Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

По чужбината

Мнения: 590
Здравейте на всички!!!Много бих искала да си направя сама извара?Просто тук при мен не се продава извара а искам да си готвя разни работи с нея.Мерси предварително!!!
  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Става от прясно мляко и сода за хляб мисля. Слага се при варене на млякото.
Цитирай

Антверпен

Мнения: 514
От дълго време се каня да пусна тема за изварата и ето,че ти си го направила.Надявам се някой да даде изпитана рецепта Very Happy Very Happy Very Happy
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Ита ти е отговорила , другият номер е като свариш млякото да му ръснеш 1 малка /кафена/ лъжичка лимонтозу и като стане на "парцали" го слагаш в ситна цедка да се изцеди .
Цитирай
Ита ти е отговорила , другият номер е като свариш млякото да му ръснеш 1 малка /кафена/ лъжичка лимонтозу и като стане на "парцали" го слагаш в ситна цедка да се изцеди .

Правя я точно като теб, но я изцеждам в тензухена пелена и слагам сол в млякото.
А ако същото това след като се изцеди се натисне с нещо тежко и стои така няколко часа, се получава нещо средно между кашкавал и прясно сирене Smile), за жалост отива много мляко ( един галон мляко -  готова около 300 - 350гр извара)
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Ето тук има много интересна рецепта как се прави домашна извара:
http://www.good-cook.ru/proth/proth_006.shtml
Но не съм пробвала - много ми е врътня.
Цитирай

По чужбината

Мнения: 590
 hearts newsm21 heartsБЛАГОДАРЯ ви много момичета!!! hearts newsm21 hearts
Нещо с руския не се справих много и не разбрах точно всичко  Embarassed
A да питам колко е 1 галон мляко в литри?
На този целия галон му слагаш 1 чаена лъжичка лимонтозу така ли?(На какво количество мляко се слага 1 лъж. лимонтозу?

След като е сварено млякото ли се слага и каква температура да е млякото,веднага след завирането ли слагаш лимонтозуто или направи се вари определено време с него?
А бърка ли се нещо,колко?
А с по-малка масленост мляко става ли?

След колко време е готово да го изцедя?И да го ям разбира се eat  newsm22   eat
« Последна редакция: нд, 18 сеп 2005, 19:12 от Ve4eMama »
Цитирай


Мнения: 3 452
Така, преди време и аз тук се допитах как се прави извара. Пробвах   chef и уж спазих упътването а накрая от пресичането на 1 л. прясно мляко излязоха около 1-2 с.л. извара. И втори път не хабих мляко Wink
Толкова извара ли получавате и вие?!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 914
Така, преди време и аз тук се допитах как се прави извара. Пробвах   chef и уж спазих упътването а накрая от пресичането на 1 л. прясно мляко излязоха около 1-2 с.л. извара. И втори път не хабих мляко Wink
Толкова извара ли получавате и вие?!
Толкова! От един литър мляко ми се получва половин чаена чаша извара. Аз затова и не правя. Баба ми правеше, ама имаше кози, овце, крава. Който иска повече - да си купи крава Laughing
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Толкова да, Тане, наистина малко се получава. Аз затова само купувам.....
Цитирай


Мнения: 3 452
Ok, ясно. Добре, че не съм се пробвала втори път......за 2-3 лв/кг извара не си струва!
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Аз съм правила извара и без лимонтузу.
Като сложа да заври млякото слагам 4-5 с.л. кисело мляко  зависи колко е прясното), поизчаква се да се пресече и готово, после в тензух.... Даже посл. път не сложих  сол, понеже ми трябваше за сладки неща  Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Незнам дали си заслужава да се прави извара, заради количеството което се получава, но като качество не може да се сравни. Тази в България дето я продават я правят от цвика на млякото, а не от самото мляко. Аз лично още не съм пробвала да приготвя домашна извара, защото тук в Кишинев имам една жена от която си купувам - нямам думи да опиша колко е вкусна. След като съм яла от нея тази в България не мога да я ям. В последно време любимият ми десерт е извара покрита със сметана и залята със сладко от вишни. Страшно калорично, но много вкусно. Моя приятелка прави вкъщи извара за децата си и знам, че слага да ври на много слаб огън дълго време един литър мляко и няколко кефира /той може да се замени с кисело мляко предполагам/, но не знам точната пропорция. Получава се един буркан с извара. След някой и друг месец и аз ще пробвам да направя защото тази, която взимам е от домашно мляко и е много маслена, а за децата не е полезна. То и за възрасните не е препоръчително, но ми е много вкусна. Embarassed
Цитирай


Мнения: 1 002
Тази в България дето я продават я правят от цвика на млякото, а не от самото мляко.
това щях и аз да кажа . изварата се прави от центрофугирания цвик на сиренето .
иначе изварата е най-полезния млечен продукт - белтъчните й частички са много малки и най-лесно усвояеми( пак да кажа , че имам предвид купешката извара )  ..има и извара от кашкаваления цвик ...
и двете нямат нищо общо с тази , от пресечено мляко ...
Цитирай

По чужбината

Мнения: 590
Благодаря ви момичета!ще взема да пробвам пък каквото стане.щом никoй не може да ми каже колко мляко и кога се слага след отстраняване от огъня ли, ще си правя опити.
А shoshi колко е количеството на кефира защото пишеш няколко кефира ама тук се продава по 1 литър  Shocked,как няколко???  newsm78
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора