Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 4 813
габа е на три години и половина и от известно време забелязвам при нея много силно развит въображаем свят, който тя на моменти се опитва да наложи и на останалите. например:

- снощи си ляга да спи, а на земята до леглото е сложено кошчето на едно голямо бебе (кукла), с което играе и съответно бебето лежи вътре (нали е време за сън). в момента, в който за пореден път категорично казвам лека нощ, тя се надига в леглото и заявява, че бебето е отвито и не може да остане така през нощта - ще се разболее (не че тя самата спи завита, но това е друга тема.) измъквам една завивка, която до момента е била сгъната под главата на бебето и старателно го завивам. не, не може така - това му е за възглавница, как ще спи сега, трябва да му намерим неговата завивка, която.... ами от известно време никой не я е виждал. идваше ми да...е, обясних кака малките бебета всъщност е по-добре да спят без възглавници и възглавниците са само за по-големите деца и номерът мина.

- тази сутрин вече тръгваме за детска градина и на излизане от стаята й аз грабвам едно дънково яке. не, тя предпочита да е с друго яке, пак дънково, ама по-различно, защото с тази пола, която е облякла..... връщаме се в стаята и аз докато вадя новото яке от шкафа, мятам старото върху дървеното конче. следва писък: неееее! така не може да вижда!!!!! и габа много старателно, почти виновно отмести якето от главата на кончето и му оправи гривата да не му пречи на очите.

- понякога се появяват и някакви въображаеми човечета, които правят разни неща в стаята й (предимно разхвърлят), точно когато тя не е била там.

от друга страна, нещата, които са от приказките, си остават там, т.е. не ги смесва с реалността. всичко измислено от нея обаче е толкова истинско, че семейството трябва да се съобразява, за да има мир.

имат ли вашите деца такива въображаеми истории, приятели, живи играчки и разхвърлячи под леглата си?

# 1
 • София
 • Мнения: 6 317
Моето детенце е малко, но ще дам пример със себе си. Аз си имах въображаемо приятелче докато бях в ясли/градина. И на всичкото отгоре то беше мече. Майка ми всяка сутрин ми измисляше приказки за него докато ме обличаше  Laughing. Това беше единствения начин да ме събуди и приготви. Децата имат много развита фантазия и често приемат и неодушевените предмети (играчките си) за одушевени. С куклите си приказвах и споделях. По-късно това се насочи към кучетата ми, но тогава вече бях доста голяма...

# 2
 • София
 • Мнения: 1 320
Има си и още как .... докато бях бременна Никито старателно разхождаше невидимато си братче за ръчичка , трабваше да внимаваме да не се говори високо , когато то спи до него,  на креватчето  имаше и възглавничка за него ...... сега като се роди бебо "Невидимко " някъде "замина" Wink .
От друга страна Нико все си говори сам като си играе , но това е нещо нормално . Смятам , че след време и това ще премине.

# 3
 • Ottawa, Canada
 • Мнения: 2 452
Абсолютно същата история! Моята е малко по-голяма (почти четири) и е много самостоятелна - намира си от нейните стари пеленки (аз ги пазя за куклите и), а ако не ги намери си взема от хавлийките за ръце в банята, които стоят в едно чекмедже или кърпа от кухнята. Тя е затрупана с играчки, вкл. и легло с дюшече, възглавничка, одеалце и тн., но тя си играе с подръчни средства и аз я оставям, защото така си развива въображението.
Бях споменала в друга тема, че си има въображаеми приятели - Ема, к. е момиченце на нейната възраст и литъл Джак, който е куче колкото кутрето и. Винаги внимаваме, когато затваряме вратите да ги затиснем. Heart Eyes
Моята си и говори непрекъснато. Води си диалози с Ема или с някой друг и се смее. Изобщо смешна работа, но така си развиват въображението и си "преговарят" материала от живота - прилагайки го върху куклите си или въображаемите си приятели.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 813
габа освен това носи шини за изправяне на зъбите също като кака й. не пропуска да ги свали преди всяко хранене, после си ги слага отново. когато се храним навън иска допълнителна салфетка - да си сложи шините, защото си е забравила кутийката... от известно време гледам, че в банята се е появила още една чашка - вероятно е за нейните шини...

# 5
 • София
 • Мнения: 31 586
yanita първите две неща, които си написала не ми се виждат въображаеми. Почти всяко дете минава през този етап. Дияна продължава да спи с играчки в леглото, които или трябва да спят завити, или да са отвити, защото е горещо.
За 1рия случай при нас също има аналогични случки.
Въображаемите човечета, които разхвърлят ... мило извинение на малката разбойничка Simple Smile
Друг е въпроса ако се появят въображаеми приятели.

# 6
 • Лондон
 • Мнения: 1 613
Ема, к. е момиченце на нейната възраст и литъл Джак, който е куче колкото кутрето и. Винаги внимаваме, когато затваряме вратите да ги затиснем. Heart Eyes

Това е много сладко  Hug

# 7
 • В сините очи на децата ми
 • Мнения: 1 007
Ще ви разкажа случка с моята Криси.Нещо беше сърдита, има нерви женичката...та нахълтва при мен в хола и размахва ръце, крещи...чак не й разбрах какъв й е зора ! Казах без да се замислям :"Я излез оттук, смени се с мойто добро дете и пак се върни!Тогава ще те изслушам!" Направо си глътна езика и ченетой увисна... hahaha  Излезе бавно, след малко се върна тиха, ухилена, каквато си е наистина и ми казва :"Мамо, ето ме ! Къде беше?Аз те търсих!" А аз :"И аз те търсих! Heart Eyes Тук идва една сърдита, лоша Криси, не я харесвам!Искам те тебе! Heart Eyes" Оттогава си я играем тая игричка успешно.
Да ви кажа нещо тревожно...Майката на моя приятелка работи в детска операционна в "Пирогов".Вече й забраних да ми разказва случаите им...Но това, което запомних е, че много деца си играят на Батман, като искат да "летят" през прозорците...и стигат до работното й място...а често и до друго място...Затова натъртвам на децата ми, че само птиците могат да летят.Ужас!!! Не дай боже...

# 8
 • София
 • Мнения: 1 209
Ами според мен всичко това си е напълно нормално - поне според мен. При моя малчуган се появявт такива изблици, но аз съм си виновна.
Като беше малък нали обяснявам всичко и уж да е по-забавно и да ме разбере все за коли, мечета, Йори и т.н. давам примери, грижим се за тях и т.н. В детската градина правят по цял ден същото. 100% "си пият кафето" с кръстосани крака и си държат чашките с 2 пръста. Това всичко са прекрасни роли.
Ами нормално ми се струва да си настоява нещата да са както трябва. Е лошото е че почти винаги е в най-неподходящия момент, но това е положението. Ще й мине. Просто се надявай да не бъде много скоро.
Бих казала, че Габа има невероятна фантазия - радвай й се.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 813
аз определено се радвам на фантазията й, но понякога се изненадвам на способността й да улучва най-неподходящите моменти.

иначе най-трайната и запомняща се фантасмагория беше, че ние всъщност сме семейството на наши приятели - раздаде ни ролите и в продължение на месеци ни наричаше със съответните имена и очакваше от нас да реагираме подобаващо. дори и пред непознати хора представяше нас и себе си с другите имена. после изведнъж го забрави и ни върна действителните самоличности.

# 10
 • Ottawa, Canada
 • Мнения: 2 452
аз определено се радвам на фантазията й, но понякога се изненадвам на способността й да улучва най-неподходящите моменти.

иначе най-трайната и запомняща се фантасмагория беше, че ние всъщност сме семейството на наши приятели - раздаде ни ролите и в продължение на месеци ни наричаше със съответните имена и очакваше от нас да реагираме подобаващо. дори и пред непознати хора представяше нас и себе си с другите имена. после изведнъж го забрави и ни върна действителните самоличности.

Изабела също обича да си играе по този начин, но тя се "сменя" с нас - аз съм тя, а тя е аз или баща и е Изабела а тя е "дяди" и понякога настъпва тотално объткване!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт