Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-81 от 81 отговора
Здравейте момичета Smile

В голямо чудене съм Rolling Eyes Останаха ли много жени е днешно време, които сами си точат корите за баницата? Струва ми се, че тази традиция отмира, а все си мисля, че е хубаво да се запази!

Кажете вие лично бихте ли си точили сами корите за баницата?
Цитирай


Бих , да ! Не знам дали ще се справя , не съм пробвала досега.

Правила съм дърпана баница.
Цитирай


Точа ,да! Винаги,когато имам време предпочитам аз да си точа корите за баница(със сирене,със спанак или с тиква...  Crazy )
Вкусът не може да се сравнява с купенте кори.Спор няма...

Мама(да ми е жива и здрава!) ме научи и си поддържам когато мога наученото Laughing
Цитирай


И аз го правя когато имам време, наистина вкусът е съвсем различен. Сама съм се учила, не мисля, че е голяма философия, но и не се имам за голяма майсторка в точенето. Но всичко с такива кори ми е в пъти по-вкусно, отколкото с купените.
Цитирай


Меся много, но никога не съм си точила кори за баница. Време е да пробвам май. newsm78
Цитирай


Не не точа не съм се и пробвала . Купувам къпани кори много ми харесват
Цитирай


Рядко точа и всеки път си казвам, че повече няма да купя готови, ама като бързам и взема че изпратя мъжа ми до магазина за готови...
Цитирай


Да, но не винаги - когато имам време и желание  Smile
Цитирай


И аз рядко точа, повече сме на готови, даже напоследък готови малки банички на Белла печа.
Цитирай


Няколко пъти годишно , да не забравя как ставаше  Laughing
Цитирай



Мога, точила съм, НО сега крада....  Whistling
Цитирай


Да   Peace но не винаги  Blush
Цитирай



Мога, точила съм, НО сега крада....  Whistling

hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
Разсмя ме... 35 35 35 35
Цитирай




 Да, винаги точа сама корите.Готовите не ги харесвам.
Цитирай


Момичета, вие ме вдъхновявате! Smile И аз попринцип обичам да меся, но кори съм правила само веднъж с помоща на майката на гаджето ми и не съм сигурна, че съм усвоила много добре технологията. Трябва да потърся лесни рецепти и да пробвам пак Smile Такава баница става много по-вкусна! Стига само да имаш малко повече време Smile
Цитирай


И аз точа, ама само за специални случай, че иначе ме мързи. А мъжа ми само ме тормози за домашна баница. Ще взема да спретна през уикенда   
Цитирай


не мога, или по-точно не съм пробвала Embarassed Rolling Eyes, иначе домашно точените наистина ми харесват повече Peace
Цитирай


От скоро се нучих да точа и  вече имам правени три баници.
Точа когато съм сама и нямя никой около мен да ми пречи,но за по бързо прибягвам до готовите.
Цитирай


И съм точила, и съм дърпала, и съм въртяла - всичко поне по 3 пъти...  Laughing  но напоследък мноооого рядко.
Цитирай


Точа повече през зимата.
Цитирай


Точила съм, но много отдавна си правя баниците с готови кори. Е вкусът не може да се сравни разбира се, с домашно точените.
Цитирай


Аз все още не съм точила, но имам намерение да се пробвам. Рецепта имам, само чакам удобен случай Smile 
Цитирай


аз не точа,защото купувам от Турция /там им казват юфка/
Цитирай


не мога, или по-точно не съм пробвала Embarassed Rolling Eyes, иначе домашно точените наистина ми харесват повече Peace
и аз така, ама смятам скоро да пробвам.
Цитирай


От тази тема ме засърбяха ръцете  Smile че да видим... Ще ли, или пак ще ме домързи...
Цитирай


От тази тема ме засърбяха ръцете  Smile че да видим... Ще ли, или пак ще ме домързи...

Пък като си начешеш сърбежа с една баница може да ме поканиш  Blush. Жадувам за домашна вита баница. Това е нещото, което не умея. Мама точеше перфектно, но аз така и не се научих  Sad
Цитирай


Марулка, знаеш ли рецептата, която беше дала Айля? Тя е за баклава, но с тези кори хората и баница правят. Ти, като разточиш, дали ще е баница, дали баклава или тиквеник - няма значение.
Аз съм се учила да дърпам с гледане, ама за точене - не бях точила, не бях и виждала от години, години - от дете. Реших да пробвам тази рецепта и толкова леко се точи.... Става супер тънко, фино, много вкусно и наистина е лесно. Нямах дори тънка точилка и си купих за 2лв.
Пробвах да точа и за къпана баница, там тестото е яйца и брашно - много по- трудно е, лепне... Не, че не става. ама по тази рецепта е адски лесно. Аз вече 1 година я рекламирам и няма да спра....  Very Happy

http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=229455
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=229455

същото е и в двата линка, но във втория някои жени споделят, че са правили баница с корите  Wink  Има снимки стъпка по стъпка
Цитирай


  Точа и дърпам,да! Very Happy
  Такава баница се топи в уста направо. Flutter
  Баниците от точени кори нямат нищо общо с истинските дърпани.По някои рецепти се получават много хубави,да.Но си остават съвсем различно печиво.
Цитирай


До сега съм точила 2 пъти,няма време за това Mr. Green
Цитирай


аз не точа,защото купувам от Турция /там им казват юфка/
И на мен ми носят оттам като си поръчам.Ръчно точени и леко запечени са.
Иначе и аз точа понякога,но в последно време рядко ми се случва.Като има по-лесно Laughing
Цитирай


Да се похваля, днес за първи път точих кори и мисля, че се спавих добре  Hug
Цитирай


В интерес на истината не ми се получават тънки корите и много се късат.Няма кой да ме научи.Може ли някой да обясни с думи поне как става, някакъв чалъм дето се вика.... newsm78
Цитирай


Ааааа аз съм точил и оризови кори. Само един път де и то за пръв и последен. Мвого тръткава работа е.
Цитирай


гледам по магазините продават ,някой пробвали ги е?
Цитирай


Някой може ли да си напише рецептата, за точени, но с яйца и за дърпани. Аз дърпах по една на Бодровски стана добре първия път, но втория беше леко провал.
Харесах си от предната страница, Пина дето ги е постнала, но стават ли и за солена баница?
Цитирай


Да, стават! Нали съм го написала - кори за всичко - за баница, за баклава, за тиквеник, за щрудел.... В темата, към която съм дала линк, има жени, които са споделили, че са правили солена баница с тези кори!
Цитирай


Мерси Пина, в неделя ще се точи, домашните са поръчали 2 вида и 1 от мен Laughing
Цитирай


После да споделиш как мина. Може и снимка.  Peace

Аз още се колебая за днес - мързи ли ме, не ме ли мързи...  Thinking
Цитирай


Нямам време да точа по лесно е от магазина
Цитирай


Има ли разлика дали ще ги точиш или ще ги дърпаш. Аз лично малко си ги разточвам и после ги дърпам, че ми е по-лесно. Но като тестото е едно и също какво е значението какъв ще е метода  newsm78
Цитирай


При дърпането е така, разточва се малко, на питка, тъничка питка и се дърпа. Но, точенето е друго. Точената кора няма как да се дърпа. Доста различна става.  И двете стават много тънки, но дърпаните стоят меки и леко мазни, а точените са сухи и по- твърди. Не, че са твърди... трудно ми е да го обясня.
За мен точенето е по- лесно, защото не е толкова капризно. За дърпането, ако не е хубаво брашното - къса се....
Цитирай


  Tук съм описала,как се дърпат кори за баница стъпка по стъпка.Ползвам бяло брашно Софимел.
  Става много лесно. Peace
Цитирай


pina Благодаре ти за линка
Цитирай


Лелеее, аз съм публикувала 2 пъти един и същи линк!  ooooh!
Ето го другия!
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1812.msg32726
Цитирай


Ако не ме мързи точа  Laughing
Цитирай


pina Благодаря и за другия линк,много е добър
Цитирай


Чак сега разбрах че има разлика в корите когато се дърпат и точат  Peace   Не съм обаче добра на точенето. Дърпаните ми стават прозрачни. Пак е вкусничко  Very Happy
Цитирай


Дърпаните ми стават прозрачни. Пак е вкусничко  Very Happy
    Прозрачни и много по-нежни от точените. Smile
Цитирай


аз един път съм яла дърпани и наистина са много вкусни
Цитирай


Меся много, но никога не съм си точила кори за баница. Време е да пробвам май. newsm78
И аз съм така. Иска ми се и точенето да науча, защото мисля, че определено е по-вкусно с домашно точени кори.
Цитирай


Точила съм с баба си и майка си .Сама не си спомням да съм го правила.Сега  ми се е прияла една баница с точени кори ,но вътре има или мая или сода ,защото после корите не са тънки а леко се надуват.Не чак като тутманик.Със сирене.Но не знам как става.
Цитирай


Аз преди малко "мятах" кори за баница.  Crazy....Иначе-да-точа си.Много по-вкусна става баницата,а и не отнема кой знае какво време-точно толкова,колкото да отидеш в хипера да си купиш корите,да чакаш на опашка на касата и да се върнеш до вкъщи.Разликата е,че вкъщи точените кори са по-хубави ,а и знаеш какво си сложила в тях.  Peace
И все пак това си е лично мое мнение.Предпочитам да си ги точа. Peace
Цитирай


До сега дори не съм си мислила, че мога да точа. Ама като чета.... Може и да пробвам.
Пуснете малко снимки за технологията.
Цитирай


До сега дори не съм си мислила, че мога да точа. Ама като чета.... Може и да пробвам.
Пуснете малко снимки за технологията.


В ютуб имаше клип за точене на кори, дано някой да го пази и да го пусне  Peace
Цитирай


Точих и аз вчера Laughing справих се според мнението на домашните. Малко ми се накъсаха на места първите, но втората тава беше екстра.

Рецепта ми даде една баба близо до нас.
3 яйца
700гр брашно
150-200мл топла вода
1с.л. сол
2с.л. олио
1с.л. оцет
С водата малко ориентировъчно, да стане меко тесто. Става доста голямо количество, за 2 средни тави. Точих със смес от нишесте и брашно. Имам и снимков материал, но както винаги не намирам кабела Embarassed
Цитирай


Мисля, че това клипче беше пускано тук. Пише дърпана, а тя бабата и точи, но няма значение, все е полезно!
http://vbox7.com/play:15fc6b86

Не, този беше клипа!!
http://vbox7.com/play:02eaaeb6

Не намирам друго на български, но тия и двата са много полезни, смятам.
Цитирай


Pina, много хубави клипчета! И аз ще се специализирам в точенето! bouquet
Цитирай


Смятам, че всеки може да се научи! Не е кой знае какво чудо на чудесата.  Peace
Цитирай


Значи аз да споделя опита си. Когато тегля корите (а пък и когато ги точа) ги правя по-малки, защото така по лесно работя с тях. То впрочем при точенето си зависи от размера на точилката. При тегленето точилката няма отношение по въпроса ама там пък масата, на която ще работите ограничава размера на кората. Аз по принцип не обичам корите да ми висят отстрани а всичко да е пред погледа ми. При теглене (дърпане) на корите ноктите на ръцете са най-голямата пречка.
Цитирай


Божкееее, това бабе ми взе акъла с тази огромна кора дето я получи, че и закачи на  краищата на масата.Ще опитам, но що ми се струва, че няма да ми се получи? Cool
Цитирай


точа.но не ме затруднява месенето. незнам защо.
 баба ми лека и пръст ме научи да точа. тя имаше няколко точилки,и една вълшебна-дълга,права,тънка. с нея стават най-тънките кори. Тя ме научи как да ''пляскат'' корите гогато ги точиш.
 предпочитам домашните кори от купешките готови. по-вкусни са баниците и особено ЗЕЛНИКА.,той е единствената баница която се прави поне най-малко 3 тави у дома.
Цитирай


Три пъти съм точила, два от тях под наблюдението на майка ми. Хич не е трудно  Naughty Обаче за съжаление не си записах рецептата за това тесто, а мама и баба вече ги няма, те бяха майсторките. Продуктите помня, че не бяха много, може би яйца, вода и брашно.
Такава баница НЯМА!!! Корите станат хем тънки, хем хрупкави, хем мекички, и еластични (докато се точат). Страшна вкусотия, особено с месо и лук ...

Ще пробвам рецептата за корите от предната страница.

Мастерче, мила, дай и твоята рецепта за тесто за кори  Praynig
Цитирай


Имам само един и то неуспешен опит с точенето на кори  Embarassed . Не мисля да се повтаря  Laughing
Цитирай


Понякога точа, друг път купувам.
Цитирай


Не точа просто нямам време знам от баба ми че са по вкусни.Гледам в момента на пазара се предлагат нов вид домашни кори печени на сач искам да Ви питам някой пробвал ли ги е ? newsm78
Цитирай


Не точа.
Цитирай


Не точа просто нямам време знам от баба ми че са по вкусни.Гледам в момента на пазара се предлагат нов вид домашни кори печени на сач искам да Ви питам някой пробвал ли ги е ? newsm78

Купих едни, които били теглени па на сач. Не знам дали са същите за които говорите.

Първо не са теглени а са минати на най обикновенна машина. Второ лошо опаковани. Всичките кори бяха изпозалепнали и трудни за работи. И трето аз не съм доволен от тях и като вкус и като качество.

Много рядко си позволявам да критикувам стоки, ама тоя път добра идея а лошо изпълнение.
Цитирай


Моите родители са на мнение ,че една жена трябва да умее всичко.По тая причина нищо ама нищичко не ми е било спестявано.Няма искам не искам.Та за точенето мога ,но рядко точа.За начинаещите половината от тайната е в тестото:
да е меко,но не твърде и да знаеш кога и как да ръсиш брашанцето, а също като натиснеш с пръст да ''стои''.
другата в точилката:ДА Е по-дебела в средата ,а към края да става тънка.
дядо хаджия ,корите и за едното и за другото се замесват по един и същи начин ,но тези дето ще се пекат на печката се точат една идея по дебели И се мятат отгоре на плочата.Огънят да е средно силен.после се редят едана върху друга и преди да се ползват се потапят в тавичка с хладка вода.Това е така наречената наложена баница.
Другите се правят възможно най-тънки.
За домашна юфка рецептата е друга.Те са ми най-трудни,защото постоянно се свиват.Това е за майсторки,защото гониш скорост.Ако не разточиш всичко до към 10.00ч ,няма да стигне слънцето да се ''изпукат''.Ако са дебели остават сурови,ако края е дебел става гадна юфката.Та постоянно'' не майсторки ''обикалят и опъват краищата ,защото се събират а трябва да изсъхнат тънко.Не миже да се остави да се доизпуква на др ден ,защото се натрошава от разнасянето и става лоша като качество.
Цитирай


Дядо Хаджи, то има различни марки кори 'ръчно точени на сач'. Аз съм купувала едни, дето бяха доста хубави. Преди 1-2 години купувах редовно даже и с тях ставаше разкошно гьозлеме! Но, за баница, особено такава със заливки от яйца, мляко и т.н. - хич не са подходящи - стоят едни дебели, сбити, не се изпичат и си е кофти направо.

Ето гьозлемето, което си правех

Цитирай


Дами знам, че има различни марки ръчно точени кори. Аз самият съм купувал така наречените къпани кори (бяха в картонени кутии) и съм много доворен от тях.

Тука коментирам само един артикул и както виждате не споменавам марка и вид просто защото всеки си има различни виждания. Просто извинявайте, ръчно теглени кори, пък запечени на сач е просто невъзможно да се прави в промишлени количества и корите за бъдат нарязани на еднакви правоъгълници (хайде моля моля).

В София в една сладкарница до НДК правят страхотни ръчно теглени кори (там самият майстор си ги прави).

Иначе съм наясно как се правят различните видове кори.

Не знам дали съм споделил, аз лично съм привърженик на теглените кори (не че не мога да въртя точилката).

Пина за гьозлемето има ли рецепта в твоите и с какви кори си го правила.
« Последна редакция: Пет., 06 Ноем. 2009, 14:47 от дядо хаджия »
Цитирай


Бих си точила сама корите, ако имах време. Предпочитам баница и тиквеник с точени кори. Баба ми едно време точеше често и правеше страхотен тиквеник... За съжаление рецептата си отиде с нея (нали беше свекърва...).

Точила съм веднъж по не знам каква точно рецепта (по-скоро моя измислена),но не станаха както ги помня от баба ми... Нещо като традиция ми се заформя да точа кори за баницата и тиквеника на Нова Година - поне тогава мога да си отделя време. Дори попаднах на темата търсейки хубава рецепта за кори. Та в тази връзка, много ще съм благодарна на тези, които точат отдавна и имат стари изпитани рецепти (от баби, майки и т.н.) да споделят Praynig
Цитирай


Да аз то4а ,приготвям къпана баница. Про4етох 4е се продават къпани кори-за първи път 4увам 4е се продават такива
Цитирай


Та в тази връзка, много ще съм благодарна на тези, които точат отдавна и имат стари изпитани рецепти (от баби, майки и т.н.) да споделят Praynig

    Имам изпитана рецепта,но за дърпани кори.Точно от баба ми. Peace
Цитирай


Точа от както лелята на мъжа ми показа как се меси тесто за баница, че иначе все не ставаше.  Peace
Цитирай


Та в тази връзка, много ще съм благодарна на тези, които точат отдавна и имат стари изпитани рецепти (от баби, майки и т.н.) да споделят Praynig

    Имам изпитана рецепта,но за дърпани кори.Точно от баба ми. Peace

Ако може да споделиш. И останалите също Smile Може и на лични, да не се отклоняваме от темата (освен ако другите нямат нищо против)
Цитирай


До момента съм точила само "по- дебели" кори - за блатове за торта, за тутманици, но не съм точила тънки кори за баница, смятам да го направя в най- скоро време и имам въпрос: каква трябва да е точилката, за да се точат тънички кори за баница?Моята е от по- дебелите, но ако се наложи и тъничка ще си взема Love.
Цитирай


Добре,да речем,че вече съм разточила корите,от там нататък какво става?Ако може по-подробно-пекат ли се,баницата как точно се прави?
Цитирай


   В тази тема нямаше ли поне няколко изпитани рецепти на банички от домашно точени кори? newsm78
   Момичета,попрегледайте темата.... Smile На мен лично ми е малко неудобно да се повтарям с рецептата си няколко пъти. Confused
Цитирай


   В тази тема нямаше ли поне няколко изпитани рецепти на банички от домашно точени кори? newsm78
   Момичета,попрегледайте темата.... Smile На мен лично ми е малко неудобно да се повтарям с рецептата си няколко пъти. Confused

Уж минах през цялата тема.
Имаше линк към друга тема,за баклавата на Айля,може би и нея трябва да проверя?Сега пак ще прегледам.
Цитирай


  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12852648#msg12852648
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12857944#msg12857944
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12865362#msg12865362
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438525.msg12884559#msg12884559
  
  Всичко е от тази тема. Hug Smile
Цитирай




Благодаря много bouquet
Само в линка с твоята рецепта е описано какво се прави,след като вече са разточени корите.Това ме интересуваше.
Цитирай


   thumbsup
Цитирай


1-81 от 81 отговора