Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2005, 09:49 ч.

Кърмачки - рядка природа

 • 1 213
 • 29
 •   1
Отговори
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
...така нарече Хедра в една друга тема жените, които въпреки кърменето на режим, даването на вода и сокове, нощната пауза и ранното захранване успяват да кърмят до късна възраст.

Например майката на моята кума е кърмила двете си дъщери до 1,5 год. и е спазвала абсолютно всички педиатърски препоръки за режим и захранване. Въпреки това обаче е успяла да кърми толкова дълго.

Чудя се защо при едни се получава, а при други - не. Дали е въпрос на природа или просто такива жени правят нещо, които ние не правим newsm78
Така като си мисля и стигам до извода, че някои майки произвеждат повече кърма от други при едни и същи условия. Хубавото все пак е че и ние "ненадарените" с малко усилия можем да ги настигнем Wink

# 1
 • Мнения: 1 378
Джейд, направо ми прочете мислите, току що пуснах подобна тема, макар и формулирана по друг начин. И аз постоянно си задавам този въпрос. Аз съм от "рядката природа", а ми се струва, че това трябва да е правилото. Да нямаш кърма, според мен , е все едно някой орган или жлеза да ни ти функционира нормално /ей, да не се засегне някой/. Ще следя темата с интерес.

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Отговор на част от тези неща дава ей този откъс от една статия,която съм запревеждала от маса време,ама още не съм я довършила:

Производство и способност за съхранение
Доскоро се вярваше, че голямата част от млякото се произвежда по времето, когато майката седне да кърми и/ли да изцежда в следствие отделянето на голямо количество пролактин,което се случва по време на храненето. Знаехме също така, че някакво мляко се произвежда и между храненията, понеже някои от немастните съставки се събират пасивно в синусите зад ареолата, за да образуват предното мляко. Знанията ни за процеса обаче се промениха с работата на Питър Хартман.
Д-р Хартман е изследовател в Пърт, Австралия, специализиращ в механизмите на производството на кърма. В лабораториите си изследвал майки преди и след кърмене, като използвал видеокамери и компютърно оборудване за анализиране на промените и създавал подобни на топографските карти на лактиращите гърди. Точността на изследванията е преценена на +/- 5%, отлична точност за този тип работа. Д-р Хартман открил чрез изследванията си, че гърдата не произвежда цялото мляко по време на кърмене, а по-скоро непрекъснато се произвежда кърма. Количеството мляко, произведено между храненията, варира в зависимост от пълнотата на гърдата – колкото по-пълна е гърдата, толкова по-бавно е производството и съответно колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо се произвежда мляко, което да замести изяденото. Още по-занимателно е, че д-р Хартман е установил количествените разлики в способността на гърдите да съхраняват мляко, като установил най-малко 300% разлика между това колко едни и други изследвани по време на неговата работа жени можели да съхраняват. Д-р Хартман отбелязва, че жени с голяма способност да натрупват мляко в гърдите често кърмят на по-дълги интервали, докато жените с по-малка способност за натрупване естествено кърмят по-често.(Коментар – видът на гърдите не винаги е добър показател за това колко мляко могат да произвеждат и къхраняват.) Най-важното е, че е установено, че всички тези жени имали способността да произвеждат изобилно количество мляко за 24 часа. Разликите били само в максималното количество,което можели да доставят на едно кърмене.
Намесата на храненето на режим е доста явна,както е отбелязано в документите на Хартман и Дали:
На историческо ниво типичната схема на 4-часов интервал между кърменията, която някога е била широко застъпена в западния свят (цитатът е съкратен) може да не е причинявала проблеми за жените с голяма способност за натрупване на мляко в гърдите, но е имала катастрофални последици за жените с малка способност за натрупване. Такива жени, за които е било нужно да кърмят по-често, са били наясно, че производството им на кърма е неадекватно спрямо 4-часовия режим на хранене. Но вместо да изоставят този режим, е ясно, че такива майки се съмнявали в способността си да произведат достатъчно мляко за бебетата и включвали изкуственото мляко.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
Значи всико опира до капацитета на чашата. newsm78
Като се замисля, майката на кумата и една друга позната от "рядката природа" са с доста обемисти чаши Mr. Green

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 981
Напълно съм съгласна с разясненията на Хедра и Д-р Хартман Simple Smile
И по мои изследвания  Sunglasses съм забелязала, че когато гърдите се изпразват се стимулира по-силно "пасивно натрупване". Интервала от 2.30 ч., 3 часа, според мен, е перфектен за кърмене при нормализирана лактация. При по-често кърмене при нас се наблюдават оригване, повръщане (по 2-3 пъти до час след ядене), газове. При предлагане, бебето приема да хапне между яденето (от лакомия, може би) дори в доста по-големи количества, които може да поеме и следват храносмилателни проблеми. Режима - на какъв интервал да се кърми - се създава от самото бебе. Не трябва да разглеждаме гърдите, отделно от физиологията и психологията на бебето. То определя това в зависимост от много фактори - от силата на сукане, обмяната на веществата... и  от навика на детето да се храни често или рядко.
Така е при нас. Предлагам гърда след 2-я час - при нервност от страна на бебка. При 3 часа - кърмя, ако няма сигнали преди това. Когато, обаче, установя, че кърмата ми е леко намаляла - кърмя на всеки два часа и по-често за да я нормализирам. Започвам, обаче, да усещам, че бебка все по-често плаче и се нерви, като й доскучае, отколкото като леко прегладнее. Пръвързаността към гърдата и общуването с нея отстъпва място на други емоции, което може би е свързано и с въвеждането на твърда храна.

# 5
 • Мнения: 1 378
Това дава доста добро обяснение на нещата. Както д-р Хартман посочва, капацитетът на гърдите не е свързан с вида им, аз го разбирам с големината. Аз съм/бях с малки гърди, а "събирам доста". И при нас по-често хранене от 2 часа е нежелателно, мислех, че е заради повръщането. Още от раждането кърмя на интервали от 2 до 4 часа и това е по скоро свързано със съня и бодърстването, отколкото с огладняването.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 981
Не мога да се съглася за големината на "чашите". Мойта свекърва е с чашки за текила, но е кърмила по БГ схема и над годинка и двете си деца.
Всъщност Jade, по тази схема детето се отбива 11-12 месец, твойта позната май не я е спазвала точно.  Simple Smile

# 7
 • Exmouth, UK
 • Мнения: 703
Наистина добро обяснение! Ще се кърмим на 1.5-2 часа тогава! Като ни е малък капацитета Joy Joy

# 8
 • Мнения: 1 586
Грешиш, Jade, големината на чашката няма връзка с капацитета на гърдата Simple Smile

Точно затова кърменето при поискване е универсален начин на кърмене (макар много майки да скачат срещу това определение) - пасва и на надарените и на ненадарените Simple Smile С кърмене при поискване могат да кърмят успешно всички, а с кърмене под режим се справят само "надарените" кърмачки, т.е. тези с по-голям  капацитет на гърдата.

Майка ми е пример за надарена кърмачка според мен - макар още след първия месец  да е почнала да дохранва сестра ми с кисело мляко, а мен след 3-тия, ни е кърмила до годинка без проблем и ни е отбила насила... Аз определено не съм от надарените, понеже за месец кърмене на 3 часа през деня, малката не беше наддала никак. От тогава кърмя по универсалния начин вече 21 месеца Simple Smile

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
Не бе хора, аз просто констатирах, че двете мои познати от "рядката природа" са едрочашести Wink
А не е ли вярно, че повечето капацитетни гърди са големи? Не казвам, че това е определящо, но има някаква връзка.

Всъщност Jade, по тази схема детето се отбива 11-12 месец, твойта позната май не я е спазвала точно.  Simple Smile
Не, защото е калпазанка и си е правила какво знае Mr. Green

# 10
 • Мнения: 3 591
Аз пък си мисля, че проблема не е в кърмачките, а в кърмачетата. Има деца които се хранят по малко и начесто и има и такива които изпиват по 250мл мляко наведнъж и плачат за още и после отказват храна следващите 3 или 4 часа.

това го има дори при бебетата храненени изкуствено, а там размера на"чашата" не е проблем Laughing

# 11
 • Мнения: 1 586
А не е ли вярно, че повечето капацитетни гърди са големи? Не казвам, че това е определящо, но има някаква връзка.

Пусни една анкетка да видим Wink

# 12
 • Мнения: 1 378
Може би зависи колко ще се развие жлезистата тъкан. Моите гърди се увеличиха с 2 размера по време и след бременността. Така че влизам и в двете категории - преди и след.

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
А не е ли вярно, че повечето капацитетни гърди са големи? Не казвам, че това е определящо, но има някаква връзка.

Пусни една анкетка да видим Wink
Ще те помоля да я пуснеш ти!
Много бързам, закъснявам за среща, а резултатите ще са ми интересни Simple Smile

# 14
 • UK
 • Мнения: 1 302
хм това е интересно. майка ми е кърмила и мен и сестра ми до малко след годинката,ама тя гърди няма никакви.и двете сме захранени със сокчета,хранени сме под режим и т.н. и двете е могла да ни кърми и повече,не сме се отбили сами.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт