Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

Домати не останаха.

Мнения: 978
Има ли някоя от вас рецепта? Ще бъда много блаогдарна ако я споделите. Hug
Цитирай
Гарванче, честно даже не знаех какво е това Embarassed newsm78, но открих тази рецепта. Само се зачудвам дали е за тебе, защото има и месо

Фалафел

За кюфтенцата:
нахут - 2 ч.ч.
кромид лук - 2 средни глави
чесън - 2 големи скилидки
магданоз - 1 китка
кимион (млян) - 2 ч.л.
кориандър (млян) - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
чер пипер - 1/4 ч.л.
олио - 2 к.ч.
За соса:
кисело мляко - 1 ч.ч.
тахан - 2 ч.л.
лимонов сок - 2 ч.л.
чесън (счукан) - 1 скилидка
кимион (млян) - 1/4 ч.л.



Приготвяне на кюфтенцата:

Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
Оставете да почива 30 мин.
Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.
Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.
Приготвяне на соса:

Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.
Цитирай
Ето още една

Фалафел
250г нахут
1 глава лук
2ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2ч.л.лют червен пипер
1/2ч.л.смлян кориандър
1ч.л.кимион
1ч.л.бакпулвер
черен пипер, сол, брашно, галета, олио

Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява, лукът и чесънът се почистват и нарязват, също и магданозът. Всичко се пасира или смила фино с месомелачка и се омесва гладко тесто заедно с останалите съставки /без олиото/. Нахутът е добре предварително да се претрие през гевгир, за да се отстранят люспите. Оформят се топчета и се пържат на умерен огън, после се отцеждат върху домакинска хартия.
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 247
Гарванче, честно даже не знаех какво е това Embarassed newsm78, но открих тази рецепта. Само се зачудвам дали е за тебе, защото има и месо

Фалафел

За кюфтенцата:
нахут - 2 ч.ч.
кромид лук - 2 средни глави
чесън - 2 големи скилидки
магданоз - 1 китка
кимион (млян) - 2 ч.л.
кориандър (млян) - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
чер пипер - 1/4 ч.л.
олио - 2 к.ч.
За соса:
кисело мляко - 1 ч.ч.
тахан - 2 ч.л.
лимонов сок - 2 ч.л.
чесън (счукан) - 1 скилидка
кимион (млян) - 1/4 ч.л.

По тази рецепта правя и аз фалафели - много са вкусни, но! сместа трябва да е по-суха иначе се разпада при пърженето. Освен това трябва силно да притиснеш кюфтенцата, за да слепнат по-добре трохичките на нахута.

P.S. къде има месо в рецептата  newsm78?
Цитирай


Мнения: 1 002
в софия продават готова смес за фалафели , не може да няма и при вас
...но е пържено и е много калорично ....аз много ги ям .....
Цитирай


Мнения: 901
 2 Honda
извинявай, но къде е месото?
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
2 Honda
извинявай, но къде е месото?

а защо да има месо?
Цитирай


Мнения: 901
Гарванче, честно даже не знаех какво е това Embarassed newsm78, но открих тази рецепта. Само се зачудвам дали е за тебе, защото има и месо

Фалафел

За кюфтенцата:
нахут - 2 ч.ч.
кромид лук - 2 средни глави
чесън - 2 големи скилидки
магданоз - 1 китка
кимион (млян) - 2 ч.л.
кориандър (млян) - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
чер пипер - 1/4 ч.л.
олио - 2 к.ч.
За соса:
кисело мляко - 1 ч.ч.
тахан - 2 ч.л.
лимонов сок - 2 ч.л.
чесън (счукан) - 1 скилидка
кимион (млян) - 1/4 ч.л.



Приготвяне на кюфтенцата:

Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
Оставете да почива 30 мин.
Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.
Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.
Приготвяне на соса:

Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.


Затова питах , но предполагам че се е объркала . Нахутът не е месо Smile
Цитирай

Руей

Мнения: 1 017
Преди време бях търсила и аз рецепти за фалафели и си събрах 2-3 в едно файлче та ти ги пействам тук, дано да са ти полезни.

"...ot livanskata kuhnja 

500gr.lebleblija(da ne vzemete pe4ena i osolena-ne stava )
750 ml.voda
1 malak luk-sitno narjazan
2 4esnovi skilidki-razdrobeni
2 s.l. narjazan presen magdanoz
1 s.l.narjazan presen koriandar
1 chaena l.smljan kimion
1 s. l. voda
1/2 chaena l.bakpulver
olio za parjene

Na4in na prigotvjane:
Lebleblijata kisne 4 chasa vav vodata-da omekne(ili prez nostta)
Izcejda se i se pravi na pьre-okolo 30 sek. s mikser.
Dobavjat se luka,4esana,magdanoza,koriandara,kimiona,dopalnitelnata voda i bakpulverai i se dorazbiva oste okolo 10-tina sekundi-da stane grubo pьre.
Smestta se ostavja 30 min. da prestoi.
Oformjat se top4etata.
Zagrjava se mazninata-okolo 180° i top4etata se postavjat edno po edno-leko se barka,za da ne se slepjat.
Sled kato se oparjat,se otzejdat varhu spezialnata hartija,kojato na balgarski ne ja znam kak se kazva.

 
Zabelejka:
Ako smestta e mokra i se oformjat trudno-moje da se dobavi malko bra6no.
   
Da vi e sladko

Falafel
Description:
A spicy patty made from dried beans, a great vegetarian dish! Makes a great sandwich.
Servings: 35 patties
--------------------------------------------------------------------------------

Ingredients:
1/2 pound broad fava beans (skinless), soaked overnight
1/2 pound dried chick peas, soaked overnight
3 cloves crushed garlic
1 large onion finely chopped
6 large scallions, finely chopped
1/2 hot pepper finely chopped or ground
1 tablespoon baking soda
3 tablespoons flour
1 cup finely chopped parsley
1 teaspoon ground coriander
1 1/2 teaspoons ground cumin
1 tablespoon salt
1/2 teaspoon black pepper
vegetable oil for frying
--------------------------------------------------------------------------------
Instructions:
Drain and rinse the beans, using cold water.Take the skins of the beans off. Pound or grind the beans, or put through the food processor, minced to very fine. Add the garlic , onions and peppers, mix well. Add the remaining ingredients. Pound or process into a paste. Cover and let stand 1 1/2 hour.

Take about 2 tablespoons of the mixture and form into patties about 1 1/2 inch diameter.Let the patties set another 15 minutes. Fry them in vegetable oil until golden brown. See Tahini sauce recipe.

Best way to eat: Serve with fresh pita bread, tomato, cucumber top with tahini sauce.

Tahini Sauce
(taratoor b' tahini)
Description:
Used as an accompaniment to many different dishes, often served with fish.
Servings: 2 cups
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredients:
2 cloves of garlic
1 cup tahini
1/2 c freshly squeezed lemon juice
1/2 c fresh parsley, finely chopped
water
--------------------------------------------------------------------------------
Instructions:
Using a mortar and pestle, crush the garlic and salt together into a paste. Mix in the tahini and beat in the lemon juice. Slowly add water until the mixture becomes the texture of mayonnaise. Add parsley and salt and pepper to taste.
--------------------------------------------------------------------------------
КЮФТЕТА ОТ НАХУТ /ФАЛАФЕЛИ/

Продукти: 500 г нахут, 1/4 ч. лъжичка сода, 250 г брашно, сол на вкус, ситно нарязан копър, черен пипер.
Нахутът се накисва в глинен съд за една нощ. Измива се добре и се смила с мелничка. Полученото се поставя в дълбок съд и се прибавят брашното, содата, солта, копъра, черния пипер. Оформят се малки кюфтенца, които пържите до зачервяване. Поднасят се топли.
--------------------------------------------------------------------------------
Ето една рецепта за фалафел от" Уверени в кухнята", но не съм я пробвала:
225 гр. консервиран нахут
1 гогяма глава лук нарязана
2 скилидки счукан чесън
5 с.л. прясна галета от бял хляб
1 разбито яйце
1 с.л. пресен кориандър нарязан на ситно
1 голяма щипка смлян кимион
1/2 ч.л. бакпулвер
сол и смлян черен пипер
растителна мазнина за пържене

Всички съставки се смесват с миксер. С мокри ръце се правят питчици или топчета и се пържат в сгорещена мазнина във фритюрник 3 мин. или в тиган 5 мин.

Цитирай
2 Honda
извинявай, но къде е месото?
Абе Хонда бляла, докато писала.
Четох тогава и други рецепти и убаво съм се изказала Crazy Crazy Whistling
Грешката е в моя телевизор Embarassed Embarassed Embarassed

(знам какво е нахут)
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
в софия продават готова смес за фалафели


Къде? Искам да си купя....че толкова месене и пасиране- е, мързи ме  Blush
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 247
в софия продават готова смес за фалафели


Къде? Искам да си купя....че толкова месене и пасиране- е, мързи ме  Blush

Aз купувах от арабските магазинчета на Женския пазар. И машинка за фалафели си взех от там Very Happy - силно казано машинка де, метално уредче на пружинка и с шпатула - натъпкваш в него сместа за фалафели, притискаш и после с пружинката се избутват.
Цитирай


Мнения: 901
за уред незнам , но смес има в Дюнерите на Пиротска ~0,5 кг  за 2 лв . Аз купувам повече та няколко чинии слагам във фризера . А това за уредчето доста интересно трябва да се потърси
Цитирай


Мнения: 1 002
Къде? Искам да си купя....че толкова месене и пасиране- е, мързи ме  Blush
ерика , отговорили са ти вече Smile
и аз оттам си купувам , че то много трудоемко ...
ма това пържено много се лепи , но иначе много ги обичам ...
Цитирай

Домати не останаха.

Мнения: 978
Аз реших, че никой няма да отговори и не съм поглеждала от доста време темата. Мерси много за рецептите. Ще ги пробвам, само ако някой ми каже кое точно е нахут-а. Мисля, че на печената соя и казваха "нахут" едно време, но сега не съм наясно точно кое е нахут. Иначе пробвах една готова смес. Стават добри, но имат много брашно. Може би за да се слепят по-добре, а аз не искам да ям "пържено брашно".

Уайт-р- стават и печени. В намазана с олио тавичка и само ги обръщаш.

Надин, ти правила ли си някои от тези рецепти?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора