Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 299
Ще съм ви много благодарна да споделите как се чувстват децата ви в новите си училища, а също дали задължително имат "занималня", т.е. да учат и сутрин и следобед? По колко думи изучават на ден?
Моята дъщеря има средно до 70 думи и доста граматика по немски език. Задължителна е занималнята и всеки ден е на училище от сутрин до 17ч. Като се върне от училище си пише домашното и учи до 12, 1 през нощта. Сутрин става по-рано да ги преговаря. И така е при всички деца от тяхното училище, според учителите е нормално дори да се учи до 3 през нощта. Аз обаче се притеснявам за здравето й и нервната й система - напоследък пие много кафе, а преди изобщо не пиеше...Много е нервна и се преуморява. Thinking

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 820
Здравей  Grinning
И при нас ученето е много не само по английски но и по литература се правят едни анализи и по математика много зада4и .Тя е в 1АЕГ.И мога да кажа че е доста по натоварена от миналата година когато ходеше и на курсовете за кандидатстване и имаше да учи по химия ,биология ит.н.
Нямат занималня в  училище, а къде учи детенце?
Хубав ден!!!!  bouquet

# 2
 • софия
 • Мнения: 361
 Thinking Истина ли е това,което чета?Как така занималня,при това ЗАДЪЛЖИТЕЛНА,в 8-ми клас.... Thinking И кое е това училище и къде?И какво точно правят там,ако позволите да попитам? Занималнята е за това,че да се пишат домашни и да се  учат уроци(това,което е при малките ученици).Как  ще е нормално да учат до 3 през ноща?Становище на училището  ли е това,или на педагог. съветници,а може би на медици? За мен това си е за Инспектората!!!!!!!!!!!!

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 12:50 от rosisd

# 3
 • Мнения: 118
Здравейте.
Новото ни училище -Математическата гимназия  Варна
При нас само в първи клас имаше занималня в училище.
Как се чувства ? Уморен е още от сега ,а само месец измина,
Немски език---за нас съвсем нов език ,но сам си го избра.Харесва му повече от английския.Понякога и над 70 думички на ден имат ,това всеки ден ,писане на думите по 10-20 пъти или докато се запомни,писане в тетрадката речник,граматика,домашното ,превод.
Математика ---решават задачи от руски сборници,контролни- ако се разприказват в час.
Български и литература---взеха втори автор ,господина им подробно се спира на творбите,имаха наизуст ''Да се завърнеш в бащината къща''.
И ние понякога учим до по- късно,но то е  защото се мотае 1-2  часа докато седне да учи и времето не му  стига после.На следващия ден се чувства зле ,ляга да поспи 2-3 часа. Пак учи до късно и най-накрая му стана ясно, че няма никакво време за губене , и от тази седмица вече гледа първо да си научи и да си легне рано .

А за вашето детенце---Докога ще издържи така? Не позволявайте кафета на тази възраст.
Успех на детенце.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 861
Нищо не се е променило за 20-ина години.  Grinning

Ще издържи, не бой се. След 2-3 месеца 70-80 думи ще ги учи за 2 часа. Не само ще се справя, но няма и да и тежи. Подгответо е стрес за всички, минава и после нищо не може да те уплаши.  Hug

Rosisd, това са езиковите гимназии, не бързай да се възмущаваш.  Wink

# 5
 • Мнения: 57
Здравейте! Моят син също е в езикова гимназия, но при нас няма нищо общо. Учи съвсем спокойно, носи само шестици и честно да ви кажа дори не съм го виждала да хваща учебник. Винаги си е написал и научил (кога го прави и аз не знам) може би докато съм на работа. ходихме на родителска среща и госпожата каза, че е изключително доволна и много отдавна не е имала такава паралелка. Децата са изключително трудолюбиви и ученолюбиви (всички без изключение)  и когато трябва да учат или да правят упражнения го правят сериозно и отговорно, което много ме радва и може би за това нямам никакви притеснения.

Успех.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 968
Ааа, не съм съгласна!
И преди 30 години и сега няма занимални /поне за софийските съм на 1000% сигурна/.
Учи се яко, но чак до 12-1ч. и сутрин преди училище - не. При 4-5 часа дневно език - само с внимаване в час се научава голяма част от материала и после не повече от 2-3 часа /пряко сили/ в къщи. Това е от личен опит и родителски също.

# 7
 • Мнения: 299
Детето ми учи в ГЧЕ Екзарх Йосиф I в Ловеч. Имахме родителска среща миналата неделя. Учителката се оплаква, че болшинството от учениците й имат двойки, а в другите класове били още повече двойките - даде ни пример с едно контролно, на което от 22 ученика (двама от учениците били болни, иначе са 24) имало 14 двойки. В другите класове пък двойките били до 20. Според думите й такова слабо ниво не било от 20 години насам. Даде пример, че "едно време" в общежитията им даже в коридора на фенерче учили до 3 през нощта.
Аз обаче се питам при толкова много масови двойки, не би ли трябвало училищното ръководство да се замисли дали този материал е съобразен с възрастта на учениците. За норматив имали да вземат 6000 думи тази година. Дъщеря ми до сега е учила английски и за първи път учи немски. В класа има няколко ученика, които имат хубави оценки и които учат - според учителката. Но истината е, че всички деца много се стараят и учат до късно всеки ден. На занималнята им проверяват тетрадките-речници, понякога им правят диктовки и през останалото време учат самостоятелно. Но тя е около 3 учебни часа - защото имат почивка от 1 час за обяд , а сутрин имат до 8 часа понякога. Дъщерята почти нищо не научава на тази занималня, защото половината от времето речника и е на катедрата на учителката за проверка и защото с много деца на едно място не може да учи добре. В общи линии си учи след това в къщи. Правят контролно почти всеки ден и повечето от оценките й са лоши. Старае се доста и е много разочарована. При проверката от мен на контролните й остановявам, че около 80 % от думите ги пише, но винаги с някоя буква сгрешена, или не е спрегнала глагола както трябва или в множествено число  не е написала и т.н. различни пропуски.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 968
Нормални са ниските оценки първия срок на 8. клас, тъй като оценяването си е стандартно /брой грешки = съответна оценка/. Повече от ясно е, че неучилите преди това език, ще имат по-ниски оценки в началото.
Lora_mum  , не може ли без тази т.нар. занималня. Така както го описваш си е чиста загуба на време.
 

# 9
 • Мнения: 299
Нормални са ниските оценки първия срок на 8. клас, тъй като оценяването си е стандартно /брой грешки = съответна оценка/. Повече от ясно е, че неучилите преди това език, ще имат по-ниски оценки в началото.
Lora_mum  , не може ли без тази т.нар. занималня. Така както го описваш си е чиста загуба на време.
 

Не може, задължителна е само първата година, това е така от дълги години, не е само от тази година. Иначе училището се слави като много добро, с добро име - "Гимназията е на ПЪРВО МЯСТО в страната по успеваемост на учениците и реализацията им във висши учебни заведения", съобщи  Янка Такева , председател на Синдиката на българските учители. Следват гимназиите на Русе и София. По думите й, успехът безспорно се дължи на добрите преподаватели и ръководството на училището.  - Това е цитат от сайта http://eg.lovechnet.com/gordost.html, Симеон Дянков беше на откриването, учил е в гимназията, както и много други видни хора в България. Ама е много трудно в тази гимназия... Дано да свикне с режима. Praynig

# 10
 • Мнения: 3 479
Така беше и преди 25 години, когато започнах да уча в ЕГ в Добрич. Още си паза речника с номерираните думи. В края се мъдри цифрата от ок 5800 думи. Също имахме занималня, задължителна, но там нищо не сме правили сами. Всичко ръководеше учителката, упражняването и научаването на думите ставаше в движение, на граматиката също. Вкъщи само си доучвахме думите и имахме кратко самостоятелно домашно. Никой обаче не ни е карал да пишем думите определен брой пъти, нито го е проверявал. Важното е думите да са научени. Също така не съм учила до по-късно от 10 вечерта, а и това е било по-скоро изключение. В общия случай до ок. 8ч. Помня, че беше много уморително и стресово, но втория срок вече бях свикнала. И по наше време учителките имаха високи изисквания, но не мога да кажа, че сме имали по 20 двойки. Даже не помня да сме имали двойкаджия в класа. Тук-там някой се издънваше.
В подгответо учехме и в събота, но нямахме занималня. Не помня коя година учебната седмица стана 5 дневна, но помня, че беше докато учех в гимназията.
Учудваме това, че извън занималнята имат 8 учебни часа редовно обучение. Според мен има някакви СИПове и ЗИПове, с които са натоварили програмата. Синът ми миналата година беше 8кл в езикова гимназия, не са имали повече от 7ч веднъж в седмицата, а в другите дни по 6 ч.

Включвам се в темата със спомени Laughing, защото разбрах, че в някои училища в страната все още се учи по този начин в първата година от езиковите гимназии. В София не е така.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 1 420
И моето дете е в 8 клас на езикова гимназия. Учат, но не бих казала, че е претоварена. За нищо на света не бих я карала да учи до 12, 1 или 3 през нощта. Много бих искала да е образована, интелигентна, ....., но най-вече да е здрава! Никога не съм мечтала да учи в училище, подготовката за което да изисква нощни занимания, придружени с кафе!
Чувала съм само хубави думи за вашето училище, и браво на детенце, че е успяло да влезе там!  bouquet Може би не трябва да сте максималисти и да го давате по-спокойно и по-здравословно? Трябва ли детето да има 6-ци на всяка цена? Дори в 8-ми клас да е посредствена ученичка, това не означава, че не може да завърши 12-ти като отличничка, нали?
Здравето и психиката на децата ни нямат цена, нито се измерват с оценки от 2 до 6.

Що се отнася до това, че випускът е слаб - да, този випуск е по-слаб от предишните и за съжаление - по-силен от следващите. Всички знаем защо е така, да си убием децата ли?
Аз си мисля, че сте попаднали на прекалено амбициозна учителка, но тя е само учител - интересуват я постиженията. Ти си родител и за теб има и по-важни неща, нали?

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 15:08 от noshtna_ptica

# 12
 • Мнения: 299
И моето дете е в 8 клас на езикова гимназия. Учат, но не бих казала, че е претоварена. За нищо на света не бих я карала да учи до 12, 1 или 3 през нощта. Много бих искала да е образована, интелигентна, ....., но най-вече да е здрава! Никога не съм мечтала да учи в училище, подготовката за което да изисква нощни занимания, придружени с кафе!
Чувала съм само хубави думи за вашето училище, и браво на детенце, че е успяло да влезе там!  bouquet Може би не трябва да сте максималисти и да го давате по-спокойно и по-здравословно? Трябва ли детето да има 6-ци на всяка цена? Дори в 8-ми клас да е посредствена ученичка, това не означава, че не може да завърши 12-ти като отличничка, нали?
Здравето и психиката на децата ни нямат цена, нито се измерват с оценки от 2 до 6.
Съгласна съм и изобщо не искам оценки от 6. Болшинството от оценките са слаби, обаче. И не само на моето дете, а почти на всички. Точно това не ми се струва нормално. Опитвам се дори да я разубедя и да я преместя в друго училище, но тя държи на това училище. С прехвалените слова за това училище децата искат да учат там. Но аз вече съжалявам, че кандидатства тук. Малката дъщеря в никакъв случай няма да я запиша тук!
Относно занималнята, дъщерята казва, че тнам си пишат упражненията и добре, че имало занималня, иначе няма кой да й помага с упражненията...

# 13
 • София
 • Мнения: 900
Thinking Истина ли е това,което чета?Как така занималня,при това ЗАДЪЛЖИТЕЛНА,в 8-ми клас.... Thinking И кое е това училище и къде?И какво точно правят там,ако позволите да попитам? Занималнята е за това,че да се пишат домашни и да се  учат уроци(това,което е при малките ученици).Как  ще е нормално да учат до 3 през ноща?Становище на училището  ли е това,или на педагог. съветници,а може би на медици? За мен това си е за Инспектората!!!!!!!!!!!!

Стара традиция е осмите (преди - подготвителните класове) в няколко езикови гимназии извън София - между тях тази в Ловеч и тази в Стара Загора (и двете на първите места по успех от матурите, между другото) да имат занималня. В занималнята се разделя времето на две - в половината се пишат домашни, а в другата половина се работи с учител като се доотработва взетото преди обеда по граматика най-често. Поне така беше, когато аз ходех на занималня преди 25 години.

Лора - така се случва в осми клас, особено ако немският е нов за детето език, така ще е поне до края на този срок, ще учат много, ще получават предимно слаби оценки, но след това ще се успокоят нещата. Ловешката немска гимназия е това все пак.

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 18:38 от schreier

# 14
 • София, Разсадника
 • Мнения: 274
Синът ми е 8 клас във Френската, учат доста, но вкъщи не му отнема повече от 3 часа да се подготви, тръгна и на китара, и на фехтовка, и на йога. Не пие кафе, справя се прилично, въпреки, че още прави доста грешки на диктовките, но се разбрахме да ми преподава научения материал и от миналата седмица е по-добре.
И не, нямат занималня, камо ли пък задължителна Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт