Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-68 от 68 отговора


Мнения: 2 058
Бяла "Неделя"
(източник: предаването Бонапети)

Необходими продукти:


За блата:

7 бр. яйца ,7 с.л. захар ,7 с.л. брашно ,2 ч.л. какао

За крема:
1 л. прясно мляко ,180 г. брашно ,40-50 г. нишесте ,400 г. захар ,200 г. масло

За сметановия крем:
1 л. бита сметана ,захар

За крокана:

1 кг. захар ,300 г. орехови ядки

За декорацията: декорацията:
300 мл. сметана ,200 г. бял шоколад ,100 г. кафяв шоколад ,шоколадов кувертюр

За сиропа:

1 ч.ч. захар ,2 ч.ч. вода

Приготвяне на блата:Отделят се белтъци от жълтъци.Към жълтъците се прибавят 5лъж. захар и се бият да стане пухкав крем.Разбиваме белтъците на пяна и добавяме останалите 3лъж. захар да се получи гъста пяна.След това към белтъчната смес прибавяме жълтъчната с дървена лъжица и бъркаме(не се разбива с миксер повече за да е пухкав блата).Към тази смес се добавя брашното и също се бърка с лъжицата,какаото след това и бъркаме.Дамата коятао показваше как се прави каза ,че по принцип не се слага набухвател,но за наше успокоение можем да сложим,аз добавих и един бакпулвер.
Сместта исзипваме във 26см форма,аз я застлах с хартия и не ненамазнявах.Пече се 40мин на 200 градуса.Като изстине хубаво се разрязва на 3 части блата.За мое голямо учудване ми се получи перфрктен блат и го разделих спокойно на 3 равни части. Peace

За млечния крем:Сваряваме млякото със захарта.Добавяме нишестето и брашното както са си сухи.Бъркаме енергично.Получава се гъст крем не много гладък,но това после се поправя Wink Изстиналият крем се смесва с 200гр меко масло и много хубаво се разбива да стане гладък(при мен не стана 100% гладък,но стана добре).
Сметановият крем се приготвя като разбием смтаната със захар.Аз ползвах растителна сметана подсладена и не и добавях захар.В предаването казаха че е важно сметаната да е животинска,аз не намерих такава.

Крокан:Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава на ситно.Това беше много трудно начинание.Роботът ми едва се справи с меленето на тоя твърд крокан,но пък беше ужасно вкусен Crazy

Подреждане на тортата:Първият блат се сиропира и върху него слагаме дебел пласт млечен крем.Обилно поръсваме с крокан.Слага се вторият блат,сиропира се,маже се със сметана,поръсва се с крокан.Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се покрива със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на пош, за да не изтече заливката от белия шоколад.
В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на пош се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички.
От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се украсява с крокан.

Моят вариант:Понеже исках тортата да е детска,последният блат намазах с маслен крем и покрих с марципан Варна.Стана приятна на вкус и със сигурност ще я правя често по поводи,макар и не изглеждаща като оригиналната.

« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:15 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Kифлички:
2кг брашно
1 компотен буркан кисело мляко (без малко)
4 яйца
100ml олио
1 кубче мая
300мл топла вода
1 лъжичка сол
2 лъжички захар

Маята размивам във водата.Прибавям всичко към пресятото брашно и меся.Получава се меко тесто.Изчаквам 15-20мин.(не обичам да чакам много).Разделям на топки тестото,разточвам всяка и навивам на кифлички с плънка от сирене с яйце,шоколад и каквото още се сетите с всичко става.Пека ги на 250 градуса докато придобият кафеникав цвят.
Аз правя с толкова много брашно защото сме много хора и всичко много ги харесват,който желае може да намали дозата Peace

Също така от това тесто става чудесна основа за пица,както и мекици и питка и тутманик
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:11 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Дунапренена торта
(От книгата на К.Ковачева "кейкове и торти")
4яйца
2ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. олио
1пак. амонячна сода
1ч.л. сода за хляб,ванилия
3ч.ч. брашно

Крем:
1л.прясно мляко,1ч.ч. захар,7суп.лъж. брашно,ванилия,1/2пак масло

Белтъци и жълтъци се делят и белтъците разбити на гъст сняг се добавят в сместта на блатовете(аз бих всичко на куп,нямам време да деля ).Дели се на 3 и се пекат 3 блата.Които стават доста дебелички,спокойно ще станат и 4 дори 5 блата
Аз ги напоих със смес от мляко,масло и какао за какаовия блат и карамелено мляко-светлите блатове.Кремът ми беше сметана ст ечен шоколад смесена,че не ми се вареше друг крем.Преди време съм я правила с оригиналният крем също е добре.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:12 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Бисквитени топчета:
Смилам с робота 2-3 пакетчета(колкот искате може) бисквити каквито имате (и с бишкоти начупени става),поръсвам сместта с какао,пудра захар на вкус,пакетче меко масло,смлени орехи (може и без тях).Добавям малко студено прясно мляко за да се спои сместта,омесвам хубаво и правя топчета които овалвам в шоколадови пръчци,кокосови стърготини или смлени орехи.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:12 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Сладкиш с ябълки и грис на Бъни (постен)

Необходими продукти:
1 килограм ябълки - аз използвах от жълтите (само тях ам), но нищо не пречи да стане и с други ябълки
2 ч.ч захар - сложих малко по малко, че да не дебелея съвсем
1 ч.ч брашно
1ч.ч грис
1ч.л бакпулвер
1 ч.л канела - аз нямах и сложих подправка на Котъни за ябълков сладкиш .
3/4 ч.ч олио -  - на мен лично ми се стори мазничко и не сложих цялото количество мазнина.Сложих само 1/ 2 ч.ч олио.Ако искате да стой по сочно и мазничко сложете мазнина както си е по рецепта.
1ч.л настъргана лимонова кора
2 с.л лимонов сок
В два отделни съда се правят ябълкова и брашнена смес.
За ябълковата смес - ябълките се настъргват, смесват се с половината количество захар,кората от лимона и лимоновия сок.
За брашнената смес - смесваме брашното с бакпулвера, останалата захар, бакпулвера и канелата.
В тавичка застлана с хартия за печене редим от брашнената смес, от ябълковата, поръсваме с олио......пак брашнена смес, пак ябълки пак олио докато свършат продуктите.Най отгоре трябва да завършим с ябълкова смес и олио.Пече се около 45 мин на умерена фурна - при мен на 200 градуса.
Още топъл поръсваме сладкише с пудра захар.
Източник - списание Меню[/center]
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:14 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Добруджанки
(източник:http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=238285.msg5466231#msg5466231)
1ч.ч. кис мляко с 1 лъжичка сода
1ч.ч. натрошено сирене
2ч.ч. пресято брашно
 Бъркам всичко с вилица,слагам върху хартия в тавичка по една лъжица от сместта и пека.Много са бързи и вкусни за закуска Peace
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:16 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Кошнички
(обновена тема с линк към първоизточника)
 

За тестото:
-2ч.ч брашно/и малко повече/
-1пакетче масло
-1/2 ч.ч.пудра захар
-1 яйце
-1 ванилия

Омесва се брашното и маслото да стане на трохи.Прибавят се пудрата захар, яйцето, ванилията.Омесва се хубаво тестото.След това се взима от тестото по едно топче колкото орех и се оформят в специални къдрави формички.Изпичат се в умерена фурна на 180-200градуса около 15-20мин.Пълнят се със следния млечно-маслен крем:

Крем
-1/2л. прясно мляко
-2 яйца
-1/2ч.ч.захар
-5сл.брашно
-парченце масло
-1 ванилия

Сле като се напълнят се изчакват да истинат и по желание де декорират отгоре с маслен крем оцветен по желание.
Поръсват се с цветни или шоколадови пръчици.
Престояват около 12ч. за да омекнат

От една доза ми излязохо 58 броя

Бон Апети!!!
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:16 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:17 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Полумесеци
(Източник)

5 бр. яйца
150 г захар
100 мл олио
200 г брашно
ванилия
лимонова кора
50 г нарязани орехи
1/2 пакетче бакпулвер
пудра захар за поръсване
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:17 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Картофено-оризови крокети

1кг картофи се сваряват и намачкват,към тях прибавяме сварен ориз количество от 1ч.ч. ориз сварен в 2ч.ч вода.Прибавяме смес от задушени 3-4 глави кромид лук и 10тина моркова настъргани.Сол на вкус.Панираме получената смес.Нямам ги снимани,но са невероятно вкусни  :chef:

Вариант който често правя,ако ми е останал недоизяден ориз:Сварявам няколко картофа,намачквам,добавям ориза,сирене,черен пипер и каквито подправки обичате,може и едно яйце.Панирам крокети Peace
Teзи са със снимка:
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:18 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Записвам си тук една рецепта,която много ме впечатли като идея,още не съм я правила:

Цитирай


Мнения: 2 058
Любимата ни есенно-зимна салата,наречена от мен

Китайска салата Wink


Зеле нарязвам в купа,добавям червена чушка,морков,краставица.
Дресинг:Олио,оцет,захар,сол,соев сос разбити на гъсто(с вилица го правя)
Заливам зеленчуците и е хубаво поне час да престои в хладилника Peace
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:18 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Pancakes

По рецепта наМариета

« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:18 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Маслен сладкиш със сини сливи
(Източник)

4 яйца, 200гр. масло, 2 кафеени чаши пудра захар, 2 чаени чаши брашно, 1 пакетче бакпулвер, 700гр. сини сливи, канела(аз не сложих), пудра захар за поръсване.

 Разтопеното масло се разбива с пудрата захар.Едно по едно се слагат яйцата и сместа се разбива още десетина минути.Накрая се прибавя брашното, пресято с бакпулвера.
  Тестото се разбърква добре и се изсипва е намазана с масло и поръсена с брашно тавичка с диаметъ 28-30см.Отгоре се нареждат нарязаните на четвъртинки сливи, оваляни в малко брашно и поръсени с канела на вкус.
 Сладкишът се пече в умерена фурна и докато е още топъл, се поръсва с пудра захар.Нарязва се след като изстине.

Снимка на моят такъв сладкиш:
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:19 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Френска Селска Торта

Източник

Блатове:

Яйце – 1 брой
Захар бяла кристална – 150 гр.
Маргарин – 50 гр.
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр
Прясно мляко – 200 мл
Разбиват се яйцата и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 30 минути. Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и се пече. За една торта се използват само пет от блатовете.

Крем:
Заквасена сметана – 900 мл
Захар бяла кристална – 10 с.л.
Орехи – 200 гр
На ръка се разбъркват сметаната и захарта и се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи.
Тортата се прави само с 5 (пет) блата!
 

Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя 5 часа да зрее при температура от 0єC до 5єC.
« Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 12:35 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Фунийки с крем
(Източник)

За тестото - 2яйца,250гр-кисело мляко,150гр.-захар,100мл.-олио,1пакетче амонячна сода,1ванилия,и щипка сол,700гр.-брашно.

Тестото се разточва. Реже се на ленти и се увива около фунийки от фолио.

За крема - 125гр-масло,2жълтъка,1/2прясно мляко,120гр.пудра захар,100гр-брашно и1бр.- ванилия.
И втори крем - 1 литър прясно мляко,1 пакет крем  (нишесте),10 суп. лъжици захар.

Аз си направих фунийки от капачки за буркани и от скромният ми опит с фунийките научих че трябва да се намазняват преди да се увият или самото тесто или металната фуния Peace
Трябва да се точи доста тънко тестото че при мен се получиха дебели,бухнаха много,а уж точих тънко.Може би содата ще спестя следващият път.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:10 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Продължавам с една много често практикувана рецепта за бърза пица.

Бъркана пица(без месене)
Източник

1 бр. яйце
1 пакетче суха мая(може и половин кубче прясна мая)
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
щипка сол
плънка по избор - колбаси, гъби, сирена, зеленчуци и други


И още един вариант по рецептата на Лабрекс:

8 с.л. с връх брашно
2 яйца
4 с.л. сметана (или гъсто кисело мляко)
кефир, пресно мляко или бира ( използвах бира) - около 4 с.л.

Всичкото това се бърка с миксер, с тел (аз предпочитам с тел, по-бързо е), получава се не гъсто тесто,  като разбъркана квасена сметана. Изсипвате върху намаслена тавичка - размери на дъното 20/30 см. Ръсите с нарязан салам, шунка, ивички чушка, парченца домат и ръсите с настърган кашкавал. Печете в предварително загрята на 180 град фурна приблизително 20-ина  мин. На мен ми хареса много! Или пък бях много гладна.

източник руски  
 
 



« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:10 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058

Тесто за пица "Верди"
Източник

оригинална ресторантска рецепта


500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио

Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300'С за 10 мин
Цитирай


Мнения: 2 058

Голи сарми  
Източник


600 г смляно месо
3/4 ч.ч. (150 г) ориз
6 с.л. (60 г) брашно
3 бр. яйца
125 г масло
1 бр. лимон
1 глава (100 г) целина
1/2 ч.л. (3 г) червен пипер
черен пипер
сол
 
 Към смляното месо се прибавят изчистеният и измит ориз, белтъците на двете яйца, черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва добре и от нея се оформят дребни продълговати кюфтета. Овалват се в брашно и без да се разплескват, се оставят да престоят 1/2 час. Във вряща подсолена вода се пуска целината, предварително обелена, измита и нарязана на осминки. След като поври целината, се прибавят 3 с.л. масло и кюфтетата, като се пускат едно по едно. Варят се на тих огън, за да не се разкъсат, до пълното омекване на ориза. Трите яйца се разбиват със сока от лимона и към тях се прибавя постепенно и при непрекъснато разбъркване сосът от ястието. С получения яйчен сос се заливат кюфтетата, наредени в чиния. Останалото масло се запържва с червения пипер и се изсипва върху кюфтетата.

« Последна редакция: пн, 16 авг 2010, 23:29 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Пандишпаново руло
(Източник)


4 яйца,половин чаша нишесте,половин чаша брашно,1ч.ч. захар

Разделям белтъци от жълтъци.Жълтъците разбивам със захарта,а белтъците с щипка сол.Прибавям жълтъчната смес към белтъчната като бъркам с дървена лъжица.Добавям нишестете и брашното и ги разбърквам с лъжицата.Пекох в голяма тава(тази от фурната ми).Когато е готово вадя и слагам върху влажна хавлиена кърпа,навивам.Като поизстине мажа с каквато плънка си искам - сладко,конфитюр,течен шоколад,сметана с плодове.Навивам и поръсвам с пудра захар.Това от снимката ми е с плънка сметана и сладко от боровинки,а отгоре намазано със сметана че нямах пудра захар Wink
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:09 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Ще запиша една рецепта за гевречета,която tracy_t от форумa сподели по моя молба,все още не съм ги правила,но ще ги направя и приложа снимка.Нейните изглеждаха превъзходно Laughing

ГЕВРЕЦИ

Източник


100 мл. топла вода
150 мл. топло прясномляко
25 гр. жива мая
1 ч.л. сол
200 гр. захар
70 мл. олио
600 - 700 гр. брашно (за меко еластично тесто)

За намазване:
2 с.л. мед азтворен в 1 с.л. вода
сусам

Маята се разтваря във водата, заедно със солта и 1 л. захар. В прясното мляко се разтваря захарта. В брашното се прави кладенче и се изсипва млякото , олиото и разтворената мая. Омесва се еластично тесто и се оставя 30 мин. на топло да втаса. Разделя се на 8-10 топчета (зависи колко големи искаш гевреците). С намазани в олио ръце се "точат" - издължават се, оформят се като пръчки (около 30 - 40 см). Двата края се съединяват и се дооформя да не си личи съединението. Нареждат се в подмазана тава и се оставят да втасат (да увеличат двойно обема си). намазват се с меда и се поръсват със сусам. Пекат се на 220 градуса до порозовяване.
Цитирай


Мнения: 2 058
Чудни кашкавалени сандвичи
по
bordovsky

150 гр. кашкавал
5 с.л. зехтин  (олио)
2 с.л. брашно
100 мл. вода.

6 - 8 филии хляб (типов, пълнозърнест, ръжен)
шарена сол

Кашкавала се настъргва на средно ренде. Добавят се всички останали продукти и сместа се разбърква енергично. Разпределя се върху филиите хляб, размазва се внимателно с нож. Сандвичите се пекат на парти грил до зачервяване на кашкавала. Поднасят се веднага, поръсени с шарена сол.

Това е една перфектна закуска за любителите на принцеси с кашкавал,вкусът им е супер Peace
« Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 12:37 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Соленки с кашкавал
Източник


200 гр. кашкавал
200 гр.краве сирене
125 гр.течно масло
300 гр.кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л.сол
500 гр.брашно
яйце за намазване

Приготвяне

Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно и се смесват с киселото мляко разбито със содата. Прибавят се маслото и солта.Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко,еластична тесто.
Тестото се разделя на 6 топки.Всяка се разточва на тънък кръг и се нарязва на 16 триъгълника,които се завиват на кифлички. Кифличките се нареждат в тава,покрита с хартия за печене и се намазват с разбито яйце.Отгоре се поръсват с маково семе или сусам. Пекат се в предварително загрята на 170*фурна до порозовяване.

Моите бележки:Аз сложих в сместта около 1 кафеена чашка овесени трици и вместо масло ползвах маргарин Белла 80% мазнини.Първите две тави направих не на кифли,а изрязах с формички за сладки,за да се радват дечицата  останалите на кифлички.СУпер ефектни,мекички и вкусни Peace
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:09 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Ще ги правя за Коледа и си отбелязвам впечатлилите ме рецепти за:

Меденки

Тази рецепта е от арабела,от нашата отчетна тема и цитирам дословно както я е написала:

2 яйца, 1 ч.ч олио, 1 к.ч мед, 1 ч.ч захар, канела, 1 1/2 ч.л сода и брашно до твърдо тесто.
Тестото трябва да е средно твърдо, то в хладилника си стяга допълнително. Аз го слагам да се охлади и вадя по малко. Пекат се на умерена фурна и се вадят още светли. Много бързо стават, като ги извадиш са мекечки, после се стягат. Но, по принцип, по тази рецепта, дори и препечени, пак бързо омекват. Аз винаги забравям по някоя тава (днес също)   и още на същия ден могат да се ядат.

А тази от tracy_t

2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 кафена чаша мед
1 ч.л. хлебна сода
1 пак. канела
брашно колкото поеме за твърдо тесто. Прави се на топчета и се пече в подмазана тава или на хартия за печене, После по желание могат да сд слепят с шипков мармалад и орехи.


Mеденките на Umbra
2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода, угасена с оцет
1 с.л. канела
около 2 1/2 ч.ч. брашно

1 млечен шоколад, пр. мляко

Яйцата, олиото, захарта и меда се разбививат с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват брашното, содата и канелата. Към сухата смес постепенно се добавя течната и се омесва меко тесто. Не трябва да лепне много, но в никакъв случай не бива и да е твърдо. Затова и брашното е приблизително, започнете с 2 ч.ч. чаши и добавяйте постепенно, колкото още е нужно. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва вече охладеното тесто и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенеят леко.

Глазурата аз приготвям в микровълнова фурна, но може да се направи и на водна баня. Натрошавам шоколада в купичка, капвам малко пр. мляко и слагам в микровълновата за 30 сек. Като изтекат изваждам и разбърквам, сипвам още няколко капки пр. мляко и отново в микровълновата за 10 сек. Изваждам и бъркам интензивно, докато се получи гладка смес. Ако е нужно се сипва още прясно мляко, глазурата не трябва нито да е прекалено рядка, нито много гъста. Може да се направи и с натурален шоколад.

Вече изстиналите меденки се намазват с шоколада и се оставят глазурата да изсъхне хубаво. Прибират се в кутия и при тях се пуска парченце ябълка, с която се оставят за една нощ. На сутринта ябълката се вади. От влагата меденките пускат аромата си много приятно и стават по-меки. Меденките могат да се направят една седмица преди Коледа или ден – два преди празника. Ако изберете втория вариант, ябълката може да се държи и по-дълго време, за да омекнат хубаво сладките, освен ако не ги предпочитате хрупкави.

« Последна редакция: сб, 27 ное 2010, 13:11 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Пиле "Фантазия"


Една много вкусна рецепта която издирвах отдавна и случайно се натъкнах на нея в архива:
Темата

ПРОДУКТИ:
 Пилешко филе,Кисели краставички,Гъби, Пушени гърди, Чесън,1 чаша бяло вино,Къри,Черен пипер,Соев сос(всичко е на око,може да слагате от всички продукти по ваш вкус).
Филето се начуква на тънко през найлон,маже се със чесън(счукан),черен пипер и къри.Панира се в брашно яйца и галета.Запържва се леко в сгорещена мазнина(може във фритюрника),след това се слага в тавичка.Отгоре се нареждат нарязаните пушени гърди,нарендват се краставичките,слагат се гъбите(ако предпочитате може предварително да ги задушите леко или да ги замените с мариновани от буркан),и се нарендва кашкавал.Сипва се чашата с вино и половин чашка от сока на киселите краставици,соев сос и се слага малко масло отгоре.Пече се докато се зачерви кашкавала.

  
 
 
 
 
Цитирай


Мнения: 2 058
Милинки

1 кубче мая, или 7гр суха
250 мл топла вода
2 суп.л мед
3 суп.л олио
1 ч.л сол
500гр брашно

Маята се разтваря в топлата вода, добавят се и останалите продукти и се меси меко тесто. Втасва около половин час, най добре е да се покрие с кърпа. След като втаса се оформят топки - пълнежа може да е от сирене, кашкавал или салам. Вариации - много.Може да се оформи и като погача. Втасват още малко и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Моите са без пълнеж и заливка от разтопено масло объркано с брашно.Станаха страхотни Peace

Източник

Още една подобна рецепта,която също изпробвах Peace

Mилинки по Мама Цоцоланка
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:08 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Един много сполучлив хляб който правя в машинката:

Хляб с айрян- polin_a

250мл. айрян
2 яйца
1,5 с. л. захар
1 с. л. сол
60 гр. разтопено масло
500 гр. брашно / може и малко повече
5гр. суха мая

Цитирай


Мнения: 2 058
Два пъти печен сладкиш на ЗИЧЕ

ПРОДУКТИ:
1 коф.-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 1/2ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.- сода/
1/3ч.ч.-олио
2бр-яйца слагат се послидни

ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Сместа се дели на две равни части.
1/2 от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече на 180-200 градуса.След като се захване блата и стане твърд,но без да е запечен,вадя и мажа със сладко от боровинки. Изсипвам другата половина от сместта в която съм сложила пресни или замразени боровинки и отново пъхам във фурната.Пече се на по-слаба температура 170 градуса до готовност.
Сладкиша е невероятен препоръчвам опитайте.
Тази рецепта е универсална и с нея можете да правите вариянти по желание.
Аз например между двата блата съм слагала и шипков мармалад,сладко от смокини,сладко от сливи.Понякога и начукани орехи слагам върху сладкото и заливам останалата половина смес.
Пека в тава 28-30 см.
Цитирай


Мнения: 2 058
Ябълков сладкиш с бисквити
Източник

Продукти:
1 пак. масло, 1 пак. чаени бисквити, 5-6 ябълки, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, канела.

В тава се разтопява маслото и върху него се нареждат бисквитите. Отгоре са разпределят ябълките, обелени и нарязани на кубчета. Поръсва се с канела.
От яйцата, захарта и брашното се забърква тесто, което се изсипва върху ябълките и се разпределя равномерно. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса
Цитирай


Мнения: 2 058
Болярска питка
Източник

 1/2 ч.ч. олио,
 около 1кг. брашно;
4 бр. яйца;
 1с.л. сол; 1с.л. захар;
1 пакет суха мая;
400мл. хладка вода,
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко;
100гр, препържено масло.

 Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
 Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с  мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:11 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Топчета със заливка
Източник

1 кофичка кисело мляко с на върха на нож сода за хляб
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 яйце
мая цяло кубче(аз сложих 1/2 кубче мая)

СТава с всяко тесто за тутманик или питка.Късат се парчета,правят се на фитили,които се разплескват и се ръсят със сирене,загъват се и се режат парченца които се редят в тава.Втасват и се заливат с 2 кофички кисело мляко + 2 яйца(може повечко мляко и повече яйца),пече се до готовност.Много е вкусно  :chef:
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:07 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Копирам си един линк на
нещото което скоро Ще се пробвам да приготвя и то е:


ТУРСКА БАКЛАВА
Цитирай


Мнения: 2 058
Meденки с пълнеж
Тези меденки се приготвят ужасно бързо и много лесно Very Happy

Продукти:
захар-1 ч.ч.
олио-1ч.ч.
мед-6 с.л.
яйца-2 бр.
сода бикарбонат-1 ч.л.
канела-2 с.л.
брашно за средно твърдо тесто

Тестото се дели на 10 топки,които се разтеглят на фитили(виж източника).Фитилите разделяме на равномерни парченца и правим точета.Печем като внимаваме да не ги препечем(много трудно се дълбаят после).Изпечениет топчета оставаме да изстинат и дълбаем.
Трохите се смесват с една чаша прясно мляко,1ч. смлени орехи и 1 пак, разстопено масло.Така получената смес пълним в издълбаните меденки.Украсяват се по желание!Много са вкусни и бързо омекват  :chef:

« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:07 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Соленки  (от блога на Yoli)

Продукти

250 г маргарин
2 пакетчета крема сирене
1 ч.л.сол
брашно за омесване на еластично тесто
разбито яйце за намазване
ким,сусам,маково семе


Приготвяне

 
* От маргарина,сиренето,солта и брашното се замесва меко,еластично тесто.

* Разточва се на тънка кора и се изрязват соленки на дребни фигурки.

* Подреждат се в тава,покрита с хартия за печене,намазват се с яйце и се поръсват с ким,сусам или мак.

* Соленките се пекат в предварително загрята на 170*фурна до зачервяване.


« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:06 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058

Кекс
Източник
5 яйца
1 1/2 захар
1 1/2 брашно
7 с.л. олио
7 с.л. хладка вода
бакпулвер
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се водата и олиото.Разбива се .Накрая  се добавя брашното смесено с бакпуулувера.Може да се нашари с какао прибавено към 2-3 лъжици от сместта.[/center]
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:04 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Фунйики от бутер тесто със солена плънка

 
Цитат
Използвам Бутер тесто Фамилия. Нарязвам го на лентички и ги завивам около предварително направени фунийки от капачки за кисело мляко. След което ги изпичам и когато изстинат тогава махам капачките от кисело мляко. Излизат около 20 на брой от един пакет Бутер тесто.
Плънката е по желание: 2 майонези на Краси, 1 крема сирене, кисели краставички, маслини, някакъв колбас-кренвирш, бекон, филе, шунка по избор, царевица, чер пипер.
Отгоре поръсвам със ситно нарязан магданоз.
« Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 10:53 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Koпирам си рецептата за меденки на Джема,,дадена от Смехурко,за да ми е под ръка когато потрябва:

Меденките на Джема:
Източник

2 яйца,
1 ч.ч захар (слагам малко по-малко за сметка на меда, понякога захарта я смесвам бяла и кафява. Кафявата захар дава много хубав цвят на меденките и приятен карамелов вкус и аромат)
1 к.ч мед, (аз слагам малко повече за сметка на захарта)
1 ч.ч. олио,
ванилия
1 канела,
1 ч.л сода хлебна,
брашно колкото поеме.

Омесва се тесто , разточва се и се изрязват сладки. Пекат се при умерена температура. Слепвам ги две по две с мармалад , слагам си в метална кутия с резен ябълка и си омекват чудесно няколко дена преди Коледа. Така, че ако нямате време да правите сега. 2-3 дни преди това ще са достатъчни. Но неслепени няма да омекнат толкова бързо, затова наистина сега му е времето да се правят.
Моя бележка: Меда и захарта ги разтопявам на котлона , докато станат в гладка консистенция, добавям канелата и ванилията. Премествам в съда в който, ще замесвам. добавям яйцата едно по едно, после олиото през цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, слагам и содата. Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане. После остава съвсем малко до финиша. Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи. Ползвайте само домашен мед! иначе има опасност въобще да не ви омекнат заради по-голямото съдържание на глюкоза в купешкия
Рецептата е безгрешна. Винаги са ми се получавали по тази рецепта, а Както е написала Джема, ако нямате време сега, може и няколко дни преди Коледа да се слепят а мармалад.
По същата рецепта, само дето изпускам канелата и индийското орехче, слагам само ванилия. Правя медени топчета. Оформям като малки топчета  и леко приплесквам към тавата, за да станат половинки топчета. Като ги изпека издълбавам дупчици във всяко полу-топче. Смесвам трохите с крем "ванилия" (млечно-яйчен), пълня и слепвам топчетата
Цитирай


Мнения: 2 058
Ванилени кравайчета от Наталина

Рецептата копирам дословно,а снимката е на приготвените от мен кравайчета:
Продукти за една доза(една тава, защото са малки и не се надуват):

150г брашно
70г готварско нишесте (т.е без примеси - чисто) - царевично, пшенично, картофено(според оригиналната рецепта)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилена захар или прахчета ванилин.

Приготвяне:

На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се замразят
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:04 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Открадвам си една рецепта на едно момиче от форума (katiousha Hug).Видях ги на снимка изглеждаха страхотно Crazy

Постни мъфини

Продукти:
1 ч.ч. хладка вода
1ч.ч. захар
¾ ч.ч. стопен маргарин или олио
2ч.ч. брашно
2 с.л. сладко
1 ванилия
1ч.л. сода
1с.л. какао

Цитирай


Мнения: 2 058
Арменски сладки


Продукти:

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
една мъничка щипка сол
3 ч.ч. брашно

локум и орехи

Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместта се отмества от котлона.
 Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто и се оставя да се охлади.
Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче.
Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180градуса докато се зачервят.
 Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

Цитирай


Мнения: 2 058
Салата Хризантема

300гр. гъби
4 глави лук
500гр. сварени картофи
7 твърдо сварени яйца
2 с.л. краве масло
1 майонеза
2 с.л. дижонска горчица
клончета копър и магданоз,няколко лисат зелена салата.

В маслото запържете нарязаният лук и гъби.Картофите настържете на едро ренде и смесетет с половината майонеза.В саллатиера подредете листа зелена салата.Върху тях изсипете картофената смес.Настърганте на едро белтъци от 4 яйца смесете с малко майонеза и изсипете върху картофената смес.Отгоре изсипете запържените гъби с лук.смесете горчицата с останалата майонеза и намажете най-отгоре.Белтъците на останалите яйца нарежете на сламки,а жълтъците натрошете..От белтъците оформете цветовете а от жълтъците-тичинките на хризантемите.Украсете с листа магданоз и копър.

Източник:сп.Добър апетит
Цитирай


Мнения: 2 058
Коледен Кекс със сухи плодове

200гр. масло
150гр захар
2ч.л. ванилова захар
4 яйца
150гр. стафиди
150гр. други сушени плодове
200гр. орехи.
250 гр. брашно
3ч.л. бакпулвер
пудра захар

Стафидите и сухите плодове накиснете за 20 мин.,отцедете.Плодовете нарежете на ситно.Размекнатото масло объркайте със захарта и ваниловата захар.Добавете яйцата и бъркайте докато се поемат.Сложете стафидите и сушените плодове,счуканите орехи,размесете.Сипете брашното с бакпулвера и разбъркайте до еднородна смес.Тестото става гъсто.Изсипете в намаслена форма и печете на 180 градуса около 1 час.Проверява се с клечка.Поръсва се спудра захар.

Източник:сп.Добър апетит
Цитирай


Мнения: 2 058
Това е тортата която направих за НГ.Бях решила да не правя торта,но точно на 31ви реших обратното.Отворих книжката "Кейкове и торти" на Кънка Ковачева и точно това което ми трябваше попадна пред очите ми.Там рецептата е наречена "Сметанова торта",но предложеният крем не ми допадна,а и не беше обяснен как точно се прави,та аз реших да си я направя по мой вкус и се получи това:

Шоколадово орехова новогодишна торта
6 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
3-4 суп. лъж. какао
1ч.ч. брашно

От получената смес се изпичат 3 или 4 платки(моите са 4) върху хартия.
Кремът който аз ползвах беше литър мляко с чаша захар,в което след като кипна прибавих смес от едно нишесте и половина ваниллия  и 3 яйца объркани с малко от млякото( две думи обикновен яйчен крем).След като се сгъсти сместта я отстраних от котлона и сложих половин пакетче масло.Кремът беше готов.
Всеки блат сиропирах с компот от праскови и залях обилно с крем.Върху последният блат  сложих крем объркан с течен шоколад.Украсих със сметана и така... Very Happy
Получи се невероятно вкусна и  приятна тортичка Peace
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:02 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Какаов сладкиш(от опаковка какао на Биосет Very Happy)

2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1/2ч.ч олио
2ч.ч. брашно
3с.л. какао
1ч.л. канела(аз не сложих)
Бърка се тесто в дадената последователност,като в млякото се разтваря содата.

Глазура:

100гр краве масло3с.л. какао
3с.л. вода (аз сложих 7 лъжици,защото ми се видя много малко)
6 с.л. захар
Всичко завира на слаб огън.Залива се изпеченият сладкиш.Много е вкусен Very Happy
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 09:59 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Постни локумки
2/3 ч.чаша олио
 1/2 чаша бира
 3 чаши брашно
 1 бакпулвер
Правят се топчета с пълнеж от локум и орех и се пекат Peace
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 09:40 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Рецепта която една колежка разпространи в работата и аз си я преписах,а именно:

                                                   Чийз кейк без печене
Основа:2 ч.ч. ситно натрошени бисквити Житен Дар се разбъркват с 1 пак. разтопено масло(120гр) и 1/2 ч.л. канела.На дъното на откопчаваща се форма слагаме хатия за печене и разстиламе сместта плътно по дъното и лек борд отстрани.Слага се в хладилника.

Крем: 1пак. желатин(може и две за по-голяма твърдост) накисваме в сок от един изцеден лимон.През това време разбиваме с миксер 500гр. хубава извара,малко сметана и ванилия до гладък крем,прибавяме предварително разбита 750гр. сметана за готвене с 3 лъжици захар и разбиваме всичко добре.Накрая прибавяме желатина и разбиваме до еднородна смес.

Изваждаме формата от хладилника заливаме с готовия крем и оставяме в хладилника за 8 часа.След като извадим от хладилника,прехвърляме в подходяща чиния и украсяваме със сладко от малини или боровинки.
Цитирай


Мнения: 2 058

Toва е снимка на моето изпълнение:
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:23 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Сладкиш с череши на magi71


2 яйца, 1чч захар, 2чч брашно
1чч кисело мляко, 1/2чч олио
1 бакпулвер, ванилия
1 малка купичка по-твърди череши  

Всичко се разбърква.Черешите се овалват в смес от брашно и захар и се подреждат върху изсипаната в тавичка кексова смес.Пече се и се ръси с пудра захар.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:24 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Добруджанска пита "Слънце" (с.Спасово-Стоянка Колева)
изочник:предаването Кухнята на Звездев от 8.09.2011г.

около 1кг брашно
1ч.ч. прясно мляко(аз използвах вода)
5суп. лъж захар
5суп.лъжици кисело мляко
5яйца
1ч.лъж.сол
1 кубче прясна мая
3-4 лъжици олио(това аз си го добавих от мен)

В топлото мляко(водата) разтваряме маята,добавяме малко брашно и 1 лъжица захар и оставяме да се понадигне(10-тина минутки),Отделно чупим яйцата,като единия жълтък заделяме за намазване,добавяме захарта и 5те лъж. кисело мляко и разбърквам с вилица до еднородна смес(аз така направих,може и директно да се слагат без да се бият заедно).Смесваме всичко и месим.При мен меси машината.Като се оформи хубава топка меко тесто,оставям да втаса и оформям.Оформена питката не се оставя да втаса слага се в студена фурна и я включваме  на 180градуса и всеки според фурната си пече.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:27 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Тутманик без втасване


Toва е една рецепта от блога на Аелис която много ми допада като резултат и бързина на изпълнение.
Въпреки че заглавието ми е линк към оригиналната рецепта,аз ще си напиша рецептата:

мая колкото кибритена кутийка- около 2/3 от кубчето,може би една идея повече:)
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца - отделям единият жълтък за намазване преди печенето
хладка вода около 220 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 170-180 гр. масло
малко по- малко от 1 кг. брашно, но си пригответе цял пакет.

В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме да шупне.
1. Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото- не пресявайте целият пакет брашно, при мен тестото пое по- малко от 1 кг. .
2. Разточаме тестото на пласт с дебелина около 2см., като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маслото и поръсваме с натрошеното сирене.
3. Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с масло и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
4. Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
5. Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтък. Слагаме да печем в незагрята предварително фурна. Печем само отдолу на 170 градуса около 30мин.. Трябва да го проверите дали е порозовяло отдолу и след това печем на грил около 10мин., докато хване хубава коричка. Тутманикът бухва докато се пече.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:27 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Бисквитена торта (необикновена Wink)
Копирам си рецептата на FRESA(заглавието е линк към оригинала),която много ме впечатли и тези дни покрай празниците смятам да я направя Peace


6 пакетчета обикновенни бисквити от 155 гр.
1л. прясно мляко
1/2 пакетче канела
1кр.масло
150гр. пудра захар
200гр. смлени орехи
200гр.натурален шоколад (в оригиналната рецепта е с натурален шоколад Милка)
бисквитите се трошат на едро при тях се слага захарта ,орехите и канелата , може да се добави малко ром или есенция, шоколада и маслото се разтапят заедно на водна баня ,на края се  добавя студеното  мляко  , оставят се да се накиснат и отвреме на време се разбъркват тортата може да се сложи в купа и да се обърне после но трябва да се сложи фолио на дъното за да може да се обърне по лесно ,отгоре се поръсва със смлени орехи .

Цитирай


Мнения: 2 058

Рецептат взех от Гответе с мен,а неин автор е Мурка(заглавието ми е линк към оригиналната рецепта)

5 яйца
1 ч.ч.+15 с.л. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
конфитюр
ванилия

Жълтъците+ 1ч.ч.захар се бият,добавя се олиото и к.мляко с разтворената сода и пак се бие до стопяване на захартта.Накрая брашното и ванилията.
В намазана и набрашнена тава  се изсипва тестото и се пече.
Още топъл се намазва с конфитюра.
Белтъците разбиваме на сняг с 15 с.л. захар.
Намазваме с тях върху конфитюра,връщаме във фурната и запичаме на слаб огън до порозовяване на белтъка.
Може да се наръсят орехи върху сладкото или върху белтъка(аз без да искам забравих да го направя)
Според моят вкус количеството захар може да се намали съответно непълна чаша в тестотот и 10 лъж в белтъците.Аз слагам щипка сол и капка оцет в белтъците за по добро разбиване

Още две подобни рецепти:

На Морена

Рецептата на Дон домат
4 яйца
1ч.ч.захар+1/2ч.ч. захар
1ч.ч.прясно мляко
2ч.ч. брашно
1пак.кр.масло(125гр)
1 ванилия
1/2-1 бурканче конфитюр от ягоди или малини
Цитирай


Мнения: 2 058
(заглавието е линк към източника)
Необходими продукти:
400 г брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
200 г меко краве масло
100 г кафява захар
100 г бяла захар
3 яйца
кората от 2 портокала
2 с. л. сок от портокал
300 г шоколадов чипс
В купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбийте маслото с двата вида захар. Ако не разполагате с кафява, няма проблем да използвате и само бяла. След като сместа побелее, добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате, докато се усвои напълно. Настържете портокаловата кора, като внимавате да не засягате бялата част, защото е горчива. Добавете настърганата кора и портокаловия сок.Разбъркайте и добавете сухите съставки на 2-3 пъти. След като добавите всичко, се получава гъста смес, към която трябва да прибавите и шоколадовия чипс. Продава се в Метро в разфасовки от 2,5 кг. Ако не успеете да си набавите, няма проблем да използвате и шоколад, начупен на парченца.Включете фурната на 180 градуса. Застелете няколко тави с хартия за печене и с помощта на 2 чаени лъжички изсипвайте топчета от сместа. Те трябва да са на известно разстояние едно от друго, защото увеличават обема си. Ако сместа ви се втечни, поставете я за кратко в хладилник. Печете сладките 10-12 минути, докато основите им покафенеят леко
Цитирай


Мнения: 2 058
Пилешко филе с лук,картофи и майонеза

Заглавието е линк към източника

Поредният път в който приготвям това ястие е днес и това ме провокира най-сетне да си впиша рецептата тук,че всеки път я издирвам из архива на форума за доуточнения Very Happy.


Нарязвам картофи в тава (слагам толкова картофи колкото човека ще храня)Посолявам,слагам черен пипер,чесън на прах,олио и обърквам да се смесят хубаво.Нареждам около килограм пилешко филе нарязано на тънко да покрие картофите.Върху филето плътно нарязвам 2-3 големи глави лук,аз ги режа на филийки тъничко.Върху лука разпределям 2 кофички майонеза(каквато имам) и пека докато се зачерви майонезата и картофите станат готови.

Много приятно ястие.В къщи всички го харесват и винаги когато мога го приготвям за всеобща радост.Толкова пъти съм го готвила,а нямам снимка.Сега е във фурната и ще го документирам Peace
Цитирай


Мнения: 2 058
Огретен с тиквички и моцарела от Лора и Стоян

Копирам си рецептата и тук,а заглавието е линк към източника.
Необходими продукти:
4 средноголеми тиквички
4 яйца
120 мл прясно мляко
120 мл животинска сметана
3 стръка мащерка
250 г сирене „Моцарела”
2 скилидки чесън
30 мл зехтин „Екстра върджин”
сол и пипер меланж на вкус

1.Тиквичките се измиват и се нарязват на филии с дебелина около 1 см. Моцарелата също.
 
2.  В купа се разбиват яйцата, прясното мляко, чесънът, стрит на паста, листенцата мащерка, зехтина, сол и черен пипер.
 
3.  Тиквичките и моцарелата се подреждат ветрилообразно в керамична тава.
 
4.  Заливат се със сместа и се пекат в загрята на 200 градуса фурна,  с вентилатор, за около 35 минути.



Цитирай


Мнения: 2 058
Фритата ди паста от Лора и Стоян

Копирам си рецептата и тук,а заглавието е линк към източника

Необходими продукти:
150 г спагети
1 тиквичка
6 яйца
250 г краве сирене
80 г краве масло
1 с. л. зехтин
1 връзка див лук
3–4 листа пресен риган
сол и черен пипер на вкус

1.  Спагетите се сваряват в подсолена вода за 10 минути и след това се отцеждат. Поръсват се със зехтин, за да не се слепват.
 
2.  Яйцата се разбиват с телена бъркалка и се смесват с натрошеното сирене, ситно нарязаните пресен риган и див лук. След това се прибавят към пастата.
 
3.  Тиквичката се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина и половината от маслото.
 
4.  Прибавя се пастата и се пържи  докато стане хрупкава.
 


5.  Омлетът се обръща с помощта на чиния. В тигана се слага останалото масло и омлетът се връща, за да се запържи и от другата страна.
 


6.  Овкусява се с черен пипер и се сервира, нарязан на триъгълници.



Цитирай


Мнения: 2 058
Домашен кейк с портокали от Лора и Стоян

Много ми допадна тази идея за кекс.Това е рецепта която често приготвям но тук я открих с добавени портокали.

3 ч. ч. брашно
200 г кисело мляко
2 ч. ч. захар
2 яйца (размер L)
5 с. л. олио
1 ч. л. сода бикарбонат
1 щипка сол
2 портокала
1–2 с. л. пудра захар
олио за намазване
брашно за поръсване

1.  В купа се смесват киселото мляко, содата, яйцата, брашното, захарта, солта, олиото и сокът и кората от единия портокал.
 


2.  Тестото се изсипва във форма с диаметър 23 см, намазана с олио и поръсена с брашно. Кейкът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 50 минути.
 


3.  След като се извади от фурната, се правят дупки с шиш и се полива със сока от втория портокал. Поръсва се с пудра захар.


Цитирай


Мнения: 2 058
Патладжан на фурна с доматен сос

Рецептата е от пеп_4o

Продукти за ~ 4 порции:
1 кг. патладжани
5-6 с.л. олио
сол, брашно


~1.2 - 1.5 кг. домати
малка глава лук***
голяма глава чесън Smile 
сол 
2-3 с. л. олио
1 с.л. захар
риган***


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 220* 
* Патладжаните се нарязват на резени като диня - тънките на 4, дебелите (кръглите) на 6.
* Посоляват се  и оставят 2-3 мин, да се изпотят Smile
* Овалват се в брашно и подреждат плътно едно до друго (не се припокрива нищо тук!) в тава за печене с връхчетата нагоре.  Олиото е сложено предварително в тавата.
* Пекат се в загрятата фурна за около 15-20 мин. (зависи от фурната, разбира се), до зачервяване.
* През това време се приготвя доматения сос:
* Лукът се нарязва съвсем ситно и запържва за 1-2 мин. в олиото.
* Прибавят се настърганите домати, солта и  захарта, разбърква се.
* Ври около 10-15 мин. колкото соса да смени цвета си, прибавят се  счуканите/пасирани  скилидки чесън, ригана и оставя още 2-3 мин. да поври.
* Изсипва се върху патладжаните, фурната се намалява на 180* и оставя да къкри още 20-30 мин, докато соса придобие желаната гъстота.
« Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 11:40 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Пилешко филе със зеленчуци и сладко кисел сос

източник




Продукти: 300 - 350 гр пилешко филе, 1 бр не много голяма тиквичка, 2 бр големи моркова, 1 бр голяма глава лук, 2 бр червени чушки, 5 бр скилидки чесън, около 500 гр зеле, олио, сусам.

За маринатата: белтъка на 1 бр яйце, 1 1/2 с.л. царевично нишесте, 3 с.л. оцет, 3-4 с.л. соев сос.

За соса: 6 с.л. соев сос, 1 1/2 с.л. мед, 2 с.л. кетчуп, 1/2 с.л. сос чили, 2 с.л. оцет, 1 1/2 с.л. царевично нишесте, 1 ч.ч. вода, 3 скилидки пасиран чесън.

 

Начин на приготвяне: Нарязваме пилето и всички зеленчуци на жулиени. В подходящ съд смесваме пилешкото с продуктите за маринатата и оставаме да престои 30 мин. Докато пилешкото се маринова започваме да задушаваме всеки зеленчук поотделно за около 2 до 5 мин (до като омекне). Всеки задушен зеленук сипваме в тенджера заедно с другите. Последно сотираме тиквичките с чесъна. Задушаваме и месото заедно с маринатата и сипваме при зеленчуците, добавяме и вече приготвения сос и слагаме на котлона и бъркаме 5 - 10 мин докато соса се сгъсти.

Поднасяме топло и поръсено със сусам.

Tова е една от най сполучливите рецепти за китайско пиле в сладко-кисел сос.Аз го направих без зеле,нямах в момента и пилето ми беше малко повече.Сосът обаче в тези пропорции стигна идеално,даже ми се видя доста.
Цитирай


Мнения: 2 058
Родопска закуска
източник:Иван Пейчев

500 г извара, 50 г масло, 50 мл олио, 20 г чеснов лук, 10 г чубрица, 5 г червен пипер, сол на вкус.

Разбъркват се изварата с олиото и разтопеното масло, като се прибавят счуканият чеснов лук и останалите подправки. Смес...та се оформя в съда по желание. Може да се гарнира с маслини, пресни или кисели краставички.


Цитирай


Мнения: 2 058
Бисквитки с шоколад и кокос
Източник

350 гр. брашно
45 гр. кокосови стърготини
250 гр. масло
1 ч.ч. захар
2 яйца размер L
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
100 гр. натурален шоколад,нарязан на малки кубчета или шоколадов дропс
В купа сложете захарта и леко омекналото масло.С миксера, с бъркалките за тесто, разбийте да се обединят.Добавете едно по едно яйцата и продължете разбиването.
Следват ванилиите,кокосовите стърготини,брашното и бакпулвера,и отново обединете сместа.Накрая сложете парченцата шоколад и разбъркайте с шпатула.
Сложете купата във фризера за 10 мин. да стегне сместа,след което с леко намокрени или намаслени длани оформяйте топченца от маслената смес и ги подреждайте шахматно на разстояние 4 см. върху тава покрита с пекарска хартия.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 10:30 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Домашна торта "Изненада"
ИЗТОЧНИК
Нарекох тортата така,защото много промених основната рецепта.

Блатове:

6 яйца
2ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 чаена лъж. сода
3 ванилии
3 1/2 ч.ч. брашно

Крем:Домашен с прясно мляко,яйца,масло и аромати(сложих лимонена кора и ванилия).
След забъркването на сместта за блатовете разделих на 3,а можеше и на повече.В едната част добавих орехи,в другата какао,а третата оставих чиста..Какаовият и орехов блат станаха малко по дебели и ги разрязах на две.Получиха се 5 платки общо.Приготвих крема и подредих така.Първо половинката орехов блат,сиропирахс компот от праскови и  намазах с крем.Втори сложих какаоватап оловина сироп,крем и поръсих с орехи.Последва бялата платка - сироп,крем и нарязах парченца праскови от компота.Поких с друият какаов отрязаък пак сироп намазах с шоколад и покрих с крем.Последен беше ореховият блат сиропиран и намазан с крем.Разбих една суха сметана,намазах с нея цялата торта,подредих плодове и желирах.
Цитирай


Мнения: 2 058
Безмесна мусака с домати и сос
Източник:Кухнята на Звездев
 
1 глава кромид лук
2 моркова
олио за пържене
150 гр ориз
сол на вкус
За соса:

25-30 гр краве масло
1 непълна с.л. пшенично брашно
200 мл студено прясно мляко
2 яйца
6 домата
3-4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:

1. Нарязваме главата кромид лук на дребно, морковите на малки кубчета, след което ги запържваме за кратко в мазнина и 5 с.л. гореща вода. Посоляваме и прибавяме ориза, заедно с 300 гр гореща вода, за да може оризът да стане почти готов.

2. Приготвяне на соса: Запържваме за кратко маслото и брашното. След това отделяме касеролката от котлона и за около 1/2 минута оставяме да изстине. След което наливаме студеното мляко, добавяме яйцата и разбъркваме.

3. Нарязваме на кръгчета доматите, а магданозът на ситно. Намазваме тавичката с краве масло и започваме да подреждаме доматите в нея. Добавяме към ориза белия сос и със сместа поливаме доматите.

4. Отгоре поръсваме с магданоз и отново редим домати и посоляваме. Печем в умерено затоплена фурна на 180 градуса за 20-30 мин.

« Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 21:24 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Копирам буквално рецептата която ме впечатли през последните дни,като посочвам източника.Смятам да ги направя скоро.

НАЙ-ВКУСНИТЕ БИСКВИТИ – С МУСКОВАДО, ШОКОЛАД И ОРЕХИ
източник

125 гр. краве масло, на стайна температура
1 равна ч.л. сол
250 гр. тъмно кафява захар „Мусковадо“
2 яйца (95 гр.)
250 гр. брашно (пълнозърнесто)
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
150 гр. орехи, нарязани на парченца (или други ядки)
100-150 гр. черен шоколад, нарязан на парченца (или шоколадов чипс)
шепа стафиди (може и без тях)

Брашното се пресява и се смесва със содата и бакпулвера.
В отделна купа маслото, захарта и солта се разбиват с миксер до кремообразна смес.
Яйцата (едно по едно) се добавят към маслената смес се разбъркват с миксер още 3-4 минути.
Добавя се брашнената смес.
Котаго сместта стане хомогенна, се добавят орехите, шоколадът и стафидите. Обърква се докато се смесят равномерно с тестото.

Получава се меко и лепкаво тесто, което може да оставите за около половин час в хладилника, за да работите по-лесно, но не е задължително. Моето не го охлаждах и ми станаха малко криви бисквитките Smile Тестото се разделя на 2 или 3 части и с помощта на фолио за свежо съхранение или хартия за печене се оформят рула с дебелина около 3 см. Рулата се оставят във фризера за 2-3 часа.
Цитирай


Мнения: 2 058
Още едни бисквитки слагам в списъка чакащи за проба.Копирала съм рецептата от блога на Кулинарен Еликсир,а там е посочен и първоизточника:

Бисквити с банан и шоколад
Източник
 
Продукти за около 50-60 броя :

250 гр. масло
250 гр. захар ( кафява и бяла )
2 големи яйца
1 банан
1 п. бурбонска ванилена захар на др. Йоткер
1 ч.л. сода бикарбонат
400 гр. брашно
100 гр. шоколадови капки

 Приготвяне:

В купа смесете брашното и содата.
Разбийте мекото масло със захарта и ваниловата захар.
Добавете яйцата,едно по едно, и разбийте отново.
Прибавете намачкания банан и брашното със содата и разбъркайте.
Финално добавете шоколадовите капки  и хомогенизирайте.
Сложете сместа за бисквитите в хладилника за 2 часа да стегне.
С намаслени ръце оформете топчета и ги сложете в плитка тава,покрита с хартия за печене,на разстояние 3 см.
Изпечете бисквитите в загрята на 180 гр. Фурна за 15 мин.
Цитирай


Мнения: 2 058
Жълъдчета (около 100 половинки=50 жълъдчета)
източник

2 жълтъка

1 пак. (125 гр.) краве масло на стайна температура

120 гр. пудра захар

1 ванилия

250-300 гр. брашно

мармалад

шоколад

смлени орехови ядки

Начин на приготвяне:

Разбъркайте маслото и захарта до побеляване. Прибавете един по един жълтъците, а след това – ванилията и брашното. Замесва се по-твърдо тесто. С помощта на малка лъжичка с капковидна форма се оформят половинките на жълъдчетата.
Цитирай


Мнения: 2 058
Сладка питка
източник

2- яйца
6- с.л.захар
3- с.л.кис.мляко
2-с.л.олио.кора на лимон и портокал
1-куб.мая
1.ч.ч.хладка вода
половин ч.л.сол
около 1 кг.брашно
1 чаша мазнина(олио,масло)-при оформянето се слага.

Замесеното тесто почива 10 мин.след което се разделя на 16 топки.Оставя се още 10 мин.Всяка топка се разстила като мекица, маже се обилно с мазнината.Навива се на руло усуква се и се връзва на възелче.Оставя се да втаса-маже се със жълтък и малко олио и се поръсва със захар(на око) 180 градуса с вентилатор за около30-40 мин.
« Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 14:06 от Дес »
Цитирай


Мнения: 2 058
Козунаците ми тази година бяха по тази рецепта
Mного сполучлива,препоръчвам Hug

Цитат
Продукти:
750  гр.   пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко
3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване
1 щипка сол
250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин
100 гр.  олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна  хлебна мая
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди,  портокалови кри
Приготвяне:
        Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
        Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го  поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от  вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16  (на кръст и после всяко на две  и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки -  смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за “крокодила”. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам  повърхността им леко с олио,  когато леко се надуят (втасат)  ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин. 
Цитирай


Мнения: 2 058
Още едно Козуначе което ме впечатли като резултат по Великден:
Козунак със заквасена сметана от блога Кулинарен Еликсир

 Продукти :

3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
150 гр. захар*
60 гр. масло + 40 мл. олио
малка щипка сол
25 гр. прясна мая
кората на една мандарина (портокал) + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон
750 гр. брашно
Всичко забърках в машината за хляб(без да захващам маята и всичко беше от хладилника).ОСтавих го да втаса вътре извадих оформих,втаса във фурната на 50 градуса,намазах и изпекох.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-68 от 68 отговора