Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-81 от 81 отговора

София

Мнения: 49
Здравейте момичета Smile

В голямо чудене съм Rolling Eyes Останаха ли много жени е днешно време, които сами си точат корите за баницата? Струва ми се, че тази традиция отмира, а все си мисля, че е хубаво да се запази!

Кажете вие лично бихте ли си точили сами корите за баницата?
Цитирай


Мнения: 246
Бих , да ! Не знам дали ще се справя , не съм пробвала досега.

Правила съм дърпана баница.
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Точа ,да! Винаги,когато имам време предпочитам аз да си точа корите за баница(със сирене,със спанак или с тиква...  Crazy )
Вкусът не може да се сравнява с купенте кори.Спор няма...

Мама(да ми е жива и здрава!) ме научи и си поддържам когато мога наученото Laughing
Цитирай


Мнения: 6 472
И аз го правя когато имам време, наистина вкусът е съвсем различен. Сама съм се учила, не мисля, че е голяма философия, но и не се имам за голяма майсторка в точенето. Но всичко с такива кори ми е в пъти по-вкусно, отколкото с купените.
Цитирай

Плевен

Мнения: 398
Меся много, но никога не съм си точила кори за баница. Време е да пробвам май. newsm78
Цитирай

сусурлево

Мнения: 474
Не не точа не съм се и пробвала . Купувам къпани кори много ми харесват
Цитирай


Мнения: 4 924
Рядко точа и всеки път си казвам, че повече няма да купя готови, ама като бързам и взема че изпратя мъжа ми до магазина за готови...
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 490
Да, но не винаги - когато имам време и желание  Smile
Цитирай


Мнения: 1 137
И аз рядко точа, повече сме на готови, даже напоследък готови малки банички на Белла печа.
Цитирай

в кокошарника

Мнения: 1 194
Няколко пъти годишно , да не забравя как ставаше  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 3 482

Мога, точила съм, НО сега крада....  Whistling
Цитирай


Мнения: 407
Да   Peace но не винаги  Blush
Цитирай

София

Мнения: 4 993

Мога, точила съм, НО сега крада....  Whistling

hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
Разсмя ме... 35 35 35 35
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 664


 Да, винаги точа сама корите.Готовите не ги харесвам.
Цитирай

София

Мнения: 49
Момичета, вие ме вдъхновявате! Smile И аз попринцип обичам да меся, но кори съм правила само веднъж с помоща на майката на гаджето ми и не съм сигурна, че съм усвоила много добре технологията. Трябва да потърся лесни рецепти и да пробвам пак Smile Такава баница става много по-вкусна! Стига само да имаш малко повече време Smile
Цитирай

Bruxelles

Мнения: 293
И аз точа, ама само за специални случай, че иначе ме мързи. А мъжа ми само ме тормози за домашна баница. Ще взема да спретна през уикенда   
Цитирай


Мнения: 932
не мога, или по-точно не съм пробвала Embarassed Rolling Eyes, иначе домашно точените наистина ми харесват повече Peace
Цитирай

Под звездите

Мнения: 334
От скоро се нучих да точа и  вече имам правени три баници.
Точа когато съм сама и нямя никой около мен да ми пречи,но за по бързо прибягвам до готовите.
Цитирай


Мнения: 6 270
И съм точила, и съм дърпала, и съм въртяла - всичко поне по 3 пъти...  Laughing  но напоследък мноооого рядко.
Цитирай


Мнения: 1 800
Точа повече през зимата.
Цитирай


Мнения: 222
Точила съм, но много отдавна си правя баниците с готови кори. Е вкусът не може да се сравни разбира се, с домашно точените.
Цитирай

София

Мнения: 156
Аз все още не съм точила, но имам намерение да се пробвам. Рецепта имам, само чакам удобен случай Smile 
Цитирай


Мнения: 71
аз не точа,защото купувам от Турция /там им казват юфка/
Цитирай

До две съкровища

Мнения: 1 740
не мога, или по-точно не съм пробвала Embarassed Rolling Eyes, иначе домашно точените наистина ми харесват повече Peace
и аз така, ама смятам скоро да пробвам.
Цитирай


Мнения: 6 270
От тази тема ме засърбяха ръцете  Smile че да видим... Ще ли, или пак ще ме домързи...
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 536
От тази тема ме засърбяха ръцете  Smile че да видим... Ще ли, или пак ще ме домързи...

Пък като си начешеш сърбежа с една баница може да ме поканиш  Blush. Жадувам за домашна вита баница. Това е нещото, което не умея. Мама точеше перфектно, но аз така и не се научих  Sad
Цитирай


Мнения: 6 270
Марулка, знаеш ли рецептата, която беше дала Айля? Тя е за баклава, но с тези кори хората и баница правят. Ти, като разточиш, дали ще е баница, дали баклава или тиквеник - няма значение.
Аз съм се учила да дърпам с гледане, ама за точене - не бях точила, не бях и виждала от години, години - от дете. Реших да пробвам тази рецепта и толкова леко се точи.... Става супер тънко, фино, много вкусно и наистина е лесно. Нямах дори тънка точилка и си купих за 2лв.
Пробвах да точа и за къпана баница, там тестото е яйца и брашно - много по- трудно е, лепне... Не, че не става. ама по тази рецепта е адски лесно. Аз вече 1 година я рекламирам и няма да спра....  Very Happy

http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=229455
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=229455

същото е и в двата линка, но във втория някои жени споделят, че са правили баница с корите  Wink  Има снимки стъпка по стъпка
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
  Точа и дърпам,да! Very Happy
  Такава баница се топи в уста направо. Flutter
  Баниците от точени кори нямат нищо общо с истинските дърпани.По някои рецепти се получават много хубави,да.Но си остават съвсем различно печиво.
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 086
До сега съм точила 2 пъти,няма време за това Mr. Green
Цитирай


Мнения: 2 511
аз не точа,защото купувам от Турция /там им казват юфка/
И на мен ми носят оттам като си поръчам.Ръчно точени и леко запечени са.
Иначе и аз точа понякога,но в последно време рядко ми се случва.Като има по-лесно Laughing
Цитирай


Мнения: 84
Да се похваля, днес за първи път точих кори и мисля, че се спавих добре  Hug
Цитирай

БГ-изток

Мнения: 760
В интерес на истината не ми се получават тънки корите и много се късат.Няма кой да ме научи.Може ли някой да обясни с думи поне как става, някакъв чалъм дето се вика.... newsm78
Цитирай

София

Мнения: 1 453
Ааааа аз съм точил и оризови кори. Само един път де и то за пръв и последен. Мвого тръткава работа е.
Цитирай


Мнения: 71
гледам по магазините продават ,някой пробвали ги е?
Цитирай


Мнения: 1 137
Някой може ли да си напише рецептата, за точени, но с яйца и за дърпани. Аз дърпах по една на Бодровски стана добре първия път, но втория беше леко провал.
Харесах си от предната страница, Пина дето ги е постнала, но стават ли и за солена баница?
Цитирай


Мнения: 6 270
Да, стават! Нали съм го написала - кори за всичко - за баница, за баклава, за тиквеник, за щрудел.... В темата, към която съм дала линк, има жени, които са споделили, че са правили солена баница с тези кори!
Цитирай


Мнения: 1 137
Мерси Пина, в неделя ще се точи, домашните са поръчали 2 вида и 1 от мен Laughing
Цитирай


Мнения: 6 270
После да споделиш как мина. Може и снимка.  Peace

Аз още се колебая за днес - мързи ли ме, не ме ли мързи...  Thinking
Цитирай


Мнения: 158
Нямам време да точа по лесно е от магазина
Цитирай

Bruxelles

Мнения: 293
Има ли разлика дали ще ги точиш или ще ги дърпаш. Аз лично малко си ги разточвам и после ги дърпам, че ми е по-лесно. Но като тестото е едно и също какво е значението какъв ще е метода  newsm78
Цитирай


Мнения: 6 270
При дърпането е така, разточва се малко, на питка, тъничка питка и се дърпа. Но, точенето е друго. Точената кора няма как да се дърпа. Доста различна става.  И двете стават много тънки, но дърпаните стоят меки и леко мазни, а точените са сухи и по- твърди. Не, че са твърди... трудно ми е да го обясня.
За мен точенето е по- лесно, защото не е толкова капризно. За дърпането, ако не е хубаво брашното - къса се....
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
  Tук съм описала,как се дърпат кори за баница стъпка по стъпка.Ползвам бяло брашно Софимел.
  Става много лесно. Peace
Цитирай


Мнения: 71
pina Благодаре ти за линка
Цитирай


Мнения: 6 270
Лелеее, аз съм публикувала 2 пъти един и същи линк!  ooooh!
Ето го другия!
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1812.msg32726
Цитирай

София

Мнения: 780
Ако не ме мързи точа  Laughing
Цитирай


Мнения: 71
pina Благодаря и за другия линк,много е добър
Цитирай

Bruxelles

Мнения: 293
Чак сега разбрах че има разлика в корите когато се дърпат и точат  Peace   Не съм обаче добра на точенето. Дърпаните ми стават прозрачни. Пак е вкусничко  Very Happy
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
Дърпаните ми стават прозрачни. Пак е вкусничко  Very Happy
    Прозрачни и много по-нежни от точените. Smile
Цитирай


Мнения: 71
аз един път съм яла дърпани и наистина са много вкусни
Цитирай

област Софийска

Мнения: 1 579
Меся много, но никога не съм си точила кори за баница. Време е да пробвам май. newsm78
И аз съм така. Иска ми се и точенето да науча, защото мисля, че определено е по-вкусно с домашно точени кори.
Цитирай

Банкя

Мнения: 1 045
Точила съм с баба си и майка си .Сама не си спомням да съм го правила.Сега  ми се е прияла една баница с точени кори ,но вътре има или мая или сода ,защото после корите не са тънки а леко се надуват.Не чак като тутманик.Със сирене.Но не знам как става.
Цитирай

Под тепетата

Мнения: 1 395
Аз преди малко "мятах" кори за баница.  Crazy....Иначе-да-точа си.Много по-вкусна става баницата,а и не отнема кой знае какво време-точно толкова,колкото да отидеш в хипера да си купиш корите,да чакаш на опашка на касата и да се върнеш до вкъщи.Разликата е,че вкъщи точените кори са по-хубави ,а и знаеш какво си сложила в тях.  Peace
И все пак това си е лично мое мнение.Предпочитам да си ги точа. Peace
Цитирай

Vienna

Мнения: 215
До сега дори не съм си мислила, че мога да точа. Ама като чета.... Може и да пробвам.
Пуснете малко снимки за технологията.
Цитирай


Мнения: 4 924
До сега дори не съм си мислила, че мога да точа. Ама като чета.... Може и да пробвам.
Пуснете малко снимки за технологията.


В ютуб имаше клип за точене на кори, дано някой да го пази и да го пусне  Peace
Цитирай


Мнения: 1 137
Точих и аз вчера Laughing справих се според мнението на домашните. Малко ми се накъсаха на места първите, но втората тава беше екстра.

Рецепта ми даде една баба близо до нас.
3 яйца
700гр брашно
150-200мл топла вода
1с.л. сол
2с.л. олио
1с.л. оцет
С водата малко ориентировъчно, да стане меко тесто. Става доста голямо количество, за 2 средни тави. Точих със смес от нишесте и брашно. Имам и снимков материал, но както винаги не намирам кабела Embarassed
Цитирай


Мнения: 6 270
Мисля, че това клипче беше пускано тук. Пише дърпана, а тя бабата и точи, но няма значение, все е полезно!
http://vbox7.com/play:15fc6b86

Не, този беше клипа!!
http://vbox7.com/play:02eaaeb6

Не намирам друго на български, но тия и двата са много полезни, смятам.
Цитирай

София

Мнения: 49
Pina, много хубави клипчета! И аз ще се специализирам в точенето! bouquet
Цитирай


Мнения: 6 270
Смятам, че всеки може да се научи! Не е кой знае какво чудо на чудесата.  Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 453
Значи аз да споделя опита си. Когато тегля корите (а пък и когато ги точа) ги правя по-малки, защото така по лесно работя с тях. То впрочем при точенето си зависи от размера на точилката. При тегленето точилката няма отношение по въпроса ама там пък масата, на която ще работите ограничава размера на кората. Аз по принцип не обичам корите да ми висят отстрани а всичко да е пред погледа ми. При теглене (дърпане) на корите ноктите на ръцете са най-голямата пречка.
Цитирай

БГ-изток

Мнения: 760
Божкееее, това бабе ми взе акъла с тази огромна кора дето я получи, че и закачи на  краищата на масата.Ще опитам, но що ми се струва, че няма да ми се получи? Cool
Цитирай

безсъние

Мнения: 36
точа.но не ме затруднява месенето. незнам защо.
 баба ми лека и пръст ме научи да точа. тя имаше няколко точилки,и една вълшебна-дълга,права,тънка. с нея стават най-тънките кори. Тя ме научи как да ''пляскат'' корите гогато ги точиш.
 предпочитам домашните кори от купешките готови. по-вкусни са баниците и особено ЗЕЛНИКА.,той е единствената баница която се прави поне най-малко 3 тави у дома.
Цитирай

София

Мнения: 6 095
Три пъти съм точила, два от тях под наблюдението на майка ми. Хич не е трудно  Naughty Обаче за съжаление не си записах рецептата за това тесто, а мама и баба вече ги няма, те бяха майсторките. Продуктите помня, че не бяха много, може би яйца, вода и брашно.
Такава баница НЯМА!!! Корите станат хем тънки, хем хрупкави, хем мекички, и еластични (докато се точат). Страшна вкусотия, особено с месо и лук ...

Ще пробвам рецептата за корите от предната страница.

Мастерче, мила, дай и твоята рецепта за тесто за кори  Praynig
Цитирай


Мнения: 1 387
Имам само един и то неуспешен опит с точенето на кори  Embarassed . Не мисля да се повтаря  Laughing
Цитирай


Мнения: 272
Понякога точа, друг път купувам.
Цитирай

Сливен

Мнения: 8
Не точа просто нямам време знам от баба ми че са по вкусни.Гледам в момента на пазара се предлагат нов вид домашни кори печени на сач искам да Ви питам някой пробвал ли ги е ? newsm78
Цитирай

под звездите

Мнения: 3 434
Не точа.
Цитирай

София

Мнения: 1 453
Не точа просто нямам време знам от баба ми че са по вкусни.Гледам в момента на пазара се предлагат нов вид домашни кори печени на сач искам да Ви питам някой пробвал ли ги е ? newsm78

Купих едни, които били теглени па на сач. Не знам дали са същите за които говорите.

Първо не са теглени а са минати на най обикновенна машина. Второ лошо опаковани. Всичките кори бяха изпозалепнали и трудни за работи. И трето аз не съм доволен от тях и като вкус и като качество.

Много рядко си позволявам да критикувам стоки, ама тоя път добра идея а лошо изпълнение.
Цитирай

на село

Мнения: 1 471
Моите родители са на мнение ,че една жена трябва да умее всичко.По тая причина нищо ама нищичко не ми е било спестявано.Няма искам не искам.Та за точенето мога ,но рядко точа.За начинаещите половината от тайната е в тестото:
да е меко,но не твърде и да знаеш кога и как да ръсиш брашанцето, а също като натиснеш с пръст да ''стои''.
другата в точилката:ДА Е по-дебела в средата ,а към края да става тънка.
дядо хаджия ,корите и за едното и за другото се замесват по един и същи начин ,но тези дето ще се пекат на печката се точат една идея по дебели И се мятат отгоре на плочата.Огънят да е средно силен.после се редят едана върху друга и преди да се ползват се потапят в тавичка с хладка вода.Това е така наречената наложена баница.
Другите се правят възможно най-тънки.
За домашна юфка рецептата е друга.Те са ми най-трудни,защото постоянно се свиват.Това е за майсторки,защото гониш скорост.Ако не разточиш всичко до към 10.00ч ,няма да стигне слънцето да се ''изпукат''.Ако са дебели остават сурови,ако края е дебел става гадна юфката.Та постоянно'' не майсторки ''обикалят и опъват краищата ,защото се събират а трябва да изсъхнат тънко.Не миже да се остави да се доизпуква на др ден ,защото се натрошава от разнасянето и става лоша като качество.
Цитирай


Мнения: 6 270
Дядо Хаджи, то има различни марки кори 'ръчно точени на сач'. Аз съм купувала едни, дето бяха доста хубави. Преди 1-2 години купувах редовно даже и с тях ставаше разкошно гьозлеме! Но, за баница, особено такава със заливки от яйца, мляко и т.н. - хич не са подходящи - стоят едни дебели, сбити, не се изпичат и си е кофти направо.

Ето гьозлемето, което си правех

Цитирай

София

Мнения: 1 453
Дами знам, че има различни марки ръчно точени кори. Аз самият съм купувал така наречените къпани кори (бяха в картонени кутии) и съм много доворен от тях.

Тука коментирам само един артикул и както виждате не споменавам марка и вид просто защото всеки си има различни виждания. Просто извинявайте, ръчно теглени кори, пък запечени на сач е просто невъзможно да се прави в промишлени количества и корите за бъдат нарязани на еднакви правоъгълници (хайде моля моля).

В София в една сладкарница до НДК правят страхотни ръчно теглени кори (там самият майстор си ги прави).

Иначе съм наясно как се правят различните видове кори.

Не знам дали съм споделил, аз лично съм привърженик на теглените кори (не че не мога да въртя точилката).

Пина за гьозлемето има ли рецепта в твоите и с какви кори си го правила.
« Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 14:47 от дядо хаджия »
Цитирай


Мнения: 219
Бих си точила сама корите, ако имах време. Предпочитам баница и тиквеник с точени кори. Баба ми едно време точеше често и правеше страхотен тиквеник... За съжаление рецептата си отиде с нея (нали беше свекърва...).

Точила съм веднъж по не знам каква точно рецепта (по-скоро моя измислена),но не станаха както ги помня от баба ми... Нещо като традиция ми се заформя да точа кори за баницата и тиквеника на Нова Година - поне тогава мога да си отделя време. Дори попаднах на темата търсейки хубава рецепта за кори. Та в тази връзка, много ще съм благодарна на тези, които точат отдавна и имат стари изпитани рецепти (от баби, майки и т.н.) да споделят Praynig
Цитирай


Мнения: 1
Да аз то4а ,приготвям къпана баница. Про4етох 4е се продават къпани кори-за първи път 4увам 4е се продават такива
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
Та в тази връзка, много ще съм благодарна на тези, които точат отдавна и имат стари изпитани рецепти (от баби, майки и т.н.) да споделят Praynig

    Имам изпитана рецепта,но за дърпани кори.Точно от баба ми. Peace
Цитирай

Атлантис, Галактика Пегас

Мнения: 22
Точа от както лелята на мъжа ми показа как се меси тесто за баница, че иначе все не ставаше.  Peace
Цитирай


Мнения: 219
Та в тази връзка, много ще съм благодарна на тези, които точат отдавна и имат стари изпитани рецепти (от баби, майки и т.н.) да споделят Praynig

    Имам изпитана рецепта,но за дърпани кори.Точно от баба ми. Peace

Ако може да споделиш. И останалите също Smile Може и на лични, да не се отклоняваме от темата (освен ако другите нямат нищо против)
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 723
До момента съм точила само "по- дебели" кори - за блатове за торта, за тутманици, но не съм точила тънки кори за баница, смятам да го направя в най- скоро време и имам въпрос: каква трябва да е точилката, за да се точат тънички кори за баница?Моята е от по- дебелите, но ако се наложи и тъничка ще си взема Love.
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Добре,да речем,че вече съм разточила корите,от там нататък какво става?Ако може по-подробно-пекат ли се,баницата как точно се прави?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
   В тази тема нямаше ли поне няколко изпитани рецепти на банички от домашно точени кори? newsm78
   Момичета,попрегледайте темата.... Smile На мен лично ми е малко неудобно да се повтарям с рецептата си няколко пъти. Confused
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
   В тази тема нямаше ли поне няколко изпитани рецепти на банички от домашно точени кори? newsm78
   Момичета,попрегледайте темата.... Smile На мен лично ми е малко неудобно да се повтарям с рецептата си няколко пъти. Confused

Уж минах през цялата тема.
Имаше линк към друга тема,за баклавата на Айля,може би и нея трябва да проверя?Сега пак ще прегледам.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12852648#msg12852648
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12857944#msg12857944
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12865362#msg12865362
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12884559#msg12884559
  
  Всичко е от тази тема. Hug Smile
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028


Благодаря много bouquet
Само в линка с твоята рецепта е описано какво се прави,след като вече са разточени корите.Това ме интересуваше.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 125
   thumbsup
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-81 от 81 отговора