ми ? Мога ли да очаквам малко по голяма сума заради бонуса?

# 11
 • София
 • Мнения: 1 582
Nati_nat ами аз говоря за ДОД точно за случаите, в които получаваш договореното с трудовия договор- то това е реалната заплата всъщност...за МРЗ стана ясно мисля още в началото....
ОК, не съм те разбрала, права си, в този случай е точно така.

# 12
 • Мнения: 1 602
ОК, не съм те разбрала, права си, в този случай е точно така.
Цитат

 Simple Smile И ти си права

# 13
 • София
 • Мнения: 1 582
Нати_Нат не разбрах за ДОД как стой въпроса?

Тоес ако заплатати е над 1500 да речем например 1600 и това е заплатата която е посочена в ТД, и  реялно след данъците и удръжките ти вземаш по малко .
   Как стой въпроса тогава начислявали ти се ДОД или не ?
Реално ще взема ли 90 % от заплата която съм получавала до сега (след данъците) или ще е по голяма заради това че няма да ми се начисли ДОД?
 Имам и още един въпрос за преходните 6 месеца към заплата съм получила и бонус (което е заведен като премия съответно върху него имам платене всички данъци и удръжки) той че се вземе ли предвид като се изчислява болничният ми ? Мога ли да очаквам малко по голяма сума заради бонуса?Ето как стои въпроса, когато заплатата е над одигурителния максимум от 1500 лева:

1. Всеки месец взимаш заплата, която е равна на брутната ти заплата (договорено + клас за прослужено време), намалена с ДОД и осигуровките. Ти си знаеш колко е при тебе, защото аз не знам какъв данък се плаща на 1600 лева и колко взимаш като чиста заплата.

2. Когато излезеш в тези 135 дни болнични, ще взимаш 90% от 1500, т.е. 1350, само ако през последните 6 месеца са те осигурявали всеки месец на 1500, без изключение. Но ако в някой от месеците си била болнични и си паднала под 1500 като заплата (брутната, не чистата), следователно и осигуровката ти е била върху тази сума, т.е. по-малка от 1500. Тогава болничните си смяташ като изчислиш 90% от средномесечната осигурителна сума за последните 6 месеца. Във всички случаи вече ще е по-малко от 1350, но само ти можеш да си го сметнеш, аз не знам дали си в тази ситуация и дали някой месец си падала под 1500 за осигуровка и с колко.

Сега за бонуса. Ако без бонуса са те осигурявали всеки от 6-те последни месеца на 1500, от бонуса няма да вземеш повече, защото 90% от 1500 е максимума. Но ако си била болнични, и поради тази причина някой от тези месеци са те осигурявали на по-малка от 1500 сума, а после като си взела бонус и него са го осчетоводили не само като извънредна за месеца премия, а като бонус за по-дълъг предходен период, тогава става преизчисление и доплащане на осигуровки. Ако при това преизчисление на бонуса за всеки от 6-те месеца се е стигнал тавана от 1500, то тогава взимаш 90% от 1500, т.е. 1350, т.е.максимума. Ако и след преизчисленията не си стигнала 1500, то тогава си смяташ по горната схема 90% от средномесечната осигурителна сума, но не само от заплатата, а заедно с бонуса.
 
То и аз май го обясних много сложно ... но ако нещо не ти е ясно, пак питай.
 

# 14
 • софия
 • Мнения: 185
да нещо не го рабрах

Защо 90% от 1500 а не от 1600 ?
защото осигуровките и данъците се плащат върху брутната в случая 1600.
 
И като си гледам фиша никаде не виждам някакъв праг 1500 лв , това което аз знам е че от брутната заплата се вади минималната заплата и от получената сума се започва изчисляване на данъците и осигоровките?

А къде го има посочен този таван 1500 лв за болничен, мисля че премахнаха закона за таван на сума върху болничен ?

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт